3 și 11 mai multe antibiotice pentru traheită și traheobronchită

Traheita este o inflamație a membranelor mucoase ale gâtului respirator - traheea, care poate apărea din mai multe motive. Natura acestei boli etiologice este virală, bacteriană și alergică.

În funcție de factorul patogen care provoacă procesul inflamator, traheita poate fi:

 • virale;
 • bacteriene;
 • bacterie virală (mixtă);
 • infecțioase;
 • alergice;
 • infecțios-alergică.

Succesul tratării traheitei depinde de cât de corect a fost stabilită cauza apariției acesteia, de aceea un specialist calificat ar trebui să fie implicat în diagnosticarea și prescrierea medicamentelor.

Când este adecvată utilizarea antibioticelor?

Traheita este tratată cu antibiotice? Bineînțeles. Acestea se utilizează dacă boala este de origine bacteriană sau bacteriană și vială. Pentru a determina etiologia efectua o serie de studii de laborator.

Un test de sânge detaliat ajută la stabilirea faptului dacă traheita este infecțioasă sau alergică, iar testele bacteriologice (semănarea traheei și a sputei) indică vinovăția infecției și sensibilitatea acesteia la un anumit tip de medicamente antibacteriene.

Din păcate, metodele de diagnostic de laborator sunt departe de a fi perfecte.

Medicul va primi primele informații despre prezența bacteriilor pe care un frotiu traheologic poate da o analiză după 7-14 zile, astfel încât la început să prescrie unui pacient un agent antibacterian cu spectru larg.

Rezultatele inoculării bacteriene a unui frotiu luat din faringe, deși indică creșterea culturilor bacteriene într-un mediu nutritiv, nu indică întotdeauna agentul infecțios, având în vedere numărul mare de microorganisme oportuniste care sunt prezente constant în nasofaringe umane.

La un pacient cu un sistem imunitar bine funcțional, creșterea bacteriilor este inhibată semnificativ, în timp ce în organism cu un sistem imunitar slăbit, toate condițiile sunt create pentru reproducerea atât a bacteriilor, cât și a virușilor. Acest factor este luat în considerare la prescrierea antibioticelor: pacienții slăbiți au nevoie de o doză mai mare.

Tratamentul traheitei cu antibiotice la adulți este recomandabil dacă:

 • medicul sugerează că progresia bolii a dus la apariția de pneumonie;
 • tuse durează mai mult de trei săptămâni;
 • de la declanșarea bolii, temperatura corpului sa menținut constant în cadrul valorilor subfebrile (37,2-38 grade) și a existat o tendință de creștere a acesteia;
 • exista riscul de a dezvolta otita medie acuta, sinuzita si faringita.

Pentru a preveni ca forma acută de traheită să devină cronică, tratamentul se efectuează:

 • antibiotice de diferite clase;
 • medicamente cu sulfa;
 • expectoranții și expectoranții;
 • medicamente destinate pentru tratamentul bolilor asociate.

Care sunt cele mai eficiente antibiotice pentru traheită?

Lista antibioticelor pentru traheită este destul de impresionantă, constă în 14 medicamente. Categoria de pornire, de la care începe tratamentul antibacterian, include antibiotice din grupul de penicilină, reprezentate de:

Dacă un pacient a dezvăluit intoleranță la penicilină, el este prescris antibiotice bactericide aparținând grupului macrolidic:

Dacă medicamentele din aceste grupuri nu pot fi utilizate pentru a trata pacientul, apelează la ajutorul antibioticelor cefalosporine, reprezentate de medicamente:

Grupul de medicamente de rezervă utilizate în cazul eșecului complet al tuturor altor medicamente include antibiotice fluorochinolone:

Scurtă descriere a trei medicamente populare

Azitromicina pentru traheită

Acesta poate fi utilizat într-una din cele trei forme de dozare:

 • în capsule (0,25 g);
 • tablete (0,25 g și 0,5 g);
 • sub formă de granule destinate fabricării suspensiilor.

Azitromicina aparținând clasei de macrolide - antibiotice cu un spectru larg de acțiune, renumită pentru cea mai scăzută toxicitate din familia medicamentelor antibacteriene, ucide în mod eficient cocci gram-pozitivi, dintre care cei mai proeminenți reprezentanți sunt streptococi, stafilococi și pneumococi. Efectul terapeutic al azitromicinei este mărit de capacitatea sa de a se acumula în celulele mucoasei care alcătuiesc traheea.

Schema terapeutică pentru utilizarea azitromicinei pentru tratamentul traheitei la pacienții adulți oferă două opțiuni:

 • luând 0,5 g de medicament pe zi (timp de trei zile);
 • în prima zi - 0,5 g, iar pentru următorii patru - 0,25 g.

Întreaga doză zilnică trebuie luată de pacient la un moment dat, cu cel puțin o oră înainte de mese.

Amoxicilina pentru traheită

Cel mai adesea folosit pe cale orală, sub formă de capsule și tablete. Doza recomandată pentru adulți și copii (a căror greutate depășește 40 kg) este de 0,5 g de trei ori pe zi. În caz de boală severă, este dublat (1 g de trei ori pe zi).

Întreruperea între consumul de droguri ar trebui să fie de cel puțin opt ore. Durata medie a tratamentului variază de la cinci la doisprezece zile. Fiind un antibiotic cu penicilină, medicamentul are cel mai larg spectru de acțiune.

Datorită toxicității scăzute și frecvenței reduse a efectelor secundare ale efectelor terapeutice, amoxicilina este uneori utilizată în timpul sarcinii (cântărind cu atenție riscul posibil pentru făt) și alăptează.

Amoxiclav cu traheită

Se utilizează pentru tratarea pacienților adulți și a copiilor cu vârste mai mari de 12 ani. Tabletele din acest medicament combinat conțin amoxicilină trihidrat și acid clavulanic. Dacă traheita este ușoară sau moderată, pacientul
Se recomandă administrarea unui comprimat:

 • 250 mg / 125 mg la fiecare opt ore;
 • 500 mg / 125 mg la fiecare doisprezece ore.

În cazul bolii severe, se recomandă administrarea de trei ori pe zi, un comprimat (500 mg / 125 mg) sau un comprimat (875 mg / 125 mg) de două ori pe zi. Durata cursului terapeutic este de la cinci zile la două săptămâni.

Antibioticele în tratamentul traheobronchitei

Mulți dintre aceștia sunt interesați de întrebarea: "Traheobronchitis: ce este și cum se tratează cu antibiotice?" Răspunsul la aceasta se află chiar în numele bolii. La unii pacienți, procesul inflamator se dezvoltă simultan în structurile traheei și bronhiilor mari. De regulă, aceasta se observă ca urmare a răspândirii descendente a infecției: de la trahee până la bronhii.

O boală care combină manifestările clinice ale traheitei și bronșitei se numește traheobronchită.

La fel ca și bronșita, este însoțită de o tuse umedă (sau productivă) cu spută ușor separată, dar fiecare atac de tuse provoacă o durere toracică severă caracteristică traheitei. Dacă tusea a fost lungă și debilitantă, pacientul poate suferi dureri în zona diafragmei. Un alt semn caracteristic al traheobronhitei este episoadele frecvente de tuse, provocate de râs, respirație profundă, plâns, plâns și acumularea de mucus în trahee.

Alegerea unui antibiotic pentru tratarea traheobronchitei, medicul se concentrează pe rezultatele examinării bacteriologice a sputei, dezvăluind sensibilitatea agenților patogeni la agenții antibacterieni.

Numele antibioticelor pentru traheobronchită la adulți sunt enumerate în această listă:

 • Preparatele din grupul aminopenicilină (primul rând) utilizate pentru tratarea formelor necomplicate de traheobronchită cronică sunt reprezentate de amoxiclav, amoxicilină și augmentin. Principalul dezavantaj al acestor medicamente foarte eficiente este apariția frecventă a reacțiilor alergice la pacienți.
 • A doua linie de antibiotice aparținând clasei de macrolide și incluse în regimul de tratament al pacienților care suferă de forme complicate de traheobronchită cronică sunt reprezentate de medicamentele Azithromycin, Sumamed, Azitrus și Midekamycin.
 • Fluorquinolone medicamente antibacteriene de clasă (Levofloxacin, Avelox, Ofloxacin) cu un spectru larg de acțiune sunt utilizate pentru a trata traheobronchitis cronice și boli conexe.

Cum să luați antibiotice?

Pentru ca antibioticele să aibă efect maxim, este necesar:

 • Nu întrerupeți cursul terapeutic.
 • Menținerea unei concentrații constante de antibiotice în sânge prin observarea frecvenței aportului acestora, urmărind cu strictețe menținerea acelorași intervale de timp între utilizarea medicamentului.
 • Monitorizați cu atenție efectul terapeutic al agentului antibacterian luat. Absența oricărei ameliorări a stării pacientului în șaptezeci și două de ore de la începerea utilizării antibiotice indică faptul că bacteriile responsabile pentru procesul inflamator sunt rezistente la medicamentele din acest grup și că medicamentul trebuie înlocuit.

Cum sa scapi de traheita fara antibiotice?

Poate fi tratată traheita fără antibiotice? Desigur, este posibil, dacă boala are o etiologie virală. Sarcina principală a tratamentului simptomatic este de a ameliora tusea și de a elimina complet.

Pentru a îndeplini această sarcină, aplicați următoarele:

 • Medicamente expectorante care facilitează eliberarea sputei. Una dintre cele mai populare mijloace este Ambroxol. Doza optimă pentru pacienții adulți este de un comprimat de trei ori pe zi.
 • Bromhexina are un efect bun de tuse. O gamă largă de forme de dozare (tablete, picături, soluții injectabile și administrare orală, pilule și siropuri) vă permite să le includeți în regimurile de tratament pentru pacienții de orice vârstă. Efectul terapeutic al utilizării bromhexinei începe să se manifeste în două până la patru zile de la începerea tratamentului. Doza zilnică a medicamentului (pentru copiii cu vârsta de peste paisprezece ani și pacienții adulți) este de 16 mg cu o doză de patru ori mai mare decât doza. Durata maximă a tratamentului este de cinci zile.
 • Pentru a opri atacurile de tuse uscată neproductivă, pacienții sunt adesea prescrise medicamente care reduc sensibilitatea membranelor mucoase ale tractului respirator la acțiunea iritanților. Un astfel de remediu este libexin. Pacienții adulți ar trebui să ia un comprimat de 100 mg de 3-4 ori pe zi. Dimensiunea dozei zilnice destinată tratamentului unui copil și ajustată în funcție de vârstă variază între 25 și 50 mg.
 • Rezultatele bune în tratarea traheitei acute a etiologiei non-bacteriene sunt date de utilizarea amestecurilor, preparatelor din piept și decocturilor de plante medicinale (pentru prepararea lor se folosesc oregano, trifoi dulce, cimbru, mamă și mama vitregă, cimbru, plantean, dagil). Se iau 100 ml decoct de plante calde de două ori pe zi. De asemenea, este util să-l folosiți pentru gargară.

Ce antibiotice sunt eficiente pentru traheită

Traheita este una dintre pozițiile de lider în structura proceselor inflamatorii ale sistemului respirator uman. În fiecare an, milioane de pacienți vin la doctori pentru îngrijire medicală cu plângeri tipice pentru această patologie.

Înțelegerea modernă a tratamentului traheitei se bazează pe studiul datelor patogene și empirice ale terapiei. ea trebuie, de asemenea, să fie integrate, nu numai pentru a acționa asupra agenților patogeni, dar, de asemenea, îmbunătăți starea generală de sănătate a pacientului, eliminând principalele simptome ale bolii.

Sub ce traheită este rațional să prescrieți antibiotice

După cum au arătat numeroase studii științifice efectuate în diferite țări ale lumii, principala cauză a traheitei este ARVI (infecție virală respiratorie acută), care se manifestă în climatul nostru cel mai adesea în perioada toamnă-iarnă a anului. Antibioticele acționează numai asupra florei bacteriene (cu rare excepții, de asemenea, pe ciuperci și cele mai simple).

Atunci când sunt utilizate în patologia virală, ele nu numai că sunt ineficiente, dar pot produce adesea diverse complicații și efecte secundare. De aceea, a apărut o întrebare logică - cum se poate distinge între traheită bacteriană și virală?

Cercetarea bacteriologică rămâne cea mai eficientă modalitate de a detecta în mod fiabil o infecție bacteriană. Pentru exploatația sa ia tampoane speciale, spută sau mucus, în care, cu ajutorul metodelor imunologice și a altor metode, identifică agentul patogen. Printre dezavantajele acestei metode se numără durata acesteia, adesea de câteva zile, când decizia privind tactica terapiei trebuie luată imediat.

Cu toate acestea, acesta continuă să fie utilizat în situații dificile de diagnostic sau când tratamentul prescris după trei zile sa dovedit a fi ineficient. În plus, vă permite să studiați sensibilitatea microbilor la diferiți agenți antibacterieni. Acest lucru permite medicului curant să selecteze cel mai optim antibiotic pentru un anumit pacient.

Cu toate acestea, metoda empirică de monitorizare a stării și plângerilor pacientului este cea mai des utilizată în practica medicală. Se știe că, pe fondul unei infecții virale, în majoritatea cazurilor există o slăbire a mecanismelor imunitare de apărare ale organismului. Aceasta duce la reproducerea florei bacteriene patogene timp de 3-10 zile de boală.

Din punct de vedere clinic, acest lucru se manifestă prin deteriorarea stării generale a pacientului, apariția unor noi simptome, o schimbare a naturii sputei și a altor semne. În astfel de cazuri, putem vorbi despre necesitatea numirii de antibiotice. În plus, un medic cu experiență colectează informații despre cazurile acestei boli de la rude, rude, prieteni și colegi ai pacientului. De asemenea, ajută la luarea unei decizii corecte cu privire la tactica tratamentului.

Importanța acestei probleme se datorează faptului că utilizarea ineficientă și irațională a medicamentelor antibacteriene mărește rezistența la acestea a florei microbiene. Această problemă a devenit deosebit de relevantă în ultimii ani, când au fost descoperite mai multe tulpini de bacterii rezistente la cele mai recente generații de antibiotice.

Tratamentul antibiotic pentru traheită

Prima regulă a antibioticelor este că pot fi prescrise numai de un medic calificat. Numai el este capabil să evalueze calitativ necesitatea utilizării unui anumit medicament într-o anumită situație. Auto-medicamentul cu antibiotice conduce adesea la dezvoltarea de diferite efecte secundare și complicații. Adesea, pacienții aleg în mod incorect doza de medicament de care au nevoie, ceea ce uneori provoacă o supradoză.

În plus, trebuie să respectați modul corect de recepție a unui agent antibacterian, care depinde de proprietățile sale farmacologice. Unele medicamente (peniciline) trebuie luate strict pe un "stomac gol", altele (claritromicina) pot fi, de asemenea, luate cu alimente. Este imposibil să corectați în mod independent doza medicamentului sau să îl anulați, chiar dacă starea pacientului sa îmbunătățit semnificativ.

Cel mai bine este să luați antibiotice la o oră fixă ​​a zilei. Pentru a bea o capsulă sau o pilulă de medicamente, se recomandă utilizarea apei simple. De asemenea, este permisă lipsa de apă sau de ceai necarbonatată. Acest lucru se datorează faptului că unele componente care sunt incluse în băuturi pot afecta absorbția antibioticelor și a altor medicamente. Prin urmare, este interzis să beți agenți antibacterieni cu alcool, cafea, sucuri, băuturi carbogazoase și produse lactate.

Când renunțați la administrarea de antibiotice, nu vă puneți în panică. Este suficient să luați doza dorită de medicament cât mai curând posibil și să continuați tratamentul ca de obicei. Data viitoare când vedeți un doctor, trebuie să raportați ce sa întâmplat.

Dacă pacientul a detectat apariția efectelor secundare în sine, trebuie să contacteze imediat medicul curant.

Numai el trebuie să decidă dacă este necesar să anuleze terapia, să înlocuiască drogul sau anxietatea pacientului în mod nejustificat și trebuie să fie liniștit și să ofere sprijin psihologic.

Ce antibiotice sunt folosite pentru a trata traheita?

Alegerea medicamentului antibacterian este influențată de mai mulți factori. Primul dintre acestea este tipul de agent patogen. Au fost efectuate multe studii clinice care au arătat că traheita bacteriană apare cel mai adesea din cauza stafilococilor, bacililor hemofilici, streptococilor și moraxells.

Al doilea este pericolul infecției pentru sănătatea și viața pacientului. Aceasta se datorează prezenței bolilor de fond, condițiilor generale și capacității funcționale a sistemelor corporale. De exemplu, prezența imunodeficienței, a diabetului zaharat sau a insuficienței renale complică grav tratamentul pacienților cu patologii bacteriene. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că anumite antibiotice (fluorochinolone, tetracicline) sunt interzise la copii.

Traheita în majoritatea cazurilor se referă la patologii infecțioase care sunt tratate pe bază de ambulatoriu. Prin urmare, acești pacienți trebuie să prescrie medicamente sub formă de administrare orală (tablete, capsule, sirop). Dacă traheita este tratată în spital, se preferă medicamente care pot fi utilizate pentru administrare intramusculară sau intravenoasă. Alegeți de obicei unul dintre medicamente:

 • peniciline (amoxicilină, apicilină, "Augmentin");
 • macrolide (azitromicină, claritromicină);
 • cefalosporine (cefoperazonă, ceftriaxonă);
 • fluoroquinolone (levofloxacina, hemifloxacina).

Caracteristicile antibioticelor pentru traheita bacteriană

peniciline

Penicilinele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata traheita necomplicată la copii și adulți. Acestea sunt cele mai vechi medicamente din grupurile de antibiotice și au fost utilizate pentru tratamentul patologiilor bacteriene din tractul respirator încă din anii 1940.

Printre aspectele pozitive ale penicilinelor - toxicitate redusă, care permite prescrierea femeilor gravide, comorbiditățile în vârstă și grave. Penicilinele sunt capabile să perturbe structura membranară a bacteriilor, ducând astfel la liză și moarte. Acest tip de acțiune se numește bacteriostatică.

Cu toate acestea, există dezavantaje. În primul rând, diferite reacții alergice (urticarie, angioedem, șoc anafilactic și altele) sunt destul de frecvente atunci când se utilizează medicamente din grupul de penicilină. Prin urmare, înainte de prima administrare de peniciline, este imperativ să se efectueze un studiu de hipersensibilitate.

În plus, datorită utilizării pe termen lung a acestor medicamente, microorganismele au devenit rezistente la acestea, ceea ce a dus la o scădere a eficienței. Adăugarea acidului clavulanic (inhibitor al beta-lactamazei) în preparatul Augmentin a rezolvat parțial această problemă.

Printre efectele secundare se numără și apariția tulburărilor dispeptice, cefaleei, amețeli, tulburări tranzitorii ale sistemului hematopoietic. În timpul terapiei, se recomandă efectuarea unui studiu al indicatorilor funcției hepatice și renale.

Printre peniciline, ampicilina și amoxicilina sunt cele mai frecvent prescrise. Acestea sunt luate pe un curs de 5-10 zile (în funcție de imaginea clinică a bolii).

macrolide

Macrolidele sunt deseori numite cele mai sigure medicamente antibiotice. Aceasta se datorează incidenței scăzute a reacțiilor adverse, absenței reacțiilor alergice caracteristice penicilinelor și altor beta-lactame. Aceste caracteristici permit utilizarea macrolidelor de către pacienți de aproape orice vârstă (inclusiv în timpul sarcinii și alăptării).

A doua caracteristică pozitivă a acestor antibiotice este capacitatea de a se acumula în țesuturile organismului. Studiile au arătat că concentrația de macrolide din zona inflamației depășește uneori conținutul lor în sânge de 5-20 ori.

Această capacitate de a potența efectul face posibilă menținerea unei doze terapeutice în organism timp îndelungat după ultima utilizare a medicamentului antibacterian. Combinația dintre toate aceste caracteristici a dus la faptul că această clasă de antibiotice este considerată optimă pentru traheita bacteriană.

Uneori, când se utilizează macrolide, tulburări dispeptice, se observă o creștere a enzimelor hepatice în sânge și cefalee. Dar toate aceste simptome dispar rapid după finalizarea cursului și nu necesită întreruperea tratamentului.

Macrolidele perturba sinteza proteinelor celulelor microbiene, blocând astfel reproducerea lor ulterioară. Un astfel de mecanism de acțiune antibiotic se numește bacteriostatic. Azitromicina, macropenul, claritromicina, spiramicina și josamicina sunt prescrise cel mai frecvent pentru traheită. Toate aceste medicamente sunt disponibile sub formă de tablete sau capsule. Cursul de tratament este de obicei 3-5 zile.

 • Antibiotice pentru laringită - o revizuire;
 • Citiți aici - Rovamycin: analogi de droguri și indicații pentru utilizare;
 • Antibiotice pentru sinuzită - recenzie: https://med-antibiotiks.com/lechenie/kakie-antibiotiki-naibolee-effektivny-pri-sinusite/.

cefalosporine

Cefalosporinele aparțin grupului de antibiotice beta-lactamice, cum ar fi penicilinele, dar, spre deosebire de cele din urmă, rezistența microorganismelor la acestea este mult mai mică (mai ales când vine vorba de medicamentele celei de a treia generații). Aceste medicamente au, de asemenea, un efect bactericid.

Cefalosporinele se utilizează în caz de traheită complicată sau dacă pacientul are factori de risc semnificativi (comorbidități, vârstă, insuficiență a organelor individuale, în timp ce planifică intervenții chirurgicale).

Printre efectele secundare, reacțiile alergice, greața, diareea, supresia hematopoietică, creșterea numărului de enzime hepatice și bilirubinem trebuie evidențiate.

Cefalosporinele sunt produse predominant sub formă de pulberi pentru prepararea injecțiilor pentru administrare intravenoasă sau intramusculară. Prin urmare, ele sunt folosite aproape întotdeauna în condiții staționare. Ceftriaxona, cefuroximă, cefotaximă, cefoxitină și ceftazidină sunt prescrise cel mai frecvent.

fluorochinolone

Fluoroquinolonele sunt rareori utilizate pentru a trata traheita, și sunt medicamente de rezervă pentru această patologie. Acestea sunt acidul nalidixic și au acțiune bactericidă asupra florei patogene. Utilizarea limitată a fluorochinolonelor se datorează toxicității destul de ridicate a medicamentelor din acest grup de antibiotice. La folosirea lor s-au observat:

 • fotosensibilitate;
 • simptome de intoxicare a sistemului nervos (tremor, parasthesie, convulsii, somnolență, insomnie);
 • efecte toxice asupra ficatului (posibila dezvoltare a hepatitei toxice);
 • tulburări de conducere în miocard (aritmie);
 • afecțiune tranzitorie;
 • aderarea la superinfecție;
 • candidoză a pielii sau a membranelor mucoase;
 • dispepsie.

Pentru a prescrie fluorochinolone nu este recomandată în timpul sarcinii, în timpul alăptării, la copiii sub 12 ani, la pacienții cu patologie cronică a rinichilor, ficatului și inimii. Cu toate acestea, ele sunt prescrise în cazurile în care medicamentele rămase sunt ineficiente sau pacientul are traheită în fundalul unei alte patologii mai grave.

Principalii reprezentanți ai fluorochinolonilor sunt ciprofloxacina, levofloxacina, hemifloxacina, sparfloxacina. Ele sunt utilizate în principal intramuscular sau intravenos.

video

Videoclipul spune cum să vindeci rapid o răceală, o gripă sau o ARVI. Opinia doctorului experimentat.

Antibioticele pentru traheită: o listă eficientă și putem face fără ele?

Traheita - inflamația membranei mucoase a traheei, cauzată de efectele negative ale microorganismelor patogene.

În funcție de natura agentului patogen, medicamente diferite sunt utilizate pentru a trata traheita și, dacă boala este declanșată de o infecție bacteriană, este cel mai potrivit să se utilizeze antibiotice.

Traheita și principalele simptome

Traheita, de obicei, nu se dezvoltă ca o boală separată independentă.

Cel mai adesea, această patologie se alătură rinitei deja existente, laringitei sau bronșitei, formând combinații complexe.

Boala poate fi recunoscută prin următoarele simptome principale, care, în funcție de evoluția bolii, se pot manifesta mai mult sau mai puțin intens:

 • tuse uscată noaptea și dimineața devreme;
 • durere în gât;
 • copii - respirație superficială superficială;
 • vocea devine răgușită, se așează și poate dispărea cu traheită complicată;
 • temperatura corpului la adulți crește ușor, dar la copii poate atinge până la 39 de grade, deși, în general, bunăstarea pacientului nu suferă mult;
 • când tuse, sputa mucoasă vâscoasă părăsește gâtul;
 • dureri de cap;
 • senzație de arsură în piept;
 • zgomote și whistlers atunci când inhalarea și expirarea;
 • insuficiență respiratorie.

Tratamentul antibiotic

În cazul unei etiologii infecțioase a bolii, tratamentul are ca scop în primul rând eliminarea agenților patogeni și numai atunci la ameliorarea simptomelor.

În acest caz, este destul de ușor să distrugeți microflora patogenă utilizând antibiotice. În cazul traheitei se utilizează medicamente antibiotice din următoarele grupe:

 1. Penicilinele.
  Aceste medicamente încep întotdeauna tratamentul, deoarece se referă la agenți cu spectru larg, dar pot prezenta eficacitate insuficientă (amoxiclav, amoxicilină, flamoclav, augmentin).
 2. Macrolide.
  Sunt prescrise antibiotice ușor mai puternice atunci când un pacient este alergic la peniciline (eritromicină, azitromicină, claritromicină).
 3. Cefalosporine (suprax, zinnat, cefazolin, ceftriaxonă).
 4. Fluorochinolone.
  Cele mai puternice medicamente care sunt prescrise în absența completă a efectului tratamentului medicamentos al celor trei grupuri anterioare (tavanic, levofloxacin).

Atunci când se utilizează antibiotice, este necesar să se respecte anumite prescripții standard.

Astfel de remedii sunt folosite atunci când alte medicamente nu pot face față acestei boli.

Situația necesită utilizarea antibioticelor în următoarele cazuri:

 • tusea nu trece până la o lună;
 • există o suspiciune de procese inflamatorii în plămânii pacientului;
 • temperatura crește peste 39 de grade și nu se confundă cu antipiretice;
 • pacientul începe să dezvolte otită, amigdalită sau sinuzită.

Dar chiar și în astfel de cazuri, utilizarea antibioticelor necesită măsuri suplimentare de diagnostic pentru identificarea posibilelor contraindicații și determinarea agentului cauzal al traheitei.

Și pentru a determina medicamentul "corect" este posibil numai după ce ați luat un tampon din faringe pentru a efectua culturi bacteriene, permițându-vă să determinați cu precizie agentul patogen.

Medicamente pentru adulți

Medicamentele prescrise pentru adulți nu sunt potrivite pentru copii.

Acestea sunt în principal medicamente puternice, pe care specialiștii încearcă să le prescrie numai atunci când apar complicații sau când boala trece în stadiul cronic.

Pacienții adulți (peste 18 ani), cel mai adesea cu traheită, prescriu medicamente din această listă:

 1. Ceftriaxone.
  Seria de antibiotice de cefalosporină.
  Ea afectează bacteriile la nivel celular, perturbând structura pereților celulelor, ca urmare a căror agenți patogeni își pierd capacitatea de a se reproduce.
  800 de miligrame de medicament sunt prescrise pe zi. Având în vedere prezența efectelor adverse puternice este contraindicată la femeile gravide și care alăptează.
 2. Abaktal.
  Medicamentul este un grup de fluoroquinolone, care perturbă replicarea DNG a microorganismelor dăunătoare.
  Pe zi, luați două comprimate, fiecare conținând 400 miligrame de componentă activă a mesilatului de pefloxacină.
 3. Claritromicină.
  Antibiotic macrolidic semisintetic. Inhibă sinteza proteinelor în celulele agenților patogeni, ceea ce duce la moartea lor.
  Cu traheită, luați trei tablete pe zi la intervale regulate.
  Instrumentul este contraindicat la pacienții cu insuficiență renală.
 4. Amoxiclav.
  Instrumentul unui spectru larg de grupuri de penicilină.
  Se administrează de trei ori pe zi, dar cu manifestarea semnelor de intoleranță individuală la componentele medicamentului (exprimată în încălcarea activităților sistemelor corporale diferite), amoxiclavul este anulat.

Antibiotice pentru tratarea copiilor

Unul dintre aceste mijloace este azitromicina macrolida semisintetică, care are un efect supresiv asupra sistemului de producere a proteinei microflorei patogene.

Copiilor li se administrează un comprimat de 125 miligrame pe zi de la vârsta de trei ani. Un alt antibiotic utilizat pentru tratarea copiilor este augmentinul (un grup de peniciline).

Copiilor li se recomandă să dea medicamentul în suspensie.

Dozajul și frecvența administrării se calculează pe baza greutății și vârstei copilului și numai de către medicul curant, care poate ajusta regimul de tratament în funcție de caracteristicile cursului bolii.

Posibile complicații

 1. Dezvoltarea reacțiilor alergice la componentele active ale medicamentului (manifestată sub formă de mâncărime, arsură și erupții pe corp).
 2. Posibile efecte toxice, care pot perturba funcțiile sistemelor vitale.
 3. Dezvoltarea dysbacteriozei datorită distrugerii complete în timpul tratamentului microflorei intestinale nocive și benefice.
  Această complicație este ușor de evitat prin urmărirea în paralel a cursului de luare a probioticelor, restabilirea microflorei "prietenoase".

Posibilitatea tratamentului fără antibiotice

Tratamentul traheitei fără antibiotice este posibil numai dacă agentul cauzal al bolii este virusul - în astfel de cazuri sunt prescrise medicamente antivirale.

În ceea ce privește forma bacteriană - o mulțime depinde de munca sistemului imunitar uman.

Uneori, antibioticele nu sunt necesare și este suficient doar tratamentul simptomatic care utilizează medicamente expectorante, antipiretice și alte medicamente minore.

Numai specialistul după examinare poate spune cu certitudine despre necesitatea de a trata antibioticele.

Videoclip util

Din acest videoclip, veți afla când antibioticele sunt necesare pentru tratament:

Traheita este periculoasă pentru complicațiile sale, una dintre ele fiind răspândirea proceselor patologice în tractul respirator inferior.

În cazul unei etiologii infecțioase a bolii, tratamentul are ca scop în primul rând eliminarea agenților patogeni și numai atunci la ameliorarea simptomelor.

În acest caz, este destul de ușor să distrugeți microflora patogenă folosind antibiotice, care ar trebui să fie prescrise de medicul curant după diagnosticare.

Antibiotice pentru traheită

Sub traheită se înțelege în mod obișnuit una dintre bolile tractului respirator, în care există o leziune a mucoasei traheale. În majoritatea cazurilor, procesul patologic rezultă din ingerarea virusurilor. Prin urmare, antibioticele pentru traheită sunt prescrise extrem de rar și numai atunci când s-a alăturat o infecție secundară. Prescrierea medicamentelor ar trebui să fie doar un medic bazat pe semnele bolii și vârsta pacientului.

Când sunt prescrise antibioticele

Mulți pacienți nu știu dacă este posibilă vindecarea traheitei fără antibiotice. Deseori cauza dezvoltării bolii este o infecție virală. În astfel de cazuri, simptomele se manifestă rapid. Dar, cu tratamentul potrivit, simptomele neplăcute dispar în ziua a 3-a, iar recuperarea completă are loc în ziua 5-7. În caz contrar, este obișnuit să vorbim despre aderarea unei infecții secundare.

Tipul de boală bacteriană este periculos prin faptul că microbii se pot răspândi în părțile inferioare ale tractului respirator. Apoi, pacientul are sputa cu continut purulente, frisoane si febra mare pentru mai mult de 3 zile.

Dacă simptomele persistă mai mult de 5 zile, medicul prescrie antibiotice pentru traheită. Medicamentele antibacteriene ajută la evitarea formării de complicații grave, cum ar fi pneumonia sau bronșita. Dar pentru a identifica agentul cauzator, ar trebui să se ia o serie de teste care să arate tipul de bacterii și sensibilitatea acestora la medicamente.

Tratamentul traheitei cu antibiotice se efectuează cu:

 • detectarea unui agent bacterian folosind analize bacteriologice;
 • suspiciunea de pneumonie;
 • după ce simptomele durează mai mult de două săptămâni;
 • febră pronunțată;
 • menținând valorile temperaturii în intervalul 37,5-38 grade timp de 6-8 zile după debutul bolii;
 • apariția sinuzitei cu separarea mucusului purulent;
 • manifestarea semnelor de otită medie de natură acută cu descărcarea de puroi din urechi;
 • exacerbarea amigdalelor de natură cronică.

Antibioticele pentru traheobronchită sunt prescrise dacă apare un depozit purulent pe membranele mucoase, iar sputa are o nuanță gălbuie sau verzui.

Ce antibiotice trateaza traheita?

Atunci când se prescrie un medicament antibacterian, vârsta pacientului și simptomele manifestate sunt luate în considerare. Pentru a preveni creșterea și activitatea suplimentară a microbilor, medicul prescrie medicamente cu o gamă largă de efecte.

Un antibiotic pentru traheobronchită ar trebui să acționeze nu numai pe căile superioare, ci și pe secțiunile inferioare ale canalului respirator.

În copilărie, se preferă mai mult penicilinele. Sunt siguri, au un minim de contraindicații și efecte secundare. Adulților li se recomandă să ia comprimate din grupul de macrolide sau fluorochinoli.
Dacă antibioticele sunt prescrise pentru traheită, lista va include medicamente de o nouă generație, la care bacteriile nu au rezistență.

Grupul de penicilină

Această categorie de medicamente este considerată una dintre cele mai frecvent prescrise. Prin remedii naturale includ:

Aceste preparate se vând ca pulberi pentru fabricarea soluțiilor. Dar, în cele mai multe cazuri, ele sunt fără putere, deoarece bacteriile au dezvoltat o imunitate puternică față de ele. Prin urmare, medicamentele semisintetice sunt prescrise sub formă de tablete, capsule și suspensii.

Când se dezvoltă traheita, antibioticele sunt prescrise de la grupul de penicilină la adulți și copii de la naștere.

Acest grup de medicamente include:

 1. Amoxiclav. Efectuează rapid și eficient orice tip de bacterii gram-pozitive și gram-negative. Efectul bactericid și bacteriostatic este cauzat de prezența amoxicilinei și a acidului clavulanic în compoziție;
 2. Amoxicilina. Ingredientul activ este penicilina semi-sintetică. Are o gamă largă de efecte. Dar unele bacterii au rezistență la ea. Adesea prescris pentru adulți și adolescenți;
 3. Augmentin. Analog structural al Amoxiclav. Medicamentul este activ împotriva multor bacterii gram-pozitive, gram-negative, aerobe și anaerobe. Ea chiar distruge microbii care produc beta-lactamază, ceea ce face ca medicamentul să fie eficient în orice boală;
 4. Flemoxine Solutab. Medicamentul este disponibil sub formă de tablete, care, atunci când interacționează cu apa, se dizolvă și formează o suspensie. Compoziția include amoxicilina. Are o gamă largă de efecte. Numit pentru copiii de peste un an și adulți.

Penicilinele sunt bine tolerate de către pacienți, dar bacteriile nu pot fi întotdeauna depășite. Utilizarea frecventă a rezistenței formate de microbi. În acest caz, durata tratamentului este în medie între 7 și 10 zile. Dacă nu există efect timp de trei zile, atunci ar trebui să fie înlocuit cu alte medicamente.

macrolide

În absența unui rezultat pozitiv din medicamentele din grupul de penicilină, macrolidele sunt utilizate ca substituenți. Ei acționează mult mai repede. Efectul este intensificat de mai multe ori, deoarece substanțele active se acumulează în structurile țesuturilor și afectează corpul timp de câteva zile.

Macrolidele nu sunt toxice, deci sunt prescrise copiilor de la trei luni. În același timp distrug toate bacteriile gram-pozitive, aerobii și microbii atipici.

Această categorie de medicamente include:

 • Sumamed. Azitromicina acționează ca o componentă activă. Într-un singur pachet există doar trei pilule, iar acest lucru este suficient pentru trei zile de admitere. Disponibil sub formă de tablete și suspensii;
 • Azitromicina pentru traheită. Suma lui contra lui Sumamed;
 • Eritromicina. Reprezentantul grupului macrolidic. Ingredientul activ este eritromicina. Cel mai des atribuite pacienților în copilărie.

Tratamentul cu reprezentanți ai grupului macrolidic este de 3 zile cu boală ușoară. Pentru o formă complicată a bolii, se ia un antibiotic timp de 5 zile.

cefalosporine

Atunci când un pacient are un efect secundar sau nu există nici un efect asupra antibioticelor din grupul de penicilină, cefalosporinele vin să le înlocuiască. Aceste unelte sunt utilizate ca injecții pentru injectarea în etape.

Există mai multe generații de antibiotice:

 • Prima generație. Acestea sunt prescrise în cazul în care traheita este cauzată de o infecție streptococică. Această categorie de medicamente include cefazolin, cefalotin, cefalexin;
 • A doua generație. Se utilizează pentru a trata adolescenții și adulții. În copilărie poate avea un efect toxic puternic;
 • A treia generație. Acestea sunt considerate cele mai eficiente medicamente din întregul grup. Tratați nu numai traheita, ci și complicații. Prescripționată copiilor mai mici și adulților. Acest grup include Supraks, Pancef, Cefixime, Ceftriaxone cu traheită;
 • A patra generație. Medicamentele grave sunt prescrise numai dacă boala are un curs sever. Acestea includ Ladef, Tsefepim, Maxipim.

Dacă se produce traheită la femeile aflate în stadiul de gestație, atunci cefalosporinele nu se aplică deoarece afectează fătul. În astfel de cazuri, Vilprafen sau Klacid vor veni la salvare. Aceștia sunt reprezentanți ai grupului macrolidic.

Atunci când împușcările sunt dificil de transportat de către pacienți, medicul poate prescrie Ciprofloxacin. Acest medicament se referă la fluoroquinol. Absorbit rapid de către organism și începe să acționeze în doar câteva ore.

fluorchinol

Astfel de agenți antibacterieni au o gamă largă de efecte și se confruntă efectiv cu multe bacterii. Acestea sunt recomandate pentru a fi utilizate dacă microbii sunt rezistenți la penicilină. Adesea prescris pentru infecții stafilococice, pneumonie și bronșită la adulți.

Fluoroquinolii sunt distribuiți instantaneu în toate țesuturile și, prin urmare, acționează mult timp asupra corpului. Dar acestea afectează negativ flora intestinală.
Acest grup de medicamente include:

Nu este prescris copiilor și femeilor însărcinate, deoarece medicamentele afectează în mod negativ sistemul musculo-scheletic.

Preparate topice

În caz de traheită de origine bacteriană, se utilizează nu numai antibiotice sistemice, ci și agenți cu acțiune locală. Ele sunt disponibile sub formă de spray-uri sau tablete. Intrați direct în focalizarea inflamatorie.

Odată cu înfrângerea traheei se recomandă utilizarea:

 1. Faringosept. Tablete cu proprietăți antibacteriene și antiseptice. Compoziția include amazon, care se ocupă de stafilococi. Substanța activă nu intră în circulația sistemică și, prin urmare, medicamentul este permis pentru tratamentul copiilor mai mari de 3 ani.
 2. Lizobakt. Are o proprietate antiseptică și antibacteriană pronunțată. Are două componente principale - lizozim și piridoxină. Aceste substanțe distrug bacteriile gram-pozitive și gram-negative și, de asemenea, formează imunitate nespecifică. Permise de utilizare la copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și femei în stadiul de gestație.
 3. Bioparoks. Medicament de inhalare. Afectează advers diferite microbi. Compoziția include fusafungin - un antibiotic local. Distruge bacteriile gram-pozitive, gram-negative, anaerobe. Cu o utilizare activă, procesul inflamator dispare în a doua zi. Dar poate duce la reacții alergice, tuse paroxistică și bronhospasm.

Ce medicamente pot fi folosite ca o terapie locală, doar un doctor poate spune pe baza traiectoriei traheitei și vârstei pacientului.

inhalare

Când tusea paroxistică este de obicei prescrisă prin inhalare. Pulmicortul cu traheită este considerat unul dintre remediile efective. Substanța activă nu este absorbită în organism și, prin urmare, este alocată sugarilor și copiilor de vârstă preșcolară.
Ingredientul activ este budesonida. Ea prezintă un efect antiinflamator și reduce umflarea țesuturilor. Dar cu o leziune bacteriană nu se recomandă utilizarea acesteia. Este mai bine să se efectueze inhalarea atunci când perioada acută a diminuat deja și activitatea microbilor este suprimată.

Pulmicort într-un raport egal amestecat cu soluție salină. Procedura se efectuează dimineața și seara. De asemenea, puteți utiliza gentamicină sau apă minerală fără gaz pentru inhalare.

Un rezultat bun este demonstrat de un medicament, cum ar fi Fluimucil. Este un antibiotic cu o gamă largă de efecte. Dar nu poate fi combinat cu alți agenți antibacterieni locali.

Inhalarea este o metodă suplimentară de tratament. Prin urmare, este necesar să efectuați manipulări în termen de 7-10 zile până la recuperarea completă.

Este posibil să se refuze antibioticele pentru traheită

Mulți pacienți la cabinetul medicului pun întrebarea, este posibil să nu luați antibiotice și să vă vindecați așa. Merită menționat faptul că acest grup de fonduri nu este întotdeauna necesar. Cel mai adesea, traheita rezultă din viruși care intră în tractul respirator. Apoi, este suficient timp să începeți tratamentul și să luați medicamente pentru a elimina infecția. Dacă se respectă toate regulile, pacientul se poate recupera în 5-7 zile.

Când o persoană ignoră simptomele bolii, o a doua infecție se unește în câteva zile. Membrana mucoasă a gâtului, laringelui și traheei este acoperită cu o floare albă. Apoi fără antibiotice nu se poate face.

Dacă încercați să vindecați bolile cu remedii folclorice, acest lucru va duce la răspândirea infecției în părțile inferioare ale sistemului respirator. În acest context, vor apărea complicații grave sub forma unui curs cronic, pneumonie și bronșită.

Recomandări pentru administrarea de antibiotice

Antibioticele trebuie prescrise numai de către un medic după examinarea pacientului și efectuarea testelor. O infecție bacteriană poate fi, de asemenea, detectată pe o anumită patină. Dar utilizarea independentă a medicamentelor antibacteriene poate duce la deteriorarea stării generale.
Pe baza vârstei, medicul prescrie anumite medicamente și le administrează doze. Înainte de a lua este de a citi instrucțiunile și asigurați-vă că nu există contraindicații. Nu puteți modifica doza sau puteți anula medicamentul cu o îmbunătățire semnificativă. Aceasta poate duce la rezistență și la o activitate bacteriană și mai mare.

De asemenea, medicii disting mai multe reguli:

 1. Utilizați comprimate sau suspensie trebuie să fie la intervale regulate. Astfel, concentrația maximă a substanței active este atinsă în sânge.
 2. Medicamentul este spălat cu o cantitate mică de apă.
 3. În timpul terapiei cu antibiotice, urmați o dietă strictă. Excludeți feluri de mâncare picante, prajite și afumate, băuturi alcoolice și carbogazoase, dulciuri din dietă. Aceasta va ușura tractul digestiv și va evita efectele secundare.
 4. Dacă efectul medicamentului este absent într-o perioadă de două până la trei zile, atunci trebuie să re-contactați medicul. Medicul va înlocui medicamentul cu altul sau va ajusta doza.
 5. Probioticele ar trebui să fie luate în timp ce luați antibiotice. Acestea vor păstra echilibrul microflorei benefice și vor îmbunătăți imunitatea organismului, recuperând astfel mult mai repede.

Tratamentul traheitei trebuie să fie cuprinzător. Antiinflamatoarele, irigarea gâtului, inhalarea, gargara și fluide sunt adăugate la antibiotice. Cu tratamentul potrivit, recuperarea se realizează în 7-10 zile fără complicații.

Antibioticele pentru traheită: când nu se face fără ele și când nu sunt necesare?

In traheită moderne medicina clinică considerată o boală de origine virală, ci la apariția sa implicat și bacterii, în special stafilococi, streptococi și gram-pozitive aerobe în special genul Moraxella catarrhalis. Este tocmai în legătură cu prezența unui factor bacterian în etiologia traheitei care ridică întrebarea: sunt necesare antibiotice pentru traheită?

O modalitate practică de "migrare" a microbilor patogeni este aerogenă. Picăturile aeropurtate și agenții patogeni din aer intră în tractul respirator uman, provocând diverse boli. Una dintre ele este traheita, în care membrana mucoasă a gâtului respirator, traheea, este inflamată.

Tratamentul traheitei cu antibiotice

Traheita are loc în două forme - acute și cronice. traheită acută, principalul simptom al care luptă gât împingere tuse uscată, în majoritatea cazurilor, este combinată cu inflamația acută a membranelor mucoase ale nasului (rinită), inflamația gâtului mucoase (faringita) și laringelui (laringita). Toate aceste procese inflamatorii sunt rezultatul unei infecții virale. Se știe că virusurile nu au o structură celulară și sunt introduse în celulele vii, prin urmare, antibioticele origine acută virus traheită putere și tuse tratate medicamente antitusive (sub formă de tablete sau alte medicamente), inhalații alcaline, decocturi de plante aromatice, etc.

Dar traheita infecțioasă se poate dezvolta ca rezultat al infecției bacteriene. Mai mult, după cum am remarcat microbiologii, bacteriile pot deveni atât cauza principală a bolii, cât și însoțesc virușii deja existenți. Acest lucru se întâmplă deoarece virusii, prin suprimarea imunității unei persoane, facilitează dezvoltarea bacteriilor patogene în organism.

În această situație, antibioticele pentru traheită și bronșită, precum și pentru alte boli ale tractului respirator de origine bacteriană, își îndeplinesc principala sarcină terapeutică - inhibarea creșterii agenților patogeni.

Indicațiile pentru inițierea unui antibiotic pentru traheită la adulți sunt: ​​pneumonie suspectată (pneumonie); durata tusei depășește trei săptămâni; încă de la începutul bolii, temperatura este de + 37,5-38 ° C și continuă să crească; există semne de inflamație a amigdalelor (dureri în gât), urechi (otită) sau sinusuri paranazale (sinuzită).

Trebuie remarcat faptul că traheita acută, tratată în timp util se poate transforma într-o formă cronică. Dar inflamația cronică a mucoasei traheale poate fi asociată cu trăsăturile anatomice ale tractului respirator uman sau cu prezența unor modificări patologice în ele, precum și cu modificări frecvente ale regimului de temperatură al mediului. Ca o regulă, traheită cronică - cu tuse se potrivește pe timp de noapte și după somn - suferă fumătorii grele și persoanele care fac abuz de alcool, precum și cele a căror activitate este legată de diferite substanțe chimice, fum care irita trahee și provoca inflamația acesteia. În plus, persoanele care suferă de alergii cauzează praf de traheită alergică. În aceste cazuri, medicii otolaringologi nu tratează niciodată antibioticele pentru traheită.

Care antibiotic este mai bun pentru traheită?

Deci, în funcție de istoric, toate simptomele, precum și de analiza clinică a sângelui și examenului bacteriologic al sputei și frotiurilor din faringe, medicul a stabilit că traheita este cauzată de bacterii. Asta înseamnă că tratamentul cu traheită cu antibiotice este inevitabil.

Atunci când se prescriu antibiotice pentru a scăpa de traheită, totul trebuie luat în considerare: imaginea clinică a bolii, vârsta pacientului și prezența patologiilor concomitente, spectrul de acțiune al unui anumit medicament și contraindicațiile acestuia. Iar dozajul unui antibiotic recomandat de medici este determinat de severitatea procesului inflamator.

Conform multor experți, cele mai eficiente antibiotice pentru traheită sunt medicamentele de penicilină administrate parenteral. Dar există multe medicamente din acest grup care sunt administrate pe cale orală sau au mai multe forme. În plus, au o gamă mai largă de activitate antibacteriană. De exemplu, medicamentul Augmentin (sinonime - amoxicilina, clavulanat potențat, Amoksiklav, Amoklavin, Klavotsin) cuprinde amoxicilinei (semisintetic penicilina antibiotic) și acid clavulanic (care protejează amoxicilina de dezintegrare și se extinde spectrul său de acțiune antibacteriană). Acest medicament este produs sub formă de tablete, pulbere pentru prepararea soluției injectabile și pulbere pentru prepararea suspensiei.

Augmentin (tablete de 1 g) este utilizat pentru tratamentul adulților și copiilor cu vârsta peste 12 ani - un comprimat de două ori pe zi (la începutul mesei). Pentru formele severe de traheită acută și alte infecții bacteriene ale tractului respirator, luați o pilulă de 3 ori pe zi. Pentru bolile gastrointestinale, mononucleoza infecțioasă și insuficiența renală cronică, acest antibiotic trebuie utilizat cu prudență. În timpul sarcinii, în special în primul trimestru de sarcină și în timpul alăptării, nu se recomandă administrarea acesteia.

Atunci când pacienții au intoleranță la penicilină și derivații săi, sunt prescrise antibioticele din grupul cefalosporinelor sau din grupul macrolidic. În cazul traheitei acute bacteriene sau virale-bacteriene, medicii recomandă administrarea de Cefalexin (sinonime - Ospexin, Keflex), care are un efect bactericid asupra unei game largi de agenți patogeni. Substanțele active ale medicamentului încep să acționeze, perturbând sinteza peretelui celular al microorganismelor, 1-1,5 ore după ingestie și din organism sunt eliminate complet după 8 ore cu urină. Acest antibiotic este disponibil sub formă de capsule, tablete și pulbere pentru suspensie.

Doza zilnică de cefalexin (în capsule de 0,25 g) pentru adulți este de 1-4 g, medicamentul trebuie luat la fiecare 6 ore, cu o jumătate de oră înainte de mese, consumând 150-200 ml apă. Cursul de tratament este de până la două săptămâni. Medicamentul are efecte secundare: de la slăbiciune, cefalee, urticarie și dispepsie până la icter colestatic și leucopenie. Contraindicațiile sunt intoleranță la cefalosporine și la antibioticele penicilinice, precum și la copiii sub 12 ani.

Următorul în lista de antibiotice pentru traheită sunt macrolidele, care se numără printre cele mai puțin toxice din familia antibioticelor. Macrolidele fac o treabă excelentă cu cocci gram-pozitivi și pneumococi; ele acționează asupra agenților cauzali ai tusei și difteriei, a legionelor și a spirochetelor, a chlamydiilor și a micoplasmei. Antibioticele din acest grup farmacologic se acumulează în țesuturile organelor respiratorii, incluzând mucoasa traheală, datorită căreia efectul lor terapeutic devine mai puternic.

Macrolidul antibiotic Azitromicina este disponibil sub formă de capsule (0,25 g fiecare), comprimate (0,125 g și 0,5 g fiecare) și, de asemenea, sub formă de pulbere pentru prepararea unei suspensii (în sticle de 15 ml și 30 ml). Schema de utilizare a acestui medicament de către adulți: 0,5 g pe zi timp de trei zile sau 0,5 g pentru prima zi și 0,25 g pentru încă patru zile. Întreaga doză este administrată la un moment dat - cu o oră înainte de mese.

Medicamentul Dzhozamitsin (sinonim - Vilprafen) aparține, de asemenea, grupului de antibiotice macrolide naturale, iar în 2012 a fost inclus în rusa "Lista esențiale și esențiale". Se utilizează în tratamentul inflamației infecțioase a tractului respirator și a cavității bucale, în tratamentul chlamidiei, gonoreei, sifilisului, scarlatului, dizenteriei și a altor boli. Atunci când etiologia bacteriană a traheitei Adulți Jozamycin și copii de peste 14 ani este prescris 1-2 g pe zi - în trei doze divizate. Acest medicament poate fi utilizat în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Reacțiile adverse grave în tratamentul grupurilor de macrolide antibiotice sunt rare și se manifestă prin greață, vărsături și durere la nivelul abdomenului. Și printre contraindicațiile lor sunt disfuncția hepatică și hipersensibilitatea individuală la medicamentele din acest grup.

Antibiotice pentru traheită la copii

În traheita virală acută la copii, tratamentul este în cea mai mare parte simptomatic, și tuse cu ajutorul tencuielilor de muștar, frecare de unguente, inhalări și siropuri de tuse. În cazul traheitelor bacteriene, atunci se utilizează antibiotice.

Pediatrii au recomandat antibiotice pentru traheită la copii: Augmentin (grupul cu penicilină), Azitromicină și Sumamed (antibiotice macrolide). Pentru infecțiile cu severitate ușoară și moderată, doza zilnică de Augmentin în suspensie este:

copii sub un an - 2 ml de trei ori pe zi (înainte de mese), de la 1 la 6 ani - 5 ml de trei ori pe zi, copii de 7-12 ani - 10 ml în trei doze.

Azitromicina sub formă de sirop (100 mg / 5 ml și 200 mg / 5 ml) poate fi administrată în doză de 10 mg pe kilogram de greutate corporală în timpul zilei - la un moment dat, cu o oră înainte de mese. Durata recepției este de trei zile. Conform celei de-a doua scheme, se recomandă administrarea unei astfel de cantități de sirop numai în prima zi de tratament, iar în următoarele patru zile - 5 mg pe kilogram de greutate corporală (de asemenea, la un moment dat).

Printre antibioticele pentru traheită la copii, Sumamed și Sumamed forte sunt utilizate pe scară largă ca suspensie. Dozajul este calculat și de greutatea corporală a copilului - 10 mg / kg greutate corporală o dată pe zi timp de 3 zile. Cursul de tratament este de 30 mg pe kilogram. Copiilor peste 6 luni care cântăresc până la 10 kg ar trebui să li se administreze 5 ml de suspensie pe zi.

Disponibil sub formă de suspensie și antibiotic Jozamycin (doza pentru adulți a fost indicată mai sus). Copiii otolaringologi prescriu acest medicament la nou-născuți și sugari la o rată de 30-50 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi (în trei doze).

Antibiotice pentru inhalare cu traheită

Tratamentul etiologic prin inhalare al traheitei cu antibiotice este destul de eficient, deoarece vă permite să creați concentrații mari de medicament direct în focalizare inflamatorie. În plus, prin inhalarea antibioticelor, riscul efectelor secundare sistemice este mult mai scăzut decât în ​​cazul administrării interne sau injecțiilor.

Acum, în tratamentul traheitei bacteriene acute, se utilizează forme speciale de antibiotice inhalate - sub formă de soluții și pulberi pentru inhalare.

De exemplu, antibioticul cu spectru larg Fluimucil este prescris de medici nu numai pentru traheita bacteriana, ci si pentru amigdalita, faringita, bronsita si pneumonie, precum si pentru bolile pulmonare supurative. Pentru a prepara soluția de inhalare, se adaugă 5 ml de soluție salină în flaconul de Fluimucil. La 1 inhalare se ia aproape jumătate din soluția rezultată - 2 ml. Procedura trebuie efectuată de 2 ori pe zi, copiii cu vârsta sub 6 ani au nevoie doar o singură dată. Cursul de tratament nu trebuie să depășească 10 zile. Acest medicament nu trebuie utilizat în paralel cu utilizarea altor antibiotice, deoarece absorbția lor este redusă.

Preparatul de aerosol Bioparox este un antibiotic pentru uz topic, nu are efect sistemic. În cazul traheitelor bacteriene la adulți, o inhalare (4 injecții) este utilizată la fiecare 4 ore, la copii - o inhalare la fiecare 6 ore. Durata cursului standard de terapie este de 5-7 zile.

Cum sa vindeci traheita fara antibiotice?

Dacă antibioticele pentru traheită sunt utilizate numai pentru originea bacteriană sau bacteriană-virală a bolii, atunci medicii pot face față cu traheita virală obișnuită cu alte metode.

De exemplu, cu ajutorul terapiei tradiționale simptomatice, care vizează ameliorarea tusei și eliminarea completă a acesteia. Printre medicamentele expectorante pentru o tuse neproductivă (uscată), medicii recomandă administrarea Ambroxol sau Bromhexine, ceea ce este puțin diferit de acesta.

Ambroxol (sinonime - Lasolvan, Ambrolitic, Bronkhopront, Fluixol, Lindoxil, Mucosan, Mucovant, Sekretil, Viskomtsil) crește secreția de mucus în tractul respirator și este prescris de un adult pentru o pilulă de 2-3 ori pe zi. Doza de medicament sub formă de sirop pentru copii este următoarea: până la 2 ani - 2,5 ml de 2 ori pe zi, de la 2 la 5 ani - 2,5 ml de 3 ori pe zi, în vârstă de 5 ani - 5 ml de 2-3 ori pe zi. Arsuri la stomac, dispepsie, greață, vărsături, erupții cutanate pot fi reacții adverse.

Medicament mucolitice cu efect tuse - Bromhexin (Bronkhostop, Solvin) - se prezintă sub formă de pastile, tablete, picături, soluție injectabilă, soluție pentru administrare orală, precum și sirop și tablete pentru copii. Efectul terapeutic al medicamentului apare după 2-5 zile de la începerea tratamentului, pentru ai crește, trebuie să beți suficient lichid. Numit la adulți și copii peste 14 ani - 8-16 mg de 3-4 ori pe zi; copii mai mari de 2 ani - 2 mg de trei ori pe zi, 2-6 ani - 4 mg de 3 ori pe zi, 6-14 ani - 8 mg de 3 ori pe zi. Durata de utilizare - nu mai mult de 5 zile. Printre contraindicațiile acestui medicament se numără hipersensibilitatea, ulcerul gastric, sarcina (primul trimestru), perioada de lactație, vârsta copiilor (până la 6 ani - pentru administrarea de pilule).

Pentru ameliorarea atacurilor de tuse uscată, medicii pot prescrie medicamente care reduc sensibilitatea membranei mucoase a tractului respirator la stimuli, de exemplu, Libexin. Doza medie pentru adulți este de 100 mg (1 comprimat) de 3-4 ori pe zi. Iar doza medie pentru copii, în funcție de vârstă și de greutatea corporală, este de 25-50 mg (0,25-0,5 comprimate) 3-4 pe zi.

Un efect terapeutic pozitiv în traheita acută non-bacteriană este dat de diverse amestecuri bazate pe rădăcină Althea, lemn dulce și termopsis. Puteți folosi, de asemenea, taxe speciale pentru piept de plante medicinale, le preparați și beți în conformitate cu recomandările indicate pe ambalaj. Și pentru uz intern, decocturile pe bază de plante sunt preparate pe bază de păianjen, trifoi, violet tricolor, angelică, plantean, oregano sau cimbru. Decocțiile pe bază de plante ar trebui să fie beți la cald, 100 ml de două ori pe zi, este util pentru ei să gargă.

Ele ajută la ameliorarea inhalării traheale cu muguri de pin, frunze de eucalipt, salvie sau cimbru. Este necesar să pregătiți un decoct din aceste plante (o lingură pentru un pahar de apă clocotită) și apoi (dacă nu există un inhalator special) să respire peste compoziția ușor răcită, acoperind capul cu un prosop.

Și rețineți că, cu toată varietatea de medicamente, inclusiv antibiotice pentru traheită, nimeni nu a anulat efectul terapeutic asupra corpului de miere naturală a albinelor și a ceaiului obișnuit cu lămâie...

Despre Noi

Adenomul glandei pituitare este o tumoare benignă, în formarea căreia sunt implicate celulele adenohypophysis (glanda pituitară anterioară), care sunt responsabile pentru menținerea echilibrului hormonal în organism la nivelul cerut.