Prolactina - norma la femei în funcție de vârstă, tabelul și cauzele abaterilor

Prolactina este unul dintre cei mai importanți hormoni din corpul feminin. O mulțime de procese fiziologice depind de concentrația în care este produsă, dacă conținutul său îndeplinește criterii normale. Să analizăm în detaliu ce este responsabil pentru prolactină, norma la femei în funcție de vârstă (tabel), care este indicată prin abateri de la normă.

Pentru ce este responsabil prolactina?

Acest hormon, aparținând familiei de proteine ​​asemănătoare prolactinei, este produs de creier - în zona anterioară a glandei hipofizare. În plus, alte organe sunt parțial implicate în sinteza sa: glandele mamare, placenta, sistemul nervos și sistemul imunitar. În sânge, prolactina circulă în diferite forme care diferă în greutate moleculară. Un procent mai mare se datorează cantității de prolactină cu o greutate moleculară mică, care este foarte activă.

Funcțiile biologice ale prolactinei sunt calculate în sute de mecanisme și acțiuni diferite. Ne aflăm principalele sale sarcini în corpul feminin:

 • formarea de caracteristici sexuale secundare la pubertate;
 • reglementarea producției de lapte de către glandele mamare după naștere;
 • prevenirea concepției în timpul alăptării;
 • reducerea sensibilității la durere;
 • sprijinirea funcționării corpus luteum, producând progesteron;
 • promovarea maturizării foliculului și a ovulației;
 • reglementarea echilibrului de apă și electrolitică;
 • normalizarea proceselor metabolice;
 • îmbogățirea țesutului osos cu calciu;
 • stimularea creșterii noilor vase de sânge;
 • formarea instinctului matern;
 • dezvoltarea dorinței sexuale etc.

Analiza prolactinei

În timpul testelor standard de sânge, acest hormon nu este determinat, atât de mulți oameni au o întrebare despre momentul în care să ia prolactina. Adesea, trimiterea la un astfel de studiu este dată de medicul ginecolog-endocrinolog în prezența unor reclamații care pot fi asociate cu o sinteză defectuoasă a substanței biologic active în cauză. Astfel, sângele este adesea donat prolactinei în cazul unei încălcări a ciclului, descărcarea anormală a sfârcurilor, absența lungă a concepției, creșterea părului pe față, problemele de piele etc.

Pentru a obține cel mai fiabil rezultat, trebuie să luați în considerare nu numai ziua în care ciclul de tratare a prolactinei, ci și să respectați alte reguli și să efectuați proceduri pregătitoare. Principalele reguli pentru testarea acestui hormon sunt:

 • sângele este luat în perioada 3-5 zile a ciclului menstrual;
 • un eșantion este luat din venă ulnară pe stomacul gol dimineața, la 3 ore după trezire;
 • cu o zi înainte de studiu, vizitarea saunei, a plajei, luarea unei băi calde, hipotermia, intimitatea sexuală, activitatea fizică este exclusă;
 • în ajunul respectării conformității cu o dietă care elimină mesele inimii, limitând alimentele din proteine ​​și eliminând alcoolul;
 • înainte de prelevarea de probe de sânge ar trebui să fie limitată de la supratensiuni emoționale;
 • dimineața înainte ca studiul să nu poată fuma și să afecteze zona mamelonului.

Datorită sensibilității sporite a acestui hormon la multe influențe externe și interne, pentru a evita indicatorii eronați, mulți experți recomandă donarea de sânge pentru cercetare de trei ori la intervale lunare. Rezultatele devin cunoscute într-o zi, iar medicul trebuie să interpreteze indicațiile și să facă diagnosticul.

Prolactina - norma la femei (tabel)

Concentrația normală a prolactinei în sânge variază în funcție de vârstă, cantitatea de estrogen produsă, sarcina, perioada de alăptare etc. Pentru a facilita interpretarea rezultatului hormonului prolactină la femei, tabelul cu norma de vârstă recreează clar valorile pentru orientare.

Modificări ale prolactinei în menopauză: cauzele abaterilor

Prolactina este un hormon care există în organismul femeilor și bărbaților. Acesta joacă un rol important și este necesar pentru reproducerea puilor. Nivelul acesteia se modifică în timpul sarcinii, alăptării. În plus, stabilitatea sa poate schimba schimbarea ciclului menstrual, tulburări de somn. Prin urmare, în timpul menopauzei, nivelul hormonului se schimbă, de asemenea.

Rolul hormonului în corpul unei femei

Prolactina este un hormon indispensabil pentru corpul feminin. La urma urmei, acesta îndeplinește o serie de funcții și este responsabil pentru apariția unor astfel de procese:

 • Promovează dezvoltarea glandelor mamare în timpul fetelor de pubertate;
 • Afectează formarea colostrului în timpul alăptării;
 • Reglează fazele corpului luteal. Dacă fertilizarea nu are loc, sub influența prolactinei, ea este eliminată din organism în timpul menstruației.
 • Normalizează echilibrul apă-sare în organism.

În plus, sub influența sa, augmentarea sânilor are loc în timpul sarcinii, deoarece contribuie la creșterea canalelor și a lobulelor din glandele mamare. În plus, această substanță este un contraceptiv natural care împiedică fertilizarea ouălor în timpul alăptării. Dar după oprirea alăptării, probabilitatea de concepție crește de mai multe ori.

Cum se modifică nivelul hormonilor?

Rata de prolactină din sânge depinde de diverși factori - vârsta, caracteristicile individuale, aderarea la un stil de viață sănătos și altele. Nivelul normal al prolactinei pentru corpul feminin este intervalul de 136-1484 μIU / ml. Dacă cifrele sunt diferite, se spune că au scăzut sau au crescut prolactina.

Nivelurile scăzute ale hormonilor sunt normale pentru femeile care nu sunt însărcinate, precum și în timpul menopauzei. Utilizarea anumitor contraceptive orale poate determina, de asemenea, o scădere a concentrației de prolactină în sânge. Un alt lucru, dacă există un deficit de alți hormoni. În acest caz, poate fi necesară o examinare suplimentară.

Dacă femeile, prin contrast, au niveluri ridicate ale hormonului din sânge, acest lucru poate semnala diverse procese patologice care apar în organism. O imagine similară după analiză se observă la pacienții complet sănătoși în astfel de cazuri:

 1. Sarcina. Mulți oameni cred că rămânerea gravidă în timpul menopauzei este imposibilă. De fapt, există o probabilitate mică de concepție. Funcția reproductivă a unei femei dispare numai după un an de la ultima menstruație.
 2. Stresul. De exemplu, dacă o femeie a suferit recent moartea unui iubit sau a aflat despre boala unei rude.
 3. Rezultate de testare incorecte, dacă au fost încălcate cerințele pentru livrarea lor. Sângele dintr-o venă este luat numai pe stomacul gol. Daca o femeie inainte de acest lucru a mancat dens, rezultatele ar putea fi nesigure.

În unele cazuri, o creștere a nivelului hormonului se datorează consumului de anumite medicamente. În plus, acest lucru poate apărea din cauza lipsei de vitamina B6 în organism, precum și după o intervenție chirurgicală în zona genitală.

Cel mai adesea, în cazul prolactinei crescute, este prescris un examen suplimentar. Într-adevăr, un astfel de simptom poate indica unele patologii în corpul feminin:

 • Anorexia este o patologie psihologică, care este însoțită de refuzul de a mânca și, ca rezultat, de emanații excesive. În timpul menopauzei, o asemenea boală apare la femei datorită teama de a obține kilograme în plus.
 • Prolactinomul este un neoplasm benign. Se formează, de obicei, la vârsta fertilă, totuși, datorită modificărilor hormonale în timpul menopauzei, tumoarea începe să crească dramatic.
 • Boala ovariană polichistică este o patologie însoțită de depresie, letargie și apariția unei cantități mari de păr pe spate, picioare și abdomen.

În plus, hipotiroidismul, o boală tiroidiană, se poate dezvolta datorită prolactinei înalte. Medicul poate avea ciroză suspectă a ficatului, procese oncologice în zona plămânilor și a creierului.

Analiza prolactinei

Fluctuațiile de prolactină în menopauză nu sunt de obicei semnificative. În cele mai multe cazuri, este în limitele normale. Dar dacă sindromul climatic este foarte dificil, medicul prescrie teste pentru hormoni.

Există câteva simptome care indică un nivel nefavorabil de prolactină. De exemplu, dacă este ridicată, femeia devine mai grasă, iar o glandă tiroidă mărită este posibilă. Pacientul se plânge de insomnie, depresie frecventă, lipsă de dorință sexuală. Dacă hormonul din sânge este scăzut, încep să apară dureri în piept, apare o scurgere nesemnificativă din mamelon. De asemenea, consultați un medic ar trebui să fie în absența menstruației pentru mai mult de 6 luni, cu o scădere a vederii și cu dureri de cap frecvente.

Pentru ca rezultatele testului să fie corecte, în timpul acestui proces trebuie respectate mai multe reguli:

 • nu puteți consuma dulciuri, beți cafea sau băuturi alcoolice cu 12 ore înainte de procedură;
 • Nu folosiți sauna timp de 3-4 zile înainte de teste;
 • nu faceți sex în 1-2 zile;
 • refuza efort fizic greu;
 • donați sânge pe stomacul gol.

Dacă aceste recomandări nu sunt respectate, pot fi obținute rezultate inexacte. Și acest lucru va duce la un tratament greșit, care poate agrava situația.

Normalizarea prolactinei în organism

Pentru a normaliza nivelul de prolactină din organism, trebuie mai întâi să eliminați cauza creșterii / scăderii acesteia. Este posibil să se vindece prolactina cu preparate medicale, dar intervenția chirurgicală este necesară pentru eliminarea tumorii.

Pentru tratamentul se folosesc în principal medicamente hormonale:

 • Bromcriptina se caracterizează prin expunere rapidă. O scădere a nivelului de prolactină are loc la aproximativ o oră după ingestie, iar efectul său durează până la 10 ore. Ar trebui să fie luate o dată pe zi noaptea. Medicamentul este bine tolerat de către pacienți, deci poate fi utilizat pentru o perioadă destul de lungă de timp - până la 1,5 ani. Dacă apar efecte secundare (greață, vărsături, convulsii, indigestie, alergii), medicamentul trebuie întrerupt.
 • Abergin este, de asemenea, utilizat pentru a reduce prolactina în corpul unei femei. Se afectează la fel ca Bromkriptin. Cu toate acestea, după ce ați luat-o, există mai puține efecte secundare, deci poate fi utilizată mai mult - până la 2 ani.
 • Norprolak. Reduce concentrația de prolactină la 2 ore după administrare. Efectul persistă timp de 24 de ore. Regimul de tratament și dozajul medicamentului prescrise de medic, în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului. În prima zi, se prescrie o doză mică și, în 3 zile, este adusă la normal - 3 comprimate pe zi. Medicamentul este ușor de tolerat de către pacienți.

Tratamentul este considerat de succes dacă este posibil să se reducă nivelul de prolactină din sânge, ducând la scăderea dimensiunii unui prolactinom. Dacă luați o doză mică de medicamente în mod regulat, tumora nu va crește. După câteva luni de tratament, ei iau o pauză pentru a evalua dacă boala progresează din nou.

În timpul menopauzei, nivelul hormonilor din sânge se schimbă. Prin urmare, trebuie să faceți teste speciale pentru a determina dacă există procese maligne în organism. Acestea sunt supuse unui tratament rapid în stadiile inițiale de dezvoltare.

Prolactina în menopauză: de ce o definiți?

În majoritatea cazurilor, în timpul evaluării stării hormonale a femeilor cu menopauză, prolactinului i se atribuie un rol secundar. Cu toate acestea, lipsa de atenție la acest hormon poate fi periculoasă, deoarece abaterile de la nivelul său față de normă pot indica patologii foarte grave.

Ce indică indicatorul de prolactină în menopauză?

Funcția de prolactină din organism este mult mai largă decât stimularea lactației. În adolescență, el este responsabil pentru formarea glandelor mamare, reglementează ulterior fazele corpului luteal, pregătește corpul mamei pentru a alăpta, previne sarcina la alăptare și participă pe tot parcursul vieții la reglarea echilibrului apă-sare, a proceselor imune, a mecanismului dorinței sexuale și a orgasmului.

Prolactina este produsă de glanda hipofizară, beneficiind de efecte stimulative și supresive de la hipotalamus. Fluctuațiile nivelului hormonului pot depinde de starea structurilor creierului care îl sintetizează, funcția ficatului și a rinichiului, prezența tumorilor în țesuturile periferice.

Determinarea nivelului de prolactină în combinație cu alți hormoni sexuali se realizează pentru a obține o imagine mai clară a stării corpului feminin în timpul menopauzei.

Rata de prolactină la menopauză la femei

În vîrstă fertilă, nivelul normal de prolactină variază de la 109 la 557 mU / l (conform unor surse de până la 1484 mU / l). După declanșarea menopauzei, producția de hormoni poate fi menținută pe o perioadă destul de lungă la același nivel sau poate scădea treptat.

Pe abaterile de la limitele normei pot semna următoarele simptome:

 • excesul de greutate;
 • umflare;
 • părul excesiv;
 • sensibilitatea glandelor mamare, evacuarea de la mamelon;
 • temeri, anxietate, insomnie;
 • scăderea libidoului, anorgasmie;
 • amețeli, dureri de cap.

În acest caz, rezultatele anterioare ale testelor de laborator pentru determinarea nivelului de prolactină vor fi utile: în timpul menopauzei, indicele nu trebuie să fie mai mare decât cu funcția reproductivă conservată.

La vârsta la care se așteaptă menopauza, o încălcare a ciclului menstrual ar trebui să servească drept motiv pentru a merge la un medic și pentru a testa hormoni.

De ce este prolactina crescuta in menopauza?

Pentru a obține un rezultat adecvat al testului, trebuie să urmați regulile de pregătire pentru donarea de sânge:

 • materialul este luat strict pe un stomac gol;
 • în ajun se recomandă să se evite supraîncălzirea (băi, saune) și sexul;
 • pentru câteva zile să nu bea cafea și alcool în cantități mari;
 • dacă este posibil, eliminați situațiile stresante și exercițiile grele.

Atunci când obțineți rezultate cu o rată mai mare, este necesar să efectuați un diagnostic diferențial între cauzele posibile. Se demonstrează o examinare aprofundată pentru a exclude posibilele patologii, cum ar fi:

 • prolactinom;
 • hipotalamică;
 • ovare polichistice;
 • hipotiroidism;
 • ciroza hepatică;
 • insuficiență renală;
 • lipsa de vitamina B6;
 • disfuncția cortexului suprarenale;
 • herpes zoster în piept;
 • boli autoimune (lupus sistemic, sclerodermie, artrită reumatoidă).

Este imperativ ca medicul curant să raporteze toate medicamentele administrate, deoarece unele dintre ele pot crește nivelul de prolactină:

 • contraceptive orale cu conținut estrogen,
 • gastroprotectori antihistaminici,
 • antipsihotice
 • metoclopramidă în doze mari
 • labetalol,
 • furosemid.

Situațiile stresante severe pot provoca un salt hormonal, prin urmare nu este recomandabil să se efectueze teste în această perioadă.

Este important! Întârzierea menstruației, luată pentru menopauză, în combinație cu hiperprolactinemia, poate fi o consecință a sarcinii, care trebuie exclusă înainte de începerea diagnosticului și tratamentul stărilor patologice.

Ce să faci cu un nivel ridicat de prolactină în menopauză?

Comportamentul tactic depinde de cauzele identificate ale prolactinei crescute. Dacă se detectează o tumoare, se recomandă un oncolog-endocrinolog despre necesitatea intervenției chirurgicale sau a radioterapiei. Dacă se ia o decizie cu privire la tratamentul conservator, medicamentele pentru corectarea hormonală sunt prescrise.

Cele două grupuri principale de medicamente utilizate pentru reducerea prolactinei sunt derivații de ergoline și medicamentele care nu sunt ergoline. Primul grup include medicamente (Serocriptine, Parlodel, Abergin și altele) care conțin bromcriptină 2,5 mg. Regimul este selectat individual de către medicul curant. De obicei, se alocă la 0,5-2 comprimate de 2-3 ori pe zi timp de până la 3 luni.

La administrarea medicamentelor ergolină pot apărea greață, gură uscată, amețeli, agitație motorie. Efectele secundare sunt asociate cu efectele medicamentelor asupra receptorilor dopaminergici.

Din grupul non-ergoline, Norprolac, bazat pe chinagolid, este cel mai des întâlnit. Admiterea implică o creștere treptată a dozei de la 25 mg pe zi la 300 mg și peste, sub supravegherea strictă a unui medic. Efectele secundare sunt similare cu cele ale medicamentelor ergoline, dar apar mai rar și deseori dispar în timpul tratamentului.

O alternativă la grupurile descrise cu intoleranța lor poate fi complexul vegetal-vitamină Pregnoton. În plus față de vitamine și oligoelemente, conține extract de Vitex Sacred, care este capabil să reducă nivelurile ridicate de prolactină, fără a provoca reacții adverse grave.

Buteliile și infuziile unui uter de bor în timpul menopauzei, elecampanei, manșetelor și piciorului cinquefoil pot deveni un mijloc auxiliar de normalizare a fundalului hormonal. Și pentru a reduce efectele stresului asupra corpului, creșterea nivelului de prolactină, acuzații de calmare bine adaptate cu rădăcină valeriană, menta, mămăligă, picior negru, melisa, păducel.

Prolactina este normală la femeile din menopauză.

Prolactina și menopauza: norme și anomalii hormonale

Printre hormonii care reglează principala funcție naturală a unei femei - reproducerea puilor, hormonul prolactin este interesant. Aceasta este o substanță foarte sensibilă, a cărei stabilitate depinde nu numai de sarcină și lactație.

Fluctuația prolactinei poate fi afectată de ciclul menstrual, de prezența în organism a unei boli acute sau cronice și chiar de faza de somn în care corpul unei femei intră de mai multe ori pe noapte.

Prin urmare, prolactina și menopauza sunt două concepte care sunt interconectate și interacționează adesea între ele.

Rolul principal al prolactinei

Hormonul este produs în corpul oamenilor de ambele sexe. Prolactina la femei este produsă de endometru, iar la bărbați este produsă de glanda prostatică, deși în cantități foarte mici. De asemenea, prolactina este produsă în glanda pituitară.

Principalul rol al acestui hormon este stimularea creșterii glandelor mamare la adolescenți, pregătirea sânilor pentru hrănire și, de asemenea, producerea laptelui la femei după naștere.

În plus față de aceste funcții non-permanente, prolactina este implicată în procese mai stabile:

 1. sprijină funcționarea corpusului luteal în ovar;
 2. reglează activitatea glandelor suprarenale;
 3. reglementează echilibrul apă-sare;
 4. stimulează creșterea părului;
 5. implicate în formarea sistemului imunitar.

Toate aceste procese sunt foarte importante pentru funcționarea normală a corpului feminin, astfel încât atunci când nivelul de prolactină se schimbă, femeia reacționează foarte sensibil la aceste fluctuații.

Analiza prolactinei

În mod tipic, femeile care suferă de fluctuații ale menopauzei în prolactină sunt nesemnificative. Hormonul, în medie, nu depășește limitele valorilor de referință care au existat înainte de menopauză. Cu toate acestea, în cazul unei menopauze severe și a suspiciunii unui salt anormal al nivelului de hormon, femeii i se poate prescrie o analiză pentru hormoni, și anume, pentru a verifica nivelul de prolactină.

Următoarele simptome pot indica probleme cu nivelurile de prolactină:

 1. cu prolactină crescută, pot apărea probleme cu glanda tiroidă, crește greutatea corporală, femeia devine frigidă, este deranjată de probleme de somn, începe osteoporoza, se dezvoltă depresia;
 2. cu un nivel redus al acestui hormon, apar dureri în piept, poate începe secreția mamelonului.

Pentru a determina nivelul de prolactină și pentru a începe corectarea nivelului acestui hormon, este necesar să se efectueze o analiză a hormonilor. Obținerea unei analize obiective a datelor poate fi supusă următoarelor reguli:

 • nu mâncați o mulțime de dulce și nu beți cafea puternică, băuturi alcoolice înainte de analiză;
 • să se abțină de la vizitarea saunei cu câteva zile înainte de procedură;
 • Nu intrați în relații sexuale cu o zi înainte;
 • nu se angajează în muncă fizică grea;
 • în dimineața zilei de prelevare de probe de sânge nu este nimic.

Dacă o femeie nu se conformează cerințelor medicului, ea riscă să primească date greșite, ceea ce înseamnă că tratamentul va fi prescris cel rău.

Interpretarea rezultatelor testelor

După trecerea analizei este foarte importantă interpretarea corectă a rezultatelor. O consultație cu o femeie cu privire la rezultatele laboratorului este condusă de un ginecolog care a prescris analiza.

De asemenea, decide asupra conformității rezultatelor analizei cu norma, luând în considerare toți factorii care ar putea provoca modificări hormonale.

Femeile cu menopauză pot suferi de diverse tulburări, ceea ce va indica, inclusiv nivelul de prolactină.

Luați în considerare cele mai frecvente patologii în care prolactina va fi crescută.

 • Anorexia este o tulburare mentală care este însoțită de o respingere a consumului de alimente și o pierdere în greutate. Poate să apară la depresie la femeile cu vârsta menopauzală, mai ales pe fondul fricii de a avea grăsime;
 • prolactinomul este o tumoare benignă care s-ar fi putut forma în timpul funcției sexuale normale. Dar, sub influența modificărilor hormonale, se poate mări și poate produce prolactină în exces (mai mult de 100 de unități);
 • sindromul ovarului polichistic este o patologie a ovarelor care se dezvoltă pe fundalul unui nivel crescut de prolactină, în plus, apariția creșterii părului, depresia, letargia este posibilă;
 • hipotiroidismul este o boală a glandei tiroide, însoțită de o încălcare a fondului hormonal;
 • de asemenea, cu niveluri crescute de prolactină, ciroză hepatică, leziuni toracice, hipotalamus sau tumori pulmonare pot fi suspectate.

Normalizarea fondului hormonal

Pentru a aduce nivelurile ridicate de prolactină înapoi la normal, este necesară tratarea problemei care a determinat dezechilibrul hormonal. Dacă hormonul unei femei este crescut datorită hipotiroidismului sau prolactinomului, atunci este prescris tratamentul medicamentos al acestei afecțiuni. Și pentru o tumoare care a provocat creșterea prolactinei, este indicată radioterapia sau intervenția chirurgicală.

În general, pacienții încep tratamentul cu terapie de substituție hormonală, în cazul în care nu există indicii care amenință sănătatea (tumori sau leziuni). Preparatele pentru scăderea nivelului de prolactină pot fi împărțite în două grupe - ergoline și non-ergoline.

Medicamentele din Ergolin includ Bromcriptină, Lactodel, Parlodel, Serocriptină, Apo-Bromcriptină, Bromargon, Abegrin, Dostinex.

Preparatele non-ergolinice sunt reprezentate de o listă mult mai mică - acestea includ Norprolac și preparatele care conțin chinagolid.

Bromcriptina aplicare

Unul dintre primele medicamente care au început să fie utilizate pentru a normaliza nivelul de prolactină a fost bromchitptina.

De droguri a fost folosit din anii șaptezeci ai secolului trecut, când a fost folosit în practica medicală după o serie de teste de laborator.

Acest medicament acționează destul de repede - este capabil să scadă hormonul în decurs de o oră după ingestie, iar efectul durează aproximativ zece ore. Se recomandă ca medicamentele să fie acceptate pentru noapte, pentru a evita consecințele nedorite ale utilizării lor.

Dacă o femeie are un prolactinom în perioada menopauzei, atunci poate fi tratată timp de aproximativ un an și jumătate, luând în mod constant Bromkriptin. Acest medicament este, de obicei, bine tolerat de către pacienți, astfel încât, chiar și cu aport regulat, ei nu simt nici o deteriorare a bunăstării asociată cu utilizarea Bromkriptinei. Cu toate acestea, în cazuri rare, sunt posibile următoarele reacții adverse la componentele medicamentului:

 • vărsături sau greață;
 • apariția amețelii;
 • slăbiciune și somnolență;
 • dureri de cap;
 • constipație;
 • gura uscata;
 • supraexcitatie si halucinatii;
 • convulsii;
 • erupție cutanată alergică.

Recepția Abergin

Abergin are un efect mai lung. În cazul în care componenta de prolactină din fondul hormonal este crescută, cu ajutorul acestui medicament puteți controla hormonul în intervalul normal pentru o lungă perioadă de timp. Mai mult, natura acțiunii lui Abergin este similară cu cea a Bromkriptinei, dar medicamentul are o serie de caracteristici pozitive și provoacă mult mai puține reacții adverse.

Dacă, din orice motiv, preparatele de ergolină nu pot fi prescrise, medicii apelează la un grup de preparate non-ergoline.

norprolak

Norprolac - un medicament care poate reduce nivelul de prolactină suficient de repede - după două ore. Concentrația maximă a medicamentului se realizează după șase ore, iar efectul medicamentului rămâne timp de aproximativ o zi.

Regimul de dozare este selectat individual, prescriinând o doză mică de agent pentru un început în trei zile și după trei zile se ajustează la doza zilnică terapeutică normală. Dacă este necesar, medicul poate prescrie o doză mare, efectuând o creștere în etape. Așa cum au remarcat femeile care iau acest medicament, este mult mai ușor de tolerat decât Bromkriptin.

Caracteristicile terapiei cu agenți hormonali

Ca statistici, majoritatea cazurilor de prolactină crescută în menopauză asociată cu prolactinomul. Tratamentul acestei patologii are propriile caracteristici care trebuie luate în considerare:

 • tratamentul este considerat de succes atunci când nivelul hormonului scade - de obicei, acest lucru este însoțit de o scădere a mărimii prolactinoamelor. Uneori, cu un nivel constant scăzut de hormoni, creșterea tumorilor poate fi "conservată";
 • terapia se recomandă să fie efectuată treptat, astfel încât, dacă tratamentul să fie anulat timp de mai multe luni, este posibilă evaluarea rezultatelor tratamentului și a se vedea tendința de evoluție a bolii;
 • În timpul tratamentului, creșterea tumorală trebuie monitorizată prin CT sau RMN.

Nivelul hormonal al unei femei în perioada menopauzei este instabil, dar este întotdeauna necesar să ne amintim importanța monitorizării parametrilor hormonali, și anume nivelul prolactinei și tratamentul imediat al cauzei patologiei.

Cognitiv video pe acest subiect:

Prolactina în menopauză: cum se schimbă, rata și cauzele abaterilor

Prolactina este un hormon care există în organismul femeilor și bărbaților. Acesta joacă un rol important și este necesar pentru reproducerea puilor. Nivelul acesteia se modifică în timpul sarcinii, alăptării. În plus, stabilitatea sa poate schimba schimbarea ciclului menstrual, tulburări de somn. Prin urmare, în timpul menopauzei, nivelul hormonului se schimbă, de asemenea.

Rolul hormonului în corpul unei femei

Prolactina este un hormon indispensabil pentru corpul feminin. La urma urmei, acesta îndeplinește o serie de funcții și este responsabil pentru apariția unor astfel de procese:

 • Promovează dezvoltarea glandelor mamare în timpul fetelor de pubertate;
 • Afectează formarea colostrului în timpul alăptării;
 • Reglează fazele corpului luteal. Dacă fertilizarea nu are loc, sub influența prolactinei, ea este eliminată din organism în timpul menstruației.
 • Normalizează echilibrul apă-sare în organism.

În plus, sub influența sa, augmentarea sânilor are loc în timpul sarcinii, deoarece contribuie la creșterea canalelor și a lobulelor din glandele mamare. În plus, această substanță este un contraceptiv natural care împiedică fertilizarea ouălor în timpul alăptării. Dar după oprirea alăptării, probabilitatea de concepție crește de mai multe ori.

Cum se modifică nivelul hormonilor?

Rata de prolactină din sânge depinde de diverși factori - vârsta, caracteristicile individuale, aderarea la un stil de viață sănătos și altele. Nivelul normal al prolactinei pentru corpul feminin este intervalul de 136-1484 μIU / ml. Dacă cifrele sunt diferite, se spune că au scăzut sau au crescut prolactina.

Nivelurile scăzute ale hormonilor sunt normale pentru femeile care nu sunt însărcinate, precum și în timpul menopauzei. Utilizarea anumitor contraceptive orale poate determina, de asemenea, o scădere a concentrației de prolactină în sânge. Un alt lucru, dacă există un deficit de alți hormoni. În acest caz, poate fi necesară o examinare suplimentară.

Dacă femeile, prin contrast, au niveluri ridicate ale hormonului din sânge, acest lucru poate semnala diverse procese patologice care apar în organism. O imagine similară după analiză se observă la pacienții complet sănătoși în astfel de cazuri:

 1. Sarcina. Mulți oameni cred că rămânerea gravidă în timpul menopauzei este imposibilă. De fapt, există o probabilitate mică de concepție. Funcția reproductivă a unei femei dispare numai după un an de la ultima menstruație.
 2. Stresul. De exemplu, dacă o femeie a suferit recent moartea unui iubit sau a aflat despre boala unei rude.
 3. Rezultate de testare incorecte, dacă au fost încălcate cerințele pentru livrarea lor. Sângele dintr-o venă este luat numai pe stomacul gol. Daca o femeie inainte de acest lucru a mancat dens, rezultatele ar putea fi nesigure.

În unele cazuri, o creștere a nivelului hormonului se datorează consumului de anumite medicamente. În plus, acest lucru poate apărea din cauza lipsei de vitamina B6 în organism, precum și după o intervenție chirurgicală în zona genitală.

Cel mai adesea, în cazul prolactinei crescute, este prescris un examen suplimentar. Într-adevăr, un astfel de simptom poate indica unele patologii în corpul feminin:

 • Anorexia este o patologie psihologică, care este însoțită de refuzul de a mânca și, ca rezultat, de emanații excesive. În timpul menopauzei, o asemenea boală apare la femei datorită teama de a obține kilograme în plus.
 • Prolactinomul este un neoplasm benign. Se formează, de obicei, la vârsta fertilă, totuși, datorită modificărilor hormonale în timpul menopauzei, tumoarea începe să crească dramatic.
 • Boala ovariană polichistică este o patologie însoțită de depresie, letargie și apariția unei cantități mari de păr pe spate, picioare și abdomen.

În plus, hipotiroidismul, o boală tiroidiană, se poate dezvolta datorită prolactinei înalte. Medicul poate avea ciroză suspectă a ficatului, procese oncologice în zona plămânilor și a creierului.

Fluctuațiile de prolactină în menopauză nu sunt de obicei semnificative. În cele mai multe cazuri, este în limitele normale. Dar dacă sindromul climatic este foarte dificil, medicul prescrie teste pentru hormoni.

Există câteva simptome care indică un nivel nefavorabil de prolactină. De exemplu, dacă este ridicată, femeia devine mai grasă, iar o glandă tiroidă mărită este posibilă.

Pacientul se plânge de insomnie, depresie frecventă, lipsă de dorință sexuală. Dacă hormonul din sânge este scăzut, încep să apară dureri în piept, apare o scurgere nesemnificativă din mamelon.

De asemenea, consultați un medic ar trebui să fie în absența menstruației pentru mai mult de 6 luni, cu o scădere a vederii și cu dureri de cap frecvente.

Pentru ca rezultatele testului să fie corecte, în timpul acestui proces trebuie respectate mai multe reguli:

 • nu puteți consuma dulciuri, beți cafea sau băuturi alcoolice cu 12 ore înainte de procedură;
 • Nu folosiți sauna timp de 3-4 zile înainte de teste;
 • nu faceți sex în 1-2 zile;
 • refuza efort fizic greu;
 • donați sânge pe stomacul gol.

Dacă aceste recomandări nu sunt respectate, pot fi obținute rezultate inexacte. Și acest lucru va duce la un tratament greșit, care poate agrava situația.

Normalizarea prolactinei în organism

Pentru a normaliza nivelul de prolactină din organism, trebuie mai întâi să eliminați cauza creșterii / scăderii acesteia. Este posibil să se vindece prolactina cu preparate medicale, dar intervenția chirurgicală este necesară pentru eliminarea tumorii.

Pentru tratamentul se folosesc în principal medicamente hormonale:

 • Bromcriptina se caracterizează prin expunere rapidă. O scădere a nivelului de prolactină are loc la aproximativ o oră după ingestie, iar efectul său durează până la 10 ore. Ar trebui să fie luate o dată pe zi noaptea. Medicamentul este bine tolerat de către pacienți, deci poate fi utilizat pentru o perioadă destul de lungă de timp - până la 1,5 ani. Dacă apar efecte secundare (greață, vărsături, convulsii, indigestie, alergii), medicamentul trebuie întrerupt.
 • Abergin este, de asemenea, utilizat pentru a reduce prolactina în corpul unei femei. Se afectează la fel ca Bromkriptin. Cu toate acestea, după ce ați luat-o, există mai puține efecte secundare, deci poate fi utilizată mai mult - până la 2 ani.
 • Norprolak. Reduce concentrația de prolactină la 2 ore după administrare. Efectul persistă timp de 24 de ore. Regimul de tratament și dozajul medicamentului prescrise de medic, în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului. În prima zi, se prescrie o doză mică și, în 3 zile, este adusă la normal - 3 comprimate pe zi. Medicamentul este ușor de tolerat de către pacienți.

Tratamentul este considerat de succes dacă este posibil să se reducă nivelul de prolactină din sânge, ducând la scăderea dimensiunii unui prolactinom. Dacă luați o doză mică de medicamente în mod regulat, tumora nu va crește. După câteva luni de tratament, ei iau o pauză pentru a evalua dacă boala progresează din nou.

În timpul menopauzei, nivelul hormonilor din sânge se schimbă. Prin urmare, trebuie să faceți teste speciale pentru a determina dacă există procese maligne în organism. Acestea sunt supuse unui tratament rapid în stadiile inițiale de dezvoltare.

Prolactina - norma la femei în funcție de vârstă, tabelul și cauzele abaterilor

Prolactina este unul dintre cei mai importanți hormoni din corpul feminin. O mulțime de procese fiziologice depind de concentrația în care este produsă, dacă conținutul său îndeplinește criterii normale. Să analizăm în detaliu ce este responsabil pentru prolactină, norma la femei în funcție de vârstă (tabel), care este indicată prin abateri de la normă.

Pentru ce este responsabil prolactina?

Acest hormon, aparținând familiei de proteine ​​asemănătoare prolactinei, este produs de creier - în zona anterioară a glandei hipofizare.

În plus, alte organe sunt parțial implicate în sinteza sa: glandele mamare, placenta, sistemul nervos și sistemul imunitar. În sânge, prolactina circulă în diferite forme care diferă în greutate moleculară.

Un procent mai mare se datorează cantității de prolactină cu o greutate moleculară mică, care este foarte activă.

Funcțiile biologice ale prolactinei sunt calculate în sute de mecanisme și acțiuni diferite. Ne aflăm principalele sale sarcini în corpul feminin:

 • formarea de caracteristici sexuale secundare la pubertate;
 • reglementarea producției de lapte de către glandele mamare după naștere;
 • prevenirea concepției în timpul alăptării;
 • reducerea sensibilității la durere;
 • sprijinirea funcționării corpus luteum, producând progesteron;
 • promovarea maturizării foliculului și a ovulației;
 • reglementarea echilibrului de apă și electrolitică;
 • normalizarea proceselor metabolice;
 • îmbogățirea țesutului osos cu calciu;
 • stimularea creșterii noilor vase de sânge;
 • formarea instinctului matern;
 • dezvoltarea dorinței sexuale etc.

Analiza prolactinei

În timpul testelor standard de sânge, acest hormon nu este determinat, atât de mulți oameni au o întrebare despre momentul în care să ia prolactina.

Adesea, trimiterea la un astfel de studiu este dată de medicul ginecolog-endocrinolog în prezența unor reclamații care pot fi asociate cu o sinteză defectuoasă a substanței biologic active în cauză.

Astfel, sângele este adesea donat prolactinei în cazul unei încălcări a ciclului, descărcarea anormală a sfârcurilor, absența lungă a concepției, creșterea părului pe față, problemele de piele etc.

Pentru a obține cel mai fiabil rezultat, trebuie să luați în considerare nu numai ziua în care ciclul de tratare a prolactinei, ci și să respectați alte reguli și să efectuați proceduri pregătitoare. Principalele reguli pentru testarea acestui hormon sunt:

 • sângele este luat în perioada 3-5 zile a ciclului menstrual;
 • un eșantion este luat din venă ulnară pe stomacul gol dimineața, la 3 ore după trezire;
 • cu o zi înainte de studiu, vizitarea saunei, a plajei, luarea unei băi calde, hipotermia, intimitatea sexuală, activitatea fizică este exclusă;
 • în ajunul respectării conformității cu o dietă care elimină mesele inimii, limitând alimentele din proteine ​​și eliminând alcoolul;
 • înainte de prelevarea de probe de sânge ar trebui să fie limitată de la supratensiuni emoționale;
 • dimineața înainte ca studiul să nu poată fuma și să afecteze zona mamelonului.

Datorită sensibilității sporite a acestui hormon la multe influențe externe și interne, pentru a evita indicatorii eronați, mulți experți recomandă donarea de sânge pentru cercetare de trei ori la intervale lunare. Rezultatele devin cunoscute într-o zi, iar medicul trebuie să interpreteze indicațiile și să facă diagnosticul.

Prolactina - norma la femei (tabel)

Concentrația normală a prolactinei în sânge variază în funcție de vârstă, cantitatea de estrogen produsă, sarcina, perioada de alăptare etc. Pentru a facilita interpretarea rezultatului hormonului prolactină la femei, tabelul cu norma de vârstă recreează clar valorile pentru orientare.

Ce se poate face dacă nivelul de prolactină este perturbat în timpul menopauzei?

Printre hormonii care reglează principala funcție naturală a unei femei - reproducerea puilor, hormonul prolactin este interesant. Aceasta este o substanță foarte sensibilă, a cărei stabilitate depinde nu numai de sarcină și lactație. Fluctuația prolactinei poate fi afectată de ciclul menstrual, de prezența în organism a unei boli acute sau cronice și chiar de faza de somn în care corpul unei femei intră de mai multe ori pe noapte. Prin urmare, prolactina și menopauza sunt două concepte care sunt interconectate și interacționează adesea între ele.

Rolul principal al prolactinei

Hormonul este produs în corpul oamenilor de ambele sexe. Prolactina la femei este produsă de endometru, iar la bărbați este produsă de glanda prostatică, deși în cantități foarte mici. De asemenea, prolactina este produsă în glanda pituitară.

Principalul rol al acestui hormon este stimularea creșterii glandelor mamare la adolescenți, pregătirea sânilor pentru hrănire și, de asemenea, producerea laptelui la femei după naștere.

În plus față de aceste funcții non-permanente, prolactina este implicată în procese mai stabile:

 1. sprijină funcționarea corpusului luteal în ovar;
 2. reglează activitatea glandelor suprarenale;
 3. reglementează echilibrul apă-sare;
 4. stimulează creșterea părului;
 5. implicate în formarea sistemului imunitar.

Toate aceste procese sunt foarte importante pentru funcționarea normală a corpului feminin, astfel încât atunci când nivelul de prolactină se schimbă, femeia reacționează foarte sensibil la aceste fluctuații.

Analiza prolactinei

În mod tipic, femeile care suferă de fluctuații ale menopauzei în prolactină sunt nesemnificative. Hormonul, în medie, nu depășește limitele valorilor de referință care au existat înainte de menopauză. Cu toate acestea, în cazul unei menopauze severe și a suspiciunii unui salt anormal al nivelului de hormon, femeii i se poate prescrie o analiză pentru hormoni, și anume, pentru a verifica nivelul de prolactină.

Următoarele simptome pot indica probleme cu nivelurile de prolactină:

 1. cu prolactină crescută, pot apărea probleme cu glanda tiroidă, crește greutatea corporală, femeia devine frigidă, este deranjată de probleme de somn, începe osteoporoza, se dezvoltă depresia;
 2. cu un nivel redus al acestui hormon, apar dureri în piept, poate începe secreția mamelonului.

Pentru a determina nivelul de prolactină și pentru a începe corectarea nivelului acestui hormon, este necesar să se efectueze o analiză a hormonilor. Obținerea unei analize obiective a datelor poate fi supusă următoarelor reguli:

 • nu mâncați o mulțime de dulce și nu beți cafea puternică, băuturi alcoolice înainte de analiză;
 • să se abțină de la vizitarea saunei cu câteva zile înainte de procedură;
 • Nu intrați în relații sexuale cu o zi înainte;
 • nu se angajează în muncă fizică grea;
 • în dimineața zilei de prelevare de probe de sânge nu este nimic.

Dacă o femeie nu se conformează cerințelor medicului, ea riscă să primească date greșite, ceea ce înseamnă că tratamentul va fi prescris cel rău.

Interpretarea rezultatelor testelor

După trecerea analizei este foarte importantă interpretarea corectă a rezultatelor. O consultație cu o femeie cu privire la rezultatele laboratorului este condusă de un ginecolog care a prescris analiza. De asemenea, decide asupra conformității rezultatelor analizei cu norma, luând în considerare toți factorii care ar putea provoca modificări hormonale. Femeile cu menopauză pot suferi de diverse tulburări, ceea ce va indica, inclusiv nivelul de prolactină.

Luați în considerare cele mai frecvente patologii în care prolactina va fi crescută.

 • Anorexia este o tulburare mentală care este însoțită de o respingere a consumului de alimente și o pierdere în greutate. Poate să apară la depresie la femeile cu vârsta menopauzală, mai ales pe fondul fricii de a avea grăsime;
 • prolactinomul este o tumoare benignă care s-ar fi putut forma în timpul funcției sexuale normale. Dar, sub influența modificărilor hormonale, se poate mări și poate produce prolactină în exces (mai mult de 100 de unități);
 • sindromul ovarului polichistic este o patologie a ovarelor care se dezvoltă pe fundalul unui nivel crescut de prolactină, în plus, apariția creșterii părului, depresia, letargia este posibilă;
 • hipotiroidismul este o boală a glandei tiroide, însoțită de o încălcare a fondului hormonal;
 • de asemenea, cu niveluri crescute de prolactină, ciroză hepatică, leziuni toracice, hipotalamus sau tumori pulmonare pot fi suspectate.

Normalizarea fondului hormonal

Pentru a aduce nivelurile ridicate de prolactină înapoi la normal, este necesară tratarea problemei care a determinat dezechilibrul hormonal. Dacă hormonul unei femei este crescut datorită hipotiroidismului sau prolactinomului, atunci este prescris tratamentul medicamentos al acestei afecțiuni. Și pentru o tumoare care a provocat creșterea prolactinei, este indicată radioterapia sau intervenția chirurgicală.

În general, pacienții încep tratamentul cu terapie de substituție hormonală, în cazul în care nu există indicii care amenință sănătatea (tumori sau leziuni). Preparatele pentru scăderea nivelului de prolactină pot fi împărțite în două grupe - ergoline și non-ergoline.

Medicamentele din Ergolin includ Bromcriptină, Lactodel, Parlodel, Serocriptină, Apo-Bromcriptină, Bromargon, Abegrin, Dostinex.

Preparatele non-ergolinice sunt reprezentate de o listă mult mai mică - acestea includ Norprolac și preparatele care conțin chinagolid.

Bromcriptina aplicare

Unul dintre primele medicamente care au început să fie utilizate pentru a normaliza nivelul de prolactină a fost bromchitptina. De droguri a fost folosit din anii șaptezeci ai secolului trecut, când a fost folosit în practica medicală după o serie de teste de laborator. Acest medicament acționează destul de repede - este capabil să scadă hormonul în decurs de o oră după ingestie, iar efectul durează aproximativ zece ore. Se recomandă ca medicamentele să fie acceptate pentru noapte, pentru a evita consecințele nedorite ale utilizării lor.

Dacă o femeie are un prolactinom în perioada menopauzei, atunci poate fi tratată timp de aproximativ un an și jumătate, luând în mod constant Bromkriptin. Acest medicament este, de obicei, bine tolerat de către pacienți, astfel încât, chiar și cu aport regulat, ei nu simt nici o deteriorare a bunăstării asociată cu utilizarea Bromkriptinei. Cu toate acestea, în cazuri rare, sunt posibile următoarele reacții adverse la componentele medicamentului:

 • vărsături sau greață;
 • apariția amețelii;
 • slăbiciune și somnolență;
 • dureri de cap;
 • constipație;
 • gura uscata;
 • supraexcitatie si halucinatii;
 • convulsii;
 • erupție cutanată alergică.

Recepția Abergin

Abergin are un efect mai lung. În cazul în care componenta de prolactină din fondul hormonal este crescută, cu ajutorul acestui medicament puteți controla hormonul în intervalul normal pentru o lungă perioadă de timp. Mai mult, natura acțiunii lui Abergin este similară cu cea a Bromkriptinei, dar medicamentul are o serie de caracteristici pozitive și provoacă mult mai puține reacții adverse.

Dacă, din orice motiv, preparatele de ergolină nu pot fi prescrise, medicii apelează la un grup de preparate non-ergoline.

norprolak

Norprolac - un medicament care poate reduce nivelul de prolactină suficient de repede - după două ore. Concentrația maximă a medicamentului se realizează după șase ore, iar efectul medicamentului rămâne timp de aproximativ o zi.

Regimul de dozare este selectat individual, prescriinând o doză mică de agent pentru un început în trei zile și după trei zile se ajustează la doza zilnică terapeutică normală. Dacă este necesar, medicul poate prescrie o doză mare, efectuând o creștere în etape. Așa cum au remarcat femeile care iau acest medicament, este mult mai ușor de tolerat decât Bromkriptin.

Caracteristicile terapiei cu agenți hormonali

Ca statistici, majoritatea cazurilor de prolactină crescută în menopauză asociată cu prolactinomul. Tratamentul acestei patologii are propriile caracteristici care trebuie luate în considerare:

 • tratamentul este considerat de succes atunci când nivelul hormonului scade - de obicei, acest lucru este însoțit de o scădere a mărimii prolactinoamelor. Uneori, cu un nivel constant scăzut de hormoni, creșterea tumorilor poate fi "conservată";
 • terapia se recomandă să fie efectuată treptat, astfel încât, dacă tratamentul să fie anulat timp de mai multe luni, este posibilă evaluarea rezultatelor tratamentului și a se vedea tendința de evoluție a bolii;
 • În timpul tratamentului, creșterea tumorală trebuie monitorizată prin CT sau RMN.

Nivelul hormonal al unei femei în perioada menopauzei este instabil, dar este întotdeauna necesar să ne amintim importanța monitorizării parametrilor hormonali, și anume nivelul prolactinei și tratamentul imediat al cauzei patologiei.

Cognitiv video pe acest subiect:

Totul despre prolactină în menopauză la femei

Prolactina este un hormon care controlează funcția principală a corpului feminin, a copilului. Hormonul este instabil, predispus la fluctuații, valorile sale se schimbă în timpul sarcinii și în timpul perioadei de lactație. Valorile prolactinei pot fluctua atunci când faza ciclului menstrual se schimbă, în anumite patologii acute și cronice, chiar și atunci când se schimbă faza de somn. Prolactina se modifică și în timpul menopauzei.

Funcțiile prolactinei în corpul feminin

Prolactina - cel mai important hormon al genitalului feminin. El controlează:

 • dezvoltarea corectă a glandelor mamare în timpul pubertății;
 • formarea laptelui matern în timpul perioadei de lactație;
 • eliminarea corpului luteal în timpul menstruației din organism, dacă nu sa întâmplat concepția;
 • metabolismul sării în țesuturi.

În timpul sarcinii, lobii și conductele glandelor mamare se umflă sub influența hormonului, ducând la o creștere a sânului. În perioada de lactație, compusul are un efect contraceptiv, interferează cu fertilizarea. Dar, după terminarea lactației, efectul contraceptiv încetează, probabilitatea de a rămâne gravidă crește semnificativ.

Cum se schimbă nivelul hormonilor

Valoarea normală a prolactinei se modifică odată cu vârsta, datorită caracteristicilor organismului. Concentrația hormonului sub influența anumitor factori poate crește și scădea.

Nivelul optim al prolactinei în sângele unei femei este de 135-1480 μIU / ml.

Nivelul scăzut al hormonului din sânge este notat în afara sarcinii, poate scădea în mod semnificativ atunci când se administrează contraceptive. Pentru prolactina cu menopauză, valoarea normală este scăzută. Trebuie să vă faceți griji numai dacă, în plus față de prolactină, alți hormoni sunt în deficit. În această situație, pacientul este trimis pentru studii suplimentare.

Nivelurile ridicate ale hormonului semnalează patologiile care se dezvoltă în organism. Se întâmplă că prolactina este crescută la pacienții sănătoși. Factorii non-patologici care determină creșterea prolactinei sunt:

 1. Sarcina. Concepția este posibilă în prima fază a menopauzei. Capacitatea de reproducere totală dispare numai după un an după ultima perioadă menstruală.
 2. Stresul.
 3. Datele de analiză sunt nevalide. Este posibil dacă femeia nu este pregătită corespunzător pentru donarea de sânge.
 4. Acceptarea anumitor produse farmaceutice.

Provocateurul crește deficitul de prolactină al piridoxinei în organism. Hormonul poate sări după ce a suferit o intervenție chirurgicală la nivelul organelor genitale.

Cu un hormon crescut, pacientul este trimis pentru studii suplimentare. O tulburare hormonală poate semna:

 1. Ovarianul polichistic, însoțit de probleme emoționale, slăbiciune, creștere de păr masculin.
 2. Anorexia este o tulburare mentală în care pacientul refuză să mănânce, temându-se să se recupereze. Ca rezultat, corpul este extrem de epuizat.
 3. Prolactinomul - tumoare benignă. Se formează în anii fertili, dar odată cu apariția menopauzei se duce brusc la creștere.

Cu prolactină mare, menopauza poate fi complicată de hipotiroidism - boală tiroidiană.

În mod normal, prolactina în menopauză scade la femei, ceea ce se datorează inhibării funcției menstruale. Declinul prolactinei nu produce simptome marcate în timpul menopauzei. Reducerea prolactinei este graduală, care durează câțiva ani.

Rata de prolactină în menopauză pentru femei este de 25-400 mU / l.

Analiza prolactinei

După venirea menopauzei, femeile ar trebui să doneze sânge pentru analiza nivelului de FSH, testosteron, estrogen și progestine. Acești hormoni ai sferei sexuale au o mare influență asupra stării corpului, cu deficiența lor crescând riscul de diferite patologii.

În menopauză, lipsa de estrogen și progesteron este însoțită de simptome severe:

 • mareele;
 • uscarea pereților vaginali;
 • sudoare sudată;
 • tulburări de somn;
 • instabilitate emoțională;
 • deteriorarea pielii.

Estrogenul este un hormon care controlează natura ciclică a menstruației, care pregătește pereții uterului pentru concepție. În perioada menopauzei, rata de estrogen variază între 9 și 82 pg / ml.

Rata de progesteron cu menopauză este de aproximativ 0,6 nmol / l. Deficitul de progesteron duce la o deteriorare semnificativă a sănătății.

Prolactina cu menopauză fluctuează ușor. Valorile sale nu depășesc indicatorii normali caracteristici pentru perioada fertilă. Dar, în cazul unei perioade climatice severe, pacientul poate fi trimis pentru donarea de sânge pentru a confirma o schimbare dramatică a prolactinei, care în stadiul menopauzei este însoțită de următoarele simptome:

 • creșterea hormonului - disfuncție tiroidiană, obezitate, frigiditate, insomnie, osteoporoză, depresie;
 • coborâre - durere în glandele mamare, descărcare de gât din mameloane.

Eliminarea insuficienței hormonale începe după primirea rezultatelor analizei. Pentru ca rezultatele testului să fie corecte, pacientul trebuie să respecte următoarele reguli înainte de donarea sângelui:

 • în ajunul analizei nu puteți mânca multe dulciuri, este interzis să beți cafea și alcool;
 • cu câteva zile înainte de livrarea biomaterialului nu ar trebui să viziteze baia și sauna;
 • cu o zi înainte de procedura nu puteți face sex;
 • în ajunul analizei, nu trebuie să te superi fizic;
 • alimentele nu trebuie consumate înainte ca sângele să fie luat dimineața.

Nu trebuie să ignorați regulile de mai sus, în caz contrar, în funcție de rezultatele distorsionate ale analizei, medicul va prescrie un tratament greșit.

Hyperprolactinemia - ce este?

Dacă testul de sânge arată o prolactină mare, dar femeia nu este însărcinată, nu alăptează copilul, a urmat toate regulile înainte de predarea biomaterialului, atunci putem vorbi despre starea patologică - hiperprolactinemia.

Cauzele patologiei sunt trei tipuri de factori: organici, funcționali, farmacologici. Factorii organici includ:

 • hipotalamice și tumorile hipofizare;
 • chisturile creierului;
 • defectele cerebrale arteriovenoase;
 • efectul radiațiilor asupra hipotalamusului;
 • sindromul hipofizar izolat.

Factorii funcționali includ:

 • ciroza;
 • glandele genitale polichistice;
 • hipotiroidism;
 • lupus eritematos;
 • herpes zoster;
 • rinichi sau insuficiență suprarenale;
 • chirurgia anterioară a organelor din regiunea toracică.

Factorii farmacologici includ:

 • antihistaminice;
 • antipsihotice;
 • sintetici estrogeni;
 • medicamente antiemetice;
 • antagoniști ai calciului.

Prolactina mare în menopauză și ani fertili se manifestă de obicei:

 • durere și indurare a glandelor mamare;
 • descărcarea de la mamifere;
 • uscarea pereților vaginali;
 • migrene;
 • Statele semiunconscious;
 • vedere defectuoasă;
 • insomnie;
 • acnee;
 • seboree;
 • cresterea parului mascul.

Hiperprolactinemia conduce la întreruperea ciclului menstrual, obezitatea, slăbirea libidoului.

Prolactină scăzută

O scădere a prolactinei este mai puțin frecventă decât o creștere. Provocatorii de stat sunt:

 • perenashivanie fetus în uter;
 • necroza postpartum a glandei hipofizare;
 • luând medicamente anticonvulsivante și dopaminergice.

Normalizarea nivelurilor de prolactină din organism

Dacă testul de sânge arată o prolactină mare și pacientul observă simptome suspecte, sunt necesare teste suplimentare de diagnosticare. Pacientul este trimis la:

 • Ecografia glandei tiroide, a organelor pelvine și abdominale;
 • imagistica prin rezonanță magnetică;
 • analiză sanguină biochimică;
 • analiza hormonilor tiroтроoni și a hormonilor sexuali.

Terapia este determinată de patologiile identificate. În majoritatea cazurilor, medicamente prescrise. Dar dacă o tumoare pe creier este un provocator al hiperprolactinemiei, este necesară intervenția chirurgicală, după care se poate efectua radioterapia.

Tratamentul medicamentos se efectuează prin administrarea de medicamente hormonale:

"Bromcriptina" - administrată o dată pe zi înainte de culcare, acționează repede. Prolactina scade la o oră după ingestie, medicamentul acționează aproximativ 10 ore. De droguri este bine luate de către organism, rareori da efecte secundare, astfel încât cursul poate dura mai mult de un an.

Abergin este unul dintre cele mai bune medicamente pentru reducerea prolactinei în menopauză la femei. Practic nu există efecte secundare, poate dura până la 2 ani.

"Norprolak" - scade concentrația hormonului la 2 ore după administrare, acționează pentru o zi. Dozajul crește treptat: doza mică timp de 3 zile crește la standard - 3 comprimate pe zi. Medicamentul este bine acceptat de organism.

În perioada menopauzei, atunci când există o încălcare a funcțiilor organelor genitale, prolactina și alți hormoni fluctuează, o femeie trebuie testată cu siguranță pentru detectarea tumorilor maligne în organism. Periodic, trebuie să consultați ginecologul și endocrinologul pentru a evita complicațiile menopauzei din cauza modificărilor hormonale.

Despre Noi

6 iunie 2016, 21:29 Articolul expert: Kurbanov Kurban Samatovich 0 7.028Amigdalele sunt un organ important în sistemul imunitar al organismului. Caracteristicile anatomiei și locației lor vă permit să faceți o funcție primară în protecția clădirii corpului uman de microbi și viruși dăunători.