OZHSS: ce este? care este norma? cum să analizați?

Fierul (ferrum, Fe) este unul dintre cele mai importante elemente ale corpului. Aproape orice fier provenit din alimente se leagă de proteine ​​și este ulterior încorporat în ele. Toată lumea cunoaște o astfel de proteină care conține fier ca hemoglobina, care constă într-o porție nonproteină - proteine ​​hem și globină. Dar în organism există proteine ​​care conțin fier, dar nu au un grup heme, de exemplu, feritină, care oferă o rezervă a elementului sau transferinei, care o duce în scopul propus. Un indicator al funcționalității acestuia din urmă este capacitatea totală de transferrin sau totalul seric de legare a fierului (TIBC, TIBC) - această analiză va fi discutată în această lucrare.

Proteina de transport (transferin - TF, Tf) în corpul oamenilor sănătoși nu poate "trece goală", adică saturația cu fier nu trebuie să fie mai mică de 25-30%.

Norma OZHSS face 40,6 - 62,5 μmol / l. Cititorul poate găsi mai multe informații detaliate despre valorile normale în tabelul de mai jos, totuși, ca întotdeauna, trebuie avut în vedere faptul că normele din diferite surse și în diferite laboratoare pot fi diferite.

Are la fel de mult ca el poate lua

De obicei (dacă totul este normal în organism) aproximativ 35% din proteina de transport este legată de Fe. Aceasta înseamnă că această proteină are nevoie de transfer și transportă ulterior 30-40% din cantitatea totală a elementului, ceea ce corespunde aceleiași procente de exprimare (până la 40%) a capacității de legare a transferinei (capacitatea de legare a fierului seric - CRS).

Cu alte cuvinte: OZHSS (capacitatea totală de legare a serului în laborator) este o analiză care nu indică concentrația de proteine ​​de transport, ci cantitatea de fier care se poate "încărca" pe transferină și se duce la măduva osoasă pentru eritropoieza (formarea de globule roșii) unde stocul stocului este stocat. Sau poate (de asemenea, asociat cu tronferrin) să se întoarcă: din "depozitele" sau din locurile de degradare (macrofage fagocitare).

În general, fierul călătorește prin corp și ajunge acolo unde are nevoie, datorită proteinei transferinei, care este un fel de vehicul pentru acest element.

Trebuie să lăsați ceva și altele...

În același timp, transferinul nu poate înlătura întregul fier în organism (în mod normal, de la 30 la 40% din capacitatea maximă) și dacă proteina de transport este saturată cu mai mult de 50%, restul de Fe conține în ser, lasă alte proteine ​​(de exemplu albumină). În acest caz, este clar că, fiind saturat cu un element de aproximativ o treime, transferina încă mai lasă mult spațiu liber (60-70%). Aceste capacități neutilizate ale unui "vehicul" sunt numite capacități de legare a fierului nesaturate sau latente, sau pur și simplu LVHL. Acest indicator de laborator poate fi ușor calculat prin formula:

 • LVHSS = OZHSS - ser seric

LZhSS este ≈ 2/3 (sau aproximativ 70%) din puterea totală OZHSS. Valorile medii ale normei serului de legare a fierului latent ≈ 50,2 mmol / l.

Pe baza rezultatelor obținute în determinarea fierului seric și a capacității serice totale de legare a fierului, este posibil să se găsească valorile CST - coeficientul transferinei ferite (procentul de Fe în OZHSS):

 • CST = (ser Fe: OZHSS) x 100%

Rata coeficientului de saturație în procente este de la 16 la 47 (valoarea medie a normei este de 31,5).

Pentru a ajuta cititorul să înțeleagă rapid valorile unor indicatori care reflectă schimbul unui astfel de element chimic important pentru organism, ar fi recomandabil să le plasăm în tabel:

CTLF:

40,6 - 62,5 pmol / l

40,8 - 76,7 pmol / l

68 - 107 pmol / l

Trebuie remarcat faptul că OMS recomandă limite ușor diferite (mai extinse) ale valorilor normale, de exemplu: OZHSS - de la 50 la 84 μmol / l, LZhSS - de la 46 la 54 μmol / l, CST - de la 16 la 50%. Cu toate acestea, atenția cititorului sa concentrat deja pe aceste aspecte la începutul acestui articol.

OZHSS se modifică în circumstanțe diferite

Deoarece această activitate este dedicată capacității totale de legare a fierului în ser, este necesar să se precizeze stările atunci când nivelul indicatorului descris este mărit și atunci când este redus.

Astfel, valorile OZHSS sunt crescute în cazul următoarelor condiții (acestea nu vor fi neapărat asociate cu nici o patologie):

 1. Anemie anochiotică;
 2. În timpul sarcinii, cu cât perioada este mai lungă, cu atât rata este mai ridicată (a se vedea tabelul);
 3. Scăderea cronică a sângelui (hemoroizi, perioade abundente);
 4. Procesul inflamator localizat în ficat (hepatită) sau înlocuirea ireversibilă a parenchimului hepatic cu țesutul conjunctiv (ciroză);
 5. Eritremia (adevărată policitemie - boala Vaquez);
 6. Lipsa elementului chimic (Fe) în dietă sau în încălcarea absorbției sale;
 7. Luarea de contraceptive orale (prelungite);
 8. Consum redus de fier în organism;
 9. Fero-terapie (tratament cu fier) ​​pentru o lungă perioadă de timp;
 10. Când transfuzia de sânge nu mai este o raritate (patologia hematologică).

De asemenea, capacitatea totală de legare la fier a serului de sânge poate avea în mod normal valori mai mari la copii decât la adulți.

Între timp, există o mulțime de boli atunci când OZHSS arată tendințe de scădere (indicatorul OZHSS - este redus). Acestea includ:

 1. Boli care se numesc anemie, adăugându-le definiția: hemolitice, celule secerătoare, dăunătoare;
 2. Hemocromatoza (patologia ereditară a polistemului, numită diabet de bronz, care se caracterizează prin absorbția crescută de Fe în tractul gastrointestinal și distribuția ulterioară a elementului prin țesuturi și organe);
 3. talasemie;

Nivelul scăzut / ridicat al valorilor Fe → ale altor indicatori (OZHSS, TF, CST)

Nivelul scăzut al elementului (Fe) din sânge implică, de regulă, valori scăzute ale capacității totale de legare a fierului din ser (inclusiv LSC latentă). O imagine similară a sângelui se dezvoltă într-o serie de afecțiuni patologice care sunt însoțite de o lipsă de fier:

 • Anemia (pentru diagnosticul diferențial și clarificarea formei bolii este utilă efectuarea unei analize care să calculeze nivelul feritinei în sânge);
 • Procese patologice cronice în care nivelul de fier este adesea redus (tumori maligne, reacții inflamatorii, infecții).

etapele de dezvoltare a deficienței de fier

Apropo, o astfel de analiză precum capacitatea de legare a fierului seric poate fi înlocuită cu ușurință prin examinarea concentrației transportorului de Fe-transferină (Tf) în plasma (serul) de sânge, deși se întâmplă de cele mai multe ori, deoarece laboratorul nu poate avea seturi de reactivi și echipament pentru acest test.

Norma Tf pentru bărbați este de 23-43 μmol / L (2,0-3,8 g / L); pentru femei, având în vedere relația lor specială cu fierul, valorile normale ale proteinei de transport se extind într-o oarecare măsură: 21-46 μmol / L (1, 85 - 4,05 g / l). Apoi, în interpretarea rezultatelor analizei, ar trebui să se țină seama de schimbarea transferinei într-o anumită patologie (vezi transferina), de exemplu dacă există deficit de fier în organism, nivelul transportorului său va crește.

Dacă nivelul fierului din organism este ridicat, atunci ne putem aștepta la o creștere a CST (face acest element chimic să decidă undeva?). Rata de saturație a ferului care transportă proteina și alte boli este crescută:

 • Condiții patologice, în numărul de semne de laborator care prezintă o dezintegrare crescută a globulelor roșii din sânge (hemoliza);
 • Hemoglobinopatii (boala lui Culey - talasemie);
 • Hemocromatoza (încălcarea ereditară a metabolismului fierului, ca urmare a faptului că Fe începe să se acumuleze activ în țesuturi, provocând simptome clinice vii, printre care semne foarte vizibile este hiperpigmentarea pielii);
 • Lipsa de vitamina b6;
 • Intoxicarea cu fier (utilizarea de medicamente care conțin Fe);
 • Sindromul nefrotic;
 • În unele cazuri, localizarea procesului inflamator în parenchimul hepatic (hepatita).

În concluzie, aș dori să reamintesc încă o dată abaterile fiziologice ale indicelui OZHSS și ale fierului:

În timpul sarcinii (în mod normal, curge), valorile OZHSS pot crește cu 1,5 - 2 ori (și acest lucru nu este teribil), în timp ce fierul în această perioadă va prezenta o tendință de scădere.

La copiii care tocmai au informat lumea despre aspectul lor (sănătoși), puterea totală a serului dă valori scăzute, care apoi încep să crească treptat și se apropie de nivelul unui adult. Dar concentrația Fe în sânge imediat după naștere arată un număr destul de mare, totuși, în curând totul se schimbă.

Analiza OZHSS

Ce este capacitatea de legare a fierului seric?

Uneori, când se suspectează un nivel anormal al hemoglobinei, medicii prescriu o analiză OZHSS. Ce este, cu toate acestea, puține presupuneri. Dacă sunteți unul dintre cei care, după ce au primit o sesizare de la un medic, s-au grăbit să caute informații pe Internet, acest articol este pentru dvs. Aici veți afla dacă totul este normal cu rezultatele dvs. și ce să faceți dacă nu este.

OZHSS (capacitatea totală de legare la fier a serului) este un indicator care caracterizează capacitatea sângelui de a transfera fierul - unul dintre cele mai importante elemente ale corpului uman. Printre altele, fierul este responsabil pentru producerea de hemoglobină - o proteină care este implicată în transportul de oxigen din plămâni către alte organe interne prin sistemul circulator. Fierul ajunge de la alimente, circula prin organism împreună cu o proteină specială - transferină.

Când se observă deficit de fier, conținutul de transferină în sânge crește și invers - organismul are nevoie de mai multe proteine ​​pentru a "trage" elementul lipsă cu putință.

Deci, OZHSS este o analiză de laborator care arată nivelul așa-numitului. «Fe-foame“. În altul, se numește factorul de saturație a proteinelor transferinei.

De ce avem nevoie de analiza OZHSS?

În primul rând, pentru a determina concentrația de fier în sistemul circulator, precum și capacitatea sa de a se lega de transferină. Medicii pot ordona o astfel de examinare în cazul:

 • Suspiciunea sau excesul de fier în corp;
 • Niveluri scăzute de indicatori de hemoglobină, hematocrit, eritrocite;
 • Suspiciunea anemiei pentru a determina dacă este cauzată de deficiența de fier sau lipsa de B
 • Suspiciuni pentru dezvoltarea altor boli mai grave, cum ar fi hemocromatoza. Dar mai multe despre asta mai târziu.

Valori normale OZHSS

Nivelul corespunzător al OZHSS diferă pentru adulți și copii. La femeile gravide, poate crește, de asemenea, și este absolut normal, acestea sunt trăsăturile lor fiziologice. Capacitatea de legare a fierului în ser exprimată în μg / dl (micrograme pe decilitru) și μmol / L (micromoli pe litru).

Următoarele valori pot fi luate ca rată de analiză:

 • La nou-născuți și copii sub doi ani: 100-400 μg / dl
  (18-71 pmol / l);
 • La copiii de doi ani: 250 - 425 μg / dl
  (45-77 pmol / L);
 • La bărbații și femeile adulte, rata este de asemenea de 45-77 μmol / l, ceea ce reprezintă 250-425 în μg / l.

Este important! Pentru ca testul de ser pentru sânge să prezinte rezultate corecte, trebuie îndeplinite următoarele cerințe:

 • Sângele trebuie donat pe stomacul gol, ultima masă trebuie să fie 8 ore înainte de analiză.
 • Utilizarea alcoolului și a produselor din tutun este interzisă.
 • Asigurați-vă că nu sunteți copleșiți fizic sau emoțional (nu vă simțiți obosiți, deprimați, neliniștiți, etc.)
 • Eliminați utilizarea contraceptivelor orale.

Urmărirea strictă a acestor puncte va evita confuzia medicală, diagnosticele incorecte, nervii epuizați, examinările suplimentare și alte "bucurie" ale vieții.

Serul obținut ca rezultat al analizei va servi ca material pentru testele de laborator, ale căror rezultate vor determina concentrația de transferină din sânge.

Serul este o plasmă din sânge care este lipsită de fibrinogen (o proteină incoloră dizolvată în sânge). Se obține prin coagularea plasmei sau prin precipitarea elementelor "inutile".

De ce sunt rezultatele testului prea mari?

Deoarece OHSD indică indirect nivelul de proteină transferinică, creșterea sa ne spune despre deficitul de fier în organism. Aceasta poate declanșa fenomenul anemiei de deficit de fier.

Dacă aveți o astfel de problemă, probabil că nu vă puteți lăuda de bunăstare - deoarece deficitul de fier cauzează o serie de simptome, cum ar fi slăbiciunea, durerea de cap, oboseala cronică și așa mai departe.

Deficitul de fier poate fi un semn al bolilor grave și al condițiilor care necesită un tratament complet, deci nu ezitați să mergeți la medic. Iată o scurtă listă a ceea ce poate provoca această problemă:

 • Anemie anxiochimică. Aceasta este o astfel de anemie, în care există o scădere a nivelului de hemoglobină din sânge. Este cuplat cu deficit de fier și o scădere a producției de celule roșii din sânge. Există mai multe tipuri de anemie hipocromă: talasemie, deficit de fier și cauzate de lipsa oricăror elemente de anemie;
 • Întârzierea sarcinii;
 • O digestibilitate scăzută a fierului sau lipsa de primire cu alimente. Este necesar să se afle motivul care interferează cu absorbția normală a acestui element în sânge;
 • Scăderea cronică a sângelui, de exemplu, în ulcere. Necesită un tratament imediat pentru medic, deoarece consecințele ulcerației pereților din stomac pot fi imprevizibile;
 • Forma acută de hepatită. Hepatita este un grup de boli care afectează ficatul și conduc la inhibarea funcțiilor sale hematopoietice. Hepatita acută se caracterizează prin dezvoltarea rapidă a simptomelor, deci nu poate fi trecută cu vederea. Tratamentul este absolut necesar, deoarece forma acută se poate dezvolta într-o formă cronică și, de asemenea, duce la moartea pacientului;
 • Policitemie. Starea cronică a nivelurilor ridicate de celule roșii din sânge, plachete, leucocite și alte celule sanguine. Ca urmare, sângele devine vâscos și vâscos, riscul de formare a cheagurilor de sânge crește.

Fenomenul în care se formează cheaguri de sânge pe pereții sângelui se numește tromboză. Știți că tromboza poate provoca o lipsă de lichid și mișcare? Pentru a evita această boală periculoasă, exersați mai des și faceți o plimbare, renunțați la obiceiurile proaste și nu uitați să beți mai mult de 1,5 litri de apă pe zi. Și, de asemenea, donați sânge pentru testele mai des, și este mai probabil să evitați boala.

Ce poate însemna o scădere a capacității de legare a fierului?

Acesta este cu siguranță un fenomen anormal. El are mai multe motive decât deficitul de fier și vom încerca să ne ocupăm de ele în ordine.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi asociate cu o creștere a nivelului de fier în sânge, este o durere de cap cu amețeală și mâncărime și icter de piele. Cu toate acestea, totul este individual și depinde de ceea ce a declanșat de fapt o scădere în OZHSS. Iată o listă de motive sugerate:

 • Aportul excesiv de fier cu apă și alimente, este posibilă dozarea greșită a unor medicamente;
 • Înfometa sau o dietă rigidă - este epuizarea rezervei de proteine ​​în principiu.
 • Bolile infecțioase și bacteriene acute determină o scădere a transferinei ca proteină de răspuns acut (atunci când acestea infectează organismul, sunt primii care iau lovitura)
 • Atransferinemia este o boală asociată cu o deficiență severă a proteinei transferrin din sânge, ca urmare a suprasaturării cu fier;
 • Anemie pernicioasă. Perniciosus, tradus din latină, înseamnă "periculos", "dezastruos", iar acest lucru nu este întâmplător. O astfel de anemie este malignă, este cauzată de formarea de sânge și de deficitul de vitamina B. Fără tratament, aceasta poate duce la degenerarea nervilor și a țesutului osos;
 • Hemocromatoza este acumularea de fier în organele și țesuturile interne;
 • Ciroză hepatică, insuficiență hepatică;
 • Nefroza - o boală în care există o eliberare excesivă de proteine ​​în urină.
 • arsuri;
 • Boli infecțioase cronice, cum ar fi bronșita și osteomielita;
 • Kwashiorkor este o boală gravă cauzată de distrofie și o lipsă acută de proteine ​​din dietă. De obicei apare la copiii sub 4 ani.

După cum puteți vedea, lista bolilor este destul de impresionantă - de la o infecție banală la insuficiență hepatică. Este imposibil să determinați pentru dvs. exact ce a cauzat deficitul de transferină. Cel mai probabil, medicul curant vă va îndrepta atenția asupra acestei probleme și ar trebui să-l contactați pentru recomandări suplimentare și tratament adecvat.

Amintiți-vă, cursurile de auto-diagnosticare nu conduc niciodată la nimic bun!

OJSS unul dintre testele importante

OZHSS sau capacitatea generală de legare la fier a serului de sânge este un indicator al conținutului de fier din corpul dumneavoastră. Transportul acestui element este transferin, OZHSS este unul dintre testele care ajută la determinarea conținutului acestuia. Concentrația crescută indică deficit de fier, concentrație scăzută - dimpotrivă. Aceste două fenomene pot indica boli grave, deci este necesară o vizită la medic. Hematologul se ocupă de probleme de sânge, iar terapeutul poate oferi recomandările necesare. Asta e tot, îți doresc mult noroc și sănătate bună!

Norma OZHSS și abateri de la normă

Conținutul

Indicatorul OZHSS și rata sa pentru copii și adulți este puțin diferită. Această analiză arată capacitatea totală de legare la fier a serului, adică determină cantitatea de proteină transferinică din sânge care leagă fierul și saturează celulele roșii din sânge cu acesta. Dacă celulele roșii din sânge nu sunt saturate cu fier în cantitate suficientă, toate sistemele și organele unei persoane nu vor putea să-și îndeplinească corect funcțiile. Orice abateri OZHSS de la valori acceptabile indică prezența unui proces patologic în organism.

Cum să analizăm și normele sale

Analiza OZHSS arată nu numai modul în care o moleculă se leagă de alta, dar și clarifică ce ser are o capacitate de legare - latentă sau nesaturată. În procesul de stabilire a unui diagnostic și a unei prescripții suplimentare a terapiei, toți indicatorii sunt importanți.

Direcția este emisă de un terapeut sau de un specialist îngust (hematolog, chirurg, ginecolog, nefrolog, gastroenterolog, etc.).

Pentru a obține informații exacte cu privire la cantitatea de transferin din sânge, este necesar să se respecte toate cerințele pentru furnizarea analizei:

 • sângele este luat strict pe un stomac gol. Ultima masă ar trebui să fie de cel mult opt ​​ore înainte de procedură;
 • nu beți alcool și țigări;
 • trebuie să excludeți stresul emoțional și fizic;
 • Utilizarea contraceptivelor orale poate afecta rata, astfel încât acestea ar trebui eliminate cu câteva zile înainte de studiu.

Serul este necesar pentru cercetare. Pacientul poate primi rezultatele analizei într-o zi. După aceea, trebuie să li se acorde un specialist, care va calcula coeficientul total de saturație a proteinei transferinei în organism. Acest indicator este luat în considerare la evaluarea stării de sănătate a pacientului. Dacă această analiză nu este suficientă, pot fi atribuite proceduri suplimentare pentru a determina cauzele încălcărilor.

Există norme clar marcate de la care indicatorul nu trebuie să devieze, însă depinde de vârstă și sex.

Valorile normale sunt:

 1. La copiii de la naștere până la vârsta de două ani, OZHSS este normal dacă este în intervalul de la 100 la 400 μg / l.
 2. Copiii de 2 ani și mai în vârstă au nevoie de analiză pentru a arăta rezultate de la 250 până la 435 μg / l.
 3. Pentru femei, se consideră normal dacă datele nu sunt mai mari de 38 și nu mai mici de 64 μm / l.
 4. Este suficient pentru reprezentanții unui mascul care OZHSS a arătat de la 45 la 75 microni / l.

De asemenea, datele se schimbă în câteva zile, în decurs de o zi (de exemplu dimineața).

Când OZHSS este peste normal

Dacă capacitatea de legare a fierului seric crește, atunci nu este nimic bun în legătură cu aceasta.

Această condiție indică prezența oricăror boli, inclusiv:

 • Anemie anxiochimică. Cu această patologie, indicele de culoare din sânge se modifică. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul nu are fier. Rezolvarea problemei este ușoară, trebuie doar să includeți în dieta produsele care conțin acest element. Dacă este necesar, medicul poate prescrie suplimente de fier.
 • Sânge cronică de sânge. Acest fenomen este posibil cu o astfel de problemă ca ulcerul peptic. Este necesar să opriți pierderea de sânge cât mai curând posibil, altfel problema ar putea fi fatală.
 • Hepatită în formă acută. OZHSS este asociat cu nivelurile de bilirubină și funcția hepatică. Prin urmare, în bolile acestui organ poate crește.
 • Adevărata policitemie. Cu această patologie, nivelul de eritrocite crește, conținutul altor celule crește, de asemenea. Cantitatea de sânge crește, devine mai densă, din acest motiv crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce poate avea consecințe grave.
 • Perturbarea absorbției de fier în organism sau aportul inadecvat al acestuia cu alimente poate determina o creștere a indicelui. Cu astfel de probleme, trebuie să vizitați un specialist pentru a afla ce împiedică asimilarea glandei și a prescris tratamentul adecvat.

Motivele declinului

Această problemă poate apărea în prezența unor astfel de patologii:

 • Anemie pernicioasă. Aceasta este o patologie în care organismul suferă de deficit de fier și vitamina B12. Acest lucru perturbă munca multor organe și sisteme. Prin urmare, este imposibil să părăsiți boala fără atenție.
 • Anemie hemolitică. Patologia este destul de rară și se caracterizează prin procesul de defectare a celulelor roșii din sânge. Etiologia și patogeneza bolii nu au fost încă studiate complet.
 • Anemia celulară. Există o modificare a proteinei hemoglobinei la nivel celular. Aceasta încalcă procesul de asimilare a fierului de către întregul corp.
 • Hemocromatoza. Această patologie este moștenită. Aceasta duce la o acumulare excesivă de fier în organism, care cauzează alte patologii. Artrita, ciroza sau diabetul pot apărea sub influența sa.
 • Atransferrinemiya. O boală genetică care se caracterizează printr-o deficiență a proteinei transferinei. Acest lucru perturbă procesul de creare a celulelor roșii din sânge datorită faptului că fierul nu intră în măduva osoasă.
 • Nefroza. Este o afecțiune a rinichilor care afectează tubulii renale.
 • Intoxicarea cu fier. Acest lucru se poate întâmpla dacă o persoană consumă medicamente care conțin fier și mănâncă cu produse care conțin o cantitate mare de acest element.
 • Insuficiență hepatică. Această boală conduce la procese metabolice afectate, ducând la o producție redusă de celule roșii din sânge.
 • Distrofie. Aceasta este o patologie rară care începe să se dezvolte ca un copil din cauza lipsei de proteine ​​în alimente. Aceasta afectează formarea de transferină și hemoglobină.
 • Patologia cancerului poate duce la o scădere a performanței.

Capacitatea totală de legare la fier (OZHSS) (tabel). Capacitatea totală de legare a fierului (OZHSS) este crescută sau scăzută - ce înseamnă acest lucru

Fierul este una dintre cele mai importante minerale prezente în toate celulele corpului uman. Este necesară formarea globulinei - o proteină care este un transportor de oxigen, fără care celulele nu pot funcționa corect și mor. Un test pentru capacitatea totală de legare a fierului este un test de sânge care arată cât de mult fier este în sânge.

O persoană primește fierul de care are nevoie împreună cu mâncarea. După ce fierul intră în organism, este transportat de o altă proteină, transferină, sintetizată în ficat. Testul OZHSS ajută la evaluarea modului în care fierul este transportat prin transferul de sânge.

Fierul se găsește într-o mare varietate de alimente, inclusiv:

 • verde legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul,
 • fasole,
 • ouă,
 • păsări de curte
 • fructe de mare
 • cereale integrale.

În fiecare zi o persoană trebuie să consume o anumită cantitate de fier, și anume:

 • copii și copii
 • 6 luni sau mai tineri: 0,27 mg / zi,
 • 7 luni la vârsta de 1 an: 11 mg / zi,
 • de la 1 an la 3 ani: 7 mg / zi,
 • de la 4 la 8 ani: 10 mg / zi.
 • bărbați
 • vârste cuprinse între 14 și 18 ani: 11 mg / zi
 • în vârstă de 19 ani și peste: 8 mg / zi
 • femei
 • de la 9 la 13 ani: 8 mg / zi
 • de la 14 la 18 ani: 15 mg / zi
 • de la 19 la 50: 18 mg / zi,
 • Vârstele 51 ani și peste: 8 mg / zi.

În timpul sarcinii, femeilor de toate vârstele li se recomandă să consume zilnic 30 mg de fier. Dar fiecare femeie gravidă sau care alăptează poate avea nevoie de o doză zilnică individuală de fier, care este diferită de recomandările generale. Această regulă trebuie discutată împreună cu medicul care urmărește sarcina.

Norma capacității totale de legare a fierului. Interpretarea rezultatului (tabel)

Un test de sânge pentru capacitatea totală de legare a fierului poate face parte dintr-un test cuprinzător de sânge pentru conținutul de fier și transferină. Ajută la evaluarea nu numai a cantității de fier din sânge, ci și a eficienței asociate cu proteinele transportoare, cu alte cuvinte, câte procente din fier se află în transferină, cât de mult este transportat fier prin sânge. În mod tipic, această analiză este atribuită pentru a diagnostica patologiile asociate cu deficitul de fier în organism sau, invers, cu excesul său. Un test OZHSS este, de asemenea, prescris pentru a efectua un diagnostic diferențiat de anemie pentru a determina dacă este deficit de fier sau din orice alte motive. Acest test este, de asemenea, necesar dacă suspectați un nivel ridicat de fier în organism, care poate fi cauzat de hemocromatoză ereditară sau otrăvire cu preparate de fier dacă acestea sunt consumate excesiv.

Următoarele simptome pot indica un deficit de fier în organism:

 • slăbiciune generală
 • oboseală,
 • fisuri în colțurile gurii,
 • amețeli și dureri de cap
 • dificultăți de respirație
 • durere toracică,
 • dorinta de a manca o bucata de creta sau lut.

Dimpotrivă, următoarele semne indică o creștere a nivelului de fier:

 • slăbiciune generală
 • constanta oboseala
 • tulburări de ritm cardiac
 • dureri articulare,
 • scăderea dorinței sexuale.

În cele din urmă, un test de sânge pentru OZHSS este atribuit pentru a monitoriza tratamentul bolilor asociate cu deficit de fier sau exces în organism.

Sângele este luat dintr-o venă, dimineața, pe stomacul gol. Nu se recomandă fumatul cu 30 de minute înainte de test.

Norma capacității totale de legare a fierului de către oamenii obișnuiți și femeile însărcinate:

Dacă capacitatea totală de legare la fier (OZHSS) crește, ce înseamnă aceasta?

Dacă capacitatea totală de legare la fier crește până la 450 μg / dl și mai mult, acest lucru indică un conținut scăzut de fier în organism. Acest lucru se poate datora următoarelor motive:

 • deficienta de fier in dieta - anemie cu deficit de fier,
 • procesele cronice infecțioase din organism,
 • la femei - pierdere severă de sânge în timpul menstruației,
 • hepatita acuta.

Deseori, OZHSS crește în al treilea trimestru de sarcină. Acest lucru este cauzat de creșterea consumului de fier în organism și de scăderea nivelului acestuia. Pentru a mări capacitatea generală de legare a fierului, de asemenea, rezultă din luarea de medicamente pe bază de estrogen sau contraceptive orale.

Dacă capacitatea totală de legare la fier (OZHSS) este redusă, ce înseamnă aceasta?

Dacă valorile capacității totale de legare a fierului (OZHSS) scad până la nivelul de 240 μg / dl și mai jos, aceasta indică o concentrație ridicată de fier în sângele pacientului. Acest fenomen se poate datora următoarelor motive:

 • afectarea hepatică, de exemplu, datorită cirozei,
 • glomerulonefrita,
 • fier sau otrăvire cu plumb,
 • frecvente transfuzii de sânge,
 • anemie hemolitică, o boală care provoacă distrugerea prematură a globulelor roșii și eliberarea fierului conținut în ele,
 • sânge anemie, o boală ereditară de sânge care determină celulele roșii din sânge să-și schimbe forma,
 • hemocromatoza, o boală genetică care determină acumularea excesivă de fier în organism,
 • talasemia - o altă boală ereditară care determină o modificare a structurii hemoglobinei.

Faptul că rata capacității totale de legare a fierului este redusă are ca rezultat un aport necontrolat de medicamente care conțin fier, precum și corticosteroizi, adrenocorticotropine și medicamente pe bază de testosteron.

Care este deviația periculoasă OZHSS din normă?

Niveluri reduse de fier poate provoca anemie, provoca o reducere a producției de celule roșii din sânge, microcytosis (mărimea redusă a hematiilor) și hypochromia la care celulele roșii din sânge sunt palide la culoare din cauza lipsei de hemoglobină. Unul dintre testele care ajută la evaluarea stării de fier în organism este "capacitatea totală de legare a serului la fier". Măsoară cantitatea de proteine ​​din sânge care poate lega particule de fier, inclusiv transferina, principala proteină transportoare din plasmă.

Fier - de ce are nevoie corpul?

Fier (adică Fe) - o substanță necesară pentru menținerea vieții. Datorită lui, corpul formează celule roșii sanguine normale, deoarece acest element este partea principală a hemoglobinei, care face parte din aceste celule sanguine. Se leagă și leagă moleculele de oxigen în plămâni și le dă altor părți ale corpului, luând gazele de eșapament din țesuturi - dioxidul de carbon, ducându-l în afară.

Pentru a furniza celulele corpului cu fier, ficatul din aminoacizi produce o proteină transferină, care transportă Fe prin corp. Atunci când rezervele de Fe ale organismului sunt reduse, nivelul transferinei crește.

În schimb, cu o creștere a rezervelor de fier, producția acestei proteine ​​scade. La persoanele sănătoase, o treime din cantitatea totală de transferină este utilizată pentru a transfera fierul.

Reziduurile de fier care nu sunt utilizate pentru celulele de construcție sunt stocate în țesuturi sub forma a două substanțe, feritină și hemosiderină. Acest stoc este utilizat pentru a produce alte soiuri de proteine, cum ar fi mioglobina și unele enzime.

Teste de testare a fierului

Testări care arată statutul de fier organism, poate fi realizată pentru a stabili cantitatea de fier din sistemul circulator sanguin, capacitatea sângelui de a transfera această substanță, iar cantitatea de Fe, stocate în țesuturi pentru nevoile viitoare. De asemenea, testarea poate ajuta la distingerea între diferitele cauze ale anemiei.

Pentru a evalua nivelul de fier din sânge, medicul prescrie mai multe teste. Aceste teste sunt de obicei efectuate simultan pentru a realiza o interpretare comparativă a rezultatelor necesare pentru diagnosticarea și / sau monitorizarea absenței sau excesului de Fe în organism. Următoarele teste diagnostichează o deficiență sau un exces de fier în organism:

 • Analiza privind OZHSS (capacitatea generală de legare a fierului din serul de sânge) - deoarece transferinul este proteina primară de legare a fierului, norma OZHSS este considerată un indicator fiabil.
 • Analiza nivelului de Fe din sânge.
 • NGSS (capacitatea de legare a fierului nesaturat) - măsoară cantitatea de transferină care nu este legată de moleculele de fier. NJSS reflectă, de asemenea, nivelul general al transferinei. Acest test este, de asemenea, cunoscut ca "capacitatea de legare a serului latent la fier".
 • Calcularea saturației transferinei se face în conformitate cu saturația moleculelor sale de fier. Acest lucru vă permite să aflați cota de transferină, saturată cu Fe.
 • Indicatorii de feritină serică reflectă stocurile de fier din organism, care sunt stocate în principal în această proteină.
 • Testarea acceptabilă a receptorilor de transferină. Acest test poate fi utilizat pentru a detecta anemia cu deficit de fier și pentru ao distinge de anemia secundară, cauza care este boală cronică sau inflamație.

Un alt test este analiza protoporfirinei, asociată cu zinc. Acesta este numele precursorului unei părți din hemoglobină (hemma), care conține Fe. Dacă în hem nu există suficient fier, protoporfirina se leagă de zinc, după cum indică un test de sânge. Prin urmare, acest test poate fi utilizat ca screening, în special la copii. Cu toate acestea, măsurarea protoporfirinei legată la zinc nu este un test specific pentru determinarea problemelor cu Fe. Prin urmare, valorile crescute ale acestei substanțe trebuie confirmate prin alte analize.

Pentru studiul fierului, pot fi administrate teste genetice ale genei HFE. Hemocromatoza este o boală genetică în care organismul absoarbe mai mult Fe decât este necesar. Motivul pentru aceasta este structura anormală a unei gene specifice numită HFE. Această gena controlează cantitatea de fier absorbită din alimente în intestin.

La pacienții care au două copii ale unei gene anormale, un exces de fier este colectat în organism, care este depozitat în diferite organe. Din acest motiv, încep să se descompună și să funcționeze necorespunzător. Testarea genei HFE relevă diferite mutații care pot duce la boli. Cea mai comună mutație a genei HFE este o mutație numită C282Y.

Test de sânge general

Împreună cu testele de mai sus, medicul examinează datele testului general de sânge. Astfel de studii includ teste de hemoglobină și hematocrit. Valorile reduse ale unuia sau ambelor teste indică faptul că pacientul prezintă anemie.

Calculele numărului mediu de celule roșii din sânge (volumul mediu al celulelor) și numărul mediu de hemoglobină din celulele roșii din sânge (hemoglobină celulară medie) sunt, de asemenea, incluse în numărul total de sânge. Lipsa Fe și producția insuficientă de hemoglobină creează condiții în care celulele roșii se diminuează (microcitoză) și devin mai palide (hipocromie). În același timp, atât volumul mediu al celulelor cât și hemoglobina medie a celulei sunt sub normal.

Vă permite să identificați problemele legate de numărul de fier al celulelor roșii din sânge, reticulocite, numărul absolut al căruia este redus cu anemie cu deficit de fier. Dar acest număr crește până la un nivel normal după ce pacientul este tratat cu medicamente care conțin fier.

Când testele sunt atribuite Fe

Unul sau mai multe teste pot fi prescrise atunci când rezultatele unui test de sânge general depășesc valorile normale. Adesea acest lucru se întâmplă la valori scăzute ale hematocritului sau ale hemoglobinei. Medicul poate, de asemenea, să se adreseze unui pacient pentru testele de Fe, dacă sunt prezente următoarele simptome:

 • Oboseala cronică și oboseală.
 • Amețeli.
 • Slăbiciune.
 • Dureri de cap.
 • Piele tare.

Determinarea fierului, OZHSS și feritinei poate fi stabilită dacă pacientul are simptome de exces sau otrăvire a Fe. Acest lucru se poate manifesta ca durere articulară, lipsă de energie, durere abdominală, probleme cardiace. Dacă un copil este suspectat că a mâncat prea multe tablete de fier, aceste teste ajută la determinarea gradului de otrăvire.

Medicul poate prescrie o analiză a fierului dacă pacientul își asumă un exces cronic de fier în organism (hemocromatoză). În acest caz, studiile suplimentare ale genei HFE sunt atribuite pentru a confirma diagnosticul acestei boli ereditare. Cazurile de hemocromatoză la rudele pacientului pot vorbi în favoarea unei astfel de suspiciuni.

Decipherarea rezultatelor

Deficiența de Fe la femei și bărbați se poate manifesta prin consumul insuficient al acestei substanțe cu alimente, absorbția insuficientă a nutrienților. Creșterea nevoilor organismului în anumite condiții, inclusiv sarcină, pierdere de sânge acută sau cronică, conduce de asemenea la o lipsă de fier.

Un exces acut de fier poate rezulta din consumarea unei cantități mari de aditivi alimentari care conțin fier. Acest lucru este întâlnit în special la copii. Excesul cronic de Fe poate fi, de asemenea, rezultatul utilizării excesive a acestei substanțe cu alimente și, de asemenea, apar ca urmare a bolilor ereditare (hemocromatoză), a transfuziilor de sânge frecvente și din alte motive.

Rezultatele rezultatelor privind statutul de fier care conține corpul sunt prezentate în următorul tabel:

Ogss a înălțat ceea ce înseamnă

Analiza OZHSS - ce este?

Corpul nostru constă dintr-o varietate de oligoelemente. Toate acestea sunt foarte importante pentru mijloacele noastre de trai. Dar există unul, al cărui conținut determină foarte mult: starea organelor noastre, munca lor, calitatea sângelui și, ca rezultat, starea noastră generală. Destul de ciudat, vorbim despre fier. Este implicat în furnizarea de sânge cu hemoglobină, prin urmare, îndeplinește o funcție vitală. Fierul nu este în corp așa cum merge acolo. Ea intră în reacții chimice, este transportată, legată în detrimentul altor substanțe, în special transferinei.

De ce avem nevoie de transferin?

Când oamenii întreabă: "OZHSS - ce este?" Este important să înțelegeți ce anume determină această analiză. Acesta este un test pentru conținutul de fier și transferrin proteic în organism. Această proteină joacă un rol-cheie în furnizarea măduvei osoase cu eritrocite, unde are loc procesul continuu de formare a celulelor sanguine noi. Acesta este transferinul care ajută la saturarea lor cu fier. Această proteină este foarte importantă deoarece leagă moleculele de fier și le transportă prin membranele celulare ale măduvei osoase. Procesul de saturare a fierului este necesar pentru funcționarea normală a sistemelor și organelor umane.

OZHSS - ce este?

Abrevierea acestei analize înseamnă "capacitatea totală de legare a serului la fier". Cu alte cuvinte, analiza arată concentrația în organism a trasferinei. Dar este necesar să ne amintim că atunci când primim rezultatele OZHSS (testul de sânge), această capacitate poate fi supraestimată până la 20%. Acest lucru se datorează faptului că, dacă fierul este saturat cu transferin (mai mult de jumătate procentual), se poate lega de alte proteine. Trebuie notat aici că rezultatele analizei arată cantitatea de fier care este capabilă și se poate lega de transferină.

De ce este necesar să facem analiza OZHSS?

Vorbind despre importanța fierului și a transferinei în organism, trebuie să vă gândiți că această analiză determină nu numai indicatorii de legare a unei molecule în alta. OZHSS - ce este și ce ne dau rezultatele acestei analize? Conform rezultatelor unui studiu microbiologic, un specialist poate vedea dinamica - capacitatea de legare a fierului latentă sau nesaturată. Toți indicatorii sunt importanți pentru tratamentul ulterior sau recomandările medicului.

Pregătirea pentru analiză, material pentru el

Analiza OZHSS - ce este? Cunoscând răspunsul la această întrebare, trebuie să vă amintiți cerințele de bază pentru punerea sa în aplicare. Prelevarea de probe de sânge este strict pe un stomac gol, pentru a evita rezultatele incorecte. Pentru a determina indicatorul necesar, serul de sânge este luat. Acesta poate fi depozitat în frigider, dacă este necesar, dar este mai bine să faceți o analiză bazată pe biomaterial proaspăt. Analiza este efectuată rapid, în 3 ore. Apoi rezultatele vor fi gata.

Care este norma OZHSS pentru adulți și copii?

Performanța acestei analize variază în funcție de vârstă. Încă trebuie să ia în considerare prezența sarcinii. Multe femei aflate într-o poziție se sperie la vederea rezultatelor analizei și le cer experților: "OZHSS este promovat - ce înseamnă asta?" Dar nu panica prematur, ca si in aceasta stare, cu sarcina normala, poate aparea o crestere a ratei OZHSS.

Norma pentru copii este în limitele următoare:

Sub vârsta de 2 ani, valorile de referință variază de la 100 la 400 μg / dl sau de la 17,90 până la 71,60 pmol / l.

Dacă copilul are mai mult de 2 ani, valorile sale normale variază de la 250 la 425 μg / dl sau de la 44,75 la 76,1 μmol / L.

Cât de mult este detectat la adulți OZHSS? Norma la femei are următorii indicatori: 38,0-64,0 microni / l. Masculii au valori de referință de la 45,0 la 75,0 μm / l.

Ce boli sau condiții măresc acest indicator?

Dacă OZHSS este ridicat, ce înseamnă asta? Astfel de anomalii indică prezența oricărui proces patologic în organism. Acum îi vom analiza.

Valorile crescute pot indica prezența anemiei hipocromice, o patologie care măsoară indicele de culoare al sângelui. Se întâmplă cu o lipsă de fier în organism. Este ușor să scapi de această patologie.

La sfârșitul sarcinii, pot fi observate și niveluri crescute ale acestei analize.

În cazul pierderii cronice de sânge, conținutul de OZHSS în sânge se modifică. Este important să opriți acest proces cât mai curând posibil, astfel încât persoana să nu piardă vitalitatea.

Hepatita acută afectează, de asemenea, numerele OZHD. Acest lucru se datorează indicatorului de conectare cu cantitatea de bilirubină și funcționarea ficatului.

Cu o policitemie adevărată, OZHSS poate fi de asemenea ridicată. Aceasta este o formare malignă, o boală a sângelui, în care crește vâscozitatea acesteia. Aceasta se datorează creșterii numărului de globule roșii din sânge. Dar, în același timp, trombocitele și leucocitele cresc și ele în cantitate. Datorită creșterii vâscozității și a cantității de sânge din celule, se observă congestie, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge, precum și la hipoxie. În același timp, fluxul sanguin suferă, substanțele necesare în cantitatea potrivită nu ajung la țesuturile organismului.

OZHSS poate fi, de asemenea, crescut în cazul în care există un deficit de fier în alimente sau dacă nu este absorbită în mod corespunzător de către organism. În primul caz, este necesară o dietă specială, care poate echilibra toate procesele. În cel de-al doilea caz, este necesară o consultație specializată, deoarece mai multe organe cu hormoni și enzime sunt responsabile pentru absorbția nutrienților.

Condiții în care OZHSS este redus

Dintre patologiile în care OZHSS în sânge este mai mică decât norma, trebuie să selectați mai multe periculoase.

 1. Anemie pernicioasă - saturație de fier din cauza lipsei de vitamina B12. Aceasta este o boală periculoasă, deoarece suferă de mai multe sisteme simultan.
 2. Anemia hemolitică este un proces patologic în care celulele roșii sangvine se descompun, datorită unor mecanisme interne. Boala este rară, nu este pe deplin înțeleasă.
 3. Anemia celulelor bruște este o boală în care proteina hemoglobinei se modifică la nivel genetic. Ca urmare, există o încălcare a absorbției fierului de către celulele și țesuturile corpului.
 4. Hemocromatoza este o acumulare excesivă de fier în toate țesuturile și organele. Aceasta este o boală genetică. Aceasta poate duce la complicații grave, cum ar fi ciroza hepatică sau diabet zaharat, artrită și altele.
 5. Atransferinemia este o lipsă de proteină transferinică în sânge. Din acest motiv, fierul nu poate intra în celulele necesare ale măduvei osoase, prin urmare, apariția de noi globule roșii este blocată. Aceasta este o boală genetică rară.
 6. Intoxicarea cronică cu fier se produce datorită consumului excesiv de produse care conțin fier, împreună cu medicamente care conțin fier.
 7. Infecțiile cronice pot afecta organele care sunt responsabile pentru aprovizionarea cu celule roșii a celulelor organismului și a altor sisteme.
 8. Când nefroza, există rate mai scăzute de OZHSS la om. Când această boală schimbă structura rinichilor, apare distrofia tubulilor renale.
 9. Când insuficiența hepatică distruge metabolismul în celule, există o deficiență a celulelor roșii din sânge.
 10. Kwashiorkor (distrofie) este rar, dar în această boală există, de asemenea, o lipsă de OZHSS în sânge. Această patologie rezultă din distrofia severă a copilului și chiar și a unui adult din cauza lipsei de proteine ​​din dietă. Deoarece transferina și hemoglobina sunt proteine, acest proces afectează, de asemenea, formarea lor.
 11. În prezența tumorilor maligne, acest indicator poate fi, de asemenea, redus.

Calculul raportului saturație

Pe baza rezultatelor analizei, medicul poate calcula o valoare numită factorul de saturație a transferinei în organism. Se calculează după formula: 100x (fier de ser: OZHSS). Există reguli pentru acest coeficient. Aceasta variază de la 16 la 54. Dar, în medie, valoarea este 31.2. Potrivit acestui indicator, medicul face concluzii despre starea generală a pacientului. Dacă este necesar, numiți un examen suplimentar, care va arăta exact unde se încalcă sănătatea pacientului.

Anemie de deficit de fier

Anemia cu deficit de fier (IDA) este un sindrom hematologic caracterizat prin sinteza hemoglobinei afectată datorită deficienței de fier și manifestată prin anemie și sideropenie. Principalele cauze ale IDA sunt pierderea de sânge și lipsa de alimente și băuturi bogate în heme.

clasificare

 • Normoblasticheskaya
 • Giporegeneratornaya

etiologie

Cauza deficitului de fier este o încălcare a echilibrului său în direcția predominării consumului de fier peste aport, observat în diferite condiții sau boli fiziologice:

 • pierderi de sânge de origini diferite;
 • nevoia crescută de fier;
 • încălcarea absorbției fierului;
 • deficiență congenitală de fier;
 • încălcarea transportului de fier din cauza deficienței transferinei [1].

Pierderea de sânge de origini diferite

Consumul crescut de fier, care provoacă apariția hiposideropeniei, este cel mai adesea asociat cu pierderea sângelui sau cu utilizarea sa crescută în anumite condiții fiziologice (sarcină, perioadă de creștere rapidă). La adulți, deficitul de fier se dezvoltă, de obicei datorită pierderii de sânge. Cel mai adesea, scăderea permanentă a sângelui și sângerarea cronică latentă (5-10 ml / zi) conduc la un echilibru negativ al fierului. Uneori, deficitul de fier se poate dezvolta după o singură pierdere masivă de sânge, depășind stocurile de fier din organism, precum și din cauza sângerărilor semnificative repetate, după care depozitele de fier nu au timp să se recupereze.

Diferitele tipuri de pierderi de sânge, care duc la apariția anemiei hemoragice de deficit de fier, sunt distribuite în funcție de frecvență, după cum urmează: sângerarea uterină este în primul rând, apoi sângerarea din canalul alimentar. Rar, sideropenia se poate dezvolta după repetate sângerări nazale, pulmonare, renale, traume, sângerări după extragerea dinților și alte tipuri de pierderi de sânge. În unele cazuri, deficitul de fier, în special la femei, poate fi cauzat de donații frecvente de sânge, hemoragii medicale la hipertensiune arterială și eritremie. Există anemie de deficit de fier, care se dezvoltă ca urmare a sângerării în cavități închise, cu absența utilizării ulterioare a fierului (hemosideroza plămânilor, endometrioza ectopică și tumorile glomice).

Conform datelor statistice, la 20-30% dintre femeile aflate la vârsta fertilă există o deficiență de fier latentă, în cazul anemiei de 8-10% a fiului de fier se găsește. Principala cauză a hiposiderozelor la femei, cu excepția sarcinii, este menstruația patologică și sângerarea uterină. Polimenoreea poate determina o scădere a rezervelor de fier în organism și dezvoltarea deficitului de fier latent și apoi anemie cu deficit de fier. Hemoragiile uterine cresc în cea mai mare măsură volumul pierderilor de sânge la femei și contribuie la apariția stărilor de deficit de fier. Se crede că fibromii uterini, chiar și în absența hemoragiei menstruale, pot duce la dezvoltarea deficienței de fier. Dar, mai des, cauza anemiei la fibroame este creșterea pierderilor de sânge.

Al doilea loc din punct de vedere al frecvenței printre factorii care determină dezvoltarea anemiei post-hemoragice de deficit de fier este ocupat de pierderea sângelui din canalul alimentar, adesea ascunse și dificil de diagnosticat. La bărbați, aceasta este, în general, principala cauză a sideropeniei. Astfel de pierderi de sânge pot fi cauzate de bolile organelor digestive și de alte organe. Dezechilibrele de fier pot fi însoțite de repetate acută erozivă sau esofagită hemoragică și gastrită, ulcer gastric și ulcer duodenal cu sângerări repetate, afecțiuni cronice infecțioase și inflamatorii ale canalului alimentar. În cazurile de gastrită hipertrofică gigantică (boala Menetria) și gastrită polipică, membrana mucoasă este ușor vulnerabilă și deseori hemoragie. O cauză frecventă a pierderii de sânge ascunse este o hernie a deschiderii de mâncare a diafragmei, venele varice ale esofagului și rectului cu hipertensiune portală, hemoroizi, diverticule ale esofagului, stomacului, intestinelor, canalului Meckel, tumoră. Hemoragia hemoragică este o cauză rară a deficienței de fier. Sângerarea din rinichi și din tractul urinar poate duce uneori la dezvoltarea deficienței de fier. Foarte des hematuria este însoțită de hiperfamme.

În unele cazuri, pierderea de sânge a diferitelor localizări, care este cauza anemiei cu deficit de fier, este asociată cu boli hematologice (coagulopatii, trombocitopenie și trombocitopatii), precum și leziuni vasculare în vasculită, boli de colagen, boala Randu-Weber-Osler, hematoame.

Uneori, anemia de deficit de fier din cauza pierderii de sânge se dezvoltă la nou-născuți și sugari. Copiii sunt mult mai sensibili la pierderea de sânge decât adulții. La nou-născuți, pierderea de sânge se poate datora sângerării observate în timpul placentei previa, a afectării acesteia în timpul operației cezariene. Alte cauze greu de diagnosticat pentru pierderea sângelui în perioada neonatală și în copilărie: sângerarea din canalul alimentar la bolile infecțioase ale intestinelor, invaginație, din diverticulul Meckel. Cu mult mai puțin frecvent, deficitul de fier poate să apară atunci când nu este suficient furnizat corpului.

Nutriție neechilibrată

Deficitul de fier de origine alimentară se poate dezvolta la copii și adulți cu un conținut insuficient în dietă, observat în malnutriția cronică și pe post, în timp ce se limitează hrănirea în scopuri terapeutice, cu alimente monotone cu un conținut predominant de grăsimi și zaharuri. În cazul copiilor, pot apărea o cantitate insuficientă de fier din corpul mamei ca rezultat al anemiei cu deficit de fier în timpul sarcinii, naștere prematură, cu fături multiple și prematuritate, ligaturarea prematură a cordului până la oprirea pulsației.

Tulburare de absorbție a fierului

Pentru o lungă perioadă de timp, absența acidului clorhidric în sucul gastric a fost considerată principala cauză a dezvoltării deficienței de fier. În consecință, a fost izolată anemia de deficit de fier gastrogenic sau chilichidric. În prezent, sa stabilit că Ahilia nu poate avea decât o semnificație suplimentară în încălcarea absorbției de fier în condițiile unei necesități sporite a corpului în ea. Gastrita atrofică cu achilia apare datorită deficienței de fier cauzată de scăderea activității enzimelor și respirației celulare în mucoasa gastrică.

Inflamațiile, cicatricialul sau procesele atrofice din intestinul subțire, rezecția intestinului subțire poate duce la o depreciere a absorbției fierului. Există o serie de condiții fiziologice în care nevoia de fier crește dramatic. Acestea includ sarcina și alăptarea, precum și perioadele de creștere a creșterii la copii. În timpul sarcinii, cheltuielile cu fierul cresc brusc în funcție de nevoile fătului și ale placentei, de pierderea sângelui în timpul nașterii și alăptării. Echilibrul de fier în această perioadă este pe punctul de a deficienta, și diferiți factori care reduc aportul sau crește consumul de fier, poate duce la dezvoltarea de anemie de deficit de fier.

În viața unui copil, există două perioade în care există o nevoie crescută de fier. Prima perioadă este primul - al doilea an de viață, când copilul crește rapid. A doua perioadă este perioada de pubertate, când dezvoltarea rapidă a organismului începe din nou, fetele primesc consum suplimentar de fier din cauza sângerării menstruale.

Anemia deficienței de fier uneori, în special în copilărie și în vârstă înaintată, se dezvoltă cu boli infecțioase și inflamatorii, arsuri, tumori, ca urmare a tulburărilor metabolismului fierului, cu valoarea totală conservată.

patogenia

Anemia cu deficit de fier este asociată cu rolul fiziologic al fierului în organism și de participarea sa la respirația tisulară. Este parte a hemei - un compus capabil de legare reversibilă a oxigenului. Heme este partea protetică a moleculelor de hemoglobină și de mioglobină. În depunerea de fier în organism, feritina și hemosiderina au o importanță primordială. Transportul fierului în organism este efectuat de proteina transferină (siderofilină).

Corpul nu poate controla decât ușor fluxul de fier din alimente și nu controlează utilizarea acestuia. Cu un echilibru negativ al metabolismului de fier, fierul este mai întâi consumat din depozit (deficit de fier latent), apoi există deficit de țesut de fier, care se manifestă prin afectarea activității enzimatice și a funcției respiratorii în țesuturi, și numai ulterior apare anemia de deficit de fier.

Imaginea clinică și etapele de dezvoltare a bolii

IDA este ultima etapă a deficienței de fier în organism. Nu există semne clinice de deficit de fier în stadiile inițiale, iar diagnosticarea stadiilor preclinice ale stării de deficit de fier a devenit posibilă numai datorită dezvoltării metodelor de diagnosticare în laborator. În funcție de gravitatea deficitului de fier din organism, există trei etape:

 • deficit de fier prealabil în organism;
 • deficit de fier latent în organism;
 • anemie de deficit de fier.

Deficiență de fier prelungită în organism

În această etapă a corpului este depozit epuizat. Principala formă de depunere a fierului este feritina - un complex glicoproteic solubil în apă, care se găsește în macrofagele ficatului, splinei, măduvei osoase, celulelor roșii și serului de sânge. Semnul de laborator al epuizării fierului în organism este o scădere a nivelului de feritină din ser. În același timp, nivelul fierului seric este menținut în limite normale. Nu există semne clinice în acest stadiu, diagnosticul se poate face numai pe baza determinării nivelului de feritină serică.

Deficitul de fier latent în organism

Dacă nu există o reaprovizionare adecvată a deficitului de fier în prima etapă, apare a doua etapă a deficienței de fier - deficit de fier latent. În această etapă, ca rezultat al încălcării primirii cantității necesare de metal în țesut, se observă o scădere a activității enzimelor tisulare (citocromi, catalază, succinat dehidrogenază etc.), care se manifestă prin dezvoltarea sindromului sideropenic. Manifestările clinice ale sindromului sideropenic includ pervertirea gustului, dependența de alimente picante, sărate, picante, slăbiciune musculară, modificări distrofice ale pielii și ale apendicelui etc.

În stadiul de deficit de fier latent în organism, schimbările în indicii de laborator sunt mai pronunțate. Nu numai scăderea stocurilor de fier din depozit - se înregistrează o scădere a concentrației serice a feritinei, dar și o scădere a conținutului de fier în proteine ​​serice și purtătoare.

Fierul seric este un indicator important de laborator pe baza căruia este posibil să se efectueze un diagnostic diferențial de anemie și să se determine tactica tratamentului. Dar ar trebui să ne amintim că este imposibil să tragem concluzii despre conținutul de fier în organism doar prin nivelul de fier din ser. În primul rând, deoarece nivelul fierului seric este supus fluctuațiilor semnificative pe parcursul zilei, depinde de sex, vârstă etc. În al doilea rând, anemia hipocromă poate avea mecanisme diferite de etiologie și patogenetică a dezvoltării și determinarea numai a nivelului de fier seric nu răspunde la întrebări patogeneza. Deci, dacă există o scădere a nivelului de fier al serului la anemie, împreună cu o scădere a feritinei serice, aceasta indică o etiologie a anemiei cu deficit de fier, iar principala strategie de tratament este eliminarea cauzelor de pierdere a fierului și compensarea deficienței sale. Într-un alt caz, un nivel redus de fier seric este combinat cu un nivel normal de feritină. Acest lucru se întâmplă în cazurile de anemie cu redistribuire a fierului, în care dezvoltarea anemiei hipocromice este asociată cu eliberarea insuficientă de fier din depozit. Tactica tratamentului anemiei redistributive va fi complet diferită - numirea suplimentelor de fier pentru această anemie nu este doar impracticabilă, ci poate provoca un rău pacientului.

Capacitatea totală de legare la fier a serului (OZHSS) este un test de laborator, care face posibilă determinarea gradului de așa numitul ser "Fe-foame". La determinarea TIBL, o anumită cantitate de fier se adaugă la serul de testat. O parte din fier adăugat se leagă în ser la proteinele purtătoare, iar fierul care nu este legat de proteine ​​este îndepărtat din ser și cantitatea sa este determinată. În cazul anemiei cu deficit de fier, serul pacientului se leagă mai mult de fier decât în ​​mod obișnuit, se înregistrează o creștere a TIBF.

Saturația transferinei cu fier,%. Principala proteină transportoare pentru fierul seric este transferina. Sinteza transferinei are loc în ficat. O moleculă de transferină poate lega doi atomi de fier. În mod normal, saturația transferinei cu fier este de aproximativ 30%. În stadiul de deficit de fier latent în organism, există o scădere a saturației transferinei cu fier (mai puțin de 20%).

Anemie de deficit de fier

Starea de deficit de fier depinde de gradul de deficit de fier și de viteza de dezvoltare a acestuia și include semne de anemie și deficiență tisulară de fier (sideropenie). Fenomenele de deficit de fier al fierului sunt absente numai în cazul unor anemii de deficit de fier, cauzate de o încălcare a utilizării fierului, atunci când depozitul este supraaglomerat cu fier. Astfel, anemia de deficit de fier în cursul ei trece două perioade: perioada de deficit de fier latent și perioada anemiei aparente cauzată de deficitul de fier. În perioada de deficit de fier latent, apar multe plângeri subiective și semne clinice caracteristice anemiei cu deficit de fier, doar mai puțin pronunțate. Pacienții au observat slăbiciune generală, stare generală de rău, scăderea performanței. Deja în această perioadă s-ar putea să existe o perversiune a gustului, uscăciune și furnicături ale limbii, o încălcare a înghițitului cu senzația unui corp străin în gât (sindromul Plummer-Vinson), palpitații, dificultăți de respirație.

O examinare obiectivă a pacienților a evidențiat "mici simptome de deficit de fier": atrofia papilei limbii, cheilita ("blocată"), pielea și părul uscat, unghiile fragile, arsurile și mâncările vulvei. Toate aceste semne de încălcare a trofismului țesuturilor epiteliale sunt asociate cu sideropenie și hipoxie.

Deficitul de fier ascuns poate fi singurul semn de deficit de fier. Astfel de cazuri sunt adesea pronunțate sideropenie, care se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp la femei de vârstă matură, ca urmare a sarcinilor repetate, a nașterilor și a avorturilor, la femeile donatoare, la persoanele de ambele sexe în perioada unei creșteri sporite. La majoritatea pacienților cu deficiență de fier continuă după epuizarea rezervelor de țesuturi, se dezvoltă anemie de deficiență de fier, ceea ce reprezintă un semn al deficienței severe de fier în organism. Modificările funcției diferitelor organe și sisteme în cazul anemiei cu deficit de fier nu sunt atât o consecință a anemiei, cât și a deficienței de fier a fierului. Dovada este reprezentată de discrepanța dintre severitatea manifestărilor clinice ale bolii și gradul de anemie și apariția acestora în stadiul de deficiență a fierului latent.

Pacienții cu anemie cu deficit de fier prezintă slăbiciune generală, oboseală, dificultăți în concentrarea atenției și, uneori, somnolență. Există cefalee după suprasolicitare, amețeli. Anemia severă poate cauza leșin. Aceste reclamații, de regulă, nu depind de gradul de anemie, ci de durata bolii și de vârsta pacienților.

Anemia de deficit de fier se caracterizează prin modificări ale pielii, unghiilor și părului. Pielea este, de obicei, palidă, uneori cu o ușoară culoare verzui (cloroză) și cu o roșie care apare pe obraji, devine uscată, flambiată, fulgi și fisuri ușor formate. Parul pierde strălucire, devine gri, subțire, se rupe ușor, subțire și devine gri mai devreme. Modificările unghiilor sunt specifice: ele devin subțiri, plictisitoare, aplatizate, ușor stratificate și rupte, și apare un striat. În cazul unor modificări pronunțate, unghiile dobândesc o formă concavă, în formă de lingură (coilonie).

diagnosticare

hemogramă completă

În general, un test de sânge va arăta o scădere a nivelului de hemoglobină și a globulelor roșii în timpul IDA. Se poate produce o eritrocitopenie moderată cu Hb 12 / l pentru ca IDA nu este tipică. Când se vor înregistra modificări ale IDA în caracteristicile morfologice ale eritrocitelor și ale indicelui de eritrocite, care vor reflecta cantitativ caracteristicile morfologice ale eritrocitelor.

Caracteristicile morfologice ale eritrocitelor Mărimea eritrocitelor este normală, crescută (macrocitoză) sau redusă (microcitoză). Prezența microcitozelor este caracteristică IDA. Anisocitoză - diferențe în dimensiunea celulelor roșii din aceeași persoană. Pentru IDA se caracterizează prin anisocitoză pronunțată. Poikilocitoza este prezența diferitelor forme de globule roșii în sângele aceleiași persoane. Când IDA poate fi pronunțată poikilocitoză. Indicele de culoare al celulelor eritrocitare (CP) depinde de conținutul de hemoglobină din ele. Următoarele variante de colorare a eritrocitelor sunt posibile:

 • eritrocitele normocromice (CP = 0,85-1,05) reprezintă conținutul normal al hemoglobinei în eritrocite. Eritrocitele dintr-un frotiu de sânge au o culoare uniformă roz, de intensitate moderată, cu o iluminare mică în centru;
 • hipocromie eritrocite (CP
 • (CP> 1,05) - conținutul de hemoglobină în celulele roșii din sânge este crescut. În frotiul de sânge, aceste celule roșii sanguine au o culoare mai intensă, lumenul din centru este semnificativ redus sau absent. Hipercromia este asociată cu o creștere a grosimii eritrocitelor și este adesea combinată cu macrocitoză;
 • polichromatofile - celulele roșii din sânge, pictate într-un frotiu de sânge într-o culoare violet, liliac. Cu o colorare specială supravitală, acestea sunt reticulocite. În mod normal, poate fi unică într-o frotiu.

Anizochromia eritrocitară - culoare diferită a eritrocitelor individuale într-un frotiu de sânge.

Test de sânge biochimic

Odată cu dezvoltarea IDA în analiza biochimică a sângelui vor fi înregistrate:

 • scăderea concentrației serice a feritinei;
 • scăderea concentrației serice a fierului;
 • creșterea OZHSS;
 • scăderea saturației transferinei cu fier.

Diagnostice diferențiale

La diagnosticarea IDA, este necesar să se efectueze un diagnostic diferențial cu alte anemii hipocromice. Anemia redistributivă a fierului este o patologie destul de frecventă și se situează a doua în rândul tuturor anemiilor în ceea ce privește frecvența dezvoltării (după IDA). Se dezvoltă în boli infecțioase și inflamatorii acute, cronice, sepsis, tuberculoză, artrită reumatoidă, boli hepatice, boli oncologice, boli cardiace ischemice etc. mecanismul de reciclare a fierului din depozit. În afecțiunile menționate mai sus, sistemul macrofagic este activat, când macrofagele în condițiile de activare țin ferm fierul, perturbând astfel procesul de utilizare a acestuia. În general, un test de sânge arată o scădere moderată a hemoglobinei (

 • nivel crescut de feritină serică, indicând un conținut crescut de fier în depozit;
 • nivelul de fier seric poate fi menținut în limitele normale sau poate fi redus moderat;
 • OZHSS rămâne în limite sau scăderi normale, ceea ce indică absența Fe-foamei serice.

Anemia saturată de fier se dezvoltă ca urmare a unei încălcări a sintezei hemiei, care se datorează eredității sau poate fi dobândită. Heme este format din protoporfirină și fier în eritrocariocite. Când anemia bogată în fier apare o încălcare a activității enzimelor implicate în sinteza protoporfirinei. Consecința acestui fapt este o încălcare a sintezei hemelor. Fierul, care nu a fost utilizat pentru sinteza hemiei, este depozitat ca feritină în macrofagele măduvei osoase, precum și sub formă de hemosiderin în piele, ficat, pancreas, miocard, ca urmare a dezvoltării hemosiderozei secundare. În general, un test de sânge va fi înregistrat anemie, eritropenie, o scădere a indicelui de culoare. Indicatorii metabolismului fierului în organism se caracterizează printr-o creștere a concentrației de feritină și a nivelului de fier al serului, indicii normali ai TIBC, o creștere a saturației transferinei cu fier (în unele cazuri ajunge la 100%). Astfel, principalii indicatori biochimici pentru evaluarea stării de metabolizare a fierului în organism sunt feritina, fierul seric, OZHSS și saturația transferinei cu fier. Utilizarea indicatorilor de metabolizare a fierului în organism permite medicului:

 • pentru a identifica prezența și natura tulburărilor metabolismului fierului în organism;
 • pentru a detecta prezența deficienței de fier în organism în stadiul preclinic;
 • efectuarea de diagnostic diferențial de anemii hipocromice;
 • să evalueze eficacitatea terapiei.

tratament

Tratamentul se efectuează numai prin administrarea pe termen lung a fierului trivalent pe cale orală, în doze moderate, și o creștere semnificativă a hemoglobinei, spre deosebire de îmbunătățirea stării de sănătate, nu va fi în curând - după 4-6 săptămâni.

De obicei, este prescris orice produs de fier bivalent - mai des este sulfat de fier - o formă de dozare prelungită este mai bună, în doza terapeutică medie timp de câteva luni, atunci doza este redusă la minim pentru câteva luni și apoi (dacă nu este eliminată cauza anemiei) doze în timpul săptămânii, lunar, de mai mulți ani. Deci, această practică a fost bine justificată în tratarea femeilor cu anemie cronică post-hemoragică a deficitului de fier cu tardiferonă din cauza hiperpolimenoreei perene - un comprimat dimineața și seara timp de 6 luni fără pauză, apoi un comprimat pe zi timp de încă 6 luni, apoi câțiva ani în fiecare zi timp de o săptămână pe lunar. Acest lucru oferă o sarcină de fier cu aspect de perioade lungi prelungite în timpul menopauzei. Un anacronism fără sens este determinarea nivelurilor de hemoglobină înainte și după menstruație.

În cazul anemiei agastice (gastrectomie pentru o tumoare), un efect bun este dat de administrarea dozei minime de medicament timp de mulți ani și administrarea de vitamina B12 la 200 micrograme pe zi, intramuscular sau subcutanat, timp de patru săptămâni consecutiv, în fiecare an pe viață.

Femeile gravide cu deficit de fier și anemie (o scădere ușoară a hemoglobinei și a numărului de globule roșii sunt fiziologice din cauza hidremiei moderate și nu necesită tratament) primesc o doză medie de sulfat de fier pe cale orală înainte de naștere și în timpul alăptării dacă copilul nu are diaree, care de obicei se întâmplă rar.

profilaxie

 • Observarea periodică a imaginii sanguine;
 • mananca alimente bogate in fier (susan, carne, ficat etc.);
 • profilactic de fier în grupuri de risc.
 • eliminarea operațională a surselor de pierdere de sânge.

perspectivă

Cu un tratament în timp util și eficient, prognosticul este de obicei favorabil.

literatură

 • Vorobiev, AI, Manual de hematologie. Moscova, "Medicină". 1985.
 • Butler L. I. Anemia de deficit de fier. Moscova, "Nudiamed", 1998, p. 37.
 • Conrad, M.Ye. Tulburări de supraîncărcare a fierului și reglarea fierului. Seminarii în hematologie. W.B. Societatea Saunders. 1998, v. 35, n1, 1-4.
 • Umbreit J.N., Conrad M.E., Moore E.G. și Latour L.F. Absorbția de fier și transportul celular: Paradigma lui Mobilferrin Paraferitină. Seminarii în hematologie. W.B. Saunders. 1998, 35, 1, 13-26.
 • Perkins Sherrie L. Valori normale ale sângelui și măduvei osoase la om. În Hematologia clinică a lui Wintrobe. eds Lee G.R., Foerster J., Lukens J., Paraskevas F., Greer J.P., Rodgers G.M. 10 ed. l998, v 2, pag. 2738-41, Williams Wilkins.
 • Wharton B.A. Deficitul de fier la copii: Detectarea și prevenirea. Opinie. British Journal of Hematology 1999, 106, 270-280.

referințe

 • Nutriția corectă cu anemie cu deficit de fier - WebMedInfo.ru
 • Anemia cronică de deficit de fier
 • http://anaemia.narod.ru
 • http://www.eurolab.ua/encyclopedia/320/2022/
 • http://www.health-ua.com/articles/2484.html

Test de sânge pentru fier Total GSS = 98.1 M / L Ce inseamna daca este ridicat.

Elena filatova

Capacitatea totală de legare la fier a serului de sânge (OZHSS) caracterizează cantitatea totală de proteină de transport transferină-b-globulină, care este sintetizată în ficat și SRE și este implicată în legarea și transportul fierului oxidat (Fe3 +) de la ficat la măduva osoasă.
În mod normal, OJSS este de 50-84 pmol / l.
Interpretarea rezultatelor
O creștere a conținutului de fier seric are loc în următoarele condiții clinice:
1. Anemie cu deficit de B12.
2. Anemie hemolitică.
3. Anemia aplastică.
4. Anemia sideroagresivă.
5. Hemocromatoza.
6. Hepatită acută, alte afecțiuni hepatice.
7. terapie excesivă cu preparate din fier, transfuzii de sânge repetate.
Motivele pentru scăderea nivelului seric al fierului, care sunt mai frecvente în cadrul clinicii, sunt:
1. Anemia cu deficit de fier.
2. Infecții acute și cronice, în special purulent și septic.
3. Sarcina (adesea etapele târzii).
4. Neoplasme maligne.
5. Sindromul nefrotic și altele.