Spune-mi, mă pot recupera de la progesteron?

Progesteronul a început să ia literalmente câteva zile în urmă. Prescris medicul său. Aceasta este terapia cu hormoni. Am auzit că afectează foarte mult masa corporală. Dieta mea obișnuită se bazează pe cereale dimineața, la prânz - supă și carne cu legume, seara și carnea sau peștele cu legume, uneori o omletă, înainte de a merge la culcare - brânză de vaci. Activitatea fizică este prezentă, nivelul este scăzut, dar totuși este. De 2-3 ori pe săptămână mă duc la sala de gimnastică sau lucrez acasă. Foarte îngrijorat de întrebarea: există riscul de a se îmbunătăți de la progesteron? Nu mi-ar plăcea foarte mult să-mi răsfoiesc figura, dar nu-i pot refuza, de asemenea, sănătatea este foarte importantă.

Bună ziua, folosind cu adevărat progesteron, poate duce la creșterea în greutate, dar toate în mod individual. Corpul uman reacționează în mod diferit la terapia hormonală, având în vedere stilul tău sănătos de viață, probabil că greutatea ta va rămâne normală.
Este foarte important ca medicul să vă aleagă doza corectă de acest hormon, deoarece excesul său provoacă depunerea țesutului adipos în organism.

Modul în care hormonii afectează forma corpului. Partea 2: Progesteron

Progesteronul este al doilea hormon feminin major. Deși are un număr mare de roluri în organism, articolul se va ocupa doar de efectul asupra greutății corporale. Și, deși este obișnuit să dai vina pe estrogen pentru multe probleme, progesteronul este de fapt mult mai important. Extras din Cartea femeii, Lyle McDonald.

Progesteronul este un hormon steroid. Are o structură similară cu cea a altor hormoni steroizi. Fiecare dintre ele are propriile receptori în organism. Acționând asupra lor, hormonul declanșează o anumită reacție. Pentru a ușura înțelegerea, hormonul și receptorul sunt cheia și gaura cheii. Dacă cineva se apropie de celălalt, ușa se deschide și se întâmplă ceva. Datorită structurii sale, progesteronul se poate lega de receptorii altor hormoni steroizi, și nu numai de al lor.

De exemplu, acționează asupra receptorului cortizol, dar trimite un semnal mai slab decât cortizolul în sine. Și prin conectarea cu receptorii de androgeni, le blochează efectele prin trimiterea unui semnal negativ și acționând ca un antagonist. Această reacție încrucișată explică multe dintre efectele progesteronului.

Progesteronul începe să crească în a doua jumătate a ciclului, imediat după ovulație. Atinge un vârf până în a treia săptămână cu un ciclu standard și apoi începe să scadă.

Progesteronul are un avantaj potențial în ceea ce privește pierderea în greutate. Aceasta duce la o ușoară creștere a temperaturii corporale și a ratei metabolice - cu 2,5-10%, care poate fi de 100-300 de calorii pe zi.

În teorie, acest lucru ar trebui să contribuie la pierderea de grăsimi. Dar foamea în creștere și pofta de mâncare junk interferează cu aceasta (1, 2). Acest lucru face dificilă controlul cantității de alimente consumate, astfel încât creșterea caloriilor să depășească consumul de calorii pentru a crește metabolismul.

Foamea crește în a doua jumătate a ciclului din mai multe motive.

 • Prima și cea mai importantă este scăderea estrogenului după ovulație, ceea ce duce la o scădere a serotoninei și a dopaminei (3).
 • Progesteronul provoacă, de asemenea, o anumită rezistență (pierderea sensibilității) la insulină și la niveluri instabile de zahăr din sânge, care stimulează, de asemenea, foamea.
 • În cele din urmă, o anumită rezistență la leptină se dezvoltă în organism, iar atunci când creierul nu înregistrează suficient leptină, acesta include și foamea.

Toate efectele de mai sus duc la creșterea alimentelor foame și a celor care consumă calorii, cu mult zahăr și grăsimi. Ciocolata este campionul aici. Se calculează că toate acestea măresc consumul de alimente cu 90-500 de calorii pe zi. Și acest lucru compensează cu ușurință orice creștere mică a ratei metabolice.

Dacă o femeie poate evita supraîncălzirea, o creștere a metabolismului pentru zece zile din a doua jumătate a ciclului va arde o cantitate suplimentară de 1000-3000 de calorii și aceasta este o pierdere suplimentară de 140-420 grame de grăsimi pe lună. O opțiune mai realistă pentru mulți este planificarea creșterii numărului de calorii pentru acest moment, ceea ce va ajuta la evitarea întreruperilor și va menține controlul asupra hrănirii. Este benefică pentru slăbire pe termen lung.

Progesteronul și umflarea

Progesteronul se poate lega de receptorii de aldosteron, un hormon care reține apa în organism. În esență, acesta trimite un semnal negativ și blochează aldosteronul de la legarea receptorului său. Deci, la vârful progesteronului (a treia săptămână a ciclului), femeile nu au aproape nici un edem. De îndată ce progesteronul scade până la sfârșitul ciclului, apare un efect de "rebound" și corpul reacționează cu edemele. Creșterea săgeții pe cântar cu 1-3 kg nu este mai puțin frecventă. Femeile care consumă o dietă bogată în sare pot observa o retenție de lichide chiar mai mare în acest moment.

Progesteronul și depozitarea grăsimilor

Progesteronul crește activitatea lipoproteinelor în celulele adipoase ale corpului inferior. Este o enzimă care este implicată în depunerea grăsimilor comestibile pentru depozitare (4). Acest lucru este agravat de faptul că progesteronul stimulează enzima ASP (proteina stimulatoare de acilare) - una dintre principalele enzime în depozitarea grăsimilor, pe care oamenii de știință le numesc "factorul de depozitare a grăsimii feminine" (5).

Se pare că o astfel de secvență de evenimente: o creștere a estrogenului înainte de ovulație crește numărul de receptori alfa-2 de pe suprafața celulelor grase din corpul inferior și acești receptori blochează lipoliza. Creșterea progesteronului după ovulație stimulează enzimele de depozitare a grăsimilor. Creșterea foametei și a dorinței pentru hrana dulce-grasă duce la supraalimentarea și tot ce este superfluă este mai ușor și rapid trimis la depozitare ca grăsime.

În plus, progesteronul scade sensibilitatea la insulină, iar organismul începe să utilizeze carbohidrații mai rău. În contextul unei alimentații cu conținut ridicat de carbohidrați, acest lucru nu este foarte bun, deoarece va duce la supraproducția insulinei. De aceea, creșterea în carbohidrați din dietă funcționează mai bine în prima jumătate a ciclului. În timp ce o dietă bogată în carbohidrați, bogată în grăsimi este a doua.

Progesteron și exerciții fizice

Efectele globale ale progesteronului sunt destul de negative. Mai întâi, se leagă de receptorii androgeni, acționând ca un antagonist și reducând efectul testosteronului. Și aceasta afectează capacitatea organizației de a construi muschi.

Sporirea atleților poate interfera cu o creștere a temperaturii corporale. Acestea pot avea probleme cu termoreglarea, în special în cazul instruirii în condiții fierbinți sau umede. Rezistența se poate deteriora, de asemenea, datorită faptului că organismul este mai rău folosind carbohidrați pentru energie.

rezumat

Dupa ovulatie, in pregatirea pentru sarcina, cresterea progesteronului nu numai ca blocheaza multe dintre efectele pozitive ale estrogenului, lăsând doar negativ, dar, de asemenea, determina organismul să trimită mai eficient caloriile în plus la grăsime și, în special, la grăsimile corporale scăzute.

Deși rata metabolică crește ușor de la progesteron în a doua jumătate a ciclului, foamea și pofta vor crește, de asemenea, ceea ce duce adesea la supraalimentare. Dacă aportul de calorii este prea mare, grăsimile sunt stocate mai eficient. Dimpotrivă, dacă reușești să menții calorii sub control, schimbările în rata metabolică pot ajuta la scăderea în greutate.

Traducerea capitolului cărții "Cartea femeii" de Lyle McDonald

Modul în care progesteronul afectează organismul

Efectul progesteronului asupra metabolismului

Modificările rapide ale hormonilor în timpul ciclului menstrual și echilibrul dintre estradiol și testosteron afectează multiplele funcții metabolice care afectează reglarea greutății.

Estradiolul și progesteronul controlează în mod coerent eliberarea de insulină ca răspuns la aportul de glucoză. La animale și la oameni, ambii acești hormoni măresc secreția de insulină din pancreas după masă, dar în alte țesuturi, estradiolul și progesteronul au efecte diferite asupra susceptibilității la insulină. Sensibilitatea la insulină este cât de bine receptorii de insulină răspund la insulină și îi împiedică să fie expulzată brusc ca răspuns la intrarea în sânge a glucozei. Progesteronul reduce susceptibilitatea la insulină și interferează cu reglarea normală a glucozei. Progesteronul acționează destul de repede asupra insulinei și acest efect poate fi detectat deja la 10 minute după administrarea unui hormon. Se pare că progesteronul are un efect direct asupra pancreasului. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile însărcinate au adesea o dorință pentru dulciuri, care totuși apare în a doua jumătate a ciclului menstrual, când nivelul de progesteron crește. Femeile cu diabet zaharat sunt deosebit de sensibile la proprietatea progesteronului de a crește nivelul de zahăr din sânge, astfel că trebuie să utilizeze acest hormon în doze minime.

Estradiolul, în schimb, crește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește toleranța la glucoză la oameni și la animale. Efectul pozitiv al estradiolului asupra reglării glucozei în organism a fost observat la femeile de vârstă premenopauză și post-menopauză, cu utilizare externă a estradiolului. La femeile cu diabet zaharat, au fost găsite îmbunătățiri și în cazul utilizării estradiolului. Grăsimea (adipocitele) și celulele musculare nu răspund la estradiol, crescând sensibilitatea la insulină. Dar această îmbunătățire se manifestă în multe feluri și nu ar trebui să vorbim despre un efect direct asupra pancreasului.

În ciclul menstrual normal și conținutul optim al hormonilor din organism, acțiunile opuse ale estradiolului (E) și progesteronului (P) sunt de obicei compensate una de cealaltă. Se pare că raportul E: P este mai important pentru acțiunea totală a metabolismului. Pentru femeile care au venit la mine pentru a evalua nivelul hormonilor din organism, raportul E: P a fost luat ca o bază care a ajutat la determinarea gradului de severitate a simptomelor și a timpului după care pacientul s-ar simți mai bine. Dacă în timpul fazei luteale din organism, nivelurile de estradiol sunt sub normal, dar nivelurile de progesteron sunt normale, atunci femeile au o dorință mai puternică pentru dulciuri și un câștig mai mare în greutate.

Utilizarea prelungită a progesteronului fără o utilizare corespunzătoare a estradiolului reduce sensibilitatea la insulină, având ca rezultat depunerea crescută de grăsime în talie, valori crescute ale colesterolului scad, în general cantitatea de colesterol „bun“ (HDL) și ridica colesterolul „rau“ (LPGІP) și trigliceride ( TG). Insistența la insulină cauzează, de asemenea, o creștere a tensiunii arteriale și crește semnificativ riscul bolilor cardiace datorită formării plăcilor în artere. Întrucât efectele reducerii sensibilității la insulină pot fi foarte grave, pot fi considerate ca un factor decisiv în evaluarea stării femeilor care suferă de supraponderali. Acest lucru va ajuta să aflați ce hormoni sunt necesari pentru organism, pentru a determina forma utilizării lor - oral sau prin piele. Voi vorbi despre susceptibilitatea la insulină cu mai multe detalii în capitolul 10. În capitolele 14 și 16 vă voi spune cum să scăpați de această problemă atunci când utilizați hormonii aleși și structura nutrițională.

Efectul progesteronului asupra mușchilor și a țesutului conjunctiv

Metabolismul proteinelor musculare și gradul de distrugere a țesutului muscular sunt afectate de modificările hormonale, pe care le-am descris în capitolul 5, când descriu estradiolul, pe tot parcursul ciclului menstrual. Aceste valori pot fi estimate prin examinarea produselor de catabolism, de exemplu, uree în urină în formarea fazei foliculară mijlocie (conținut crescut de estradiol) sau în faza mid-luteale (ridicat de progesteron). Un nivel foarte ridicat de uree în urină indică o defalcare mai puternică a mușchilor, de obicei în mijlocul fazei luteale a ciclului. Dacă există o creștere a raportului dintre progesteron și estradiol, atunci există o defalcare mai mare (catabolismul) proteinei musculare a corpului. Femeile care au mai mult țesut adipos decât țesutul muscular și femeile care simt dureri musculare trebuie să ia măsuri cu precauție atunci când iau progesteron fără a suplimenta estradiolul, deoarece distrugerea proteinelor excesive și afectarea țesutului muscular pot fi provocate. Amintiți-vă, când pierdeți mușchii, vă lipsiți de cel mai eficient mecanism de ardere a caloriilor.

Cercetătorii canadieni au descoperit că femeile de 20-30 ani în timpul ovulației au cea mai mare putere musculară, deoarece nivelurile de estradiol ating cel mai înalt nivel. În timpul fazei luteale (perioada de creștere a nivelului de progesteron) sau în timpul perioadei de sângerare (estrogen scăzut), puterea musculară a scăzut.

Este de asemenea remarcat un efect interesant al progesteronului asupra țesutului conjunctiv, al cărui ligamente și tendoane sunt din corpul nostru. Sunt o preocupare specială pentru femeile care au câștigat o greutate în plus. De exemplu, în timpul sarcinii, un nivel ridicat de progesteron ajută la pregătirea ligamentelor pelvine pentru relaxare în timpul travaliului, pentru a se asigura că oasele pelvine se deplasează pentru ca copilul să treacă prin canalul de naștere. Cu toate acestea, ligamentele relaxate, după cum probabil știți, pot provoca dureri de spate și picior în ultimele trei luni de sarcină. Dar chiar dacă nu ați fost niciodată gravidă, ați putea simți un disconfort similar în a doua jumătate a ciclului menstrual, când nivelul progesteronului este destul de ridicat. Acesta este unul dintre motivele pentru care sportivii de sex feminin suferă mai multe răniri în timpul antrenamentelor în timpul perioadei în care domină progesteronul decât atunci când există o mulțime de estradiol și puțin progesteron.

Și dacă o să cântărești mai mult decât norma? Dacă există mai mult progesteron în organism decât estradiolul - datorită scăderii nivelului de estradiol natural sau datorită utilizării terapiei de substituție hormonală - veți avea, de asemenea, ligamente relaxate. O astfel de proprietate negativă în combinație cu excesul de greutate poate provoca dureri și mai severe la nivelul spatelui, picioarelor și gleznelor. Doze mari de progestine sintetice cauzează astfel de boli. Acesta este un alt motiv pentru care femeile cu exces de greutate monitorizate nivelurile de hormoni în timpul unei faze când progesteron dominat și pentru a evita a lua prea mult progesteron în terapia de substituție hormonală sau pilule contraceptive (cum ar fi alezzi, mirtsett sau loestrii).

Am întâlnit multe femei obezi care au prezentat dureri de spate mai mici datorită relaxării excesive sau întinderii ligamentelor în articulațiile sacroiliace și în pelvis. Nu știind despre efectele progesteronului asupra ligamentelor, multe femei au aplicat pro-terapie pentru a întări aceste ligamente. Tratamentul constă într-o serie de injecții dureroase ale unei soluții care provoacă necroză tisulară sau formează o cicatrice care trebuie să susțină mănunchiul. Deși proloterapia este un tratament destul de dureros, rezultatele au fost bune: în unele persoane ligamentele au devenit mai puternice și durerea din spate a dispărut. Dar, desigur, nimeni nu vrea să ia proceduri costisitoare, dureroase, dacă motivul constă în excesul de greutate și în excesul de progesteron.

Efectul progesteronului asupra sistemului imunitar

O altă manifestare importantă a progesteronului este capacitatea de a suprima sistemul imunitar. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care femeile care suferă de alergii sau erupții herpetice ale acestor boli apar în fiecare lună în timpul fazei în care domină progesteronul. In timpul sarcinii, capacitatea de progesteron pentru a reduce intensitatea sistemului imunitar nu permite organismului mamei sale „atac și de a distruge“ un embrion străin de proteine ​​în curs de dezvoltare, care conține tatăl genetic al structurii și a sistemului a codului de proteine. Pentru o femeie însărcinată, această funcție de progesteron este foarte importantă, dar dacă nu purtați un copil, nu este nevoie să suprimați sistemul imunitar.

În reglarea greutății corporale și metabolismului sunt implicați de asemenea mulți mesageri chimici, normalizând sistemul imunitar, deci dacă doriți să scăpați în greutate, nu aveți nevoie de efecte negative.

Efectul progesteronului asupra somnului

În capitolul 5, am descris că estradiolul, produs înainte de menopauză, este unul dintre cei mai importanți hormoni care reglează centrul somnului din creier și asigură un flux normal de fază de somn. Atunci când estradiolul se oprește producerea, somnul normal este întrerupt, și acest lucru este valabil mai ales pentru faza a 4-a, cea mai adâncă fază de somn. Prin urmare, pentru femeile care au nevoie să restabilească somnul normal și țesutul muscular, este foarte important să se mențină un nivel normal al estradiolului în organism. Efectul progesteronului asupra somnului este diferit de acțiunea estrogenului, astfel încât estradiolul nu poate înlocui progesteronul în restabilirea somnului, în ciuda faptului că unele cărți afirmă contrariul. Cu toate acestea, există unele produse metabolice intermediare care au un efect sedativ puternic, foarte asemănător cu acțiunea barbituricelor și benzodiazepinelor. Unul dintre produsele de descompunere a progesteronului - 3-alpha-OH-DI IP - este de aproape opt ori mai puternic decât medicamentul sedativ numit methohexital - un barbituric puternic folosit în anestezie. Transferul de progesteron la aceste efecte sedative este responsabilitatea ficatului, astfel încât efectul sedativ al progesteronului se va observa când intră în corp prin gură și este prelucrat mai întâi în ficat.

Progesteronul în același mod afectează creierul, afectează aceiași receptori care sunt responsabile pentru somn, deoarece unele medicamente :. Klonopin, Alivan, Ambien, Xanax, Valium, etc. Deoarece progesteron poate provoca somnolență, uneori poate fi un adjuvant util la terapia de substituție hormonală chiar dacă uterul este îndepărtat. Dar este necesar să păstrăm un echilibru, astfel încât să nu apară astfel de efecte secundare nedorite, evident negative, cum ar fi, de exemplu, achiziționarea de kilograme în plus. Dacă recomand să luați progesteron pentru a îmbunătăți somnul, mai întâi consider că este necesar să restabiliți nivelul estradiolului la normal, numai atunci dozele mici de progesteron vor fi benefice. Dacă uterul dumneavoastră nu este îndepărtat, dumneavoastră și medicul dumneavoastră trebuie să vă asigurați că luați o doză de progesteron care vă va ajuta să obțineți dorința, dar nu va determina îngroșarea peretelui uterin.

Cum de a normaliza nivelurile de progesteron pentru a pierde in greutate

Progesteronul este asociat cu multe medicamente care sunt prescrise femeilor care se confruntă cu probleme ale sistemului reproducător. Sindromul premenstrual sau menopauza? Am băut o pastilă și starea mea bună sa întors. Necesitatea de a se pregăti pentru FIV sau există un risc de avort spontan? Am introdus capsulă intravaginală - și nu vă mai faceți griji. Multe contraceptive orale conțin această substanță sintetică, deoarece sunt capabile să încetinească ovulația. Și totul ar fi bine dacă nu era pentru un "dar".

Puțini oameni știu cât de strâns este progesteronul și excesul de greutate. Chiar și o mică deviere a nivelului hormonului de la normă - și grăsimea corporală aici ca aici. Chiar dacă aderă la o nutriție adecvată și exercițiu regulat.

Despre hormon

Progesteronul este fără exagerare unul dintre cei mai importanți hormoni din organism. Se referă la steroizi endogeni. Aceasta afectează ciclul menstrual, sarcina și dezvoltarea fătului. Fără ea, este aproape imposibil să îndurați un copil.

Cu toate acestea, ea joacă, de asemenea, un rol metabolic, acționând ca un intermediar în sinteza altor hormoni sexuali și corticosteroizi. Și dacă nu a fost produsă de cortexul suprarenale și de testiculele oamenilor, ei și-ar fi pierdut identitatea sexuală, deoarece hormonul principal (testosteronul) nu poate fi format fără ea.

 • participă la sinteza multor hormoni;
 • întărește oasele;
 • încetinește procesul de îmbătrânire;
 • intareste libidoul;
 • efect pozitiv asupra sistemului nervos;
 • îmbunătățește abilitățile mentale;
 • reglementează nivelul zahărului și echilibrul apei;
 • reduce riscul bolilor cardiovasculare;
 • normalizează funcționarea glandei tiroide;
 • îmbunătățește starea pielii;
 • oferă un somn sănătos.

În corpul femeilor:

 • pregătește uterul pentru implantarea embrionului;
 • reduce contractilitatea mușchiului neted al uterului, excluzând sarcinile spontane și travaliul prematur;
 • participă la formarea țesuturilor fetale în perioada de dezvoltare embrionară;
 • pregătește ligamentele și mușchii pentru naștere;
 • facilitează activitățile generice;
 • pregătește glandele mamare pentru alăptare, inhibă lactația;
 • normalizează ciclul menstrual;
 • reduce riscul de mastopatie.

În trupul oamenilor:

 • promovează producția de testosteron, care joacă un rol important în viața sexuală și formarea relievei musculare;
 • reduce riscul de apariție a cancerului de prostată;
 • reduce nivelul de estrogen, permițând astfel ca trăsăturile feminine să nu apară ca bărbați.

Toate aceste beneficii pe care hormonul steroid le aduce organismului numai dacă conținutul său nu depășește norma, care este diferită la bărbați și femei.

Norme pentru bărbați

Normele pentru femei

Pentru non-gravidă

Pentru femeile însărcinate

Dacă progesteronul este conținut în organism ca parte a normei, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la excesul de greutate. Dar ce se întâmplă cu o figură când nivelul său devine prea mic sau prea înalt?

Curiozitate. În timpul ciclului menstrual, aproximativ 210 mg de progesteron este produsă într-un corp feminin sănătos. Pentru anul, această cifră se ridică la 2 500 mg.

Efectul de greutate

Spre deosebire de alți hormoni, progesteronul are o relație specială cu grăsimea corporală și, prin urmare, excesul de greutate. Dacă, de exemplu, știm că un nivel scăzut al testosteronului duce la o creștere a IMC, iar nivelul ridicat nu afectează deloc, atunci totul este mult mai complicat. Cea mai mică deviere de la normă în ambele direcții poate duce la această problemă.

Progesteron scăzut și supraponderalitate

Progesteronul redus (hipoprogestermia) provoacă creștere în greutate, în primul rând deoarece lipsa acestuia duce la un eșec hormonal general. Mulți hormoni nu pot fi sintetizați fără ea (testosteron, de exemplu), în timp ce alții, dimpotrivă, încep să producă prea mult (estradiol). O cantitate excesivă din cele din urmă, apropo, este una dintre cauzele comune ale obezității. Apare o defecțiune a glandei tiroide, care este, de asemenea, plină de o creștere a depozitelor de grăsime.

Hipoprogesterimonul reduce dorința sexuală: atât bărbații, cât și femeile își pierd interesul pentru sexul opus și actul sexual. Și el este cunoscut ca fiind una dintre modalitățile eficiente de a pierde în greutate.

Una dintre consecințele acestei patologii este creșterea nervozității, iritabilității și a stărilor depresive. Probleme similare cu sistemul nervos conduc la supraalimentarea compulsivă.

În mod normal, hormonul reglează nivelul zahărului și, prin urmare, vă permite să vă controlați apetitul. De îndată ce se constată o deficiență în organism, salturile de insulină încep să fie observate, cineva dorește să mănânce mai mult și, împreună cu o creștere a caloriilor zilnice, se acumulează depozite de grăsimi.

Unul dintre motivele pentru care excesul de greutate în exces are loc în timpul hipoprogesteroninozei este stagnarea "apei moarte" în țesuturi. Volumele sale, bineînțeles, nu sunt luate în calcul de un număr mare de kilograme, dar vor da puffiness și o încetinire a metabolismului.

Creșterea progesteronului și a excesului de greutate

Relația dintre progesteronul crescut (hiperprogesteronimia) și excesul de greutate este chiar mai ușor de explicat. Una dintre funcțiile principale ale hormonului în timpul sarcinii este formarea rezervei nutritive a organismului (= grăsime). Acesta este unul dintre mecanismele stabilite de natura însăși. Când vine "ziua neagră" (toxicoză, foamete forțată, boală), aceste depozite se cheltuiesc treptat pentru a hrăni fătul și mama.

Hormonul contribuie la depunerea de grăsimi în cavitatea abdominală și pe coapse, deoarece, pe lângă funcția de rezervă-nutriție, efectuează de asemenea o funcție protectoare. Stratul creat protejează fătul de impact și impact mecanic din exterior.

Dacă nivelul hormonului crește, începe să se angajeze intens în depunerea de grăsime, chiar dacă nu există sarcină. Doar că aceasta este una dintre principalele sale funcții și o îndeplinește cu bună-credință.

În legătură cu astfel de standarde duble cu tendința de a fi supraponderal, cantitatea de progesteron din organism trebuie monitorizată constant. Orice abatere în ambele direcții este plină cu excesul de greutate și pierderea în greutate este posibilă numai dacă nivelul său este normalizat.

Acest lucru este interesant. Progesteronul, care este sintetizat în ovare, se numește luteină, iar placenta este placentară.

Simptome de anomalie

Confirmați că există probleme în organism, numai teste relevante pot. Dar ele pot fi suspectate de simptomele individuale.

Dacă progesteronul este coborât:

 • tulburări menstruale;
 • dificultate în a concepe;
 • avorturi (în principal în primul trimestru);
 • constipație, flatulență;
 • transpirație excesivă, frisoane frecvente;
 • schimbări de dispoziție, depresie, agresiune, lacrimă, iritabilitate;
 • scăderea libidoului;
 • durere și ușoară mărire a glandelor mamare;
 • fisuri în mucoasa vaginală, mâncărime și arsuri în ea;
 • creșterea apetitului, excesul de greutate;
 • dureri de cap, hipertensiune;
 • inflamarea feței;
 • erupție cutanată la nivelul feței, căderea părului.

La femei, multe dintre aceste simptome sunt numite popular "PMS". Acestea încep să apară cu 10 zile înainte de menstruație, ajungând la un vârf cu 3-4 zile înaintea lor și dispărând imediat după terminare. Toate din cauza declinului progesteronului. La bărbați, hipoprogesterimona se manifestă în principal prin iritabilitate și scăderea dorinței sexuale.

Dacă progesteronul este crescut:

 • erupții cutanate acnee nu numai pe față, dar și pe umeri, spate;
 • diminuarea sânilor, dureri în abdomenul inferior;
 • obezitate;
 • laminare, spargere, subțierea unghiilor și părului, seboree;
 • hipotensiune arterială;
 • afecțiuni gastro-intestinale;
 • edemul picioarelor;
 • amețeli;
 • oboseală cronică, apatie, depresie, somnolență, letargie;
 • sângerare care nu se încadrează în ciclul menstrual.

Dacă conduceți un stil de viață sănătos, mâncați bine, petreceți timp suficient pentru sport, dar excesul de greutate nu dispare și câteva dintre aceste simptome sunt evidente, merită testate pentru hormoni și să acorde o atenție deosebită progesteronului.

Despre titlu. Termenul se întoarce la propoziția latină "pro" (tradusă ca "înainte") și cuvântul englez "gesta" (adică "sarcină"). Acest lucru reflectă faptul că conținutul normal al acestui hormon în corp ar trebui să fie îngrijit înainte de concepție, pentru a face un copil sănătos.

De ce este în scădere sau în creștere

Pentru a scăpa de excesul de greutate din cauza nivelurilor scăzute sau ridicate de progesteron, trebuie să aflați ce a dus la această patologie. Dacă cauza nu este corectată, tratamentul va fi ineficient.

 • amenoree;
 • hyperandrogenism;
 • gipereprolaktinemiya;
 • boala tiroidiană;
 • infecții cu transmitere sexuală;
 • lipsa fazei luteale a ciclului menstrual;
 • oncologia ovarelor, uterului;
 • patologii și leziuni ale creierului, în special - hipotalamus și hipofizare;
 • placentar insuficiență;
 • consumul de medicamente hormonale;
 • menopauza precoce;
 • salpingo;
 • exercitarea fizică excesivă;
 • respectarea unor diete prea rigide.

În plus, analiza poate produce un rezultat incorect dacă a fost luată în ziua greșită a ciclului menstrual.

 • sarcinii;
 • corp galben chist;
 • supra-disfuncții suprarenale;
 • utilizarea irațională a medicamentelor;
 • tumori sau anomalii congenitale în organele reproductive;
 • insuficiență renală, hepatică;
 • administrarea contraceptivelor orale;
 • balansier cu bule.

Fără examinarea medicală și consultarea unui endocrinolog, poate fi dificil să se identifice și să se elimine cauzele patologiei.

Progesteron multi-lateral. Se numește în moduri diferite: hormonul tinereții, frumusețea, sarcina. Toate acestea subliniază rolul său important în viața unei femei.

Cum se normalizeaza

Și cu niveluri ridicate și scăzute de progesteron pentru scăderea în greutate, va trebui să urmați un tratament prescris de un medic.

Dacă aveți progesteron scăzut, vă puteți înregistra:

 • tablete: Duphaston, Prajisan și acid ascorbic;
 • capsule pentru utilizare orală și vaginală: recoltă și luteină;
 • Tablete vaginale endometrine;
 • Gel vaginal Crinon;
 • Crema Pro-G-Yam pentru uz extern, care include yam sălbatic;
 • injecții sub formă de soluție de ulei pentru injecție intramusculară - oxigergesteron;
 • injecții intramusculare sau subcutanate de Inzhest;
 • progesteron natural în fiole.
 • Clomiphen comprimate (unul dintre cele mai puternice medicamente hormonale);
 • Comprimate de mifepriston (contraindicate în timpul sarcinii, deoarece provoacă avort spontan);
 • tablete anti-estrogen Tamoxifen;
 • contraceptive orale: Diane-35, Yarin, Janine.

Tratamentul fizioterapeutic ajută la depășirea greutății excesive cu hiperprogesteronimie în spital:

 • brom și bai de pin;
 • acupunctura;
 • terapia prin rezonanță magnetică;
 • terapia cu ozon;
 • terapie electrică;
 • electroforeză.

Trebuie să știți că administrarea de sine a medicamentelor progesteronice este strict interzisă. Medicamentele incorect alese pot pune viața în pericol și pot avea efecte ireversibile asupra sănătății.

Există o opinie. Unii medici cred că doar progesteronul este util pentru organism, pe care el însuși îl produce. Se numește endogen. Hormonul pe care femeia îl ia sub formă de pastile, injecții și chiar creme este străin, exogen și, prin urmare, face rău.

Recomandări suplimentare

Când scăpați în greutate, nivelurile de progesteron pot fi normalizate, dacă, cu permisiunea unui medic, puteți completa tratamentul cu alte metode disponibile la domiciliu. Aceste sfaturi se referă în primul rând la stilul de viață și nutriție.

 1. Somn - de la 22.00 la 06.00 (cel puțin 8 ore, asigurați-vă că mergeți la culcare nu mai târziu de miezul nopții).
 2. Nu există situații stresante. Dacă există probleme cu sistemul nervos, este obligatorie să consultați un psiholog sau psihoterapeut, este posibil să luați sedative și antidepresive.
 3. Echilibrare echilibrată. Bazele dietei - carne, pește, produse lactate, fructe și legume.
 4. Aer curat, curat.
 5. Activitatea motoarelor. Yoga, meditația și exercițiile Kegel sunt deosebit de benefice pentru femei.
 6. Refuzarea ustensilelor din plastic, care conține bisfenol, afectează negativ hormonii steroizi.
 7. Să scapi de obiceiurile proaste.

Produse pentru creșterea nivelului de hormoni:

 • avocado, banane;
 • fasole;
 • cartofi, salată verde;
 • zmeură, câine a crescut;
 • produse lactate;
 • nuci;
 • carne slabă, pește, fructe de mare;
 • măsline;
 • semințe de in, fulgi de ovăz, hrișcă;
 • condimente: cimbru, curry, turmeric, oregano;
 • ouăle.

Plante medicinale care ajută la creșterea nivelului de hormoni și reduc excesul de greutate: plantain, manșetă, prutnik, perie roșie, yam sălbatic, rădăcină astragalus, cocoș bacal, trifoi roșu, uter boric, lemn dulce.

Produse pentru scăderea nivelelor hormonale:

 • ceai verde și de menta, sucuri naturale și băuturi din fructe;
 • susan, semințe de in, ulei de măsline;
 • pește de mare;
 • patrunjel, busuioc, marar, oregano;
 • pshonka;
 • legume și fructe sezoniere;
 • semințe de floarea soarelui, dovleci;
 • fructe uscate.

Ierburi care ajuta la reducerea nivelului de hormoni și slăbire: semințe de morcov sălbatic, menta, cuișoare, musetel, flori rowan rowan.

Atât progesteronul coborât cât și cel ridicat sunt cauze destul de frecvente ale excesului de greutate. Dacă nu este normalizată, nici măcar cele mai eficiente metode de a pierde în greutate nu vor face față sarcinilor lor. Prin urmare, este necesar să implicați un doctor în rezolvarea problemei și să urmați cu exactitate toate instrucțiunile acestuia. Aceasta este singura modalitate de a vă readuce figura la normal.

De ce progesteronul provoacă supraponderali la o femeie?

În corpul uman produce un număr mare de elemente biologic active care asigură buna funcționare a acestuia. Una dintre ele este progesteronul hormonului sexual, excesul de care conduce la un câștig dramatic în greutate.

Obezitatea și excesul de greutate

Progesteronul este un hormon steroid produs în ovare și glandele suprarenale. El este responsabil pentru concepție, instinct matern, formarea ulterioară a fătului în uter, asigură cursul normal al sarcinii.

Și, de asemenea, capacitatea unui organism de a stoca grăsime depinde de o substanță biologic activă. Cu un salt ascuțit, există o tranziție la un nou regim, care este mai frecvent observat la femei în timpul sarcinii:

 • metabolismul încetinește;
 • țesutul adipos crește mai repede;
 • rezistența la absorbția glucozei este redusă.

Progesteronul împreună cu estradiolul afectează eliberarea optimă a insulinei. Creșterea cantității de substanță scade sensibilitatea la insulină. Aceasta determină acumularea excesivă de grăsime subcutanată în talie, scăderea colesterolului "bun" și creșterea "rău". Care duce la consecințe și mai grave decât boala cardiacă supraponderală.

De ce se face o femeie mai bună?

Indicatorii elementului activ fluctuează pe toată durata vieții. Cele mai mari sunt observate în timpul eliberării ovulului din ovar - ovulație. Și, de asemenea, al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Acest lucru ajută fătul să se dezvolte în mod corespunzător. Cu toate acestea, o creștere este posibilă din alte motive interne.

Cel mai adesea aceasta se întâmplă în patologia organelor urinare:

 • disfuncție în dezvoltarea placentei în interiorul uterului;
 • formatiuni chistice pe corpul galben din ovare;
 • procese degenerative în glandele suprarenale și rinichi;
 • ciroza hepatică;
 • sângerare intrauterină.

În cazuri rare, tumorile maligne sunt factori de hiperprogesteronomie. O cauză comună a creșterii este consumul de contraceptive orale și de medicamente hormonale.

simptome

Următoarele semne ar trebui să alerteze femeia:

 • dureri puternice în piept;
 • nici un ciclu lunar sau neregulat;
 • intermediare de evacuare a sângelui;
 • lipsa de lubrifiere vaginală;
 • extinderea patologică a glandelor mamare;
 • sindromul oboselii cronice;
 • deteriorarea pielii și părului;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • probleme cu defecarea, balonare.

Efectul hormonului asupra metabolismului

Nivelurile crescute ale hormonilor încetinesc metabolismul. Din cauza unei încălcări, apar adesea următoarele probleme:

 • dorința irezistibilă pentru mâncare;
 • cortizol crescut;
 • relaxarea muschilor intestinali;
 • digestia lentă a alimentelor;
 • conversia îmbunătățită a carbohidraților în grăsimi.

Ultimile trei fenomene sunt bune pentru femeile însărcinate, deoarece acestea asigură o bună nutriție pentru mama și fătul care urmează. Dacă o femeie nu este în poziție, acumularea de substanțe utile în dimensiune dublă este plină cu o creștere în greutate. Și slăbiciunea muschilor intestinali duce la balonare și constipație.

Diferențe progestin, de la el mai multă grăsime?

Progestogeni sau progestogeni sunt o subclasă de hormoni sexuali steroizi feminini care sunt responsabili pentru purtarea unui copil. Această proprietate se numește și progestativ.

Progesteronul este un element semnificativ - un progesteron biologic natural. Este produsă în principal de corpul galben, în volume mai mici de cortexul suprarenalian și de placentă.

Progestativele sintetice se numesc progestine. Acestea sunt create de om și sunt utilizate în mod activ în terapia medicamentoasă. Hormonii au un număr de proprietăți similare cu progesteronul natural.

Cu toate acestea, datorită compoziției chimice, unii reprezentanți ai acestei substanțe au un efect diferit asupra corpului uman. Acestea includ acetatul de medroxiprogesteron, care contribuie la acumularea rapidă a grăsimilor.

Este important să se respecte proporțiile de progestin, androgen și estrogen. La urma urmei, efectul lor pozitiv sau negativ asupra organismului depinde de acesta. Dacă nu se utilizează progesteron în asociere cu alte substanțe active, trebuie să vă pregătiți pentru efectele secundare:

 • un set de kilograme în plus;
 • scăderea și fluxul de căldură, observate de obicei la menopauză;
 • deteriorarea sănătății generale.

Formarea corpului

Progesteronul natural afectează raportul de testosteron și estradiol, care îndeplinesc următoarele funcții:

 • crește absorbția și absorbția nutrienților;
 • afectează rata de acumulare și grosimea țesutului adipos;
 • menține concentrația de cortizol.

Sub influența progesteronului și a estradiolului, se formează formarea ulterioară a corpului femeii. Dacă prima substanță ajută la acumularea grăsimilor într-un timp scurt, al doilea contribuie la divizarea lentă a celulelor grase.

Într-un echilibru complet, substanțele se controlează reciproc. Iar proporționalitatea lor depinde de forma exterioară a figurii - curbele elegante sau curvace.

Elevul de progesteron este un asistent loial unei femei în timpul nașterii, dar în starea ei normală, un exces de hormon provoacă o creștere a greutății corporale, precum și dezvoltarea proceselor patologice în organism.

Cum afectează progesteronul grăsimea corporală?

Capacitatea de a recupera fără nici un motiv poate provoca un hormon aparent benefic pentru organism - progesteron. El este responsabil pentru abilitatea de a rămâne gravidă. Dar se pare că progesteronul poate provoca obezitate. Cum se întâmplă acest lucru și ce trebuie făcut pentru a nu fi mai bine?

Progesteronul și obezitatea

Un pacient de sex feminin de 50 de ani a venit la clinica antenatală care sa plâns de supraponderalitate. Mai mult, ea a câștigat o pondere considerabilă - mai mult de două duzini de kilograme pe parcursul a doar doi ani. În acest caz, pacientul a condus un stil de viață sănătos, a jucat sport și nu a mâncat nici măcar carne.

Pacientul cu disperare nu a înțeles ce se întâmplă cu ea. Ea avea grijă de sănătatea ei mai mult decât oricine altcineva. În dieta ei erau doar alimente sănătoase și vitamine prescrise de un medic. Cu toate acestea, punctul culminant ia surprins-o. S-au inoculat incomprehensibilă căldură, slăbiciune, schimbări de dispoziție, deși au existat perioade menstruale. Adevărat, nu atât de abundent și de regulat ca înainte. Pentru toate aceste semne, femeia a concluzionat că starea ei era asociată cu menopauza.

Pacientul a mers la medic pentru explicații: era foarte frică să fie supraponderală.

Care este motivul?

Doctorul a solicitat cu atenție pacientului să-și dea seama ce ar putea fi cauzată starea preclimacterică și plinătatea excesivă. Sa dovedit că doamna a fost foarte disciplinat: ea nu bea nici un medicament fără a consulta un medic, nu a folosit hormoni și contraceptive orale nu au folosit pastile.

Dar sa dovedit un fapt care a luminat toate schimbările din corpul pacientului. Acum 2 ani, când a început să se recupereze, o femeie a prescris o cremă pentru a ușura apariția sindromului premenstrual. Crema în doze mari conține hormonul progesteron.

Fără a cere orice diplomă sau calificarea medicului, femeia a început să folosească această cremă de 2 ori pe zi, timp de mai multe luni, cu intervale de timp pe parcursul zilei.

Cum a afectat progesteronul greutatea și bunăstarea femeilor?

În modul cel mai ireversibil. Femeia sa bucurat că simptomele PMS au slăbit mai întâi. Ea avea o dispoziție mai uniformă, nu mai simțea agresiunea față de ceilalți. Durerea în timpul menstruației este dispărută. Și doamna a crezut că smântâna este doar magică. Prin urmare, aceasta a fost folosită pentru o perioadă lungă de timp, conform recomandărilor "specialistului".

O femeie își aducea aminte când era incredibil de greu să piardă în greutate, iar simptomele PMS se făceau simțite. Adică starea ei, în loc să se îmbunătățească, sa înrăutățit în timp.

Pentru a controla greutatea, a mâncat mai puțin, a jucat sport în mod constant, a luat un complex de vitamine, dar sa simțit mai rău și mai rău. Somnolența, oboseala, oboseala nu au dat ocazia fie să lucreze pe deplin sau să ducă o viață personală normală.

După efectuarea testelor de sânge, pacientul a constatat că, în plus față de toate aceste simptome, a avut un nivel crescut de zahăr din sânge. Mai ales înalt, a devenit cu două săptămâni înainte de menstruație. Femeia sa îngrijorat, suspectând că are o tendință spre diabet. A fost progesteronul vina pentru tot?

Ce teste hormonale au arătat

Când o femeie a trecut testul hormonal, asta sa dovedit. Corpul ei era estradiol prea scăzut. În a 20-a zi a ciclului menstrual, a fost de numai 70 pg / ml - la un nivel normal, nu mai mic de 200 pg / ml.

Dar nivelul hormonului progesteron din sângele unei femei a fost record ridicat - 24 pg / ml. Chiar și pentru ciclul de ovulație, când nivelurile de progesteron sunt extrem de ridicate, a fost o mulțime. Medicii au stabilit că cauza este utilizarea unei creme cu progesteron.

Datorită faptului că femeia a folosit această cremă frecvent și în mod regulat, proporția de hormoni din organism a fost întreruptă. Raportul dintre estradiol și progesteron a devenit astfel încât al doilea a suprimat producția primului. Rezultatul este obezitatea și sănătatea precară.

Efectul negativ al progesteronului

Acest hormon, domina în sânge, organismul încet traducerea pacientului la un astfel de regim, la fel ca în timpul sarcinii. Rezervele Ie de țesut adipos a devenit mai mare, rezistența organismului la adoptarea de zahăr în fiecare zi declin, ceea ce a provocat dezvoltarea diabetului zaharat.

Au durat până la 2 ani pentru a trata și a restabili echilibrul hormonal al femeii. Dar pentru a normaliza greutatea a avut și mai mult timp - sa dovedit a fi o treabă foarte dificilă.

Ceea ce amenință supradotarea progesteronului

Multe farmacii si medici de publicitate creme care conțin progesteron ca un mijloc de magic ajuta la atenuarea simptomelor sindromului premenstrual. Progesteronul este creditat cu îmbunătățirea proprietăților țesutului osos, pentru a preveni astfel de boli periculoase si neplacute, osteoporoza, obezitate și kardiozabolevaniya.

În practică, acest lucru nu este în întregime adevărat. Progesteronul poate ajuta într-adevăr o femeie să scape de multe dintre problemele ei. Dar numai dacă să-l utilizați în dozele corecte, dar nu și în cele supraestimate.

Alți hormoni cu care progesteronul interacționează pot crește sau scad dozele. Și acest lucru poate afecta corpul femeii nu este cel mai bun mod. Și apoi trebuie să rezolvați problemele descrise mai sus la un pacient cu greutate în exces.

Cum acționează progesteronul?

Acest hormon provoacă o încetinire a metabolismului și ajustează organismul ca și când ar acționa în timpul sarcinii. Asta înseamnă acumularea stocurilor de nutrienți atât pentru mama, cât și pentru copilul nenăscut. Și acesta este riscul obezității pentru o femeie care nu este însărcinată.

Un fapt interesant: în timpul purtării unui copil, progesteronul în organism devine de 15 ori mai mare decât cel al unei femei care nu se așteaptă la un copil.

Cum se schimbă nivelurile de progesteron în organism?

 • Prima jumătate a fazei menstruale (când se formează foliculi) este progesteron de la 0,3 până la 0,9 ng / ml.
 • Faza de a 2 - in timpul ovulatiei (în acest moment este procesul de selecție de ou, care incepe sa secrete progesteron) - 15-30 ng / ml.

Faceți o simplă math: în timpul celei de-a doua faze, nivelul de progesteron din organism este de 30 de ori mai mare decât în ​​prima fază a ciclului menstrual.

Cum influențează progesteronul greutatea?

Deci, în timpul celei de-a doua faze a sarcinii, progesteronul devine mult mai mare. La nivel fiziologic, acest lucru schimbă radical activitatea de corp. Pereții uterului devin din ce în ce mai groși, pentru a oferi posibilitatea de a proteja oul, care este deja fertilizat.

Placenta femeii în acest moment începe să producă energic progesteronul. Ratele sale ridicate fac întreaga revoluție în organism sub forma unei creșteri a grăsimii corporale și, desigur, o creștere a greutății. De ce femeia are nevoie de grăsime? Pentru a îmbunătăți capacitatea de a se multiplica, deoarece este țesutul adipos produce hormoni sexuali pentru o mai bună concepție și gestație.

În plus, țesutul adipos este o întreagă klondike a nutrienților care sunt necesari atât pentru sprijinul mamei, cât și pentru dezvoltarea copilului. Datorită progesteronului, un număr maxim de substanțe utile este extras din țesutul adipos, chiar dacă nu sunt foarte multe dintre ele. Progesteronul tinde să mărească și apetitul. În special, la făină și dulce. Desigur, nu adaugă subțire.

Progesteronul, care este introdus artificial într-un corp de femeie, adică sub formă de cremă sau pastile, are același efect ca un hormon natural în timpul sarcinii. Desenează concluzii.

Cum afectează progesteronul stomacul?

Are capacitatea de a acționa asupra mușchilor intestinului, relaxându-i. Apoi, stomacul poate conține mai multe alimente. În plus, mușchii intestinali nu sunt la fel de elastici și mâncarea trece prin ea mult mai lent decât de obicei.

Este absorbit mai bine prin distrugerea tuturor substanțelor sale utile. Pentru o femeie însărcinată, acest lucru este bun, deoarece oferă hrană pentru copil și mamă.

Dar pentru o femeie care nu este însărcinată, ea amenință să crească în greutate, deoarece nutrienții se acumulează în corpul ei pentru doi. O altă relaxare a mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal pentru o femeie care nu se așteaptă la un copil este riscul de balonare, acumulare de gaz și constipație. Aceasta înseamnă că starea de sănătate se va deteriora.

În plus, prezența unor cantități mari de progesteron în organism va crește riscul de pietre la rinichi și pietre de biliară, deoarece activitatea organelor interne încetinește. Acest risc este dublu crescut dacă o femeie exclude fibrele din dieta ei, care are capacitatea de a elimina toxinele din organism. Sau utilizați-l prea puțin.

Care este diferența dintre progesteron și progesteron?

Hormonii sunt substanțe biochimice care constau dintr-un lanț de molecule. Chiar și o mică schimbare într-o moleculă poate schimba proprietățile unui hormon și îl poate transforma într-un alt hormon. Care acționează asupra corpului uman fie pozitiv, fie negativ. Ce este progestin diferit de progesteron?

Ce este progestogenul?

Acest termen se referă la o substanță biochimică care ajută o femeie să poarte un copil. Doctorii numesc această proprietate a progesteronului hormonal

Ce este progesteronul?

Este un hormon cu proprietate progestativă (adică o proprietate care ajută la purtarea unui copil). El este în corpul femeilor și al bărbaților și chiar al animalelor care au o coloană vertebrală.

Progesteronul din corpul unei femei produce un corp galben după ce ovulația a avut loc. Produce și placenta (în timpul purtării copilului). O altă sursă de progesteron este ovarele și glandele suprarenale în timpul pregătirii organismului pentru sarcină.

Ce sunt progestinele?

Acestea sunt molecule speciale a căror acțiune este identică cu cea a progesteronului. Numai este mai puternic și mai puternic.

Cel mai proeminent reprezentant al unui progestin negativ este acetatul de medroxiprogesteron (reprezintă MPA). El - motivul pentru creșterea în greutate la femei. Contribuie la acumularea de grăsimi corporale.

Este foarte important să se ia în considerare raportul dintre progestine și alți hormoni. Depinde de modul în care vor acționa asupra corpului femeii - pozitiv sau negativ.

Dacă progeninele acționează în raport cu estrogenul și androgenul, toate organele și sistemele funcționează în mod normal. Dacă se utilizează progestine fără estrogeni, consecințele pot fi cel mai trist - creșterea în greutate, senzație de rău. Este necesară monitorizarea în special a echilibrului acestor hormoni în timpul terapiei hormonale.

De ce să luați hormoni în pilule?

Foarte des, pentru a îmbunătăți activitatea corpului feminin, care în sine nu poate acumula și produce progestine, pacienților li se prescriu acești hormoni în capsule, adică în cele sintetice. Pentru unele femei, cu doze normale de medicamente, tratamentul este normal, fără efecte secundare. Dar pentru mulți pacienți, terapia hormonală cu progestine artificiale, mai degrabă decât în ​​mod natural dezvoltat, se termină cu eșec.

Există exces de greutate, bufeuri și căldură, ca și în menopauză, și alte simptome neplăcute ale dezechilibrului hormonal. Pentru a evita senzația de foamete, apetit brutal și exces de greutate, ca rezultat, împreună cu progestin, o femeie poate fi prescrisă cu norethindrone. Această substanță este uneori utilizată ca parte a contraceptivelor. Reduce senzația de foame, iar riscul de depozitare a grăsimilor este redus.

Cum se formează o figură cu progesteron?

Acest hormon poate schimba forma figurii și greutatea. Să ne uităm la fel. În primul rând, progesteronul afectează metabolismul, utilizat în doze mari, încetinește acest lucru. În timpul ciclului menstrual, nivelul hormonilor din organism tinde să se schimbe - să crească sau să scadă. Și această schimbare are loc destul de repede.

În special, raportul dintre testosteron și estradiol se schimbă. Acești hormoni afectează viteza și grosimea depozitelor de grăsime, viteza de absorbție și asimilare a alimentelor, nivelul de insulină din sânge, precum și cortizolul hormonului de stres. Raportul corect între testosteron și estradiol tinde să influențeze cât de repede se scurge stomacul, cât de rapid se rupe cofeina și dacă rezistența sistemului imun la diverse infecții este ridicată.

Raportul dintre estradiol și progesteron ajută la menținerea, reducerea sau creșterea stocurilor de grăsimi din corpul feminin. Prin urmare - pe forma figurii. Vor fi ele grațioase sau stufoase, neclară? Depinde de raportul corect al acestor hormoni.

Aceste norme, raportul va determina endocrinologul.

Echilibrul dintre estradiol și progesteron afectează, de asemenea, activitatea enzimei, care ajută la împărțirea celulelor grase (lipaza). Dacă celulele se împart încet, persoana se recuperează și mai încet. Hormonii din acest proces joacă roluri diferite.

Estradiolul ajută la acumularea mai puțină grăsime (celulele se împart mai încet), iar progesteronul - dimpotrivă - ajută la acumularea mai rapidă a grăsimilor (celulele se împart și se înmulțesc mai repede). Din această cauză, o femeie este mult mai greu de pierdut decât un bărbat.

Despre Noi

Dostinex - un medicament pentru tratamentul bolilor cauzate sau combinate cu hiperprolactinemie: amenoree, galactoree, infertilitate, adenomul pituitar care secretă prolactina, acromegalie.