Oxitocina: descriere, utilizare în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postpartum

Nu sunt atât de multe medicamente care pot salva vieți. Oxitocina în timpul sarcinii și după naștere are un efect mare asupra forței contracțiilor și a tonusului muscular al uterului, prin urmare, este utilizat pe scară largă în practica obstetrică. Mulțumită lui, multe femei cu hemoragii severe în timpul travaliului au supraviețuit.

Ce este oxitocina

Oxitocina este un hormon de proteine ​​care este produs în creier și joacă un rol imens în viața unei persoane. Esența acestei substanțe biologic active poate fi înțeleasă din denumire, tradusă din greacă, ceea ce înseamnă "naștere rapidă".

Acțiuni de bază:

 • determină o contracție puternică a mușchilor uterini, contribuind la actul generic;
 • îmbunătățește producția de lapte la femeile care au născut;
 • afectează comportamentul uman, care afectează multe reacții psihologice.

Când este folosit oxitocina

1. În timpul sarcinii

Având în vedere acțiunea principală, singura utilizare a medicamentului este întreruperea acestuia. Dacă există o necesitate de a face acest lucru din anumite motive (malformații la nivelul fătului, complicații grave la o femeie), atunci oxitocina este utilizată într-o schemă complexă de avort spontan.

2. La naștere

Având în vedere că calitatea forței de muncă depinde de tonul uterului, în timpul nașterii unui copil, oxitocina este utilizată în următoarele cazuri:

 • inducerea travaliului în debitul precoce al lichidului amniotic;
 • stimularea muncii în slăbiciunea ei.

3. După naștere

Oxitocina poate opri sângerarea atunci când uterul nu poate contracta singură după nașterea bebelușului. Există o metodă specială de administrare a medicamentului în venă imediat după ce placenta părăsește uterul, din cauza căruia poate fi prevenită hemoragia postpartum. În timpul unei operații cezariene, medicul va da o lovitură de oxitocină direct în uter, pentru a se contracta rapid. În perioada postpartum cu subinvolvarea uterului, utilizarea medicamentului va fi necesară pentru o mai bună contractilitate uterină.

4. Pentru lactație

Formarea laptelui la femeia postpartum apare datorită acțiunii hormonului prolactină. Oxitocina, prin reducerea canalelor lăptoase, provoacă o eliberare rapidă a laptelui deja format. În cazul stagnării fragmentelor de lapte (lactostază), se utilizează o metodă specială de contracție a mușchiului neted al canalelor de lapte cu oxitocina, datorită căreia se poate preveni mastita.

5. Comportamentul social

Oxitocina afectează reacțiile comportamentale la om, creând un efect major: consolidarea relațiilor de familie prin dorința de a proteja pe cel iubit. Și începe cu nașterea bebelușului, când oxitocina din corpul unei femei asigură reacția maternă - protejează împotriva pericolului copilului ei. Hormonul reduce agresivitatea, anxietatea și frica, schimbă reacțiile emoționale, contribuind la o mai mare bunăvoință și deschidere în relația celor apropiați. Ea afectează comportamentul sexual (unii oameni de știință chiar numesc oxitocina un hormon de dragoste), oferind o excitare mai pronunțată și un orgasm luminos, o erecție puternică și, prin urmare, o creștere a șanselor de a concepe.

Care este forma de eliberare a medicamentului

1. Soluție - cea mai frecventă

Medicamentul este disponibil ca soluție în fiole de 1 ml (5 UI). În funcție de ce acțiune este necesară, medicul calculează doza de medicament din unitățile internaționale ale ingredientului activ oxitocină. În funcție de indicații, medicamentul poate fi administrat intramuscular și intravenos, rapid la un moment dat sau în picături lent.

2. Tablete

Fiecare comprimat conține 50 UI de ingredient activ. Trebuie să fie pus pe obraz, fără a fi înghițit, astfel încât medicamentul să fie absorbit treptat în gură. Numărul de pastile luate depinde de dovezi și se aplică strict conform prescripției medicului.

3. Spray nazal

Injectarea oxitocinei în pasajele nazale la o femeie care a dat naștere permite o formare rapidă a laptelui, care este foarte bună cu lactația insuficientă (crește cantitatea de lapte cu mai mult de 3 ori).

Când nu utilizați oxitocină

 • cu un copil de dimensiuni mari și un pelvis îngust la o femeie însărcinată, atunci când există riscul deteriorării copilului în timpul nașterii;
 • cu poziția greșită a copilului în pomul fructifer (oblic sau transversal);
 • cu riscul de rupere a peretelui uterin pe fundalul contracțiilor puternice;
 • dacă există o cicatrice pe uter după operația cezariană.

Medicamentul este aproape complet compatibil cu hormonul natural care este produs în corpul unei femei, astfel încât nu există riscuri serioase de reacții alergice. Cu toate acestea, hipersensibilitatea individuală este posibilă, atunci când apare un răspuns prea pronunțat atunci când se utilizează doze mici de medicament.

Efectele secundare ale oxitocinei

Utilizarea corectă și rezonabilă a oricăror efecte secundare nu va fi posibilă. Cu toate acestea, uneori greata și vărsăturile, modificări ale tensiunii arteriale, palpitații ale inimii la mame și fetuși se pot produce la unii pacienți pe fundalul medicamentului, eventual crescând umflarea țesutului. Dacă o femeie are astm bronșic, este posibil un spasm al căilor respiratorii.

În cazul în care doza este depășită, pot apărea complicații grave (tonus uterin excesiv de ridicat, cu posibilitatea ruperii și sângerării, afectarea fluxului sanguin între femeie și făt).

Oxitocina în timpul sarcinii, la naștere și în perioada postpartum este utilizată în conformitate cu indicații stricte și sub supraveghere medicală obligatorie. Atunci când este folosit corect, medicamentul va ajuta la nașterea unui copil și la prevenirea complicațiilor postpartum.

Avort medical: oxitocină pentru avort

Avortul... Un cuvânt teribil pentru majoritatea femeilor, dar uneori există situații care sunt diferite în vreun fel.

Dacă termenul este mic, acestea dau indicație unui avort medical.

Oxytocinul întrerupe sarcina? Ce poate cauza admiterea lui? Ce reacții adverse se pot dezvolta?

Acest articol va răspunde la aceste întrebări.

Este posibilă întreruperea unei sarcini cu oxitocină?

Oxitocina este un preparat medical care NU ar trebui să întrerupă sarcina nedorită mai devreme. Medicii îl folosesc pentru a provoca contracții dacă este necesar să o întrerupă din motive medicale sau să stimuleze activitatea slabă a forței de muncă.

Cu avortul medical, nu-l folosesc, prescriindu-l pe Miropriston, Genale, precum și pe cei care vinde fără prescripție medicală. Acestea conțin mifepriston și misoprostol, iar oxitocina nu le are.

Ce spun doctorii?

Medicatia nu este cea mai buna solutie pentru avort la inceputul sarcinii. Medicii sunt categoric împotriva utilizării sale.

Cum afectează calendarul sarcinii întreruperea acestui medicament?

Oxitocina - un medicament care este prescris pentru întreruperea sarcinii pentru o perioadă gravă din motive medicale. Se utilizează atunci când fătul dispare în trimestrele II și III. Intervenția chirurgicală este respinsă, deoarece este foarte tolerată de către femeia însăși și este dificil de realizat, chiar dacă medicul este un profesionist.

În timpul intervenției chirurgicale, fătul trebuie distrus în interiorul uterului. Există o altă cale de ieșire - operația cezariană. Oxitocina este injectată într-o venă pentru a stimula nașterea și a îndepărta fătul congelat prin canalul de naștere. Este potrivit pentru avort atunci când avortul a fost incomplet când se utilizează un alt medicament și uterul este plin de resturi de embrioni și endometriali.

Indicații și contraindicații

Indicația principală este pierderea avortului. De asemenea, este prescris atunci când este necesar să se curețe uterul după un avort eșuat. Dar medicii avertizează întotdeauna că utilizarea sa poate provoca efecte secundare neplăcute:

 • hipertonia uterului;
 • nu o contracție a uterului;
 • ruptura uterului;
 • o creștere accentuată a tensiunii arteriale;
 • ritmul cardiac crescut.

Diferențele de droguri pe principiul acțiunii din alte mijloace

Cu avortul medical, droguri precum Miropriston sau Genale sunt adesea folosite. Acestea sunt administrate pe cale orală și așteaptă reacția sub formă de descărcare sângeroasă în 2-3 ore.

Diferența dintre oxitocină și mijloacele menționate mai sus în modul de administrare: intră în organism intravenos sau intramuscular. Pentru introducerea utilizării de infuzomați care vă permit să introduceți încet instrumentul în vena.

efecte

Ginecologii afirmă că în viitor, cu concepția unui copil, vor apărea probleme datorită faptului că imunitatea femeii este subminată, iar restabilirea rapidă a fondului hormonal nu sa întâmplat. Totul depinde de corpul pacientului. În unele, hormonii sunt restaurate la următorul ciclu menstrual, în timp ce în altele - numai după câțiva ani. Este imposibil să se prevadă consecințele utilizării oxitocinei asupra organismului până la sfârșit.

Ce se întâmplă dacă un avort nu este deja afișat?

Avortul este o sarcină avortată artificială timp de până la 28 de săptămâni. Până în acest moment, fătul nu este viabil, ulterior tabletele nu mai pot fi folosite. Avortul târziu este echivalent cu munca prematură.

Terminarea sarcinii la o dată ulterioară este posibilă numai prin indicații medicale. Dacă clinica este de acord să o facă fără vreun motiv, va fi ulterior investigată.

Dacă există indicații medicale

 • Părți ale fătului pot rămâne în uter datorită epurării slabe. Acest lucru confirmă sângerarea prelungită, necontractarea uterului și contracțiile necontrolate.
 • Aproape întregul făt ar putea rămâne în uter.
 • Pierderea mare de sânge.
 • Sparge pereții uterului.
 • Acumularea de cheaguri de sânge în uter, datorită faptului că hemostaza a fost efectuată incorect.
 • Lăcrimări la nivelul colului uterin.

Dacă complicațiile din lista de mai sus apar aproape imediat, atunci unele probleme apar doar după o săptămână sau o lună:

 • infecții genitale;
 • sepsis;
 • încălcarea ciclului menstrual și a nașterii;
 • endometrioza;
 • placenta polip;
 • încălcarea permeabilității țevilor.

Caracteristici cheie

Oxitocina este un medicament sintetic hormonal. Scade uterul, stimulează munca unei femei sau provoacă contracții înaintea timpului în timpul unui avort.

Întreruperea oxitocinei devreme și târziu

Primirea lui la o scurtă dată este imposibilă. Se utilizează numai atunci când termenul este întârziat - de la 13 la 22 de săptămâni și de mai sus.

El spune:

 1. nașterea artificială;
 2. provoacă expulzarea fătului din uter.

Care sunt indicațiile medicale? Cele mai frecvente indicații medicale se referă la făt:

 • în timpul screeningului au fost evidențiate patologii ale organelor și sistemelor interne, tulburări în cromozomi;
 • el poate muri sau poate provoca sângerări grave, putând pune în pericol viața pacientului.

Aplicarea după avort

Oxitocina este prescrisă dacă endometrul nu este separat în mod satisfăcător de Genal în timpul unui avort medical.

Instrucțiuni de utilizare

Medicamentul este administrat intravenos sau intramuscular. Pentru a face acest lucru, selectați zona cervicală adiacentă vaginului. Este introdus în peretele uterului intramuscular: doză - 0,5-1 UI.

După o pauză de o oră, reintroduceți-o. Atunci când se administrează intravenos cu ajutorul unui picurător, în vena se administrează 10-30 picături sau o doză de 1-3 UI, care se dizolvă în 300-500 ml de soluție 5%.

Interacțiunea cu alcoolul

Oxitocina - un instrument care are un impact mare asupra corpului femeii. Este un asistent real în muncă, responsabil pentru formarea instinctului matern. Acest hormon produce corpul în momente de bucurie.

Efectul oxitocinei asupra organismului este similar cu intoxicația alcoolică. Anxietatea și frica vor dispărea. Combinația de alcool cu ​​medicamentul este inacceptabilă, deoarece provoacă încălcări ale organelor interne și ale sistemului nervos central.

structură

Fiecare fiolă conține oxitocină 5ME. Această substanță este activă, dar există și altele, în special:

 • 40 mg de etanol;
 • 3 mg hemirat de clorbutanol;
 • 2,5 acid acetic glacial.

efecte

Oxitocina este un medicament grav și, prin urmare, poate provoca efecte negative, periculoase. Acest lucru se întâmplă numai în 2 cazuri.

 1. În primul rând, din cauza faptului că medicul o prescrie, fără a lua în considerare starea de sănătate a femeii.
 2. În al doilea rând, din cauza unei erori în dozare.

Prescripția sau nu?

Acest medicament este eliberat într-o farmacie doar prin prescripție medicală. Este strict interzis să o luați fără supraveghere medicală.

Mecanism de acțiune

Ca parte a acestui medicament sintetic - oxitocina - un hormon natural uman care produce glanda pituitară posterioară. Stimulează mușchii netezi, provocând contracția uterină. Stimulează contracțiile, dar de asemenea menține o asemănare cu contracțiile naturale. Doar le accelerează și le ușurează.

Dacă nu funcționează?

 1. Punând o injecție intravenoasă, medicul așteaptă un răspuns imediat din uter. Funcția contractilă va dispărea după 1-1,5 ore. Rezultatele rapide sunt obținute prin injectarea în mușchiul uterin.
 2. Contracțiile în acest caz se opresc după 2-3 ore. Oxitocina este utilizată în avort într-un spital.

Utilizați în timpul alăptării

Dacă o femeie suferă un avort din motive medicale și alăptează un nou-născut, hrănirea este întreruptă în timpul tratamentului cu oxitocină. De ce?

Deoarece afectează negativ sănătatea și bunăstarea copilului. Uneori nu opresc lactația, dacă o femeie reușește să-și preia emoțiile și să nu cadă într-o stare de șoc din cauza unui avort amânat.

Analogi ai medicamentului

 1. Pitocina.
 2. Sintotsinon.
 3. Oxytocin-MEZ, etc.

concluzie

Oxitocina însăși nu este adecvată pentru avortul medical, cum ar fi Genale sau Miropriston. Acesta este folosit pentru a termina o sarcină numai în perioadele de întârziere și din motive medicale.

Oxitocin: instrucțiuni pentru utilizare pentru avort

20.02.2018 Comentarii despre oxitocină: instrucțiunile de utilizare pentru avort sunt dezactivate 634 Vizualizări

Ingredient activ: oxitocină

Producător: Microgen, Rusia

Starea de eliberare a farmaciei: prescripție

Medicamentul oxitocină este un agent hormonal sintetic care este folosit pentru a mări tonul uterului și pentru a activa funcția contractilă a miometrului, care, la rândul său, stimulează activitatea de muncă.

Indicații pentru utilizare

Oxytocin prick cu scopul:

 • Stimularea livrării în prima și a doua etapă a travaliului cu contracții insuficient de puternice
 • Inducția de muncă în timpul dezvoltării intrauterine la un copil, gestoza severă, ruptura prematură a membranelor fetale și descărcarea lichidului amniotic, moartea fetală, sarcina severă post-termică (mai mult de 42 de săptămâni), conflictul Rh
 • Avertismentele, precum și tratamentul hemoragiilor care au survenit după naștere, operația cezariană, precum și după avort
 • Realizarea unei terapii medicale suplimentare în caz de avort sau după avortul incomplet.

Fișa de 1 ml conține ingredientul activ, oxitocină, împreună cu o serie de substanțe suplimentare:

 • Acid acetic
 • etanol
 • Clorobutanol Hemihidrat
 • Apă purificată.

Proprietăți medicinale

Numele INN (denumirea internațională neprotejată) a medicamentului coincide cu numele hormonului, care este produs în corpul uman și care contribuie la fluxul normal al travaliului, stimulează contracția uterină în perioada postpartum. În limba latină, numele medicamentului sună exact la fel ca în limba rusă.

Dacă luăm în considerare grupul farmacologic de medicamente, atunci oxitocina aparține hormonilor hipotalamusului (grup de gonadotropine, antagoniști și uterotonici).

Proteina hormonala naturala, mecanismul de actiune se bazeaza pe stimularea contractiei structurii musculare a uterului in ultimul trimestru al sarcinii pana la debutul travaliului. Corectează răspunsurile comportamentale care sunt legate direct de sarcină și de livrare.

Până în prezent, producția de oxitocină se efectuează sintetic, analogul de hormon nu conține impurități, deci efectul său asupra miometrului este selectiv. Deoarece hormonul sintetic este eliberat din becii, este indicat pentru administrare intravenoasă și nu are un efect anafilactic. Acțiunea oxitocinei este asociată cu mecanisme specifice de influență asupra țesutului miometric, mărind astfel permeabilitatea membranelor celulare pentru ionii de K, crescând, de asemenea, excitabilitatea lor. Atât frecvența contracției uterine cât și durata acestora cresc substanțial.

Grupul farmacologic al medicamentului explică efectul asupra secreției de lapte matern. Sub acțiunea hormonului, producția de prolactină crește semnificativ, contracția celulelor, care se află în glandele mamare, crește. Medicamentul are un efect antidiuretic ușor. Nu afectează tensiunea arterială.

Farmacocinetica

După injectarea în vena, medicamentul începe să acționeze instantaneu, efectul utilizării scade treptat peste 60 de minute. Odată cu introducerea efectului terapeutic în mușchi, poate fi evaluată după 3-5 minute, persistă timp de 0,5-3 ore. Este de remarcat faptul că efectul medicamentului asupra organismului individual, acest lucru se datorează densității așa-numitelor receptori de oxitocină ai celulelor musculare situate în uter.

Destul de repede, soluția intră în general pe cei blânzi datorită absorbției prin membranele mucoase ale pasajele nazale. Comunicarea cu albumina este la nivelul de 30%. Timpul de înjumătățire plasmatică este de aproximativ 1-6 minute, se reduce la sfârșitul perioadei de sarcină și lactație. Procesele metabolice se desfășoară în celulele ficatului și, de asemenea, în rinichi. Excreția metaboliților de către sistemul renal.

Formularul de eliberare

Preț de la 23 la 76 de ruble.

Soluția injectabilă este transparentă și complet incoloră fără incluziuni și impurități produse în fiole de 1 ml. Într-un ambalaj din cutie de carton, fiolele sunt plasate într-un pachet celular (5 buc.) Împreună cu instrucțiunile.

Oxitocină: instrucțiuni de utilizare

Utilizarea oxitocinei (injectabile) pentru inițierea unei travaliu insuficiente în trimestrul III este posibilă numai prin prescriere. Oxitocina se administrează intramuscular utilizând o doză de 0,5-2 UI. Fiecare injecție a medicamentului este injectată cu un interval de 30-60 de minute. Dacă aveți nevoie de picurarea unui medicament hormonal, în acest caz, trebuie să diluați 1 ml dintr-o soluție de 500 ml de soluție de glucoză 5%. Înainte de utilizare este necesar să se excludă hipersensibilitatea la oxitocină sintetică. În prima zi, hormonul este injectat la o viteză mică - 5-8 capac. într-un minut, în funcție de efectul observat, viteza poate fi mărită la 40 de capac. într-un minut.

Pentru a preveni sângerarea uterină în perioada postpartum, în prima zi sunt prescrise 5 până la 8 UI de oxitocină, se injectează de trei ori pe zi în mușchi în 3 zile. Dacă nu există efecte secundare, introducerea medicamentului în ziua 3 ar trebui să fie definitivă. Cât de mult este necesar să puneți injecții într-un singur caz este de a consulta medicul. În timpul operației cezariene, injecțiile sunt plasate în interiorul peretelui uterin, doza fiind de 3-5 UI, procedura fiind efectuată imediat după îndepărtarea bebelușului.

În paralel, pot fi prescrise creme și unguente hormonale. Cum să utilizați unguent hormonal, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Oxitocina pentru avort

Dacă utilizați oxitocină în timpul sarcinii, în special în perioada precoce, începeți să suferiți de cramperea durerii, ca urmare a acestui avort spontan. Este de remarcat faptul că încheierea medicală a sarcinii ar trebui să aibă loc sub supraveghere medicală strictă. Decizia dacă este posibilă începerea tratamentului cu oxitocină se face luând în considerare istoricul pacientului, este imposibil să se prevadă cu exactitate cât de repede se activează medicamentul pentru întreruperea sarcinii în stadiile incipiente.

Este posibilă utilizarea oxitocinei de la 14 săptămâni. în scopul efectuării de avorturi induse, întreruperea la astfel de date se efectuează în conformitate cu indicațiile medicale (înghețarea fetală, defecte severe de dezvoltare la nivelul fătului). Aplicați medicamentul prin injectarea unei soluții în cervix după administrarea pilulei Mifepristone sau a misoprostolului, dacă avortul medical a fost completat cu complicații (excreție incompletă a ovulului) sau cu avort spontan incomplet. Deseori, au fost administrate perfuzii în vena. Dar chiar și utilizarea unei doze standard înseamnă plină de hipertonie uterină. Dacă faceți injecții, urmând instrucțiunile pentru medicament, este posibilă contracția hipertensivă a uterului datorită dezvoltării sensibilității excesive la oxitocină.

Dozajul medicamentului este selectat de către medic, cantitatea de oxitocină injectată afectează intensitatea contracțiilor uterine, precum și durata acestora. Când avortul este important pentru a controla starea femeii, în acțiunea abortivă este necesar să se ia în considerare consecințele negative asupra corpului feminin, riscul de dezechilibru hormonal este ridicat. Decizia de a termina o sarcină sau nu ar trebui să fie luată în considerare, deoarece starea de sănătate a unei femei depinde de ea.

Oxitocina după avortul medical contribuie la o mai bună reducere a uterului și la restabilirea rapidă a dimensiunii acestuia (așa cum este descris în instrucțiunile de utilizare). După întreruperea medicală a sarcinii și utilizarea oxitocinei, trebuie începute antibiotice pentru a preveni dezvoltarea infecției în uter. Chiar dacă nu există semne de infecție după un avort, este încă în valoare de terapie anti-bacteriană, doza este calculată individual.

Contraindicații

Conform instrucțiunilor, nu se recomandă utilizarea oxitocinei atunci când:

 • Tonul crescut al uterului care nu sa dezvoltat în timpul livrării
 • Prezența unor contraindicații grave pentru nașterea naturală
 • Cazuri de urgență care necesită o intervenție chirurgicală imediată.
 • Dezvoltarea hipertensiunii arteriale
 • Formă severă de preeclampsie
 • Prezentarea facială sau stoarcerea copilului
 • Stretchizarea puternică a uterului
 • Boli grave CCC
 • Funcționarea defectuoasă a sistemului renal.

Nu există alte contraindicații de utilizat.

Măsuri de siguranță

Anularea sarcinii la domiciliu este strict interzisă. Dacă o femeie a autoinjectat medicamentul, ar trebui să solicitați asistență de la clinica antenatală cât mai curând posibil, folosirea acasă a medicamentelor hormonale timp de mai multe zile poate duce la consecințe ireparabile. În cazul avortului la domiciliu, administrarea de pilule și înjunghierea chiar și cu sângerări uterine mici este plină de complicații sau chiar de deces.

Înainte de un avort, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să aflați despre posibilele consecințe asupra sănătății dumneavoastră.

Pacienții care suferă de tulburări ale CAS, medicamentul trebuie utilizat cu prudență.

În cazul sângerării uterine care a survenit după injecție, trebuie să consultați urgent un medic.

Cross-drug interacțiuni

În timpul utilizării unei soluții de Oxystocin și a medicamentelor utilizate pentru anestezie prin inhalare, efectul terapeutic al hormonului sintetic poate scădea, riscul apariției hipotensiunii arteriale crește.

Când se utilizează prostaglandine, clorhidrat de drotaverină și alte medicamente antispasmodice cu medicamentul hormonal, efectul oxitocinei este suprimat.

Efecte secundare

Înainte de a vă prăji oxitocina, ar trebui să vă familiarizați cu ce reacții poate provoca medicamentul:

 • Greață și agitație severă
 • alergie
 • Săriți brusc tensiunea arterială
 • Retenția urinară
 • Scăderea fibrinogenului la un copil
 • Dezvoltarea aritmiei sau bradicardiei
 • Stimularea excesivă a forței de muncă, care duce la detașarea placentei, crescând în același timp probabilitatea ruperii uterine
 • Apariția icterului neonatal
 • Deschiderea hemoragiei subarahnoide.

supradoză

În caz de supradozaj, există o contracție excesivă a uterului, ceea ce duce la sângerare și rupere a uterului.

Când observați semne de hiperstimulare asupra oxitocinei, merită să anulați administrarea, să reduceți consumul de lichide, să vă asigurați medicamentele diuretice și soluțiile hipertonice. Nu există alt tratament pentru supradozaj.

Condiții de depozitare și termen de valabilitate

Ampulele cu o soluție trebuie depozitate la o temperatură de 4-15 ° C timp de 2 ani.

dezaminooksitotsina

Tabletele de oxitocină sunt utilizate în aceleași scopuri ca soluția. Utilizarea medicamentului este recomandată pentru a stimula funcția contractilă a uterului și în perioada postpartum timpuriu pentru a stimula lactația. Tableta are o pulbere care este dificil de dizolvat într-un lichid, este rezistentă la acțiunea enzimelor care distrug oxitocina.

 • Program de recepție convenabil
 • Efect rapid
 • Nu este nevoie să se păstreze tabletele la temperaturi scăzute.
 • Prețul ridicat
 • Aveți nevoie de o rețetă pentru cumpărare
 • Contraindicat în cazul ruperii uterine.

Cele mai citite:

Întârziere lunară 5-20 zile - test negativ: cauze posibile
De ce nu...

INFERTILITATEA ÎN FEMEI - rețete folclorice, Lumea plantelor vindecătoare, tratamente populare
Discuții gratuite...

Sângerare intermenstruală - Tratamentul sângerării
Intermenstrual...

Djufaston pentru un apel lunar, cu întârziere lunară
Dyufast de droguri...

28 de zile: mituri și realități ale ciclului menstrual
28 de zile: mituri și...

De ce durează menstruația de 2 ori pe lună - cauze de externare de la femei și fete
De ce lunar...

Pierderea de sarcină la începutul sarcinii: simptome, semne, cauze și tratament
Pierderea de sarcină la începutul...

Candidiasis pastile: nume si metode de utilizare, Competently despre sanatate pe iLive
Eficace pentru a vindeca...

Tranexam: instrucțiuni privind utilizarea comprimatelor - tratamentul sângerării
Tranexam: inst...

Genitale de mâncărime la femei
Mâncarea organelor genitale...

Avortul spontan (avort spontan)
Incomplet avort...

Durerea în timpul menstruației - motivele pentru ce trebuie făcut, cum să scăpați sau să reduceți durerile menstruale puternice...
Durerea în timpul...

Candidoza vaginală, tratamentul, cauzele, simptomele, prevenirea
Candidoza a fost stabilită...

Dupa ce ovulatia trage stomacul ca si inainte de menstruatie - semne si cauze ale bolilor
După ovulație...

Cum se trateaza eroziunea cervicala? Eroziunea cervicală: tratamente
Cum de a trata eroziunea...

Pharmabort (avort medical, non-chirurgical) - cel mai sigur tip de avort
Pharmabort sau m...

Gel de descărcare de gestiune de la femei, în cazul în care descărcarea galbenă este prezentă cu miros și inodor
Yellow discharge...

Sânge ușor în timpul menstruației: cauze, rată și patologie, simptome
Motivele au apărut...

Descărcarea după încheierea vaccinului: cât de mult merge, ce ar trebui să fie și ce să faceți, dacă...
Cât de mult te duci...

Întârzierea trage burta înainte de menstruație
Întârziere trage...

Cum să descifrăm frotiul asupra florei și care este rata indicatorilor principali?
Smear pe floră:...

Contracepție, contracepție modernă
Contramăsuri...

Trage stomacul cu o săptămână înainte de menstruație
Trage stomacul pentru...

Culoarea menstruației: sângele este roșu aprins, motivele pericolului
Culoare menstrual...

Oxytocin la naștere

Oxitocina este un hormon care se formează în creier: în hipotalamus, apoi transportat în lobul posterior al hipofizei, unde se acumulează și se eliberează în sânge. Responsabil direct de funcțiile asociate cu nașterea și alăptarea, stimulează mușchii netezi ai uterului, crește activitatea contractilă, crește ușor secreția de prolactină - un hormon responsabil de producția de lapte și, prin urmare, are un efect pozitiv asupra alăptării, ajută secreția de lapte: de la glandele mamare în canale. Uterului și glandelor mamare oxitocina trece prin sânge

Apropo, ei spun că oxitocina afectează și psihologia umană. În special, ea formează atașamentul mamei la copil imediat după naștere, provoacă o atitudine binevoitoare față de oameni, mai multă încredere și chiar se angajează în dragoste!

Cât de mult oxitocină este în organism nu este afectată de ciclul menstrual. Da, și în timpul sarcinii se schimbă puțin. Este produsă maxim până la sfârșitul sarcinii și în special noaptea, motiv pentru care nașterea începe cel mai des noaptea. Concentrația maximă a acestui hormon este nașterea.

În practica medicală se utilizează oxitocină sintetizată artificial. Introduceți-o, de regulă, intramuscular sau intravenos. Mai rar - subcutanat, deoarece atunci când este administrat pe cale orală, este rapid dezactivat de enzimele din tractul gastro-intestinal.

Introduceți drogul, de regulă, pentru a intensifica activitatea contractilă a uterului cu slăbiciunea activității de muncă. Efectul unui hormon produs artificial apare după 3-5 minute și durează aproximativ 3 ore. O cantitate nesemnificativă de hormon ajunge la făt și, prin urmare, nu are un efect particular.

Efectul hormonal crește rezistența și durata contracțiilor, cu cât este mai deschis cervixul - cu atât mai sensibil la oxitocină. Pentru ca hormonul să fie injectat, gâtul trebuie să fie gata: suficient de moale, scurtat, cu un canal ușor deschis. Când faza de muncă este activă, oxitocina este mai eficientă. Să presupunem că dacă cervixul este deschis la 6 cm sau mai mult. Oxitocina este utilizată și în cazul relaxării contracțiilor, în vederea din spate a unei prezentări occipitale sau dacă trebuie să întoarceți bebelușul.

Oxitocina se administrează NUMAI în cazul în care membranele sunt deschise sau auto-rupte.

Potrivit obstetricianilor, oxitocina trebuie administrată numai în scopuri terapeutice. Stimularea muncii pentru încheierea prematură a unei sarcini normale, efectuată fie conform dorințelor ei, fie la cererea medicului - fără niciun motiv existent - este absolut inacceptabilă.

Oxitocina este prescrisă în astfel de cazuri:

 1. Pentru a stimula activitatea generică. Dacă există riscul unor complicații la mamă sau făt în timpul administrării. De exemplu, în cazul descărcării premature a lichidului amniotic sau în absența contracțiilor.
 2. Dacă o femeie are preeclampsie progresivă și aceasta amenință atât mama, cât și copilul.

Oxytocin pentru livrare cu succes sau avort spontan

Majoritatea femeilor au auzit vreodată de acest medicament. Timp de decenii, știința obstetrică a folosit oxitocina în arta obstetrică în diferite situații, indiferent dacă este vorba despre slăbiciunea muncii, întreruperea artificială a sarcinii sau oprirea hemoragiei postpartum.

Ce este oxitocina

Oxitocina (oxitocina) este eliberată în fiole de 1 ml sub formă de soluție clară de injectare. 1 ml de soluție conține 5 UI de medicament. Puteți cumpăra tablete de oxitocină.

În rețeaua de farmacii, oxitocina poate fi vândută sub numele:

 • Ipofamin;
 • Sintotsinon;
 • Pitocina;
 • Utedrin și colab.

Oxitocina se referă la un medicament hormonal produs sintetic. În organism, acest hormon este produs în creier și este responsabil pentru procesele asociate cu travaliul și alăptarea.

Împreună cu fluxul sanguin, hormonul acționează asupra organelor țintă sub forma uterului și a glandelor mamare. În mușchii uterini captează receptori endogeni specifici.

În funcție de forma de administrare, oxitocina provoacă contracții uterine de diferite concentrații și viteze. Contracțiile uterine se produc prin creșterea concentrației de potasiu intracelular. În diferite situații obstetricale, Oxytocinul este capabil să consolideze contracțiile uterine.

Viteza de acțiune a acestui medicament depinde de metoda introducerii acestuia. Prin metoda intravenoasă, oxitocina afectează instant uterul, menținând acest efect timp de aproximativ o oră. Prin administrarea intramusculară, efectul miotonic al medicamentului apare după 3-7 minute și durează aproximativ 2-3 ore.

Pe măsură ce se dezvoltă sarcina, sensibilitatea receptorilor de oxitocină crește, atingând un maxim până la sfârșitul termenului. În starea sa naturală, oxitocina este produsă mai mult pe timp de noapte și scade în timpul zilei. Prin urmare, majoritatea nașterilor încep în timpul nopții.

Efect suplimentar al oxitocinei

Oxitocina se acumulează în ficat și rinichi, excretată în principal în urină.

Un efect suplimentar al oxitocinei este contracția celulelor alveolelor glandelor mamare și eliberarea laptelui. De asemenea, acest hormon acționează asupra mușchilor celulelor moi, crescând graba sângelui spre creier, inimă și rinichi.

Hormonul joacă un rol major în formarea afecțiunii materne postpartum pentru copil.

mărturie

Atribuiți pentru a accelera livrarea la un risc ridicat de complicații pentru mamă sau copil.

Situațiile obstetricale pentru utilizarea oxitocinei sunt asociate cu:

 1. ruperea prematură a lichidului amniotic în absența contracțiilor pentru mai mult de 12 ore (datorită riscului crescut de infectare în uter);
 2. preeclampsie severă (cu edem, presiune înaltă și proteină în analiza urinei);
 3. o stare pronunțată a conflictului Rh (cu prezența anticorpilor și distrugerea celulelor roșii din sânge în făt);
 4. operația cezariană;
 5. atonia uterului (sau ton scăzut) și sângerarea atonică;
 6. slăbirea forței de muncă (primară sau secundară, care amenință formarea fistulei interne a mamei sau încălcarea circulației cerebrale a fătului);
 7. încetarea sarcinii din motive medicale grave;
 8. contracția uterină proastă după naștere și întârzierea secreției post-uterine din uter (datorită îngustării ei ascuțite);
 9. sarcină post-termică (peste 42 de săptămâni);
 10. moartea fetală a fătului pentru expulzarea rapidă (cu deformări, subdezvoltare, făt înghețat);
 11. prevenirea sângerării uterine postpartum;
 12. prevenirea sau eliminarea laxstanței după naștere (cu producția normală de lapte).

Există un "butu" în utilizarea oxitocinei: poate fi utilizat numai atunci când colul uterin este gata (cu semne sub formă de scurtare, înmuiere și un canal cervical deschis). Dacă nu există o astfel de pregătire, în loc de oxitocină, medicamentele sunt utilizate pentru a accelera maturarea colului uterin.

Modalități de utilizare a oxitocinei

Doza de oxitocină este aleasă ținând seama de sensibilitatea individuală a corpului mamei viitoare și a fătului.

Pentru a stimula travaliul, medicamentul este administrat doar intravenos, cu o anumită rată de administrare. În acest scop, o pompă de perfuzie este adesea utilizată cu monitorizarea principalilor parametri vitali (activitatea cardiacă fetală și frecvența contracțiilor uterine ale femeii).

Cu contracții uterine excesive, infuzia este oprită imediat.

În termen de 6 ore după utilizarea prostaglandinelor vaginale în timpul travaliului, administrarea de oxitocină nu este produsă.

Principii, doze și modele de utilizare a oxitocinei:

 1. Administrarea prealabilă de soluție salină.
 2. Prepararea soluției pentru picurare la viteza de: 1 fiolă (1 ml sau 5 ME oxitocină) per 1000 ml de solvent (glucoză sau soluție de clorură de sodiu 0,9%). Soluția este preparată în condiții sterile și amestecată.
 3. Doza inițială de medicament nu este mai mare de 0,5-4 mIU / min. Apoi doza este mărită cu 1-2 mIU pe minut la fiecare 20-40 de minute până când se atinge concentrația dorită.
 4. Scăderea ușoară a ratei de administrare a medicamentului după primirea gradului dorit de contracții uterine și dezvăluirea gâtului uterin cu 4-6 cm.
 5. Creșterea foarte atentă a ratei de perfuzare la sfârșitul sarcinii, în cazuri excepționale, aducând-o la 8-9 mIU pe minut. Administrarea accelerată (20 mIU pe minut sau mai mult) este uneori utilizată pentru muncă prematură.

Efect secundar

În plus față de pozitiv, medicamentul poate avea efecte secundare sub forma:

 • hipertonicitatea și hiperactivitatea uterului, până la ruptura sa (dacă doza medicamentului este mare sau sensibilitatea uterului este excesivă);
 • spasme uterine;
 • greață și vărsături;
 • evenimente alergice (până la anafilaxie, cu agravarea respirației și a șocului);
 • aritmii cardiace și ischemie (aritmii, bradicardie) până la asfixierea fetală sau moartea în ambele;
 • intoxicare cu simptome de edem pulmonar, convulsii, hiponatremie și comă, chiar moarte (cu introducerea în paralel a unor volume mari de soluții);
 • hipotensiune arterială acută (reducerea presiunii) cu tahicardie reflexă, înroșirea feței, administrarea rapidă a medicamentului;
 • hipertensiune severă (creșterea presiunii) cu hemoragie subarahnoidă și deces;
 • hemoragie postpartum severă;
 • depresii (cu doze în creștere);
 • complicații la nou-născuți sub formă de icter sau hemoragie retinală.

Contraindicații

În unele cazuri, oxitocina poate duce la complicații grave. Contraindicații medicale pentru care este interzisă injectarea de oxitocină:

 • creșterea sensibilității la medicament;
 • inerția (insensibilitatea) uterului la oxitocină;
 • cervix neprotejat;
 • boală cardiacă severă maternă;
 • hipoxie fetală;
 • obstrucții la nașterea naturală (blocaje, modificări cicatrice sau tumori de col uterin);
 • contracții hipertensive ale uterului;
 • discrepanțele dintre dimensiunea fătului și pelvisul matern sau pelvisul îngust limitat;
 • poziția incorectă a fătului (poziția transversală sau oblică, prezentarea frontală etc.), atunci când nașterea naturală este imposibilă;
 • previa placenta sau cordonul ombilical sau prolapsul acesteia la fat;
 • distrugerea placentară prematură;
 • pre-eclampsie;
 • situații de risc de ruptură uterină (mai ales atunci când un număr mare de sarcini sau cicatrici pe uter);
 • muncă prematură;
 • polihidraminos;
 • nefropatie gravidă.

Instrucțiuni speciale

Oxitocinul poate fi, de asemenea, o amenințare la adresa sănătății și chiar a vieții tatălui și a mamei. Nu puteți renunța la nașterea "drift" folosind acest stimulator. Controlul contracțiilor uterine și starea mamei și fătului cu introducerea oxitocinei este obligatorie.

De asemenea, este important să știți despre precauția maximă privind utilizarea medicamentului atunci când:

 1. orice grad de discrepanță între dimensiunea pelvisului și dimensiunea fătului (până la anularea acestuia);
 2. sarcina după 35 de ani;
 3. hipertensiune arterială pe fondul bolilor de inimă la mamă;
 4. prezența cicatricelor pe uter (de exemplu, după operația cezariană);
 5. decesul fătului intrauterin sau prezența meconiului în lichidul amniotic (datorită riscului de embolie);
 6. cu introducerea paralelă a unui număr mare de alte soluții - interzicerea administrării unor doze mari de medicament;
 7. cu utilizarea simultană a prostaglandinelor sau a anesteziei epidurale - luând în considerare întărirea efectului medicamentului (de obicei hipertensiv);
 8. cu utilizarea în paralel a soluției de glucoză - luarea în considerare a riscului de intoxicație cu apă.

Când se utilizează oxitocină, este important ca toți pacienții să limiteze cantitatea de lichid din dieta lor.

Utilizare în timpul sarcinii și alăptării

Oxytocina gravidă este utilizată extrem de prudent din cauza riscului posibil de complicații.

În timpul alăptării, utilizarea medicamentului este posibilă deoarece intră în laptele matern în doze minime fără complicații pentru copil.

Oxitocina pentru avort

Există întrebări frecvente adresate de femei cu privire la aspectul dacă oxitocina este adecvată pentru avort și cum se utilizează în acest scop. În acest caz, medicamentul este cel mai eficient injectat în cervix.

În conformitate cu instrucțiunile, acest medicament poate fi utilizat numai de la săptămâna a 20-a de sarcină (!), Și numai strict în conformitate cu indicațiile. Adică, sarcina ar trebui să fie patologică, complicată de factorii adversi.

În unele cazuri, acest medicament este utilizat pentru avortul pierdut în 2 sau 3 trimestre, când este dificil să întrerupeți chirurgical un avort ratat.

De asemenea, acest medicament este utilizat pentru avortul incomplet pentru a curăța uterul de resturile fetale și de bucăți ale endometrului.

Este periculos să utilizați Oxytocinum pentru a vă întrerupe singur sarcina. Astfel de manipulări trebuie efectuate în clinici specializate, cu supraveghere medicală constantă.

Doza preparării avortului

Adesea pentru întreruperea sarcinii se utilizează injecții cu oxitocină. Tabletele unui medicament similar (numit Deaminooxitocină), în ciuda utilizării posibile, pot fi ineficiente.

Doza de oxitocină pentru avort se calculează de către un medic. Aceasta ține cont de durata sarcinii și de caracteristicile acesteia.

Pentru întreruperea sarcinii, oxitocina poate fi utilizată ca injecție:

 • în cervix (cât mai aproape posibil de vagin) sau inserat de către ginecolog în peretele uterin;
 • intramuscular (de obicei într-o doză de 0,5-1 UI pe oră);
 • intravenos (într-o soluție cu calculul 1-3 UI în 300-500 ml de glucoză sau soluție salină pentru întreaga perioadă, cu o frecvență de 1 picătură pe minut);
 • nasally;
 • sub formă de tablete (pe obraz în mod alternativ pe fiecare parte până când se dizolvă complet), 1 comprimat la fiecare jumătate de oră, cu o doză maximă de aproximativ 10 comprimate.

Oxitocina pentru avort

Oxitocinul provoacă contracții ale uterului gravid. Când este injectat într-o venă, medicamentul acționează instantaneu, forțând uterul să reacționeze la introducerea acestuia cu spasme crescute. Aceste reduceri se opresc numai după o oră și jumătate.

Odată cu introducerea mușchilor, oxitocina începe să acționeze după 5 minute, cu o durată de aproximativ 2-3 ore.

Înainte de a utiliza oxitocina, este important ca femeile să studieze singure instrucțiunile. Faptul că efectul medicamentului a început este indicat de durere în abdomenul inferior al unei trăgări naturale și durere ascuțită a spatelui. Aceasta indică reacția organismului la debutul travaliului. Este important să controlați presiunea, bătăile inimii și bunăstarea generală a femeilor.

După introducerea medicamentului, femeile sunt, de obicei, recomandate să se mute mai activ: de exemplu, pentru a merge în jurul valorii de secție. Odată cu apariția durerii severe, pacientul reduce activitatea. Astfel de măsuri sunt necesare pentru a spori contracțiile uterine și avortul eficient.

Un indicator al cursului unui avort este și excreția. În acest caz, la o oră după injectare apare descărcarea mucoasă a sângelui din organele genitale feminine. Eliberarea ulterioară a sângelui indică un curs normal de avort și începerea expulzării fătului.

De obicei, spotarea durează de la o oră până la o zi. Întregul proces de avort este, de obicei, însoțit de injecții cu doze de oxitocină, pe care medicul le așteaptă individual. Dozele prescrise de medicamente depind de sănătatea femeii și de evoluția avortului. Cel mai adesea, oxitocina în doza de întreținere este utilizată o dată pe zi.

Efecte secundare

Efecte secundare:

 • crize de hipertensiune arterială;
 • sângerare uterină crescută;
 • reacții alergice (până la anafilaxie);
 • bronhospasm.

Dezavantajul oxitocinei în timpul terminării sarcinii este faptul că acest medicament este departe de a întrerupe întotdeauna în mod eficient sarcina. Adesea, după oxitocină, rămân rămășițele fătului în uter, ceea ce obligă femeia să efectueze o procedură de chiuretaj.

De aceea, obstetricienii moderni folosesc adesea medicamente mai eficiente în acest scop (Mifepristone, Misoprostol, etc.).

De ce aveți nevoie de oxitocină?

Cum funcționează oxitocina Când și cum se utilizează oxitocina. Contraindicații la utilizarea oxitocinei

Pentru a spori activitatea contractilă a uterului cu forță de muncă slabă, obstetricianii folosesc adesea medicamente diferite. Cel mai faimos este încă oxitocina.

Cum funcționează oxitocina?

Oxitocina este un hormon complex care se formează în creier și exercită funcții în organism asociate cu nașterea și alăptarea. Din creierul cu flux sanguin, oxitocina ajunge la organele țintă - uterul și glandele mamare, exercitând efectul asupra lor. Oxitocina are un efect stimulativ asupra mușchilor netezi ai uterului, crescând activitatea contractilă și afectează, de asemenea, lactația, deoarece, în primul rând, crește ușor secreția de prolactină - hormonul responsabil pentru producția de lapte și, în al doilea rând, contribuie la reducerea celulelor mioepiteliale care înconjoară alveolele din sân, care produc lapte). Aceasta duce la "împingerea" laptelui din glande în canale. Studiile recente au arătat că oxitocina afectează, de asemenea, sfera psiho-emoțională a bărbaților și femeilor, determinând o dispoziție mai binevoitoare față de alte persoane și sporind încrederea în străini și, cel mai important, oxitocina este implicată în formarea atașamentului mamei la copil imediat după naștere.

Concentrația de oxitocină din sânge nu se modifică în diferite faze ale ciclului menstrual și se schimbă puțin în timpul sarcinii, rămânând la un nivel scăzut. La sfârșitul sarcinii, numărul de oxitocină crește și devine maxim pe timp de noapte și scade în timpul zilei, motiv pentru care nașterea începe cel mai des noaptea. În timpul nașterii, concentrația de oxitocină crește și mai mult și atinge un maxim până la sfârșitul celei de-a doua și a treia perioade de muncă.

Când și cum se utilizează oxitocina?

Oxitocina se administrează numai intramuscular sau intravenos, mai puțin frecvent subcutanat, deoarece atunci când este administrat pe cale orală, aceasta este rapid inactivată de enzimele din tractul gastrointestinal. După administrarea intravenoasă a oxitocinei, efectul utero-cinetic, adică acțiunea asociată cu intensificarea activității contractile a uterului se manifestă deja după 3-5 minute și durează aproximativ 3 ore. Odată cu introducerea oxitocinei la femeile gravide, cantități mici de aceasta ajung la făt și nu au nici un efect semnificativ asupra fătului. În corpul femeii, oxitocina este distrusă rapid de enzima cu același nume, oxitocinază, localizată în mușchiul uterin, glandele mamare și placenta. Activitatea de oxitocinază în timpul sarcinii crește de 10 ori, ceea ce vă permite să ajustați concentrația de oxitocină în mușchiul uterin. Se presupune că sensibilitatea uterului la oxitocină depinde, de asemenea, de numărul de receptori miometriali specifici oxitocinei, care crește în timpul sarcinii, atingând un maxim la debutul forței de muncă.

Pe baza efectului oxitocinei sintetice, au fost elaborate indicațiile pentru utilizarea acesteia. Majoritatea medicilor obstetricieni aderă destul de bine la opinia potrivit căreia oxitocina trebuie prescrisă numai în scopuri terapeutice și stimularea forței de muncă pentru finalizarea rapidă a unei sarcini normale, atunci când tratamentul medical nu este necesar, iar stimularea efectuată la cererea femeii însărcinate este categoric inacceptabilă. Prin urmare, indicațiile pentru oxitocină sunt definite în prezent destul de clar.

Oxytocina este prescrisă, în primul rând, să inițieze (induce) și să stimuleze activitatea de muncă din motive medicale, adică în situațiile în care livrarea rapidă prin canalul de naștere este necesară din cauza riscului crescut de complicații materne și fetale. Aceasta se poate întâmpla, de exemplu, cu ruptura prematură a lichidului amniotic și absența contracțiilor, deoarece în această situație o perioadă anhidră lungă (12 ore sau mai mult) crește riscul de infectare a membranei uterine și fetale. Livrarea rapidă rapidă în gestația severă progresivă a sarcinii (o afecțiune care se manifestă adesea prin apariția edemului, a proteinelor în urină, o creștere a tensiunii arteriale) - această complicație a sarcinii afectează starea mamei și a fătului. O indicație pentru administrarea oxitocinei este de asemenea un conflict pronunțat cu Rh (în acest caz, anticorpii sunt produși în corpul mamei, care distrug celulele roșii ale fătului). Sarcina este factorul determinant în dezvoltarea acestor condiții, ele pot fi tratate efectiv numai după naștere. În aceste situații, oxitocina este utilizată numai dacă cervixul este deja pregătit pentru naștere - se înmoaie, se scurtează, canalul său este aranjat. Dacă cervixul nu este încă pregătit, înainte de introducerea oxitocinei, se folosesc diferite metode pentru a accelera maturarea colului uterin.

În al doilea rând, oxitocina este utilizată pentru a stimula sau a reînnoi activitatea muncii în timp ce slăbește sau oprește activitatea contractilă a uterului, adică cu slăbiciunea muncii. Slăbiciunea travaliului este o condiție în care intensitatea, durata și frecvența contracțiilor sunt insuficiente, astfel încât netezirea colului uterin, deschiderea canalului cervical și progresul fătului apar într-un ritm mai lent. Slăbiciunea primară a activității de muncă se dezvoltă încă de la începutul muncii, iar cea secundară - după o perioadă de activitate de muncă prelungită. Slăbiciunea activității de muncă este diagnosticată în funcție de dinamica încetinită a deschiderii deschiderii uterine (mai mică de 1-1,2 cm pe oră) și datorită absenței mișcării fetale de-a lungul canalului de naștere atunci când mărimea mamei și fătului este proporțională. Starea imobilă prelungită a fătului în cavitatea pelviană poate duce la comprimarea țesuturilor moi ale mamei, urmată de fistule genitale urinare sau intestinale și efecte adverse asupra capului fetal, până la o încălcare a circulației cerebrale și a hemoragiei în creier. Numirea în timp util a oxitocinei cu slăbiciunea activității de muncă vă permite să evitați astfel de complicații.

În perioada postpartum, oxitocina este administrată în principal pentru a reduce uterul pentru a preveni sângerarea uterină postpartum (hipotonică). Cu același scop în timpul operației cezariene, medicamentul este injectat în mușchiul uterin.

În plus, după naștere, oxitocina este utilizată pentru prevenirea și tratamentul lactostazelor, deoarece facilitează evacuarea inițială a laptelui din glandele mamare în perioada postpartum timpuriu, cu condiția ca formarea laptelui să apară în mod normal.

Atenție este necesară!

Dar, din orice motive, oxitocina este prescrisă, utilizarea acesteia este permisă numai cu o supraveghere medicală adecvată, iar utilizarea oxitocinei ca inițiator sau stimulator al travaliului poate fi efectuată numai într-un spital. În același timp, oxitocina este introdusă în așa fel încât rata de deschidere a colului uterin să nu difere de cele observate în timpul administrării normale, deoarece stimularea excesivă a contracțiilor uterine este extrem de periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Atunci când se prescrie oxitocină, se iau întotdeauna în considerare contraindicațiile pentru stimularea generică. Oxitocina este contraindicată:

 • când mărimea pelvisului și a capului fătului nu se potrivesc, precum și atunci când fătul este în poziția greșită, atunci când livrarea prin canalul natural de naștere este imposibilă - de exemplu, cu un făt mare, cu hidrocefalie (patologia creierului fetal), cu o poziție transversală a fătului, cu un pelvis îngust, atunci când capul fătului este situat în așa fel încât să nu poată trece prin canalul de naștere; cu prezentarea cordului ombilical (atunci când cordonul ombilical este localizat aproape de ieșirea din colul uterin) sau în timpul pierderii sale, deoarece nașterea prin canalul de naștere poate duce la moartea fătului, precum și la placenta previa, deoarece această situație amenință dezvoltarea sângerării și este o indicație pentru operația cezariană;
 • cu o ruptură uterină amenințătoare, deoarece astfel, stimularea poate contribui la ruperea uterului, care este periculoasă atât pentru viața mamei cât și pentru viața fătului;
 • dacă există cicatrici asupra uterului, inclusiv cicatrici după secțiunea cezariană și miomectomie (chirurgie pentru îndepărtarea nodurilor unei tumori benigne a uterului - myomas), deoarece inconsistența cicatricilor și, în consecință, amenințarea cu ruptura uterină;
 • dacă există obstrucții la eliberarea prin canalul de naștere, de exemplu atunci când există o tumoare de col uterin, atrezia (supraaglomerarea colului uterin) și modificările cicatriciale care împiedică deschiderea colului uterin;
 • dacă există dovezi ale hipersensibilității la oxitocină la acest pacient (există dovezi de hiperstimulare uterină cu oxitocină la nașterile anterioare);
 • cu un cervix imatur.

Cu deosebită grijă, decideți numirea oxitocinei în sarcini multiple și miomul uterin.

Oxitocina este utilizată cu mare precauție și dacă există semne de hipoxie la făt, nu există o cantitate suficientă de oxigen, ca și în cazul utilizării oxitocinei, contracțiile devin mai frecvente și mai lungi, iar în timpul contracțiilor, aportul de sânge la placentă este afectat semnificativ.

Pentru a preveni complicațiile din utilizarea oxitocinei, doza de medicament și regimul de administrare sunt strict respectate. Doza de oxitocină administrată depinde de indicarea utilizării intenționate. Pentru a iniția travaliul, de regulă este necesară o doză mare și pentru a spori contracțiile - una mai mică. Rata administrării medicamentului crește treptat de la câteva picături la zeci de picături pe minut până când se stabilește o activitate viguroasă a forței de muncă. Odată cu dezvoltarea unei activități suficiente a forței de muncă, rata de administrare a soluției de oxitocină este redusă la doza minimă de întreținere. Se preferă metodele de administrare care utilizează pompe de perfuzie, așa-numitele infuzomate, dispozitive speciale care permit o dozare precisă a medicamentelor și mențin o rată constantă predeterminată de administrare a medicamentului.

Pe întreaga perioadă de administrare a oxitocinei pentru a controla muncile și starea fătului, obstetricianii determină forța contracțiilor uterine și frecvența contracțiilor inimii fetale. Pentru aceasta, de regulă, monitorizarea continuă este efectuată utilizând CTG (cardiotocografia). Cardiotocograful înregistrează simultan pe hârtie frecvența, amplitudinea contracțiilor și modul în care acestea afectează frecvența cardiacă a fătului. Odată cu deteriorarea fătului, care este diagnosticată de o schimbare a bătăilor inimii sale și în absența condițiilor pentru o livrare rapidă prin canalul de naștere, precum și ineficiența stimulării familiale, se efectuează o operație cezariană.

Marina Ershova
Obstetrician-ginecolog, Moscova

Despre Noi

Într-un număr semnificativ de metode de diagnosticare în laborator, există persoane pe care toată lumea le cunoaște cine a vizitat vreodată clinica (de exemplu, numărul total de sânge sau biochimie), dar un număr mare de studii specifice rămân în afara viziunii.