Hormonul TSH: norma la bărbați în funcție de vârstă, tabel de valori, metode de tratare a nivelurilor ridicate și scăzute ale tireotropinei

Cum se evaluează funcționalitatea glandei tiroide? Cum să aflăm de ce au existat probleme cu potența? Este necesară trecerea testelor pentru hormoni, pentru a afla dacă există semne externe de nereguli și de defecțiuni la nivelul organelor interne.

Un indicator important este nivelul hormonului stimulator tiroidian (TSH). Norma la bărbați în funcție de vârstă din tabel este dată pentru a compara rezultatele testului tireotropinei cu performanța optimă. Medicii dau recomandări despre cum să se pregătească pentru donarea de sânge, ce să facă dacă hormonul de stimulare a tiroidei este mai mult sau mai puțin coborât sau ridicat, datorită influenței diferiților factori.

Rolul și importanța hormonului pentru corpul masculin

Un element important al fundalului hormonal este produs de celulele hipofizare. Tirotropina controlează starea funcțională a glandei tiroide, stimulează metabolismul, previne deviațiile în producerea de tiroxină și triiodotironină. TSH secreția atinge valori maxime în prima jumătate a zilei, până la 11-12 ore. Sinteza tireotropinei este afectată de echilibrul psiho-emoțional, de cantitatea de somn și odihnă, de calitatea nutriției și de nivelul imunității.

Hormonii T4 și T3 sunt corelați cu TSH: un nivel suficient de regulatori asigură buna funcționare a sistemului nervos central, sistemul cardiovascular, sistemul reproductiv, suportă funcția sexuală, densitatea osoasă și procesele metabolice. O creștere a T3 și T4 scade producția de thyrotropin.

Valoarea hormonului tiroidian TSH pentru bărbați:

 • stabilizează glanda tiroidă;
 • efect pozitiv asupra proceselor metabolice;
 • responsabil de procesul de iod din celulele glandei tiroide din plasma sanguină;
 • menține o densitate optimă a osului;
 • normalizează potența;
 • afectează nivelul tireotropinei, testosteronului, triiodotironinei;
 • activează producția de fosfolipide, acizi nucleici valoroși, proteine.

Funcțiile TSH sunt atât de diverse încât o creștere sau o scădere a performanței într-un timp scurt afectează organele și sistemele. Cu cât funcționează mai bine glanda tiroidă, cu atât mai activ este sinteza triiodotironinei și a thyrotropinei, ceea ce duce la o abatere mai mare a valorilor TSH de la normă. Bărbații se plâng adesea de impotență, chelie, unghii fragile, iritabilitate nemotivată, slăbiciune, diaree, obezitate sau subțire, dar nu înțeleg întotdeauna că motivul constă într-un eșec hormonal.

Aflați despre metodele de tratare a comprimatelor de pancreatită, precum și cum să alegeți medicamentele potrivite.

Direcțiile generale de terapie și metode eficiente de tratare a prolactinoamelor pituitare la femei sunt descrise în această pagină.

Când și cum să luați analiza: recomandări

Când și cum să analizăm? Regulile sunt explicate de către endocrinolog sau androlog în timpul recepției. Este important să știți că unele medicamente și acțiuni ale pacienților influențează rezultatele testului. Un om ar trebui să excludă factori care interferează cu determinarea exactă a valorilor hormonului stimulator tiroidian.

Rezultatul testului este afectat de:

 • preparate care conțin acid acetilsalicilic. Administrarea acestei categorii de medicamente trebuie întreruptă cu 3-4 zile înainte de studiu;
 • starea psiho-emoțională. În ziua anterioară analizei și dimineața, cu puțin înainte de colectarea sângelui, trebuie să fii calm, este recomandabil să eviți situațiile stresante;
 • alcool și fumat. Obiceiurile dăunătoare nu numai că dăunează corpului masculin, ci și denaturează semnificativ rezultatele testului hormonal. La băuturile alcoolice și țigaretele trebuie să uitați cel puțin o zi înainte de testul de sânge pentru TSH;
 • agenții hormonali care sunt luați de un bărbat după instrucțiunile unui endocrinolog trebuie excluse cu 7-10 zile înainte de testarea nivelului de thyrotropin. Momentul exact în care trebuie să întrerupeți temporar această categorie de medicamente determină în fiecare caz medicul curant;
 • Examinarea cu raze X sau examinarea cu raze X a departamentelor scheletice nu se poate face cu cinci zile înainte de vizita la laborator;
 • Timpul optim al zilei pentru test este dimineața, de până la 11 ore. În această perioadă, nivelul tireotropinei este maxim;
 • după trezire, este imposibil să beți și să mâncați, astfel încât activitatea ficatului, a stomacului, producerea de enzime nu afectează indicatorii de tireotropină.

Rata vârstei: tabel de valori

Pentru a evalua capacitatea funcțională a glandei tiroide, medicul compară rezultatele testului cu valorile tabulare. Norma pentru bărbații de vârstă mijlocie este de la 0,4 la 4,0 mU / l. În timpul vieții, limitele superioare și inferioare ale nivelului de thyrotropin sunt la diferite niveluri.

Tabelul valorilor TSH pentru bărbații de vârste diferite:

Ce hormoni iau analiza bărbaților

Merită să reamintim că eșecul hormonal poate duce la consecințe grave, inclusiv întreruperea ireversibilă a funcțiilor sistemului endocrin și reproductiv, motiv pentru care este atât de important să transmitem în timp analiza hormonilor la bărbați. La urma urmei, devierea indicatorilor din normă poate duce la o violare a pubertății, la dezvoltarea infertilității sau la scăderea potenței. Astăzi vom încerca să înțelegem rolul hormonilor din corpul masculin, precum și o listă a testelor hormonale care sunt de obicei prescrise de androlog sau de alți specialiști.

Valoarea nivelelor hormonale pentru corpul masculin

Înainte de a vorbi despre cercetarea medicală în sine, amintim hormonii masculi și rolul lor în dezvoltarea funcției de reproducere a oricărui membru al sexului mai puternic. Deci, androgenii sunt responsabili pentru funcția reproductivă și potența unui om, sunt steroizi după tip. Totuși, androgenii sunt, de asemenea, produși de către sistemul reproducător feminin, reproduși de către ovare, chiar dacă în cantități microscopice, la bărbați, secreția apare prin glandele sistemului reproducător (testicule).

Testosteronul, principalul hormon masculin, începe să fie produs în uter (în a 8-a săptămână de dezvoltare fetală), în perioada în care crește producția de testosteron, începe dezvoltarea intrauterină a organelor genitale masculine. La momentul dezvoltării bărbaților, cea mai mare producție a acestui hormon provine în adolescență, o creștere a secreției conduce la o creștere a testiculelor, la dezvoltarea tubulilor seminiferoși și, în consecință, la reproducerea spermatozoizilor. În adolescență, apariția adolescenților se schimbă: părul crește în mod activ, vocea crește brusc, glandele sebacee încep să muncească din greu, pielea devine uleioasă și apare acneea. În același timp, corpul tânărului se dezvoltă sub acțiunea androgenilor, masele musculare cresc, torsul devine mai puternic.

Perioada de dezvoltare a adolescenților se caracterizează printr-o fluctuație a fundalului hormonal, la sfârșitul acestei vârste nu există valori puternice ale hormonilor.

Dacă un bărbat continuă să crească producția de androgeni, atunci apare balding și pierderea părului este concentrată în partea parietală a capului.

Este de remarcat faptul că dezechilibrul hormonal este cauza principală a bolii de adenom de prostată, care poate duce la cancer al prostatei. La vârstnici, producția de androgeni este redusă drastic, ca rezultat al scăderii masei musculare, activitatea sexuală scade.

Și secreția insuficientă la un om matur duce la o scădere a libidoului și la apariția unor caracteristici sexuale secundare. Deci, ce fel de teste trebuie să treci?

Care este esența studiului

Statutul hormonal este un studiu medical care studiază funcția reproductivă masculină. În cele mai multe cazuri, această analiză este prescrisă pentru spermatograma nesatisfăcătoare: fie calitatea slabă a spermei, fie un număr mic de spermatozoizi. Acest test examinează toate procesele care apar la nivelul sistemului hormonal la bărbați, astfel de hormoni sunt studiați ca:

 • prolactina;
 • testosteron total;
 • testosteron liber;
 • LH;
 • FSH;
 • SHBG (globulină care leagă hormonul sexual).

Deci, vom examina în detaliu testele și normele specificate ale indicatorilor.

testosteron

Cel mai important hormon masculin include testosteronul, care este împărțit în două tipuri: legat și activ, cu un hormon activ de 2%. Dacă vorbim despre ele separat, atunci activul pătrunde în orice celulă fără obstacole, însă proteinele care sunt folosite ca un fel de transport sunt necesare pentru mișcare.

Se știe că hormonii masculi sunt produși cel mai activ în perioada de toamnă, în timpul zilei în care secreția lor este la vârf dimineața, seara, producția scade.

Testosteronul începe să fie produs la pubertate, de la vârsta de 13 ani.

Nivelul normal al acestui hormon la vârsta de reproducere este de 300-1000 ng / l, după 50 de ani de secreție de testosteron redus la jumătate.

Acum ia în considerare cazurile de creștere a nivelului de testosteron în sânge. Amintiți-vă că sistemul endocrin, și anume glanda pituitară, este responsabil pentru producerea androgenului. Există mai multe motive pentru care glanda pituitară produce prea mult de un hormon masculin:

 • activitate fizică crescută;
 • boli oncologice ale sistemului endocrin;
 • patologie genetică;
 • Sindromul Itsenko-Cushing.

Creșterea nivelului de testosteron poate avea următoarele consecințe asupra sănătății unui bărbat:

 • acnee pe piele;
 • infertilitate;
 • apnee de somn;
 • tromboză venoasă;
 • cancer de prostată;
 • cresterea cresterii parului pe piele.

La unii bărbați, dimpotrivă, se observă un nivel redus al acestor hormoni, principalele motive fiind următoarele:

 • patologia funcțiilor hipofizare și pitotalamus;
 • anomalie testiculară;
 • Boala Alzheimer;
 • excesul de greutate;
 • fumatul excesiv;
 • utilizarea steroizilor.

Cel mai evident semn al testosteronului scăzut este un tip feminin de figura, cel mai adesea producția insuficientă de hormoni duce la infertilitate, astfel încât testul pentru determinarea nivelului hormonului masculin este atât de important. Un test de sânge pentru testosteron este dat în prima jumătate a zilei pe stomacul gol, timp de 10-12 ore nu puteți mânca și bea, de asemenea, trebuie să vă abțineți de la exerciții excesive emoționale și fizice.

FSH și LH

Analiza cea mai frecventă pentru FSH este prescrisă pentru dezvoltarea sexuală întârziată la tineri, libidoul scăzut și infertilitatea. Folicul-stimulator hormon controlează formarea tuburilor de semințe prin care trece sperma.

Nivelurile crescute ale acestui hormon indică prezența bolii renale masculine, a tumorilor în glanda pituitară sau a patologiei funcției reproductive masculine. Cel mai adesea, FSH este crescut prin administrarea anumitor medicamente sau prin radioterapie. Scăderea nivelului de producție apare la bărbații cu obezitate și patologia funcției pituitare. Performanță normală în analiză - de la 2 la 11 mU / l.

Luteinizarea hormonului controlează activitatea de producere a testosteronului și, în consecință, capacitatea de a concepe un copil. Secreția acestui hormon este întotdeauna la același nivel, normă când testarea pentru LH este de la 2 la 9 mU / l. La vârsta înaintată, producția acestui hormon este mai activă, un nivel mai scăzut indică patologia funcției pituitare și a unor afecțiuni renale.

prolactina

Prolactina afectează în principal funcția de reproducere a bărbaților, hormonul afectează de asemenea controlul greutății și manifestarea caracteristicilor sexuale secundare. La analiza prolactinei, indicatorii de la 50 la 400 mU / l sunt considerați normali.

Lista principală a motivelor pentru creșterea prolactinei:

 • probleme de somn;
 • stres;
 • stres fizic si emotional puternic inainte de a lua un test hormonal;
 • patologia glandei tiroide;
 • alcoolul și consumul de droguri;
 • tratamentul antidepresiv.

Principalul motiv pentru reducerea nivelului de prolactină este disfuncția hipofizară. Prin urmare, înainte de a trece această analiză, ar trebui să existe mai puține emoții, exerciții fizice, este interzis să fumezi și să bei alcool.

Și în sfârșit, un mic tabel de indicatori normali:

Caracteristicile analizei hormonilor la bărbați: conceptul de norme și interpretarea rezultatelor

Verificarea stării hormonale este o procedură importantă de cercetare pentru un bărbat, deoarece activitatea sistemului endocrin afectează într-un fel funcționarea tuturor sistemelor corporale. Hormonii încep să se dezvolte la oameni la momentul concepției și determină sexul copilului nenăscut. Funcția principală a hormonilor sexuali este de a reglementa funcția de reproducere a bărbaților și a femeilor, însă influența sistemului endocrin asupra funcționării normale a organismului în ansamblul său necesită analiza hormonilor în diagnosticul diferitelor boli. Starea hormonală a bărbatului: normă și patologie, cum și când să o luați.

În ce cazuri este prescris studiul

Testele hormonale la bărbați sunt de obicei prescrise pentru a verifica starea hormonală atunci când examinați un cuplu căsătorit pentru posibilitatea de a avea copii. Indicațiile pentru o astfel de analiză sunt indicatori nesatisfăcători ai materialului seminal, și anume detectarea unui număr mare de spermatozoizi sedentari și neviabili în spermatozoizi. Analiza fondului hormonal oferă o idee despre starea tuturor sistemelor de corp ale bărbaților. Pe lângă problemele legate de fertilitate, testele privind starea hormonală a bărbatului sunt prescrise pentru următoarele indicații:

 1. Infertilitatea unui cuplu căsătorit.
 2. Simptomele asociate cu posibilele tumori la nivelul testiculelor.
 3. S-au identificat probleme legate de funcționarea glandelor suprarenale.
 4. Excesul de greutate și obezitatea cu cauze inexplicabile.
 5. Acnee și alte boli inflamatorii ale pielii la adolescenți.
 6. Inconsistența indicatorilor de dezvoltare fizică la copii și adolescenți, poate fi atât în ​​urmă, cât și în avans semnificativ.
 7. Umflarea glandelor genitale masculine.

De asemenea, analiza nivelului de hormoni este arătată bărbaților și adolescenților cu afectare a funcției tiroidiene, atunci când există simptome de tirotoxicoză.

Indicația pentru analiza hormonilor este detectarea unui număr mare de spermatozoizi sedentari și neviabili în materialul seminal.

Masculii hormoni sunt determinați pe baza analizei unui set specific de componente:

 • Testosteronul este obișnuit, liber și globulină.
 • Dihidrotestosteron (DGT).
 • Luteinizant hormon (LH).
 • Prolactina.
 • Progesteronul.
 • Folicul-stimulator hormon (FSH).
 • Legarea hormonilor sexuali (SHBG).

Fiecare dintre aceste substanțe active din corpul bărbaților îndeplinește o funcție specifică, însă numai producerea tuturor hormonilor enumerați în agregat asigură statutul hormonal normal și funcționarea completă a tuturor sistemelor. Decizia cu privire la care teste pentru a lua un om, se face pe baza simptomelor.

Descrierea generală

Un test de sânge pentru hormoni vă permite să identificați conținutul în organism al bărbaților ca androgeni, care sunt sintetizați în testicule, ele reprezintă în procente 95-98% din toți hormonii masculini și cei produși de glandele suprarenale.

Testul pentru androgeni (nivelul și producția lor) permite determinarea conținutului în sânge a următoarelor substanțe:

 • Folicul-stimulator hormon (FSH).

Unul dintre cei mai importanți hormoni masculi este hormonul foliculostimulant (FSH), produs de glanda pituitară și responsabil pentru funcția fertilă a bărbaților, deoarece afectează nivelurile de testosteron. Analiza de laborator a acestui hormon este transmisă în cazurile în care spermograma a arătat un număr scăzut de spermatozoizi sănătoși și motili în ejaculare, precum și o scădere a potenței și a excitației sexuale. Hormonul FSH joacă un rol important în procesul de spermatogeneză. Norma conținutului acestui hormon în sângele bărbaților variază între 1,37 și 13,58 unități, iar patologia este atât o scădere a nivelului hormonului, cât și creșterea acestuia.

Dihidrotestosteronul este un steroid, care este cel mai important dintre substanțele hormonale masculine, deoarece depinde de faptul că depinde funcționarea normală a glandei prostatei și dezvoltarea organelor genitale la bărbați. În plus, nivelul acestui hormon în sânge depinde în mare măsură de funcția erectilă și de evoluția caracteristicilor sexuale secundare în adolescență. DHT se produce în principal în testicule, dar o mică parte este produsă de glandele suprarenale.

Perturbarea dihidrotestosteronului poate indica prezența adenomului de prostată.

Rata DHT variază în intervalul 250-990 pg / ml, pentru băieții care nu au ajuns la pubertate, această rată este mult mai mică, doar 5-50 pg / ml. Nivelul acestui hormon din sânge scade semnificativ odată cu vârsta, atunci când analiza indicatorilor de vârstă ar trebui luată în considerare întotdeauna.

Dacă norma indicată a nivelului este depășită sau, dimpotrivă, este semnificativ redusă, aceasta poate indica prezența următoarelor patologii la un om:

 1. Adenomul sau alte neoplasme din glanda prostatică.
 2. Activitatea patologică a glandelor sexuale.
 3. Tulburări endocrine ale gonadelor.
 4. Efectele terapiei hormonale.
 5. Neoplasme în glandele suprarenale.
 6. Insuficiență androgenică, rezultatul căruia este impotența totală.

Principalul simptom al depășirii ratei de DHT la bărbați este chelneria rapidă, iar deficiența la băieți, în primul rând, se manifestă într-un decalaj considerabil în dezvoltarea sexuală.

 • Testosteronul.

Testosteronul este cel mai cunoscut hormon masculin care joacă un rol decisiv în pubertate și în activitatea sexuală. Acest steroid îndeplinește cele mai importante funcții în corpul bărbaților:

 1. Procesul de formare a organelor genitale și apariția caracteristicilor sexuale secundare depind de nivelul său.
 2. Testosteronul determină natura comportamentului sexual.
 3. Intensitatea metabolismului azotului și fosforului în organism depinde de acesta.
 4. Acest hormon stimulează dezvoltarea spermatozoizilor.
 5. Afectează formarea țesutului muscular.

Testele de testosteron sunt produse.

Rata de testosteron în sângele bărbaților variază în funcție de diferiți factori:

 1. Vârsta bărbaților.
 2. Metode de determinare a indicatorului în diferite laboratoare.
 3. Stil de viață.
 4. Prezența bolilor cronice.
 5. Disponibile obiceiuri proaste.

În general, rata de testosteron este determinată în intervalul de la 345 până la 950 ng / dl, în timp ce aproximativ 40% din testosteron în sânge este forma sa biologic activă.

Obiceiurile dăunătoare afectează negativ hormonii masculini.

Testarea testosteronului este mai bună dimineața.

Evaluarea nivelului LH este inclusă în mod necesar într-o analiză cuprinzătoare a hormonilor sexuali masculini, deoarece această peptidă este implicată activ în procesul de maturare a spermatozoizilor și crește nivelul general al testosteronului.

Rata LH la bărbați variază între 2-9 mU / L, un exces de această rată poate indica prezența tumorilor în glanda pituitară în care este produs și un nivel crescut al hormonului este un simptom al insuficienței renale.

Dacă analiza stării hormonale arată niveluri scăzute de LH, aceasta poate indica o afectare a funcției fertile, care poate fi datorată prezenței obezității, luând anumite medicamente sau patologii ale hipofizei și hipotalamusului.

Pentru a face o analiză a PH este necesară nu numai în vîrstă fertilă, dar și la vârstnici pentru a controla funcțiile glandei hipofizare.

Prolactina hormonului, cum ar fi estradiolul și progesteronul, este asociată în principal cu corpul feminin, deoarece este un curs normal al sarcinii și procesul de lactație care depinde de el, dar joacă, de asemenea, un rol important pentru bărbați, deoarece nivelul său crescut provoacă o serie de tulburări ale funcției sexuale duce la infertilitate și impotență.

Norma conținutului de prolactină la bărbați este de 2,5-16 ng / ml. Excesul acestor indicatori poate fi un simptom al patologiilor hepatice, al tumorilor în glanda pituitară, al insuficienței renale, precum și al problemelor cu glanda tiroidă. Prolactina poate fi de asemenea crescută prin administrarea anumitor medicamente, în special antidepresive.

O creștere a prolactinei poate fi un simptom al patologiilor hepatice.

 • Estradiolului.

Dacă este necesar să se doneze sânge pentru a determina starea hormonală a bărbaților, este necesar să se evalueze conținutul de estradiol în sânge, deși acest hormon se referă la estrogeni și este considerat genital feminin. Estradiolul este produs de glandele suprarenale, dar numai într-o cantitate mică, principala sursă de intrare în corpul unui om este grăsimea corporală. Se constată că obezitatea mai pronunțată la bărbați, cu atât mai puțin în sângele său conține testosteronul hormonal masculin și cu atât este mai mare nivelul hormonilor feminini.

Estradiolul din corpul masculin afectează secreția de ejaculare, în plus, este implicat activ în procesele metabolice și îmbunătățește coagularea sângelui.

Rata estradiolului din sângele bărbaților variază de la 16 la 72 pg / ml.

Este necesar să se efectueze un test de estradiol după o anumită pregătire: cu câteva zile înainte de punerea acestuia în aplicare, este necesar să se elimine efortul fizic greu, alcoolul și fumatul și, de asemenea, să se abțină de la contactul sexual.

Progesteronul este un hormon necesar pentru funcționarea normală atât a sistemului reproducător feminin, cât și a celui masculin. În corpul oamenilor, acest hormon este conținut în cantități mici, dar joacă un rol important în capacitatea sa de a fertiliza, deoarece este un precursor al unor astfel de hormoni ca testosteronul și cortizolul.

Rata de sânge a bărbaților este în intervalul de 0,35-0,63 nmol / l, este mai bine să donați în prima jumătate a zilei.

Este mai bine să luați testele dimineața.

Progesteronul, ca și alte estrogeni, tinde să crească concentrația bărbaților cu vârsta, ceea ce poate duce la hiperplazia prostatică.

 • Legarea hormonilor sexuali (SHBG).

SHBG este o proteină globulină care leagă hormonii sexuali masculini și asigură transportul testosteronului prin toate sistemele corpului.

Norma GSPG este de 13-70 nmol / l pentru bărbații cu vârsta sub 60 de ani, atunci nivelul acestei proteine ​​începe să scadă.

Screeningul hormonal pentru hormonii sexuali este o procedură importantă la bărbați pentru determinarea capacității lor de a concepe un copil. Este necesar să se doneze sânge pentru hormoni și să se analizeze starea hormonală cât mai des posibil, deoarece aceasta va ajuta nu numai la problema infertilității, dar va identifica și cauza multor patologii grave.

Analiza hormonilor la bărbați

Lipsa sau excesul unuia sau altuia hormon sexual la bărbați determină infertilitate și scade potența.

Prin urmare, studiul hormonilor trebuie efectuat nu numai pentru boli, ci și ca măsură preventivă pentru a detecta patologia într-un stadiu incipient de dezvoltare și pentru a facilita procesul de vindecare.

Testosteronul hormonal la bărbați

Acest hormon aparține grupului de androgen (steroid), produs de celule Leydig în testicule și în cortexul suprarenalian.

Testosteronul la bărbați este asociat și activ. Androgenul se leagă de proteinele care îndeplinesc funcția de transport, furnizând substanța activă organelor țintă.

Testosteronul activ se deplasează prin corp și intră în celule fără obstacole.

Procentul de testosteron legat la activ este de 98% la 2%, respectiv.

Cantitatea de testosteron depinde de câțiva factori:

 • Adulți tineri - rata de 300-1000 ng / l;
 • După 60 de ani - cu 50% mai mic;
 • Anotimpuri: nivelul androgenului crește în toamnă;
 • Timpul zilei: seara, cantitatea de hormon scade cu 13%, dimineata creste.

Testosteronul începe să lucreze la bărbați de la vârsta de 13 ani. Sarcina sa este de a stimula creșterea părului, dezvoltarea organelor musculo-scheletice și genitale, efectul asupra spermatogenezei, capacitatea de a ejacula, apariția libidoului și ruperea vocii.

La adolescenți, părul corpului începe să crească activ, vocea "se descompune" și țesutul osos se maturizează. La bărbații adulți, testosteronul "direcționează" funcția sexuală și excitația.

Testosteron crescut la bărbați

Cantitatea de testosteron este controlată de glanda pituitară (glanda endocrină în creier). La niveluri scăzute, glanda pituitară secretă substanțe hormonale care stimulează testiculele să producă testosteron.

Motivul excesului acestui hormon sunt exercițiile fizice active, tumorile endocrine, sindromul Itsenko-Cushing, tulburări de natură genetică.

Consecințele creșterii testosteronului:

 • infertilitate;
 • Creșterea puternică a părului pe corp;
 • Alopecia pe cap;
 • Acnee pe fata;
 • apnee de somn;
 • Cheaguri de sânge;
 • Neoplasm malign al prostatei;
 • Instabilitatea stării psiho-emoționale.

Testosteron scăzut la bărbați

Cauza scăderii nivelului de testosteron este disfuncția hipofizei, a hipotalamului, a testiculelor, a glandelor suprarenale, a bolii Alzheimer, a obezității, a steroizilor, a abuzului de alcool și a fumatului.

Lipsa activității fizice, alimentația nesănătoasă, stresul, stresul emoțional în relațiile de familie și conflictele afectează de asemenea.

O scădere naturală a hormonului sexual are loc după sex. Principala manifestare a deficitului de androgeni este formarea unei figuri de tip feminin.

Incapacitatea unui bărbat de a concepe un copil poate indica un nivel scăzut al hormonului, deci dacă sunteți suspectat de infertilitate, este necesar să efectuați un test pentru testosteron la bărbați, prețul poate fi obținut de la consultantul clinic.

Pentru a determina nivelul de testosteron, este necesar să se pregătească în mod corespunzător: sângele este administrat dimineața pe stomacul gol, cu 10 ore înainte de a fi necesar să renunțe la hrană și apă, pentru a evita supraîncărcarea psiho-emoțională și fizică.

Analiza asupra FSH la bărbați

Folicul-stimulator hormon (FSH) este produs de glanda pituitară, este unul dintre principalii hormoni, fără de care capacitatea de a concepe este pierdută. FSH contribuie la funcționarea normală a testiculelor și a apendicelui, activează spermatogeneza și producerea de estradiol.

La un adult după vârsta de 21 de ani, rata FSH din sânge este de 0,95-11,95 mU / l. Nivelurile crescute de FGS pot să apară în insuficiența renală cronică, oncologie a hipofizei, disfuncție reproductivă și orhită. Nivel scăzut - cu greutate în exces, disfuncție hipofizară, administrarea hormonilor anabolizanți și postul.

Pentru bolile sistemului reproductiv, în special pentru infertilitate, analiza pentru FSH este de bază. Înainte de teste nu pot bea alcool, fumează și lucrează fizic. Sângele este luat dintr-o venă de trei ori într-o jumătate de oră.

Analiza pentru LH la bărbați

Luteinizarea hormonului (LH) aparține grupului de gonadotropine, hormoni produși de glanda pituitară anterioară. Acest grup include hormon foliculostimulant. Sarcina gonadotropinelor este de a activa dezvoltarea glandelor sexuale (celule Leydig) și producerea hormonilor sexuali. Cantitatea zilnică de LH fluctuează constant, deoarece hipofiza este eliberată impulsiv în sânge. Conținutul normal al LH la bărbații sănătoși este de 1,14-8,75 mU / L.

Creșterea nivelurilor LH este influențată de următorii factori: tumorile pituitare, patologiile genetice, anomaliile cromozomiale, insuficiența renală, efectele proceselor infecțioase în organele reproductive (oreion, gonoreea), activitatea fizică constantă intensă și consumul anumitor medicamente hormonale.

Scăderea nivelului LH este influențată de următorii factori: disfuncția hipotalamică și hipofizară, stresul cronic, obezitatea, obiceiurile pernicioase, complicațiile postoperatorii și steroizii anabolizanți.

Dacă este greșit să vă pregătiți pentru analiza pe PH, rezultatele vor fi distorsionate. Înainte de donarea de sânge, nu trebuie să fumezi timp de cel puțin o oră, să mâncați alimente timp de 8-10 ore, să fiți nervos. Cu trei zile înainte de analiză, sesiunile de antrenament sportiv sunt excluse.

Analiza prolactinei la bărbați

Prolactina este sintetizată de glanda pituitară, afectează abilitatea unui om de a concepe. Sarcina prolactinei este: stimularea imunității organismului, reglarea spermatogenezei, participarea la formarea caracteristicilor sexuale secundare și efectul asupra greutății. Nivelul normal de prolactină din sângele unui bărbat sănătos este de 50-400 mU / l.

Cantitatea de hormon poate crește din următoarele motive:

 • Exerciții fizice grele înainte de donarea de sânge;
 • insomnie;
 • Postul înainte de a da sânge (12 ore sau mai mult);
 • Excesul de aport de proteine ​​înainte de analize;
 • stres;
 • Durerea cronică;
 • Boli bovine;
 • insuficiență renală cronică;
 • Disfuncție tiroidiană;
 • Tratamentul cu antidepresive, beta-blocante și medicamente antihipertensive;
 • Consumul de droguri.

Manifestarea hiperprolactinemiei scade potența, infertilitatea, nivelurile scăzute de hormoni masculini, depresia, insomnia, dezvoltarea diabetului, osteoporoza, ginecomastia și creșterea în greutate.

Nivelul de prolactină din cauza bolilor glandei pituitare este redus, luând în același timp anumite medicamente.

Înainte de a lua analiza, nu trebuie să vă faceți griji, să muncesc din greu, să faceți sex, să mergeți la saună, să beți alcool și să fumați.

Analiza estradiolului la bărbați

Estradiolul aparține grupului de estrogen (hormoni sexuali feminini), produs la bărbați de către glandele suprarenale. Funcțiile estradiolului la bărbați: sinteza ejaculării, stimularea metabolismului oxigenului, întărirea sistemului osos, restabilirea terminațiilor nervoase, efectul asupra coagulării sângelui și reglarea proceselor metabolice.

Nivelul normal al sângelui este de 15-71 pg / mg. Abaterea de la normă spre o creștere duce la ginecomastie, pubertate afectată (prea devreme sau prea târziu), cancer al organelor sistemului reproducător, disfuncție erectilă și osteoporoză. Motivul pentru creșterea estradiolului poate fi ciroza, umflarea testiculelor, steroizii și greutatea corporală excesivă.

Pregătirea adecvată pentru donarea sângelui pentru un test de estradiol: 48 de ore înainte de naștere, renunțați la sex, alcool, fumat și muncă fizică tare. Sângele este luat dintr-o venă dimineața pe un stomac gol.

Analiza hCG la bărbați

Gonadotropina corionică umană (hCG) este produsă la bărbați de către testicule, rata hCG fiind de 2,5 mU / ml. Sarcina principală a hCG este de a activa celulele Leydig în embrionii masculi, celulele Leydig produc testosteron. Nivelurile ridicate de hCG la bărbați pot indica dezvoltarea unei tumori canceroase a sistemului reproducător sau digestiv.

Reguli pentru donarea sângelui pentru analiza nivelului de hCG: timp de 12 ore, nu mâncați, nu beți apă, nu suprasolicitați, nu jucați sporturi sau nu faceți o muncă fizică grea și evitați stresul.

O analiză a hormonilor la bărbați poate fi făcută la centrul medical specializat AltraVita. Un specialist înalt calificat va descifra rezultatele testului și va sfătui.

Ce teste pentru hormoni trebuie să treacă bărbați

Producția de hormoni începe să apară în timpul dezvoltării intrauterine. La adolescenți, producția de hormoni sexuali crește dramatic, iar pubertatea începe.

Barbatii sexuali masculari determina sexul copilului, sunt responsabili pentru dezvoltarea si formarea caracteristicilor sexuale (primare si secundare), a functiei sexuale, reproductive si a dezvoltarii sexuale. Dar, pe lângă impactul asupra organelor genitale și funcției de reproducere, există un impact asupra altor sisteme și organe.

Indicatii pentru donarea de sange pentru hormoni

Cercetarea hormonilor masculini este efectuată, de preferință, în următoarele cazuri:

 • Cu dezvoltare sexuală întârziată. În cei 11 ani, băieții încep de obicei pubertatea. Se caracterizează printr-o creștere rapidă sub acțiunea hormonilor sexuali, o creștere a masei musculare și o creștere a părului. Părul facial vellus se transformă în greu, barba și mustața încep să crească, apare pigmentul scrotului, testiculele și penisul cresc în dimensiune.
 • Când se stâncește la adolescenți. Este necesar să se acorde atenție dacă creșterea băiatului este foarte diferită de creșterea colegilor săi.
 • Atunci când apare obezitatea pe tipul de sex feminin. În astfel de cazuri, grăsimea este depusă pe abdomen și coapse.
 • Atunci când ginecomastia (creștere marcată și umflarea glandelor mamare).
 • Scăderea libidoului.
 • Cu infertilitate (cu viața sexuală regulată și absența metodelor contraceptive timp de 1 an).
 • Cu o scădere a potenței.
 • Odată cu dezvoltarea tumorilor benigne și maligne ale organelor genitale.

Trebuie reamintit că în caz de infertilitate este necesar să se treacă un examen pentru doi parteneri. Un bărbat, în plus față de testele de sânge pentru hormoni sexuali, trebuie să facă o spermogramă.

Patologia revelată la soție nu exclude prezența patologiei la om.

Hormonii care au un impact major asupra funcției sexuale

Principalii hormoni care afectează în mod direct starea organelor genitale la bărbați:

 • folicul-stimulant hormon (FSH):
 • dihidrotestosteron (DHT);
 • testosteron;
 • hormon luteinizant (LH);
 • prolactina;
 • estradiol;
 • o globulină care leagă proteine ​​sau peptide (SHBG);
 • HCG (gonadotropină corionică umană).

Folicul-stimulator hormon (FSH)

FSH este produs de glanda pituitară.

La bărbați, hormonul are următoarele efecte:

 • stimulează producția de testosteron;
 • reglementează producția de spermă;
 • reglementează dezvoltarea sexuală;
 • promovează dezvoltarea corzilor spermatice.

Conținutul de FSH în sângele unui bărbat sănătos variază de la 2 la 12 mU / L.

Numerele de peste 12 mU / l FSH se găsesc în următoarele afecțiuni:

 • tumori pituitare;
 • insuficiență renală;
 • în timp ce iau anumite medicamente;
 • orhită (inflamație în testicule);
 • cu radioterapia pacienților cu cancer.

Au fost observate nivele scăzute de FSH:

 • malnutriția (postul sau obezitatea);
 • în timp ce iau medicamente anabolice pentru a construi țesut muscular;
 • cu patologia glandei pituitare, care inhibă producția de FSH.

Dihidrotestosteron (DGT)

Acest hormon este produs în organism din testosteron utilizând enzima 5-alfa reductază.

Acțiunea principală a dehidrotestosteronului în corpul unui bărbat:

 • formarea de caracteristici sexuale secundare (duritatea vocii, creșterea părului pe corpul unui tip masculin și altele);
 • formarea musculara;
 • dorința sexuală;
 • dezvoltarea și funcționarea glandei prostate;

Conținutul de DHT din sângele unui bărbat sănătos variază de la 250 până la 990 pg / ml.

Excesul acestor cifre are loc în următoarele boli și condiții patologice:

 • cu tumori ale glandelor suprarenale și ale glandelor sexuale;
 • cu adenom de prostată;
 • când luați medicamente care conțin testosteron.

Nivelurile reduse de DHT se regăsesc în următoarele boli și condiții:

 • impotenta;
 • alopecie;
 • reducerea 5 alfa reductazei;
 • luând medicamente care inhibă acțiunea 5-alfa reductazei.

testosteron

În testicule, majoritatea testosteronului este sintetizată.

Influența sa principală asupra corpului masculin:

 • responsabil pentru formarea normală a scheletului;
 • responsabil pentru dezvoltarea masei musculare;
 • responsabilă pentru sănătatea sexuală și reproductivă;
 • responsabil pentru dezvoltarea spermei;
 • stimulează dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare;
 • afectează starea emoțională.

Norma conținutului acestui androgen din corpul unui om variază între 350 și 1000 U sau 5,76 până la 28,14 nmol / l. Conținutul său în sânge se schimbă în timpul zilei, crescând cât mai mult posibil dimineața. Prin urmare, se recomandă efectuarea unui test de sânge dimineața.

Au fost observate nivele crescute de testosteron:

 • în timp ce iau steroizi anabolizanți;
 • este o variantă a normei - cu o constituție sexuală puternică.

Bărbații care au o creștere a nivelului hormonal al testosteronului în sânge trebuie să-și amintească faptul că corpul lor este vulnerabil. Acestea pot prezenta următoarele procese patologice:

 • boli cardiovasculare;
 • adenom sau cancer de prostată;
 • acnee;
 • alopecie;
 • boli ale sistemului nervos sub forma schimbărilor de dispoziție, agresivitate, insomnie, anxietate crescută.

Motivele pentru reducerea nivelului de testosteron sunt explicate prin:

 • disfuncția glandelor suprarenale sau a testiculelor ca rezultat al diferitelor procese patologice;
 • modificări legate de vârstă în organism;
 • consecința radiației sau chimioterapiei la pacienții cu cancer;
 • boli ale hipofizei și hipotalamusului;
 • obezitatea corpului;
 • anomalii cromozomiale.

Hormonul luteinizant (LH)

LH se produce în glanda pituitară.

Principalele funcții ale LH:

 • stimulează sinteza testosteronului;
 • îmbunătățirea permeabilității cordului spermatic pentru testosteron.

Norma la un om sănătos are un conținut de LH în sânge de 0,5-10 miere / l.

Au fost găsite niveluri crescute de hormoni în sânge:

O scădere a nivelului de PH are loc în următoarele condiții:

 • sub stres;
 • cu diverse dependențe: fumatul, alcoolismul, obezitatea alimentară;
 • în bolile glandei hipofizare.

Rolul prolactinei

Prolactina din organismul masculin este responsabilă pentru maturarea spermatozoizilor și producerea de testosteron.

Conținutul de prolactină la o persoană sănătoasă din sânge este de 53-360 mU / l.

Numerele mari de prolactină vor avea următoarele boli:

 • ciroza hepatică;
 • hipotiroidism;
 • insuficiență renală;
 • boli autoimune;
 • luând anumite medicamente (antihistaminice);
 • boli ale glandei hipofizare.

Cu o creștere prelungită a corpului unui bărbat, nivelul de prolactină dezvoltă ginecomastie (o creștere a glandelor mamare), există un efect negativ asupra funcțiilor masculine - spermatogeneza este perturbată și se poate dezvolta infertilitatea.

O scădere a nivelului de prolactină este foarte rară și indică o defecțiune în glanda pituitară.

Principalele funcții ale estradiolului

Estradiolul din organismul masculin este responsabil de următoarele procese:

 • creșterea osoasă;
 • coagularea sângelui;
 • reglează colesterolul din sânge.

Estradiolul este considerat hormon feminin, dar în cantități mici se găsește și la bărbați. Este produsă de cortexul adrenal și țesutul adipos. Cu obezitatea, testosteronul din țesutul adipos se transformă în estradiol.

La un om sanatos, concentrația estradiolului din sânge este de 15-70 pg / ml. Excesul acestor cifre se găsește în următoarele boli și condiții:

 • cu obezitate;
 • cu tumori testiculare;
 • cu boli hepatice;
 • în timp ce luați hormoni anabolizanți.

Scăderea estradiolului este mai puțin frecventă: cu post, abuz de obiceiuri proaste, concentrație crescută de prolactină, prostatită.

Proteina sau peptida legată de globulină (SHBG)

Acest globulină este produs în ficat și servește să se lege de testosteron, dehidrotestosteron, estradiol, le pune într-o stare inactivă și le transportă în sânge.

Conținutul normal al HSPG variază de la 13 la 671 nmol / l.

Nivelul hormonilor crește cu:

 • boli hepatice;
 • glanda tiroidă (hipertiroidism);
 • foame.

SHBG redus observat cu:

 • obezitate;
 • boala tiroidiană (hipotiroidism);
 • utilizarea androgenelor.

Unele laboratoare determină indicele de testosteron liber este concentrația de testosteron total împărțită la concentrația de peptidă care leagă globulina. În mod normal, indicele variază foarte mult de la 14,8 la 95%.

HCG (gonadotropină corionică umană)

Dacă în analize nivelul acestui hormon este peste normă, atunci acest lucru poate indica maladii de cancer:

 • tumori de origine germinală (cancer testicular);
 • cancerul de sân, tractul gastro-intestinal;
 • în cancer drept și gros.

Reguli pentru donarea de sânge pentru hormoni

La bărbați, analiza hormonilor este luată dimineața pe un stomac gol. Sânge venos necesar. Procedura de a lua sânge este nedureroasă și durează câteva minute.

Pentru a obține un rezultat fiabil, trebuie să respectați mai multe reguli.

 • Studiul se desfășoară pe stomacul gol.
 • Fumatul este interzis timp de mai multe zile în ajunul studiului.
 • Se recomandă reducerea efortului fizic cu câteva zile înainte de procedură.
 • Recepția medicamentelor, dacă este posibil, anulați pentru câteva zile înainte de livrarea analizei.
 • Evitați supraîncălzirea și supraîncărcarea corpului în ajunul procedurii.

Acțiuni la o deviere a rezultatelor analizelor de la normă

Trebuie reamintit faptul că fiecare laborator poate avea propriile unități de măsură și, prin urmare, normele indicatorilor pot varia.

Este de dorit ca în identificarea testelor patologice pentru hormonii sexuali să se efectueze din nou un studiu. În identificarea încălcărilor, este necesar să apară la numirea cu un urolog sau un androlog.

Astfel, dacă este necesar să se facă un test de sânge pentru hormoni sexuali unui bărbat, trebuie să respectați regulile de pregătire, să consultați medicul dumneavoastră și să nu descifrați rezultatele pe cont propriu.

Normele de analiză a hormonilor la bărbați

O analiză în timp util a hormonilor la bărbați nu numai că poate simplifica diagnosticul tulburărilor de reproducere, ci și protejează împotriva dezvoltării multor patologii și a deteriorării bunăstării.

Ce hormoni sunt masculi, ce valori sunt considerate acceptabile și ce cauzează o schimbare în nivelurile hormonale - aceste și alte întrebări sunt răspunsate în articol.

Rolul androgenilor

Barbatii sexuali hormonali - androgeni - sunt responsabili pentru formarea organelor genitale masculine si sprijina functia de reproducere.

Există mai multe tipuri de androgeni, dintre care unele sunt cuprinse în corpul feminin (și sunt produse de ovare), dar în cantități extrem de mici.

Androgenii sunt hormoni steroizi și sunt produși de glandele sexuale masculine - testiculele.

Producția de testosteron (principalul hormon masculin) începe la făt în a 8-a săptămână de sarcină.

Creșterea concentrației substanței conduce la formarea de organe masculine (penis, scrot, glandă prostatică).

În adolescență, de la vârsta de 11 ani, băieții măresc secreția de hormoni, provocând creșterea testiculară, care este considerată primul semn al debutului pubertății.

Dezvoltați treptat tubulii seminiferoși, în care se produc spermatozoizi. În plus față de transformarea organelor genitale (creșterea lungimii și grosimii penisului, apariția pliurilor scrotului), apariția tânărului se schimbă: pielea devine mai groasă și mai groasă, poate apărea acnee, părul pe corp și crește și crește mușchii centurii umărului greutate. În timp, vocea devine mai accentuată datorită îngroșării țesutului cartilajului laringian.

Odată cu sfârșitul pubertății, o schimbare bruscă a fluctuațiilor hormonale se oprește. Cu toate acestea, o creștere prelungită a nivelului de androgeni conduce treptat la alopecie și apariția de patch-uri cheli. Barbatii pot prezenta caderea parului, in special pe coroana.

Modificările nivelelor hormonale sunt unul dintre principalele motive pentru dezvoltarea adenomului de prostată. La vârsta mijlocie, se poate dezvolta cancer de prostată.

Datorită scăderii legate de vârstă a concentrației de androgeni la bărbații mai în vârstă, există o scădere a masei musculare, o scădere a libidoului și eficiență, o deteriorare a concentrației. Conform studiilor moderne, conținutul de hormoni afectează densitatea țesutului osos.

Producția insuficientă de hormoni duce la un decalaj în dezvoltarea organelor genitale și la caracteristicile sexuale secundare. La maturitate, infertilitatea se poate dezvolta datorită concentrației scăzute de hormoni masculini din sânge.

Din moment ce androgeni sunt produse de testicule, orice anomalii în dezvoltarea acestui organ va conduce la o scădere a secreției de hormoni.

Cauzele subdezvoltării testiculelor pot fi genetice și fiziologice. Sindromul Klinefelter este o boală genetică care nu poate fi corectată.

Un tânăr cu această patologie se distinge prin picioarele prea înalte, lungi, lipsa părului pe corp, timbrul ridicat al vocii.

Incisiv localizat testicul poate provoca dezvoltarea unui proces atrophic în organism și de a reduce producția de androgen.

La băieții nou-născuți, prolapsul testicular apare de multe ori după naștere. Această condiție este ușor de determinat vizual datorită asimetriei testiculelor. Cryptorchidismul ar trebui să fie controlat de un pediatru, uneori patologia dispare singură.

Analiza testosteronului

Testarea testosteronului se numără printre testele care trebuie luate dacă suspectați un eșec al echilibrului hormonal.

Testosteronul este principalul hormon masculin secretat din colesterol în testicule și glandele suprarenale. Androgenul este sintetizat în cantități mici în corpul feminin (ovarele sunt responsabile pentru producția sa).

Evidențiați forma liberă și legată de testosteron. Primul este rezultatul metabolismului periferic.

Rata de testosteron liber în organismul masculin este de aproximativ 2%. Odată cu aceasta, raportul dintre formele legate și libere ale hormonului la bărbații sănătoși ar trebui să se situeze în intervalul de la 14 până la 95%.

Androgenul este implicat în dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, este responsabil pentru libidou și potență, este implicat în secreția de spermă.

Bărbații sunt obligați să efectueze testosteron prin timbrul scăzut al vocii, părul crescut al corpului, masa musculară mare și înălțimea înaltă.

În timpul pubertății, nivelul de ser de testosteron la un om se schimbă. Variațiile zilnice ale concentrației hormonului sunt, de asemenea, notate: vârful conținutului de androgen din sânge cade dimineața, iar seara indicele scade semnificativ. Norma pentru bărbați de la 14 ani este de 5,76 - 28,15 nmol / l.

Nivelul redus al androgenului se referă la problemele de pubertate la băieți și la scăderea libidoului la bărbați.

Concentrația prea mică a hormonului este diagnosticată în cazul prostatitei cronice, a supraponderalității, a sindromului Down.

Nivele mai puțin periculoase și ridicate de testosteron în sânge: o abatere de la normă într-un mod mare poate indica un debut precoce al pubertății, indică dezvoltarea unei tumori, semnalând prezența disfuncției congenitale a corticosuprareninei.

Pentru a clarifica cantitatea de testosteron în corpul unui bărbat trebuie să treacă un sânge venos. Prelevarea de probe de sânge se efectuează dimineața, înainte de mese.

În ajunul procedurii este interzis să fumați și să jucați sport. Pe baza rezultatelor testelor de laborator, medicul va putea diagnostica și identifica cauzele modificărilor nivelului androgenului din sânge.

Rolul FSH și LH în corpul unui bărbat

FSH este un hormon care stimulează foliculul, responsabil pentru dezvoltarea tuburilor de semințe, de-a lungul cărora se efectuează plasma seminal și celulele spermatozoizilor.

Androgenul crește cantitatea de testosteron din sânge, ducând la maturizarea și secreția accelerată a celulelor germinale masculine.

Analiza FSH ar trebui luată la o scădere a potenței, infertilității, dezvoltării sexuale premature sau întârzierii sale.

Un nivel ridicat de androgen poate fi un semn al patologiei rinichilor, tumorilor din glanda pituitară, orhitei, tulburărilor funcției de reproducere.

În plus, unele medicamente și radioterapia pot crește concentrația de FSH.

O scădere a conținutului androgenului este tipică pentru pacienții care suferă de obezitate și funcția pituitară suprimată.

Devirarea de la normă se observă în timpul tratamentului cu postul și terapia cu antibiotice. Rata indicatorilor hormonului din sânge - de la 2 la 11 mU / l.

Fundalul hormonal al unui bărbat depinde de raportul dintre doi hormoni - FSH și LH. LH este un hormon luteinizant sintetizat de glanda pituitară anterioară.

LH este responsabil pentru stimularea secreției de testosteron și, în consecință, pentru buna funcționare a sistemului reproducător.

Printre altele, hormonul afectează creșterea permeabilității vaselor deferente și vaselor deferente.

Dacă la femei concentrația hormonului se schimbă în raport cu faza ciclului și se observă vârful în numărul de LH în timpul ovulației, atunci la bărbați nivelul hormonului este constant. Norma pentru un bărbat sănătos este de la 2 la 9 mU / l.

LH crește natural la bărbații mai în vârstă. La vârstele tinere și mijlocii, o modificare a conținutului hormonal într-un mod mare indică o patologie a testiculelor sau a hipofizei, a bolilor renale. În plus, o creștere accentuată a LH este observată pe fondul încărcărilor sportive intense și a stresului.

O scădere a conținutului de LH din sângele unui bărbat indică o deficiență în producția de spermă. Scăderea numărului de spermatozoizi poate determina infertilitate.

Nivelul normal al androgenului și raportul dintre FSH și LH asigură o funcționare stabilă a sistemului reproductiv masculin și capacitatea de a concepe un copil.

Alți hormoni masculini

Printre testele pentru hormoni la bărbați, în plus față de testosteron, FSH și LH, au fost studiile izolate ale unui grup de substanțe mai puțin active - estradiol, prolactină, hCG.

Estradiolul, care este principalul hormon feminin, este sintetizat în corpul masculin prin schimbarea testosteronului în hipoderm.

De aceea, pacienții care suferă de obezitate au un nivel scăzut de testosteron și o cantitate crescută de estradiol.

În mod normal, nivelele hormonale din sângele bărbaților variază de la 16 la 72 pg / ml.

Deoarece estradiolul este asociat direct cu testosteronul, creșterea acestuia va indica o scădere a nivelului de testosteron și a patologiilor asociate (boli hepatice, tumori în testicule, obezitate).

Concentrațiile scăzute ale hormonilor pot fi declanșate de fumat, exerciții excesive și lipsa de proteine ​​în dietă.

Prolactina este un hormon sintetizat de glanda pituitară. La femei, prolactina este responsabilă pentru lactația și dezvoltarea glandelor mamare, în corpul masculin se găsește în cantități mici.

Nivelurile ridicate ale hormonilor sunt diagnosticate în ginecomastie și tumorile hipofizare (prolactinom). Norma de concentrație a prolactinei este de la 53 la 360 mU / l. Nivelul hormonului este sensibil la stres, deci este necesar să treceți analiza într-o stare calmă.

HGH este sintetizat de testicule și un conținut ridicat de hormoni, în primul rând, vorbește despre probleme cu testiculele, de exemplu, despre dezvoltarea neoplasmelor. În mod normal, hCG în sânge este în intervalul 1-5 mU / L.

Pentru teste suplimentare, regulile generale sunt valabile: sângele este donat dimineața, pe stomacul gol, în ajunul prelevării de probe de sânge, orice efort intens fizic și stres sunt interzise. Nu se recomandă supraîncălzirea și supraîncărcarea corpului.

Dacă există semne de insuficiență hormonală, trebuie să consultați un specialist. Medicul vă va spune ce teste trebuie să faceți pentru diagnosticare, selectați doza optimă și regimul de tratament.

Despre Noi

Insulina este un hormon proteic care este sintetizat de celulele pancreatice. Funcția sa biologică este de a satura celulele și țesuturile cu nutrienți, în special glucoza. Producția sa este direct proporțională cu nivelul zahărului din sânge, iar în insuficiența acută putem vorbi despre prezența diabetului.