Principalele semne și cauze ale testosteronului scăzut la bărbați

Testosteronul este principalul hormon sexual care reglementează funcționarea întregului corp masculin. Împreună cu androstendiona, precum și dihidrotestosteronul, determină tonul formărilor subcortice ale creierului și ale sistemului nervos. Testosteronul stimulează activitatea glandelor sexuale, susține activitatea sexuală. În plus față de proprietățile androgenice, hormonul are un efect anabolic asupra țesuturilor organismului, asigurând creșterea musculară și rezistența osoasă. Testosteronul scăzut (deficitul de androgeni) afectează negativ atât starea fizică, cât și cea psihică a bărbatului.

Lipsa testosteronului și apariția unui bărbat

Simptomele insuficienței androgene sunt adesea, în sens literal, acolo. Semnele externe ale testosteronului scăzut la bărbați:

 • Puternicitatea părului și a corpului;
 • Tonus muscular redus, mușchii pectorali ușor îndoiți;
 • Umeri feminini, abdomen mărit (obezitate abdominală);
 • Piele tencată și uscată;
 • Abundență de transpirație fără cauze.

Lipsa testosteronului afectează nu numai aspectul omului, ci și caracterul său: există iritabilitate excesivă, temperament, senzație de senzație, adesea depresie. Somnul, memoria se agravează considerabil, viteza reacției încetinește. Un simptom esențial al deficienței testosteronului este scăderea libidoului. Bărbații cu deficit de androgeni se plâng periodic de dureri în piept și oase, tulburări de ritm cardiac și bufeuri. Astfel de simptome sunt adesea înșelătoare medici care încearcă să trateze efectul fără a afecta cauza în sine.

Cauzele testosteronului scăzut

Cea mai mare parte a testosteronului este produsă în testicule. Reglează sinteza hormonului sistemului hipotalamo-pituitar al creierului. Întreruperea comunicării între aceste organe, precum și eșecurile în procesele biochimice ale corpului conduc la deficit de androgeni.

Nivelul de testosteron la bărbați este determinat de o serie de factori:

 1. Funcția testiculelor, și anume gradul de activitate al celulelor Leydig.
 2. Prezența sau absența obstacolelor la transportul testosteronului la receptori și organe. Cantitatea de hormon într-o formă biodisponibilă (testosteron liber) depinde de acest factor.
 3. Starea aparatului receptor și activitatea enzimelor în organe care țintesc testosteronul. Cu deficit de receptor și enzimatic, terapia de substituție hormonală va fi ineficientă.
 4. Intensitatea producției de androgeni de către glandele suprarenale.
 5. Starea ficatului. Unul dintre obiectivele acestui organism este transformarea testosteronului "consumat" în metaboliții inactivi, precum și producerea colesterolului - principala componentă a hormonului masculin. Cu patologii hepatice, sinteza testosteronului este încetinită și o parte din volumul său este transformată în estrogen feminin în loc de utilizare.

Bolile cronice care determină o scădere a testosteronului:

 • Hemocromatoza (încălcarea absorbției fierului, care duce la acumularea acestuia în organism);
 • Rinichi și insuficiență hepatică;
 • anemie;
 • Tirotoxicoză și hipotiroidism - producție excesivă și insuficientă de hormoni tiroidieni;
 • Diabetul zaharat;
 • Meningită, encefalită;
 • HIV;
 • obezitate;
 • Tumorile hipofizei și hipotalamusului;
 • Andropause.

La un copil, deficitul de androgeni se poate manifesta, de exemplu, datorită anomaliilor cromozomiale, criptorhidismului, leziunii sau torsiunii testiculelor, după oreion sau rubeolă. La adolescenți, semnele de anomalii hormonale devin de obicei vizibile numai în timpul pubertății, care în unele cazuri nu apare deloc. La bărbații tineri sexual maturi, cauzele de deficiență de testosteron sunt de obicei dobândite.

Starea psihologică

Pentru a mentine un nivel normal de testosteron la un barbat, o conditie necesara este satisfactia sa cu propria sa viata, o stare psihologica confortabila. Tensiunea pe termen scurt provoacă un salt al testosteronului, care este exprimat în agresiune, crescând viteza de reacție și claritatea minții. Stresul cronic sau depresia provoacă o lipsă de androgen - organismul dezactivează instinctul de reproducere, încercând să rezolve problema disconfortului psihologic. Sa dovedit că un împrumut banal sau ipotecare banale scade automat nivelul de testosteron al bărbaților cu 15-20%. Creșterea hormonului are loc numai după rambursarea obligațiilor

Nivelurile de testosteron depind, de asemenea, direct de stima de sine a unui om: încrederea în propriul său succes oferă un fundal androgen constant constant. Pierderea muncii, incapacitatea de a satisface nevoile familiei creează premisele pentru reducerea cantității de hormon masculin.

Inamicul grav al testosteronului este o lipsă regulată de somn, conducând treptat organismul la o stare stresantă. Dacă un om doarme 5-6 ore pe zi, atunci nivelul androgenilor din corpul lui va scădea inexorabil într-o săptămână.

Alimente, obiceiuri proaste și sport

Compoziția dietă zilnică, fumatul, alcoolul, gradul de activitate fizică - factorii care modelează sănătatea umană și, în special, hormonii.

Obiceiuri rele

Mulți oameni subestimează pericolul de alcool pentru androgeni. În primele 5 minute după consumul de alcool, testosteronul crește, apoi revine la nivelul anterior și apoi scade semnificativ. Din intoxicația cu alcool, țesuturile testiculare sunt deteriorate, dar glandele suprarenale continuă să sintetizeze în mod corespunzător androstenedione. Ca rezultat al încărcăturii crescute a ficatului (când nivelul bilirubinei depășește 25 μmol / l), acest hormon nu este eliminat, ci este transformat în estrogen.

Ca urmare a experienței oamenilor de știință americani, sa constatat că oprirea completă a sintezei hormonului masculin este suficientă pentru a bea în mod regulat timp de trei luni și pentru a obține aproximativ 20 de kilograme în plus prin alimentație nediferențiată. Pentru testosteron, berea este deosebit de dăunătoare, iar consecința utilizării frecvente a acesteia este un stomac deosebit, în care estrogenii feminini sunt sintetizați în mod activ.

De la estrogeni, pe lângă "burta de bere", la bărbați începe formarea corpului în funcție de tipul feminin - pieptul crește, volumele în părțile laterale și pe șolduri

Fumătorii riscă și sănătatea sistemului lor endocrin. Cantitatea de testosteron și un număr de alți hormoni scade într-o luptă inegală cu toxinele care intră constant în organism.

Produse și băuturi

Phytoestrogeni sunt conținute nu numai în bere, dar și în soia. Orice produs pe baza acestei plante poate reduce cantitatea de androgeni.

Riscul androgenilor și iubitorilor de dulciuri. Ca răspuns la aportul de glucoză, organismul eliberează insulina, un antagonist al hormonului de testosteron. Cantitatea colosală de zahăr este conținută în băuturile efervescent Cola, consumul regulat de care va duce în mod inevitabil la dezechilibru hormonal și obezitate. Rata zilnică de zahăr pentru un bărbat este de 6 lingurițe, iar într-un pahar de "Coca-Cola" există aproximativ 11 dintre ele.

În ceea ce privește cafeaua, 2-3 cani de băutură, de preferință preparate din fasole proaspăt măcinată, nu vor afecta nivelul testosteronului. Ca dovadă, se poate cita un studiu publicat în Jurnalul nutrițional încă din 19 octombrie 2012 (și aici este un alt studiu similar https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmed/23078574).

O amenințare serioasă la testosteron este carnea de la bovine, porci și găini. Producătorii străini și unii ruși pentru creșterea rapidă a cărnii își hrănesc în mod activ "animalele de companie" cu hormoni feminini. Prin urmare, pubertatea timpurie a fetelor, observată în ultimii ani. Relativ sigur este mielul. Același pericol aduce lapte de vacă gras.

Un efect distructiv asupra testiculelor afumate, gătite într-un mediu industrial cu utilizarea fumului lichid. Homemade fumatul cald nu aduce rău.

Grapefruiturile sunt, de asemenea, printre produsele nedorite, deoarece conțin substanțe care măresc nivelul de aromatază - o enzimă dăunătoare pentru bărbații care transformă testosteronul în estrogen.

Fast-food-ul nu este doar rău pentru testosteron și potență. Consumul de acest tip de alimente poate duce o persoană sănătoasă la o profundă dizabilitate. Grasimile trans grase se găsesc și în jetoane, gogoși și brioșe, glazură, cookie-uri, vafe, dulciuri, prăjituri - în toate produsele produse folosind ulei vegetal industrial, spirtoase, margarină.

Unele surse menționează mentă ca agent de scădere a testosteronului. Afirmația este controversată, deoarece experimentele au fost efectuate doar pe rozătoare, care au fost injectate cu o cantitate excesivă de extracte de cret și de menta (studiu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmed/25386406). Efectul unei scăderi a testosteronului este remarcat de femeile care consumă în mod regulat decocții de menta pentru acest scop. Nu există recenzii similare din partea bărbaților care uneori adaugă mentă la ceaiul lor.

Formarea fizică și abstinența

Nivelurile de testosteron pot reduce atât hipodinamia cât și antrenamentele debilitante (în special alergarea la distanțe lungi). Mulți bărbați sunt forțați să-și petreacă cea mai mare parte a timpului în scaunele de birou sau de mașină, ceea ce înseamnă stagnarea sângelui în organele pelvine și lipsa hranei testiculare. Prostatita stagnantă se alătură treptat. Unii sunt prea zeloși în sală. Forța de antrenare crește testosteronul, dar numai dacă se face fără utilizarea de steroizi și nu pentru uzură. La bărbați "în curs", producția propriului hormon scade și poate fi dificil să se restabilească în timpul perioadei de "recul".

În rândul sportivilor, abstinența de la sex este practicată pentru a îmbunătăți performanțele fizice înainte de o performanță. Baza este pierderea hormonului în timpul ejaculării. Testosteronul va crește de fapt (de 2 ori) în primele 3 zile după ejaculare, apoi va reveni la nivelul său normal, iar după o lună cantitatea de hormon va scădea treptat.

De asemenea, masturbarea frecventă poate provoca deficiență de androgeni, deoarece testosteronul nu va avea timp să se recupereze (acest lucru necesită cel puțin 8-12 ore după ejaculare). În același timp, epuizarea fizică și emoțională, oboseala cronică vor veni.

Unii bărbați în căutarea unei bune condiții fizice se epuizează cu diete cu conținut scăzut de grăsimi. Aceasta este o deteriorare mare a sistemului endocrin, deoarece literalmente în 2 săptămâni nivelul testosteronului va scădea sub normal. Omul de grăsime este necesar în cantități moderate, dar trebuie să fie natural (pește gras, legume și unt, untură).

medicamente

Testosteronul scăzut la bărbați poate fi cauzat de administrarea regulată de medicamente care conțin următoarele substanțe:

 1. Ibuprofen (analgezice și antipiretice).
 2. Ketoconazol (parte a medicamentului împotriva ciupercilor).
 3. Statine (prescrise pentru reducerea colesterolului).
 4. Finasteridă și tamsulosin (prescris pentru hiperplazia prostatei).

O scădere a nivelului androgenilor în acest caz este motivul corecției terapiei.

Diagnostic și tratament

Pentru a identifica deficitul de androgeni poate urolog, orrolog sau endocrinolog. Pentru a face acest lucru, este suficient să donați sânge pentru testosteron total și globulină. Analiza este luată de două ori cu un interval de 2 săptămâni. Aceasta va fi urmată de o examinare mai detaliată pentru a identifica cauza patologiei. Fără numirea unui doctor, nu merită să te înregistrezi pentru examinări instrumentale și să testezi pentru indicatori detaliați.

În practica medicală pentru optimizarea măsurilor terapeutice, deficitul de androgen este împărțit în mai multe categorii:

 1. Hipoandrogenismul este o afecțiune reversibilă caracterizată prin prezența simptomelor clinice pe fundalul nivelelor normale de testosteron total în sânge. Acest lucru se întâmplă în încălcarea transportului hormonului - nu ajunge la receptorii țintă prin legarea globulinelor ca GSPG. Cu cât concentrația lor este mai mare, cu atât este mai scăzută nivelul formei bioactive de testosteron și cu atât este mai puțin efectul asupra organismului.
 2. Hipoandrogenemia este, de asemenea, o afecțiune reversibilă, dar în acest caz se adaugă teste de laborator la semnele clinice (nivelurile de testosteron sunt sub normal, ceea ce indică o lipsă a funcției testiculare). Cu toate acestea, indicatorul nivelului gonadotropinelor (substanțele secretate de glanda hipofiză care stimulează sinteza hormonilor sexuali) se află în limitele de reglementare. Acest lucru înseamnă că, prin eliminarea disfuncției testiculare, nivelurile de testosteron pot fi restabilite la normal. Pentru stimularea gonadotropinei corionice utilizate.
 3. Hipogonadismul este o lipsă ireversibilă de testosteron. Adică, sistemul hipotalamico-pituitar, care controlează testiculele și sinteza hormonilor din ele, și testiculele în sine sunt afectate. Condiția este determinată de semne clinice și de laborator grave.

Pentru tratamentul insuficienței androgene ireversibile, precum și un agent de susținere pentru forme reversibile, se utilizează terapia de substituție hormonală cu injectabile (Nebido), tablete sau mijloace transdermice (Androgel).

Formele reversibile de deficit de androgeni pot fi corectate folosind diverse metode:

 • Utilizarea suplimentelor de vitamine și minerale;
 • Curs de tratament cu ierburi (suplimente alimentare) pe baza de ancore târâtoare, femeie de munte, eurekomy, produse de albine;
 • Creșterea activității fizice;
 • Renunțarea la obiceiurile proaste;
 • Minimizarea sau eliminarea factorilor de stres.

Suplimentele bioactive care afectează nivelul androgenilor pot fi luate numai după diagnosticarea de către un medic.

Consecințele și prevenirea deficienței androgene

Lipsa de testosteron este plină cu următoarele consecințe:

 1. Infertilitate.
 2. Impotență.
 3. Ateroscleroza.
 4. Insuficiența cardiacă și atacurile cerebrale, insuficiența cardiacă.
 5. Oncologie.
 6. Probleme urologice.
 7. Obezitatea.
 8. Diabetul zaharat.

Prevenirea deficienței androgenice este o activitate fizică regulată (nu neapărat în sala de gimnastică), o dietă echilibrată, cu accent pe legumele cu frunze, semințele de dovleac, proteinele de înaltă calitate, fibrele și absența obiceiurilor proaste. Pentru auto-control, puteți lua periodic teste de sânge pentru testosteron total, ca parte a testelor de rutină. Dacă există semne de deficit de androgeni, trebuie făcută o rezervare cu un medic.

concluzie

Testosteron scăzut - probleme pentru bărbații de orice vârstă. Lipsa hormonului sexual, ca și în lanț, atrage multe patologii care decurg din eșecul funcției de reglementare a sistemului endocrin. Metodele moderne, utilizate în mod competent de medici pentru a stabiliza nivelurile de testosteron, sunt sigure și eficiente. Efectele deficienței androgene pe termen lung sunt mult mai rele și mai reale decât evaluările depășite ale medicamentelor hormonale.

Care sunt cauzele și consecințele deficienței de testosteron la bărbați?

Testosteronul este un hormon steroid care aparține grupului anabolic androgenic. Aceasta este o substanță care joacă un rol principal în corpul masculin. Lipsa lui conduce la consecințe grave. Pentru a elimina deficiența de testosteron la bărbați, este nevoie să aderați la un anumit stil de viață sau să luați medicamente prescrise de un medic, în funcție de tipul de modificări patologice.

Descrierea hormonilor

Testosteronul este un hormon care este produs în număr mare de celule Leydig în testiculele masculine. De asemenea, în cantități mici această substanță este produsă de cortexul suprarenale.

Principalele funcții ale testosteronului sunt:

 • afectează băieții de pubertate, formarea de caracteristici sexuale secundare;
 • reglementează spermatogeneza;
 • afectează metabolismul azotat și fosforic în organism;
 • promovează atracția sexuală;
 • efect pozitiv asupra creșterii și întăririi mușchilor.

Normal pentru corpul masculin este cantitatea de testosteron, care este de 11-33 nmol / l. La testare, concentrația permisă a unei substanțe poate varia ușor în funcție de metoda de determinare într-un anumit laborator.

Cauzele acestui fenomen în absența unor patologii grave

Nivelurile scăzute de testosteron la bărbați pot indica modificări regulate ale corpului. De asemenea, o scădere a cantității sale este uneori un semn de patologie gravă. Principalele cauze ale testosteronului scăzut sunt următoarele:

 • modificări legate de vârstă în corpul unui bărbat, ca urmare a scăderii drastice a nivelului de testosteron. Acest efect este observat după 40 de ani și se înrăutățește în fiecare an. Dacă patologia provoacă schimbări serioase în corpul uman, el primește o terapie adecvată;
 • nutriție necorespunzătoare. Dacă organismul nu are anumite substanțe, atunci nu este capabil să producă cantitatea potrivită de hormoni. Există, de asemenea, produse care sunt în mod artificial capabile să scadă testosteronul. Acestea includ produse cu conținut de zahăr, mâncăruri afumate, afumate, cafea, bere, fast-food;
 • excesul de greutate. Greutatea prea groasă suprimă producția de hormoni masculini. În același timp, estrogenii sunt produși intens. Acestea aparțin hormonilor feminini care sunt responsabili pentru formarea caracteristicilor sexuale secundare la fete;
 • consumul de alcool, fumatul;
 • activitate fizică scăzută. Activitățile sportive au un efect pozitiv asupra fondului hormonal al bărbatului. Activitatea fizică excesivă joacă rolul opus și duce la scăderea testosteronului;
 • stres psihologic crescut. Starea într-o stare constantă de stres duce la modificări negative în nivelurile hormonale;
 • dependența de droguri. Ea are un efect negativ asupra muncii tuturor organelor și sistemelor, care determină, printre altele, dezechilibrul hormonal;
 • efectele secundare ale anumitor medicamente. Medicamente anti-ulcer sau analgezice, antidepresivele pot acționa negativ. Testosteronul este de asemenea redus prin mijloace luate pentru a crește libidoul sau funcția erectilă, care sunt utilizate în mod incontrolabil, în doze mult mai mari decât cele recomandate;
 • predispoziție genetică.

Cauze ale testosteronului redus din cauza anumitor condiții ale corpului

Testosteronul scăzut este adesea observat în următoarele condiții ale corpului masculin:

 • diabet zaharat. Studii recente au constatat că astfel de pacienți suferă de o lipsă de hormoni masculini;
 • sindrom metabolic. Această afecțiune patologică include câteva simptome caracteristice - presiune crescută, colesterol și zahăr din sânge, obezitate. Principalul pericol al acestui sindrom este o creștere de mai multe ori a riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord;
 • efectele comoției;
 • acțiunea anumitor agenți patogeni, viruși, paraziți;
 • întreruperea funcționării normale a testiculelor. Observată din cauza rănirii, intervenției chirurgicale. De asemenea, această afecțiune este caracteristică bărbaților care nu au testicule (anomalii congenitale, după îndepărtare);
 • tulburări ale sistemului hipotalamo-pituitar. Această zonă este responsabilă pentru producerea de substanțe necesare pentru eliberarea testosteronului. În absența lor, acest hormon nu poate fi produs deloc sau în cantități insuficiente. Cel mai adesea, această afecțiune este observată din cauza bolilor congenitale - sindromul Kallmann și altele;
 • anomalii genetice. De exemplu, sindromul Klinefelter, însoțit de o combinație neobișnuită de cromozomi, care duce la întreruperea nivelurilor hormonale. În sindromul Down, în plus față de multe patologii, există un nivel redus de testosteron.

semne de

Simptomele de reducere a testosteronului în corpul unui bărbat depind de gradul de tulburare. Cu cât este mai mare dezavantajul acestui hormon, cu atât mai greu această persoană suportă această afecțiune. În cele mai multe cazuri, semnele de deficit sunt după cum urmează:

 • creșterea frecvenței cardiace;
 • transpirație excesivă;
 • apariția mareelor, care sunt, de asemenea, caracteristice femeilor aflate în menopauză;
 • anemie (scăderea nivelului de hemoglobină în sânge);
 • obezitate (cea mai mare parte femele, atunci când depozitele de grăsime sunt situate pe șolduri);
 • dezvoltarea ginecomastiei, insotita de cresterea anormala a glandelor mamare;
 • există o scădere a densității părului sau a chelării totale în axile armpite, pubis, față;
 • scăderea semnificativă a densității osoase;
 • scăderea rezistenței fizice, a forței;
 • apariția durerii în oase;
 • inhibarea creșterii musculare, care conduce treptat la scăderea volumului acestora;
 • frecvente schimbări în starea emoțională, tendință spre depresie;
 • oboseală;
 • scăderea concentrației atenției, a memoriei;
 • tulburări de somn;
 • pielea uscata, formarea ridurilor crescute;
 • încălcarea funcției erectile, scăderea libidoului;
 • lipsa erecțiilor spontane dimineața;
 • scăderea dimensiunii testiculelor;
 • scăderea numărului de spermatozoizi în timpul ejaculării;
 • hipertensiune arterială. Această afecțiune este strâns legată de nivelul de testosteron;
 • de urgență frecventă nerezonabilă de golire a vezicii urinare
 • alte simptome.

Consecința tulburărilor hormonale

Având în vedere simptomele caracteristice ale deficitului de testosteron în organismul masculin, este clar că această condiție duce la consecințe grave. Dacă nu există un tratament adecvat, o astfel de încălcare nu este suficientă pentru a reduce calitatea vieții umane și duce la stări periculoase. Lipsa testosteronului la bărbați provoacă infertilitate, osteoporoză, hipertensiune arterială. Există, de asemenea, o pierdere de trăsături caracteristice sexului mai puternic. Toate simptomele afectează în mod negativ psihicul masculin.

Dacă testosteronul este produs în cantități insuficiente în timpul dezvoltării fetale, atunci există o formare anormală a organelor genitale. Un copil poate avea genitali în formă de femeie. De asemenea, uneori există o condiție în care apar genitalele, care nu pot fi atribuite nici unui sex.

Niveluri crescute de hormoni fără medicamente

Tratamentul medicamentos al testosteronului scăzut la bărbați în multe cazuri nu este necesar dacă respectați următoarele recomandări:

 • a face sport. Pentru a normaliza nivelurile hormonale, este suficient să mergeți la sala de sport de 3-4 ori pe săptămână și să încercați să vă mișcați mai mult;
 • nutriție rațională. Înrolarea unei cantități suficiente de nutrienți în corpul uman are un efect pozitiv asupra muncii tuturor organelor și sistemelor. În special pentru producția de testosteron, este necesar zinc, care este conținut în principal în produsele proteice;
 • evitarea situațiilor stresante, emoții pozitive;
 • regim normal de zi, somn adecvat;
 • evitați alimentele dulci, afumate, prea sărate, alcool.

Recepția de droguri

Dacă măsurile preventive nu dau rezultate pozitive, medicul poate decide să prescrie un tratament medicamentos.

Acesta include terapia de substituție hormonală, care urmărește să compenseze lipsa de testosteron. Preparatele speciale sunt prescrise în combinație cu alte medicamente sau independent, în funcție de starea persoanei și de cauzele patologiei.

Tratamentul menit să normalizeze fundalul hormonal al bărbatului poate fi realizat utilizând:

 • plasture hormonal;
 • injectare intramusculară;
 • medicamente sub formă de pilule;
 • agenți care conțin hormoni sub formă de gel.

O scădere a testosteronului este eliminată rapid prin combinarea atât a măsurilor preventive cât și a anumitor medicamente pe care medicul le-a prescris, ținând cont de natura patologiei.

10 simptome ale testosteronului scăzut la bărbați

Testosteronul scăzut la bărbați este cauza multor efecte neplăcute, care în masă au drept scop "uciderea" unui om în el.

Situația nu este lipsită de speranță, poate fi rezolvată. Dar, la început, trebuie să vă asigurați că problema este cu adevărat în testosteron.

În acest articol am colectat 10 simptome de deficit de testosteron la bărbați.

Funcțiile testosteronului în corpul oamenilor

Testosteronul este probabil cel mai cunoscut hormon din publicul larg, care este produs în corpul bărbaților (și al femeilor).

Barbatii au un nivel mult mai ridicat decat femeile. În corpurile lor, este produsă în testicule și este responsabilă pentru aspectul masculin (creșterea masei musculare și părului în locurile potrivite, întărirea oaselor) și pentru dezvoltarea sexuală (producția de spermă, dorința sexuală etc.).

În corpul unui om, testosteronul determină următoarele funcții:

 • sexul (dorința, erecția, producția de spermă);
 • creșterea și menținerea masei musculare;
 • raportul dintre greutatea și masa musculară;
 • densitatea osoasă;
 • producția de celule roșii din sânge.

Dacă luați aceste funcții cu semne negative, obțineți o imagine a ceea ce se va întâmpla cu o lipsă de testosteron. În general, este neplăcut, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional.

Cauzele testosteronului scăzut la bărbați

Există mai mulți factori care afectează scăderea testosteronului la bărbați.

vârstă

Producția de testosteron în organism crește în timpul pubertății, dar după 30 de ani începe să scadă treptat: în fiecare an cu aproximativ 1%.

Potrivit Asociației Urologice Americane, aproximativ 2 din 10 bărbați în vârstă de 60 de ani au un testosteron scăzut1.

Ecologie și droguri

Nivelul de testosteron la bărbații de vârstă mijlocie poate fi afectat negativ de mediul înconjurător, despre care oamenii de știință vorbesc din ce în ce în ultimul timp.

Este cunoscut faptul că unele substanțe chimice (de exemplu, erbicidul Roundup) care sunt utilizate astăzi în agricultură pentru controlul buruienilor, când sunt ingerate, inhibă producția naturală de testosteron 7.

medicamente

Unele medicamente conduc, de asemenea, la o scădere a producției de testosteron în corpul bărbaților. Acest lucru este valabil în special pentru medicamentele pentru scăderea colesterolului în sânge 8.

Modul de viață

După cum știți, factorii naturali care stimulează producția de testosteron sunt somnul, exercițiul, o dietă sănătoasă și absența obiceiurilor proaste.

Faptul evident este că toți cei de astăzi sunt neglijați de majoritatea omenirii și chiar de mulți sportivi.

Elocvent, această poziție a fost marcată de Mark Twain: "Singura modalitate de a fi sănătoasă este să mâncați ceea ce nu doriți, să beți ceea ce nu vă place și să faceți ceea ce sunteți leneș".

Nivelurile scăzute ale testosteronului se pot datora vârstei (după 30 de ani scade treptat), ecologiei sărace, problemelor legate de medicație și stilul de viață.

Apoi, hai să vorbim despre ce simptome se datorează lipsei de testosteron, ce înseamnă pentru bărbați, cât de periculoasă este și dacă se poate face ceva în legătură cu aceasta.

Testosteronul la bărbați

Pentru a începe, să definim norma de testosteron pentru bărbați, pentru a nu panica și a nu ne stabili pe noi înșine diagnostice în zadar.

Un nivel de testosteron mai mic de 300 ng / dl (0,3 μg / dl) este considerat scăzut (conform datelor FDA de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente).

Rata de testosteron la bărbați este de 300-1000 ng / dl (0,3-1 μg / dl).

Valoarea exactă poate fi determinată utilizând un test de sânge.

Rata de testosteron la bărbați este de 0,3-1 μg / dl.

Simptomele de deficit de testosteron la bărbați

1 Dorință sexuală redusă

Poate că cea mai mare problemă cu care se confruntă bărbații atunci când scade nivelul de testosteron este o încălcare a calității vieții sexuale.

Testosteronul și sexul sunt inseparabile. Acesta joacă un rol cheie în libidoul (dorința sexuală) la bărbați. Simptomele deficienței sale pot fi:

 • a redus dorința de a face sex;
 • disfuncția erectilă;
 • scăderea volumului spermei.

Acești trei factori influențează colectiv calitatea sexului. Încălcarea oricăruia dintre ele va face imposibilă contactul sexual.

Mulți bărbați se confruntă cu o scădere naturală a dorinței sexuale pe măsură ce înaintează. Cu toate acestea, cei care au scazut testosteronul din alte motive, vor avea de asemenea o scadere brusca a dorintei sexuale.

Contrar credintei populare, disfunctia erectila (cand nu merita deloc) nu este de obicei asociata cu o lipsa de testosteron.

Unul dintre cele mai neplăcute simptome pentru bărbații cu testosteron scăzut este o scădere a dorinței sexuale (dorință).

2 dificultăți de erecție (atunci când "nu merită")

Testosteronul nu numai că stimulează dorința sexuală a unui bărbat, ci ajută la realizarea și menținerea unei erecții: nu provoacă o erecție în sine, ci activează anumiți receptori din creier pentru a produce oxid nitric.

Oxidul de azot este implicat în reacțiile chimice necesare pentru o erecție.

După cum știți, în suplimentele de cultură bazate pe oxid nitric sunt folosite pentru a extinde vasele și pentru a le umple cu sânge. O erectie este rezultatul umplerii penisului cu sange.

Când nivelul de testosteron este prea scăzut, omul poate avea dificultăți în realizarea unei erecții înainte de sex sau are erecții spontane (de exemplu, în timpul somnului).

Cu toate acestea, testosteronul este doar unul dintre multele factori care contribuie la o erectie normala.

Studiile nu permit să se ajungă la o concluzie fără echivoc că terapia cu hormoni de testosteron este eficientă în tratarea unei disfuncții erectile: în aproximativ jumătate din experimente, sa dovedit a fi ineficientă 2.

Multe alte cauze pot provoca disfuncții erectile. Printre acestea se numără:

 • diabet;
 • probleme tiroidiene;
 • hipertensiune arterială;
 • colesterol ridicat;
 • fumat;
 • consumul de alcool;
 • depresie;
 • stres;
 • îngrijorare.

Testosteronul scăzut poate afecta erecția, dar nu întotdeauna cauza încălcării acesteia. Terapia hormonală cu testosteron este eficientă numai în tratamentul său în 50% din cazuri.

3 Volumul redus al spermei

Testosteronul joacă un rol în producția de spermă.

Bărbații cu testosteron scăzut raportă adesea o scădere a volumului spermei în timpul ejaculării.

4 caderea parului

O altă funcție a testosteronului în organism este de a crea părul.

In timp ce genele sunt adesea cauza de cadere a parului, acest lucru se poate datora testosteronului scazut.

Părul poate dispărea pe față (barba nu crește sau este rară) și capul (chelie).

5 Oboseală

Următorul simptom al testosteronului scăzut la bărbați este un sentiment foarte puternic de oboseală.

Oboseala cronică, chiar și după o repaus suficient sau lipsă de motivație pentru a merge la sala de sport, este o consecință probabilă a testosteronului redus.

6 Pierderea masei musculare

Lipsa testosteronului duce la transformări fizice neplăcute.

Acest hormon este adesea numit "masculin", deoarece este responsabil pentru creșterea masei și a forței musculare, apariția părului în locurile caracteristice ale bărbaților din corp și, în general, pentru formarea constituției trupului masculin.

Studiile demonstrează fără echivoc faptul că testosteronul determină creșterea musculară (dar nu neapărat forța musculară) 3. Consultați steroizii anabolizanți pentru clădirea musculară: ce este și cum funcționează?

Reducerea masei musculare este unul dintre cele mai neplăcute simptome de scădere a testosteronului pentru bărbați și sportivi, mai ales atunci când este însoțită de o creștere a "burtei" și a sânilor de sex feminin.

Acest lucru explică absența tristă aproape completă în societatea noastră a unor bătrâni bătrâni ai unui fizic atletic.

Testosteronul scăzut se manifestă prin deteriorarea raportului dintre masa musculară și grăsime din organism: mușchii dispar, grăsimea corporală crește

7 Creșterea grăsimii corporale

O creștere a procentului de grăsime corporală este un alt simptom neplăcut al reducerii testosteronului la bărbați. Se manifestă, în special, în dezvoltarea ginecomastiei - creșterea sânului "de sex feminin".

Oamenii de stiinta cred ca acest lucru se datoreaza unui dezechilibru intre testosteron si estrogen (un hormon sexual de sex feminin).

8 scăderea masei osoase

Osteoporoza sau subțierea oaselor este o afecțiune mai caracteristică femeilor. Cu toate acestea, lipsa de testosteron la bărbați poate da un efect similar, deoarece acest hormon este implicat în producerea și întărirea oaselor.

O scădere a nivelului de testosteron la bărbați, în special la vârstnici, duce la o scădere a masei osoase și la o mai mare susceptibilitate la fracturi.

9 Perturbarea calității somnului

Pe lângă faptul că testosteronul scăzut este responsabil pentru scăderea energiei, poate provoca și insomnie.

În acest caz, terapia de substituție cu testosteron nu ajută, ci poate duce în schimb la formarea de dificultăți de respirație în timpul somnului (apnee) (respirație intermitentă și reluare). Acest lucru afectează foarte mult calitatea somnului

Tulburările de somn, la rândul lor, conduc la o scădere uniformă a nivelului natural de testosteron 6.

10 Modificări ale dispoziției

Testosteronul scăzut nu se limitează la impactul asupra masei musculare și asupra funcției sexuale. Ea afectează starea emoțională (starea de spirit) și activitatea mentală.

Studiile arată că bărbații cu testosteron scăzut au mai multe șanse de a suferi depresie, iritabilitate sau incapacitate de concentrare, motivație redusă și încredere în sine 4.

Un motiv posibil pentru aceasta este denaturarea celor două aspecte cele mai importante pentru fiecare om (lipsa dorinței sexuale, devenind o substanță grasă urâtă), ceea ce duce la depresie persistentă.

Bărbații cu testosteron scăzut sunt mai predispuși la depresie, iritabilitate, motivație scăzută, concentrare și încredere în sine.

Simptomele de mai sus ale deficienței de testosteron pot fi datorate unor boli periculoase

Simptomele de mai sus pot apărea din cauza lipsei de testosteron, a proceselor de îmbătrânire naturală și a semnelor unor afecțiuni:

 • boala tiroidiană;
 • afectarea testiculară;
 • testicular cancer;
 • boli infecțioase;
 • HIV;
 • diabetul de tip 2;
 • efectele secundare ale medicamentelor;
 • consumul de alcool;
 • anomalii genetice care afectează testiculele;
 • probleme cu glanda hipofiză.

Doar un doctor poate înțelege cauza adevărată.

Dacă testosteronul este scăzut?

Indiferent de ceea ce determină scăderea testosteronului, situația nu este fără speranță. Există mai multe moduri (legale și ilegale) pentru a le îmbunătăți și pentru a scăpa de efecte neplăcute.

1 Terapie hormonală cu testosteron

Sub terapie hormonală se înțelege introducerea în organism a unor doze suplimentare de testosteron, pentru ajustarea artificială a nivelului său.

Există mai multe modalități de introducere a testosteronului:

 • injecție;
 • tablete;
 • geluri;
 • plasturi (o bucată de țesut care este aplicată pe piele sau în interiorul gurii);
 • granule (injectate sub piele a feselor).

În lumea sportivilor și a culturismului sportivii folosesc steroizi anabolizanți și stimulatori de testosteron pentru a-și crește nivelul. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că sportivii nu sunt la risc de testosteron scăzut.

Medicamentele sportive de creștere a testosteronului (boosteri), precum și unele produse naturale cu funcție similară, sunt mult mai sigure pentru sănătate decât steroizii.

Utilizarea steroizilor poate fi însoțită de efecte secundare grave, uneori ireversibile.

Medicii nu recomandă terapia cu testosteron pentru cei care prezintă un risc crescut de cancer de prostată.

3 Reducerea grăsimii corporale și a activității fizice

Activitatea fizică și normalizarea greutății sunt factori naturali care măresc sau împiedică scăderea nivelului de testosteron.

3 Luând somnifere pentru a îmbunătăți calitatea somnului

Somniferele pot spori somnul, ceea ce normalizeaza nivelul de testosteron. Activitatea fizică din paragraful anterior este, de asemenea, cunoscută pentru a contribui la un somn mai sănătos.

Pentru a mări nivelul de testosteron, puteți utiliza agenți de stimulare a testosteronului relativ sigur, steroizi anabolizanți (nu sunt recomandați de medici din cauza riscului ridicat de a dăuna sănătății), obiceiurile corecte de viață

concluzie

Spre deosebire de femei, nivelul hormonilor din organism, care este foarte redus în timpul declanșării menopauzei, la bărbați există o scădere treptată a hormonului principal masculin - testosteron.

Cu cât omul este mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea ca testosteronul să se afle sub normal.

Nivelul scăzut al testosteronului la bărbați (sub 300 ng / dl) se manifestă prin multe simptome neplăcute.

Nivelurile de testosteron pot fi mărite prin mijloace sigure, naturale (utilizând anumite produse naturale sau produse nutriționale sportive) și, în mod dramatic, prin utilizarea steroizilor anabolizanți cu risc de reacții adverse grave.

Nu încercați să vă diagnosticați și să vă prescrieți tratament. Faceți prieteni cu medicii. Pentru a rezolva problema, este suficient să luați un test de sânge pentru testosteron. În plus, medicul va fi capabil să stabilească adevăratul motiv pentru declinul său... în unele cazuri, poate fi o boală periculoasă.

Nivel scăzut de testosteron la bărbați

Nivelurile scăzute ale testosteronului la bărbați pot provoca o serie de efecte adverse. Contextul hormonal este baza activității fiziologice a organismului. Orice fluctuație minoră poate avea un impact semnificativ asupra funcționării sistemelor și organelor, bunăstării și dispoziției unei persoane. Testosteronul este principalul androgen, al cărui nivel determină formarea caracteristicilor sexuale masculine primare și secundare.

Hormonii sexuali joacă un rol important în activitatea corpului masculin. Spermatogeneza, semnele comportamentale și psihologice ale unui bărbat (masculinitatea) depind de numărul lor. Nivelul de testosteron afectează formarea caracteristicilor distinctive ale unei figuri masculine - umerii largi și șoldurile înguste, metabolismul rapid. De asemenea, acest hormon determină orientarea sexuală și capacitatea de a avea copii.

Testosteronul din organism poate fi legat de o proteină și poate rămâne într-o stare liberă. Nivelul de testosteron liber determină calitatea caracteristicilor sexuale secundare și formează un libido sănătos.

Dezechilibrul hormonal la bărbații cu testosteron scăzut se caracterizează prin faptul că apare o scădere a producției de androgeni, în timp ce crește simultan producția de estrogen. Această afecțiune este caracterizată de apariția unor reacții comportamentale neobișnuite, mai inerente la femei, precum și de schimbări la nivel fiziologic. Metabolismul încetinește, depozitele de grăsime apar pe stomac, pe laturile și pe coapse, părul corpului devine mai subțire sau cade.

Factorii care afectează reducerea testosteronului masculin

Medicii spun că, în prezent, cel puțin 15% din bărbații adulți cu vârsta sub 50 de ani se confruntă cu o lipsă de testosteron, iar numărul lor este în continuă creștere. Experții identifică mai mulți factori care afectează nivelul testosteronului.

vârstă

În cursul vieții, producția de testosteron la bărbați este inegală. Viteza maximă de testosteron atinge vârsta de 18 ani, la bărbații în vârstă de 30 de ani sinteza acestui hormon începe să scadă treptat. Și la atingerea vârstei de 50 de ani testosteronul este produs foarte puțin.

Modul de viață

Nivelurile scăzute ale testosteronului sunt observate la bărbații cu malnutriție. Pe hormoni afectate negativ de utilizarea excesivă a următoarelor produse: băuturi alcoolice, bere, băuturi dulci, băuturi cu un conținut ridicat de cofeina (cafea, energie), grase, sărate sau alimentare prea dulce. Nivelurile de testosteron sunt reduse la bărbații care suferă de exerciții excesive sau insuficiente.

Inhibarea producției de testosteron poate fi un obicei prost (alcoolism, fumat, dependență de droguri) și stres constant. Tensiunea nervoasă cauzată de circumstanțele dificile ale vieții, dificultățile monetare provoacă sinteza hormonilor de stres - adrenalină și cortizol. Nivelul ridicat al acestor substanțe în organism pentru o perioadă lungă de timp are un efect deprimant asupra funcției de producere a testosteronului.

boală

Unele boli sunt hipogonadism simptomatic, adică o încălcare a producției de hormoni sexuali. Unii băieți suferă de defecte congenitale, manifestate prin subdezvoltarea caracteristicilor sexuale primare, în timp ce cantitatea de testosteron este în limitele normale, dar hormonul nu poate afecta celulele. Există și boli ereditare caracterizate prin subdezvoltarea testiculelor sau a penisului. Sinteza de testosteron este semnificativ redusă în cazul bolilor somatice, cum ar fi ischemia, ateroscleroza, hipertensiunea, prostatita și diabetul.

Uneori testosteronul este sintetizat în cantități insuficiente din cauza încălcărilor în organele secreției interne - glanda pituitară sau glandele suprarenale. Procesele inflamatorii datorate infecțiilor și deteriorării mecanice a scrotului cresc riscul de reducere a testosteronului. Nivelul hormonilor poate fi influențat nu de boala în sine, ci de tratamentul asociat cu aceasta. Utilizarea anumitor medicamente poate bloca în mod artificial producția de testosteron.

Cauzele reducerii testosteronului

Motivele pentru care sinteza testosteronului este încetinită poate fi împărțită în trei grupe: cauze fiziologice, psihologice și exogene.

Cauze fiziologice ale testosteronului scăzut

Cauzele acestui grup includ: procese inflamatorii și infecții ale sistemului urogenital și rinichi, tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de zahăr, bilirubină sau leucocite din sânge.

Motive psihologice

Acest grup de cauze include: tensiune emoțională din cauza unor probleme la locul de muncă și în familie, instabilitate financiară. Fondul emoțional afectează în mod semnificativ fondul hormonal.

Cauze externe

Se demonstrează că nivelul hormonilor afectează lipsa de lumină solară.

De asemenea, în mod semnificativ încetinește producția de aport de testosteron pentru anumite medicamente, de exemplu, analgezice, care conțin substanțe narcotice sau psihotrope 2. Tratamentul cu unele antidepresive, antipsihotice și neuroleptice din generația veche afectează în mod semnificativ starea de niveluri hormonale. Reduce sinteza abuzului de testosteron de medicamente care sporesc potenta.

Cât de scăzut este testosteronul

În unele patologii, producția insuficientă de testosteron se datorează geneticii. În ceea ce privește bărbații maturi sexuali, simptomele care ar trebui să provoace îngrijorare sunt următoarele:

 • Lipsa dorintei sexuale, disfunctia erectila;
 • Număr scăzut de spermatozoizi, impotență;
 • Iritabilitate, pierderea interesului pentru viață, starea depresivă;
 • O scădere semnificativă a țesutului muscular;
 • Ton scăzut, oboseală, letargie;
 • Fragilitatea și slăbiciunea oaselor, tulburările în activitatea sistemului musculo-scheletal, cauzate de lipsa de calciu;
 • Incetineste cresterea parului, cheala;
 • Deteriorarea metabolismului, creșterea în greutate, în timp ce grăsimile corporale sunt situate pe tipul feminin;
 • Creșterea glandelor mamare;
 • Există simptome care arată ca menopauza la femei - transpirație, amețeli, senzații, atunci când brusc aruncă într-o febră;

Când să solicitați sfatul medicului

Adesea, bărbații ignoră schimbările în starea lor de sănătate și neglijează asistența medicală, deși tratamentul prompt prescris va contribui la evitarea problemelor mai grave. Dacă observați cel puțin unele dintre următoarele simptome, consultați endocrinologul:

 • Lipsa dorintei sexuale;
 • Presiune crescută;
 • Palpitații cardiace;
 • Durerea de respirație;
 • Număr scăzut de spermatozoizi;
 • Cresterea in greutate fara un motiv aparent;
 • Somn tulburare

După analizarea simptomelor, medicul va prescrie primul test de sânge. Pentru a determina nivelul de testosteron sângele este luat dintr-o venă. Analiza se face dimineața pe stomacul gol. Înainte de donarea de sânge, trebuie să abandonați băuturile alcoolice, tutunul și să nu supraîncărcați corpul cu pregătire sportivă. De asemenea, au fost anulate toate medicamentele hormonale.

Testosteronul scăzut necesită întotdeauna tratament medical?

Acum, medicii nu se grăbesc să prescrie medicamente hormonale. În primul rând, se dovedește motivul pentru care organismul produce testosteron în cantități insuficiente. După aceea, trebuie să eliminați sau să reduceți influența factorilor care inhibă producerea de hormoni sexuali. Și numai atunci se străduiesc pentru o producție stabilă de testosteron.

În cele mai multe cazuri, medicii recomandă schimbarea dietei și dobândirea unor obiceiuri bune. Numai în absența rezultatelor după aceste măsuri, sunt prevăzute studii aprofundate, pe baza cărora tratamentul adecvat este prescris de medicul curant.

Recomandări pentru bărbații cu testosteron scăzut

 • Sex regulat;
 • Exerciții moderate;
 • Prevenirea excesului de greutate;
 • Dezvoltarea toleranței la stres;
 • Forța normală și cardio;
 • Includerea în dietă a alimentelor care conțin cantități mari de zinc (nuci, midii, creveți, ficat de vită, pui, curcan);
 • Consumul de alimente care conțin grăsimi polinesaturate (pește de mare, avocado, ulei de măsline);
 • Recepția complexelor de vitamine și a suplimentelor nutritive cu oligoelemente;
 • Restricția utilizării alcoolului puternic, a berii, a băuturilor carbogazoase zaharoase;
 • Renunțarea la fumat.

Efectele deficienței testosteronului

Când nivelul de testosteron al unui om este redus, ignorarea acestei condiții poate duce la efecte ireversibile. În contextul unei reduceri a producerii principalului hormon sexual, impotența se dezvoltă la bărbați, se produce o cantitate mică de spermatozoizi și se observă o viabilitate scăzută a spermatozoizilor. Ca rezultat, omul nu este capabil să conceapă.

Cauzele și tratamentul testosteronului scăzut la bărbați

Testosteronul este un hormon produs de testiculele masculine. Ea joacă un rol foarte important în funcționarea normală a corpului. Prin urmare, testosteronul scăzut la bărbați provoacă un număr mare de probleme. Luați în considerare motivul pentru care aceasta se reduce, cum se manifestă și afectează sănătatea sa.

Cauze ale reducerii hormonilor

Există o serie de motive pentru care acest indicator scade. Aceasta poate fi o boală specifică sau factori nefavorabili. Principalele cauze ale testosteronului redus la bărbați:

 1. Obiceiuri dăunătoare. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale deficienței testosteronului. Prin urmare, fumatul, utilizarea de stupefiante, utilizarea necontrolată a băuturilor alcoolice au un impact negativ asupra fondului hormonal în general și nu numai asupra testosteronului.
 2. Stresul stresului, stresul emoțional. Bărbații care sunt în mod constant sub influența emotiilor negative pot observa lipsa testosteronului în organism după ce au efectuat testele necesare.
 3. Stil de viață greșit, mâncare. Acest factor poate fi atribuit: activității fizice slabe, funcționării depreciate a sistemului nervos pe baza oboselii constante, excesului de greutate ca urmare a malnutriției și condițiilor nefavorabile de mediu.
 4. Utilizarea prelungită a medicamentelor puternice. Acest lucru este valabil mai ales pentru acele medicamente care sunt dependente.

În ceea ce privește reducerea nivelului de testosteron la bărbați pe fundalul anumitor patologii, acestea sunt:

 • hipertensiune arterială;
 • apariția scurgerii respirației;
 • inima palpitații;
 • Niveluri crescute ale bilirubinei, care contribuie la conservarea hormonului feminin estrogen în sângele bărbaților;
 • disfuncție renală;
 • obezitate;
 • încălcarea funcționării sistemului musculoscheletal;
 • boli infecțioase;
 • hipotermie;
 • colesterolul sanguin ridicat.

Bolile cronice care pot provoca o scădere a testosteronului la un bărbat:

 • osteoporoza;
 • depresie;
 • diabet zaharat;
 • obezitate;
 • patologia sistemului cardiovascular.

În plus față de aceste motive, lipsa de testosteron în corpul unui bărbat poate fi observată ca urmare a otrăvirii cu substanțe toxice, dezvoltarea activă a microorganismelor patogene, predispoziția ereditară, un număr semnificativ de contuzii și contusii cerebrale.

În plus, cu vârsta, omul are deficit de testosteron. Acest lucru se datorează slăbicirii funcționării sistemului urogenital la vârstnici. Aceasta este situația normală la bărbații cu vârste mai mari de 50 de ani.

Important de știut! Prezența pe termen lung a bărbaților în tensiune nervoasă contribuie la oprirea completă a producerii acestui hormon!

Simptome de stare generală de rău

Lipsa totală a acestui hormon la bărbați duce la tulburări grave în organism. El nu numai că suferă de boli grave, dar, de asemenea, începe să arate mai rău. Principalele semne vizuale ale testosteronului scăzut la bărbați:

 • îngălbenirea proteinei din ochi;
 • albirea și răcirea pielii;
 • pielea uscată, apariția unui număr semnificativ de riduri într-un timp scurt;
 • dificultăți de respirație severe.

În ceea ce privește celelalte simptome ale deficienței testosteronului la bărbați, acestea sunt:

 • pulsul mare;
 • transpirație crescută;
 • bufeurile care afectează femeile în timpul menopauzei;
 • anemie;
 • apariția excesului de greutate, în special în partea femurală;
 • creșterea și dezvoltarea anormală a glandelor mamare, care este asociată cu creșterea nivelului de estrogen în organism;
 • trenale trecătoare de păr în axile, pubis, pe față;
 • slăbirea țesutului osos, omul este mai susceptibil la fracturi;
 • oboseala rapidă, un om devine mai puțin rezistent atunci când exercită efort fizic sau transportă obiecte grele;
 • durere in oase, dureri de corp;
 • slăbirea masei musculare, ceea ce duce la scăderea acesteia.

Simptomele unor niveluri scăzute de testosteron la bărbați, care afectează funcționarea sistemului nervos:

 • schimbări neobișnuite de dispoziție, tendințe la depresie și apatie;
 • oboseală rapidă atât fizic cât și emoțional;
 • concentrație scăzută, capacitate slabă de a-și aminti;
 • somnolență nocturnă și somnolență în timpul zilei.

Semnele principale ale testosteronului scăzut din partea sănătății masculine:

 • slăbirea semnificativă a funcției erectile;
 • lipsa erecției spontane după trezire;
 • scăderea cantității de lichid seminal;
 • scăderea testiculelor în mărime;
 • urgenta prea frecventa de a urina.

În plus, omul prea adesea începe să crească tensiunea arterială.

Important de știut! Nivelul scăzut al testosteronului în corpul unui bărbat este, de asemenea, indicat de o schimbare a caracterului! Unele caracteristici specifice lui se pot schimba în direcția opusă.

Cum de a crește nivelul hormonilor

Tratamentul nivelurilor scăzute de testosteron în prima etapă constă în luarea de măsuri preventive care contribuie la normalizarea funcționării organismului în ansamblu. Regulile pe care un om trebuie să le urmeze pentru a îmbunătăți starea și a crește acest hormon includ:

 1. Exercițiu moderat. Bărbații ar trebui să se angajeze în sport pentru a menține corpul în formă bună, dar exercițiul fizic excesiv este contraindicat. Pentru a normaliza fundalul hormonal, reprezentantul sexului mai puternic trebuie să viziteze sala de sport de 3 ori pe săptămână. De asemenea, este util să mergeți în mod regulat la piscină. Înotarea oferă o încărcare suficientă și moderată, necesară pentru eliberarea testosteronului.
 2. Nutriție corectă și echilibrată. O cantitate suficientă de vitamine, minerale și alte substanțe benefice trebuie să fie ingerată în corpul masculin. De asemenea, este necesar să se excludă din dieta zilnică mâncăruri grase, prăjite, picante, excesiv de sărate. Acestea afectează negativ greutatea, ducând la obezitate. Pentru a crește nivelul de testosteron, trebuie să saturați organismul cu zinc, o mare parte din care este conținut în produsele proteice.
 3. Emoții pozitive. Un bărbat ar trebui să încerce să evite situațiile stresante, șocurile emoționale și alți factori negativi. Pentru a face acest lucru, mai multă odihnă. Și restul ar trebui să fie activ. Puteți vizita în mod regulat stațiunile de schi, precum și diverse stațiuni specializate. Vizitarea diferitelor expoziții, concerte etc. vă va satisface cu emoții pozitive.
 4. Respectarea modului de funcționare a zilei. Un om ar trebui să dea o cantitate suficientă de odihnă, somnul ar trebui să fie de cel puțin 8 ore pe zi. În acest caz, o activitate moderată va beneficia numai.
 5. Respingerea obiceiurilor proaste. Cele mai frecvente dependențe sunt fumatul și consumul excesiv de alcool. Ei trebuie excluși din viața de zi cu zi, ceea ce va ajuta la normalizarea hormonilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru bărbații care iubesc berea aproape în fiecare zi pentru a-și stinge setea.

Important de știut! Dulciurile sub formă de gustări zilnice ajută și la reducerea nivelului de testosteron! Prin urmare, pentru o recuperare completă a corpului este necesară eliminarea alimentelor dulci din dietă.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul deficitului de testosteron cu medicamente este necesar în cazurile în care terapia fără medicamente nu dă un rezultat pozitiv.

Terapia medicamentoasă vizează normalizarea nivelurilor hormonale la bărbați. Tratamentul hormonal de substituție va umple hormonii lipsă din organism. În acest scop, se utilizează aceste tipuri de medicamente:

 • plasture hormonal;
 • injectare intramusculară;
 • tablete pentru uz oral;
 • medicamente care conțin hormoni sub formă de geluri.

Terapia hormonală trebuie efectuată sub supravegherea strictă a medicului curant.

Medicamentele medicamentoase nu numai că vor crește nivelele de testosteron, ci vor îmbunătăți și funcția erectilă la bărbați, ceea ce reprezintă un factor important în viața fiecărui membru al sexului mai puternic. În plus, bărbatul va crește creșterea părului pe față, axile, pubisul, va întări țesutul osos, precum și va mări masa musculară.

Efectele nivelelor scăzute ale hormonilor

Lipsa totală de testosteron poate duce la consecințe extrem de grave. Mai ales dacă nu oferiți bărbatului în acest caz, tratamentul necesar. Lipsa testosteronului poate provoca dezvoltarea unor astfel de patologii:

 1. Infertilitate. Deoarece acest hormon este produs în testicule, afectează direct funcționarea sistemului genito-urinar. Încălcarea funcției erectile conduce treptat la disfuncția sa. Etapa finală a acestei condiții este incapacitatea de a concepe copiii.
 2. Osteoporoza. Această boală se caracterizează prin slăbirea țesutului osos. Scheletul devine fragil, astfel încât omul devine predispus la fracturi chiar și cu un prejudiciu minor.
 3. Hipertensiune. Creșterea tensiunii arteriale începe să fie cronică în natură, cu o lipsă prelungită de testosteron în organism.

În timp, un bărbat are o predominanță de hormoni feminini, care îi afectează aspectul. Are trăsături atât de neobișnuite pentru un fizic masculin:

 • creșterea slabă a părului pe piept, zona pubiană, în armpits, pe față sau pe dispariția sa totală;
 • depunerea celulelor grase pe coapse;
 • slăbirea țesutului muscular.

Pielea devine treptat palidă, albul ochilor devine gălbui, ceea ce face să pară extrem de dureros.

Prin urmare, este foarte important să direcționăm toate forțele și energia spre normalizarea nivelurilor hormonale. Acest lucru nu numai că va îmbunătăți bunăstarea fizică, ci va contribui și la restabilirea stării emoționale.

Creșterea nivelului de testosteron la bărbați

Creșterea acestui hormon în corpul masculin este norma exclusivă în timpul adolescenței. În ceea ce privește bărbații de vârstă mijlocie sau vârstnici, acest proces poate provoca o mulțime de probleme de sănătate, precum și o cantitate insuficientă de testosteron. O cantitate excesivă de hormon provoacă o creștere masculină a părului, a acneei și a acneei la un bărbat adult. În situații deosebit de neglijate, pot fi observate mișcări ale testiculelor.

Această afecțiune trebuie diagnosticată de medicul curant. Și trebuie să controleze procesul de scădere a nivelului acestui hormon. În majoritatea cazurilor, un bărbat poate reduce testosteronul consumând anumite alimente care inhibă eliberarea acestui hormon. Acestea includ:

 1. Bauturi alcoolice. Acest lucru este valabil mai ales pentru bere. Această băutură alcoolică ajută la activarea hormonului feminin.
 2. Produse din carne. Pentru a reduce testosteronul ar trebui să fie folosite carne de porc coapte, cârnați, cârnați și multe altele. Ele ajută la transformarea testosteronului în estrogen.
  Produse din soia.
 3. Zahăr și sare în cantități mari. Dulciurile și alimentele sărate inhibă producția de testosteron la bărbați. O cantitate mare de glucoză se găsește în fructele dulci. Ar trebui subliniate. Deoarece fructele sunt îmbogățite cu vitamine și alte substanțe benefice și nu conțin lipide, ceea ce poate duce la obezitate.
 4. Produse de cofeină. Cafeaua și ciocolata neagră ajută la reducerea testosteronului la rata necesară.

Dar nu trebuie să exagerați cu asemenea alimente. La urma urmei, cantitatea lor excesivă poate reduce hormonul sub normal, ceea ce va duce la consecințe neplăcute.

Urmăriți un videoclip despre nivelurile scăzute de testosteron la bărbați.

Prevenirea reducerii testosteronului

Nivelurile reduse de testosteron au un efect negativ asupra sănătății bărbaților. Prin urmare, este mai bine să aveți grijă de starea normală a nivelurilor hormonale de la o vârstă fragedă. Pentru aceasta, urmați aceste reguli:

 1. Activitate fizică moderată. Fiecare bărbat ar trebui să participe în mod regulat la săli de sport și la piscine. Consolidarea masei musculare evită obezitatea, care inhibă producția de testosteron.
 2. Nutriția corectă. Dieta ar trebui să conțină alimente sănătoase care conțin o cantitate semnificativă de vitamine, minerale și alți nutrienți.
 3. Evitați alimentele prăjite, grase, picante și sărate.
 4. Evitați stresul. Tinerii, ale căror activități profesionale provoacă stres obișnuit și stres emoțional, este mai bine să schimbați locurile de muncă. Întrucât natura acestor activități va duce la o perturbare hormonală gravă.
 5. Regimul zilei. Respectarea regimului zilnic este o parte integrantă a prevenirii, dacă un bărbat dorește să mențină funcția erectilă normală și hormonii cât mai mult posibil. Este nevoie de un timp suficient pentru a petrece o odihnă bună.

Testosteronul scăzut este o problemă masculină gravă care ar trebui rezolvată cât mai curând posibil. Acest lucru va contribui la evitarea consecințelor negative în viitor.