Serotonină serică

Sinonime: serotonină, serotonină, ser

Informații generale

Serotonina este un monoamină biogenică (popular numită "hormonul fericirii"), care contribuie la reglarea reacțiilor comportamentale și a stării emoționale a unei persoane.

Studiul concentrației acestei componente în sânge vă permite să diagnosticați o varietate de tulburări psiho-emoționale, boli ale tractului gastro-intestinal (GIT) și procese oncologice (tumori carcenoide).

Serotonina se formează ca urmare a descompunerii L-triptofanului (component al proteinelor). Sinteza sa are loc în neuroni (celule care transmit impulsuri nervoase), mucoasa gastrointestinală și epifiza. În intestin, până la 95% din serotonină este adsorbită și intră în sânge (conținut în trombocite). Cu toate acestea, în neuroni, doar 2% din serotonină este localizată.

Principalele funcții ale serotoninei din organism

 • Îmbunătățește memoria pe termen lung și pe termen scurt;
 • Crește capacitatea de învățare;
 • Responsabil de calitatea și durata somnului, ritmuri circadiene;
 • Controlă indirect tensiunea arterială;
 • Oferă termoreglarea corpului (protecție împotriva hipotermiei și a temperaturii înalte);
 • Stimulează unele reacții alimentare;
 • Activează contracția mușchiului neted;
 • Acesta constricts vasele de sange ale rinichilor, stimuleaza reducerea diurezei;
 • Suprimă simptomele depresiei (îmbunătățește dispoziția);
 • Participă la neutralizarea reacțiilor alergice;
 • Reduce pragul de durere.

La notă: dacă serotonina este transformată în hormonul glandei pineale, melatonina, atunci dobândește capacitatea de a regla metabolismul (fluctuațiile sale sezoniere și zilnice). De asemenea, sub formă de melatonină, hormonul este implicat activ în sistemul reproducător.

Hipersecreția serotoninei este o manifestare a diferitelor afecțiuni gastro-intestinale și tulburări digestive, chiar sindromul intestinului iritabil. Cea mai periculoasă dintre condițiile diagnosticate este dezvoltarea sindromului carcinoid (un complex de simptome pe fondul apariției tumorilor carcinoide secretoare). Astfel de formațiuni apar adesea în stomac, intestine și, de asemenea, în plămâni.

În plus, producția de serotonină afectată duce la apariția tulburărilor psihice, cum ar fi schizofrenia și depresia.

Indicații și simptome pentru studiile cu serotonină

Determinarea nivelelor de serotonină din plasmă de sânge în majoritatea cazurilor este utilizată pentru a diagnostica și monitoriza tratamentul tumorilor carcinoide.

Principalele criterii simptomatice ale testului:

 • durere abdominală acută;
 • sângerare rectală;
 • diaree acută;
 • obstrucție intestinală;
 • pierdere inofensivă;
 • bolile cardiace valvulare;
 • glossita (inflamația membranei mucoase a limbii);
 • dificultăți de respirație;
 • fibroza cavității abdominale etc.

Concentrațiile de serotonină pot crește din alte motive:

 • obstrucție intestinală acută;
 • leucemie (cancer de sânge);
 • tulburări endocrine sau hormonale;
 • tulburări psihice.

Numai un endocrinolog cu experiență, medic oncolog, medic generalist, terapeut și pediatru poate descifra rezultatele analizei serotoninei.

Ratele de serotonină din sânge

Unitatea general acceptată pentru măsurarea serotoninei în plasmă este ng / ml. Este posibilă decodarea alternativă - μmol pe 1 litru (ng ml * 0.00568).

Serotonină serioasă

 • Carcinomul carcinoid al cavității abdominale sau intestinului (dacă valoarea este mai mare de 400 ng / ml, atunci se presupune prezența metastazelor);
 • Altă localizare (cancer al bronhiilor sau glandei tiroide), care cauzează sindromul carcinoid atipic;
 • Sindromul de cădere (mișcarea accelerată a alimentelor nedigerate de la stomac la intestine;
 • Degenerarea fibrochistică (leziuni genetice ale celulelor endocrine;
 • Obstrucția intestinală sub formă acută;
 • Infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă;
 • Non-tropical SPRU (încălcarea absorbției de alimente în intestinul subțire, o reacție acută la gluten în alimente).

În cazul dezvoltării neoplasmelor, concentrația serotoninei în plasmă poate crește de 5 sau mai multe ori. De asemenea, această analiză vă permite să controlați nivelul serotoninei după îndepărtarea tumorii. Dacă indicii după tratamentul chirurgical nu sunt normalizați, atunci este necesar să se presupună prezența metastazelor sau natura radicală insuficientă a operației.

Analize> Determinarea nivelului serotoninei din sânge

Ce este serotonina?

Serotonina este un hormon, a cărui parte principală este produsă de celulele tractului digestiv uman. De acolo, este absorbit în sânge, unde se acumulează în trombocite. Serotonina este implicată activ în asigurarea unei activități nervoase mai mari, în menținerea tensiunii arteriale, în reglarea psihicului. Dar o importanță deosebită în diagnostic este determinarea conținutului său în organism atunci când un pacient are un neoplasm carcinoid.

Când se indică determinarea nivelurilor de serotonină?

Un test de sânge pentru a determina nivelul serotoninei este prescris de un medic generalist sau de un gastroenterolog, mai puțin de un endocrinolog, de un chirurg și de alți specialiști. Majoritatea plângerilor pacienților se referă la patologia tractului digestiv. Creșteri noi din această zonă se manifestă, de obicei, prin slăbiciune generală, stare de rău, scăderea numărului de globule roșii în testul general de sânge, pierderea apetitului. În stadiile avansate, pacientul uneori devine greu să înghită alimente, pierde în greutate. Apare vărsături, apar dureri abdominale cu diferite localizări. Există dificultăți în mișcările intestinului, modificări ale naturii scaunului (constipație, diaree, alternanță), în fecale pot fi urme de sânge, mucus sau puroi. În cazul în care plămânii sunt implicați în acest proces, pacienții se plâng de tuse, excesul de spută cu dungi de sânge. Odată cu înfrângerea glandei tiroide, apar modificări caracteristice ale sistemului nervos și cardiovascular, sistemul de termoreglare.

Analiza nu este una dintre studiile pe scară largă. Realizat în laboratoare mari, echipate cu echipament adecvat și dotate cu reactivi speciali.

Cum să efectuați cercetări și cum să vă pregătiți?

Sânge pentru cercetare efectuată pe stomacul gol din vena cubitală. Cu două zile înainte de analiză, ceaiul, cafeaua, brânza, bananele ar trebui să fie excluse din dietă. Aceste produse conțin serotonină, care poate distorsiona rezultatele studiului. Cu o zi înainte de procedura nu ar trebui să bea alcool, precum și să se expună la stres puternic fizic și emoțional. Necesitatea de a anula medicamentul va avertiza medicul.

Norma serotoninei din sânge

Cantitatea normală de serotonină din sânge este de 0,22-2,0 μmol / l.

Un nivel ridicat de serotonină din sânge ajută medicul să se orienteze la diagnostic, dar nu dezvăluie localizarea leziunii. Sunt necesare metode diagnostice suplimentare (tomografie computerizată, RMN, gastro-, colono-sau laparoscopie cu biopsie țintită și examinarea ulterioară a materialului) pentru a stabili localizarea exactă și natura neoplaziei maligne.

Nivelul serotoninei crește în prezența unei tumori carcinoide (adesea cu metastaze) în cavitatea abdominală, în caz de cancer pulmonar sau glandă tiroidă, însoțită de sindromul carcinoid. Ritmul de creștere este observat în infarctul miocardic acut, obstrucția intestinală acută, fibroza chistică.

Cum să interpretați rezultatele?

Nivelurile reduse de serotonină sunt cel mai adesea observate în boala Down, fenilcetonurie, leucemie, depresii severe, boala Parkinson, hipovitaminoza B6 și boala Verlgof.

În tumorile maligne ale stomacului, intestinelor și plămânilor, cantitatea de serotonină este de 5-10 ori mai mare decât în ​​mod normal. În același timp, excreția sa în urină crește, lucru care joacă și un anumit rol în diagnostic. După eliminarea tumorii primare și a metastazelor, concentrația de serotonină ar trebui să scadă. Absența unei astfel de dinamici sugerează că metastazele rămân în organism sau că tumora primară nu este complet eliminată.

Informațiile sunt postate pe site doar pentru referință. Asigurați-vă că vă consultați cu un specialist.
Dacă găsiți o eroare în text, feedback incorect sau informații incorecte din descriere, vă rugăm să informați administratorul site-ului despre acest lucru.

Review-urile postate pe acest site sunt opiniile personale ale persoanelor care le-au scris. Nu medicați!

Cum de a determina nivelul serotoninei din creier?

Când căutați testul serotoninei în caseta de căutare Google, veți vedea destul de multe linkuri către laboratoare unde puteți testa nivelurile de serotonină din sânge (și nu din creier).

Iată câteva dintre ele: www analyz24 ru; www eurolab ua, www smed ru.

Cum se completează serotonina? Serotonina este sintetizată în corpul nostru din aminoacidul triptofan (parte din proteinele tuturor organismelor vii), care se găsește în anumite alimente. Cu toate acestea, în primul rând, este ciocolată și alte produse care conțin cacao. Alte produse care conțin triptofan în cantități mai mari decât celelalte sunt carnea (iepure, carnea de vită), peștele (stavridul negru, heringul, codul), brânza (topită, olandeză), leguminoasele (mazărea, fasolea).

Lista este destul de mare și puteți alege produsele care vă plac.

Analiza serotoninei: de ce este necesară și cum este efectuată

Hormonul, cunoscut și ca 5-hidroxitriptamina și legat de aminele biogene, este larg răspândit în lumea plantelor și a animalelor. Serotonina se găsește în vertebrate, nevertebrate și plante. Este o moleculă importantă de semnalizare în sistemele nervoase centrale și periferice ale oamenilor.

Acționând prin mai multe tipuri de receptori, ajută la reglarea funcționării tractului gastro-intestinal, a sistemului cardiovascular și a creierului. O funcție importantă este de a controla sensibilitatea receptorilor creierului la hormonii de stres - adrenalina și norepinefrina.

Dacă dopamina este un "hormon al plăcerii", atunci serotonina este denumită informal "hormonul bun al dispoziției". Testarea serotoninei este cea mai bună modalitate de a afla dacă depresia este cauzată de lipsa "hormonului de fericire" sau este o consecință a unor factori externi.

De asemenea, această analiză este utilizat pentru diagnosticul de leucemie, tumori de cancer intestinal, pulmonar si de stomac, de vitamina B6, obstrucție intestinală acută și bolile hepatice parenhitomaznyh.

Indicații și simptome pentru cercetare

Este simptomatic, serotonina este legata de emotiile de fericire, precum și foamea și somn. Datorită rolului său în senzația de bunăstare, acest hormon este investigat intens de către oamenii de știință medicali. Agenții farmaceutici care cresc nivelurile hormonale sunt utilizate pe scară largă pentru a trata depresia și o gamă largă de tulburări de dispoziție. Prin urmare, una dintre indicațiile pentru prescrierea unui test pentru serotonină este depresia. Acest test este, de asemenea, atribuit în cazul unei tulburări de anxietate sau a unei suspiciuni de schizofrenie.

În plus, numărul de simptome și semne pentru care se recomandă verificarea sângelui include:

 • Pierderea in greutate inexplicabila.
 • Sângerare hemoragică.
 • Boli ale valvei cardiace dreapta.
 • Disbioză intestinală.
 • Obstrucția intestinală.
 • Sindromul carcinoid este un complex de simptome care apare în tumorile neuroendocrine potențial maligne.
 • Bronhoconstricție.

Material pentru livrarea serotoninei

Testarea serotoninei se efectuează prin administrarea unei probe de sânge din vena pacientului. Nivelurile tipice de plasmă variază de la 50 la 220 ng / ml la persoanele sănătoase.

Metabolitul excretat în urină provine în principal din țesuturile periferice. Mai mult decât atât, doar un mic număr provine din sistemul nervos central. Din acest motiv, nivelul serotoninei urinare nu este un indicator fiabil al nivelului creierului.

Termenii de pregătire pentru analiză

Cel mai important pas în pregătire este refuzul de a mânca alimente care stimulează producerea acestui hormon. Cele mai frecvente dintre aceste produse sunt:

 • avocado;
 • banane;
 • vinete;
 • ananas;
 • prune;
 • roșii;
 • nuci;
 • cafea;
 • pepene galben;
 • grapefruit;
 • ceai (atât negru, cât și verde);
 • coacerea cu vanilie.

Toate aceste fructe și legume ar trebui evitate cel puțin trei zile înainte de prelevarea unei probe de sânge.

Cum se prelevează sângele?

Analiza se face pe stomacul gol dimineața. De obicei între orele 8 și 10 dimineața În acest moment se produce concentrația maximă a acestui hormon în organism. Cu toate acestea, uneori este permis să se ia o probă de sânge la 5 ore după o gustare ușoară.

Când un medic introduce un ac într-o venă cotului pentru a atrage sânge într-o seringă, unii oameni simt o ușoară durere. După procedură, se poate resimți o pulsație în mână și poate apărea o mică vânătăie la locul de colectare a sângelui. El dispare repede.

Prețul mediu al hemotestului este de 1.695 ruble.

Ce poate afecta rezultatul

Stresul, efort fizic ridicat, consumul de antidepresive, utilizarea alcoolului și a produselor care contribuie la dezvoltarea "hormonului fericirii" - toate acestea pot afecta fiabilitatea. Prin urmare, cu trei zile înainte de donare de sânge este recomandată în orice mod de a evita situațiile stresante, să renunțe la sarcini de sport și încetați să luați toate medicamentele (în cazul în care medicul dumneavoastră este nici o obiecție cu privire la acest punct). De asemenea, aceste trei zile, este de dorit să urmați o dietă care exclude alimente bogate în serotonină.

Medicamentele care pot crește concentrația includ inhibitori de litiu, inhibitori de monoaminooxidază, morfină și rezerpină.

Lipsa și excesul de serotonină: ce amenință

Valoarea normală este conținutul de 50-220 ng / ml serotonină în plasma sanguină. Uneori există o altă interpretare - μmol pe 1 litru (ng / ml, înmulțită cu 0,00568). Cu toate acestea, studiile în care nivelurile plasmatice sau ale hormonilor trombocite au fost studiate la pacienții deprimați și la subiecții sănătoși de control au dat rezultate contradictorii. În plus, există o gamă largă de niveluri sanguine la persoanele sănătoase și nu există nici un nivel bazat pe dovezi bazate pe nivelul hormonilor în creier.

Cronologie pentru conformitate

Analiza de laborator durează de obicei până la trei zile lucrătoare. Acest termen nu include ziua în care pacientul ia material biologic.

Diagnosticul simptomelor

Diagnosticul unui exces sau deficit al serotoninei în simptome nu este la fel de precis ca un test de sânge. Cu toate acestea, acesta oferă medicului informații suplimentare despre starea pacientului și sugerează prezența sau absența bolilor concomitente.

Cele mai frecvente simptome ale problemelor posibile cu nivelul hormonului din organism includ:

 • deteriorarea memoriei pe termen scurt și pe termen lung;
 • prag de durere crescut;
 • deteriorarea termoregulării corpului (creșterea sau scăderea temperaturii corpului);
 • deteriorarea somnului;
 • modificări ale dispoziției, chiar tulburări depresive sau de anxietate;
 • apariția reacțiilor alergice.

sporit

Nivelurile extrem de ridicate ale hormonului provoacă o stare cunoscută sub numele de sindrom serotonin și poate fi fatală.

Sindromul apare de obicei la persoanele care sunt tratati cu o combinatie de medicamente, cum ar fi antidepresivele triciclice, inhibitori ai monoaminoxidazei și inhibitor selectiv al recaptării serotoninei. Orice dintre acești agenți poate crește concentrația în sistemul nervos central. Manifestările clinice ale nivelurilor ridicate de serotonina sunt stimulare neuromusculară, excitația sistemului nervos autonom (tahicardie, hipertermie) și modificări ale stării psihice.

Nivelurile ridicate pot duce, de asemenea, la o creștere a osteoporozei. Persoanele cu tumori carcinoide au adesea nivele înalte ale sângelui. Tumorile carcinoide sunt cele mai frecvente (aproximativ 70% din cazuri) la nivelul gâtului și apar, de obicei, la adulți cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani. Astfel de tumori pot provoca sinteza excesivă, acumularea și eliberarea serotoninei și a altor amine biologic active. Acest lucru duce la simptome cum ar fi roșeața pielii, diaree, afectarea inimii, bronhoconstricția și comportamentul anormal.

Concentrațiile de peste 400 ng / ml indică de obicei prezența unei tumori carcinoide. Un tumori carcinoide rată randament mezenteron mai mult de 1000 ng / ml de 5-hidroxitriptamina (5-HT) în sânge sau ser.

Creșteri de până la 400 ng / ml pot fi nespecifice sau asociate cu medicamente. De exemplu, la persoanele care iau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, nivelul hormonului din sânge poate fi de aproximativ 400 ng / ml.

scăzut

Efectele patofiziologice ale concentrațiilor scăzute sunt mai complexe și controversate decât în ​​cazul nivelurilor ridicate. Lipsa serotoninei din creier a fost asociată de mult timp cu patofiziologia tulburărilor psihice, cum ar fi depresia, agresiunea, anxietatea și tulburările de alimentație. În plus, mesajele neștiințifice asociază niveluri scăzute cu stres crescut, probleme de somn, anxietate, atacuri de panică și apatie.

Datorită rolului critic al hormonului în funcția tractului gastrointestinal, lipsa acestuia acționează ca o cauză a mai multor boli ale tractului gastro-intestinal. Acestea includ: boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil și boala celiacă.

De asemenea, la indivizi apare o valoare mai mică (mai mică de 50 ng / ml)

 • cu sindrom Down;
 • Boala Parkinson (această boală este tratabilă cu medicamente pe bază de trihexifenidil);
 • fenilcetonurie;
 • Boala Verlgof;
 • leucemie;
 • vitamina B6 hipovitaminoza;
 • boală hepatică parenchimică.

Ce doctori ar trebui să fie consultați

Reclamațiile privind eventualul exces sau deficiență a serotoninei trebuie adresate unui neurolog, psihiatru, endocrinolog sau terapeut. Terapeutul, la rândul său, după ce a studiat rezultatele hemotestului pentru serotonină, "redirecționează" pacientul la un specialist.

Instrucțiuni. Test de sânge serotonin pentru depresie

Serotonina este un compus chimic care se formează în organism din tricopantul esențial de aminoacizi. Este un hormon și un mediator al sistemului nervos. Biologic activ și efectuează o serie de lucrări importante în organism.

Informații generale

În oameni se numește hormonul fericirii, deoarece are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit. Serotonina afectează în mod direct starea fizică a unei persoane, care variază în funcție de diferite emoții. Hormonul este implicat activ în emoții, determină reacțiile și comportamentul unei persoane; determină chiar și puterea de dorință sexuală. Are un impact asupra somnului și a duratei somnului. De asemenea, zonele sale de influență includ: apetitul; sensibilitate redusă la durere; nivelul de învățare; îmbunătățirea tuturor tipurilor de memorie; controlul nivelului de coagulare a sângelui; funcționarea cu succes a sistemului cardiovascular, efectul mediat asupra nivelului tensiunii arteriale, activitatea întregului sistem endocrin și a mușchilor și asigurarea termoregulării.

În plus, serotonina stimulează comportamentul alimentar al unei persoane, contractilitatea fibrelor musculare în mușchii netezi, provoacă spasmul vascular al rinichilor și reduce diureza, ajută la reducerea alergiilor. Este produsă în sistemul nervos central (creierul și maduva spinării - 20%), iar restul este produs în celulele enterochromafinice ale tractului digestiv - 80%; și aici este stocat.

Când se deplasează în sânge, este localizat în trombocite. În sistemul nervos central, serotonina acționează ca un neurotransmițător - un transmițător care transmite informații între neuroni prin transformarea impulsurilor. Serotonina din sistemul nervos central este izolată de cea din ANS.

De unde vine serotonina

Pentru producția de serotonină, sunt necesare minerale și vitamine, nu doar triptofan din alimente. Producția de serotonină, un astfel de hormon necesar, apare în creier, în epifiza (glanda pineală).

Mecanismul său de acțiune asupra stării de spirit nu este explicat prin faptul că serotonina în sine este o plăcere, ci prin faptul că face posibilă simțirea acestei euforie. În acest sens, molecula sa este similară structural cu LSD - una dintre substanțele psihotrope, halucinogene. Acesta poate fi transformat în epifiză în melatonină (hormonul somnului). Apoi, aceasta poate influența fluctuațiile sezoniere și zilnice ale metabolismului; funcționarea reproducerii (naștere, lactație).

Funcția neurotransmițător

Cu serotonina normală în sânge, când acționează ca un neurotransmițător, o persoană simte înălțarea spiritului și a forței sale; o explozie de energie și bună dispoziție. Îmbunătățirea memoriei, atenției. De asemenea, poate reduce durerea, acționând ca un opiu natural pentru durere. Cu numarul scazut, toate aceste avantaje dispar si persoana simte durere, scaderea starea de spirit, oboseala.

Cum se manifestă hormonul când este eliberat în sânge. Afectează motilitatea intestinală și sinteza enzimelor digestive; activează sinteza plachetară și spasmele capilare, mărind astfel coagularea sângelui - aceasta este importantă pentru sângerare. Această funcție este utilizată atunci când există o amenințare de sângerare.

Serotonina și depresia

Influența asupra dispoziției unei persoane - principala caracteristică a activității serotoninei. Când apare depresia, distrugerea celulelor creierului și regenerarea lor fără serotonină este imposibilă. Sub stres și depresie, regenerarea celulelor se oprește pur și simplu.

Folosirea antidepresivelor crește nivelul hormonilor, astfel încât celulele creierului încep să se actualizeze imediat și simptomele depresiei scad. Deși măsurarea hormonului care intră în creier este încă imposibil astăzi, însă serotonina în depresie este întotdeauna redusă în analiză. Conținutul său în plasma sanguină este redus fără echivoc.

Serotonina este rareori prescrisă în acest scop. Cel mai adesea, indicațiile sunt direcții complet diferite: oncologia organelor abdominale, obstrucția intestinală acută, leucemia, cancerul tiroidian, cancerul de sân. De asemenea, această analiză este prescrisă după o intervenție chirurgicală pentru a înlătura tumora pentru a controla intervenția chirurgicală: dacă valorile sunt ridicate, atunci există fie metastaze, fie operația nu a fost suficient de radicală.

Simptomele pentru care este posibil să aveți nevoie pentru a determina nivelul de serotonină:

 • Siguranța vieții;
 • hemoragie hemoragică;
 • semne de diaree profunda;
 • pierderea în greutate fără cauze;
 • obstrucție intestinală;
 • inima patologiei valvei;
 • glossită frecventă;
 • dispnee.

Cum este luat sângele?

Sângele (test de sânge pentru serotonină) este luat din vena cubitală; dimineața, pe stomacul gol, în perioada de la 8 am la 10 ore (vârful unui hormon). Foarte rar, în cazuri extreme, pot face o analiză la 5 ore după o gustare ușoară.

Termenii de pregătire pentru analiză

Cu o zi înainte de donarea de sânge, folosirea alcoolului, bananelor și ananasului, ceaiul, cafeaua și coacerea cu vanilie este complet exclusă. orice poate conține serotonină. Cu o săptămână înainte de a lua testul, toate medicamentele sunt oprite. Timp de 3 zile, opriți orice activitate fizică, dacă este posibil, eliminați stresul. Cu 20 de minute înainte de donarea de sânge, trebuie să stai liniștit și să-ți stabilizezi emoțiile. Analiza serotoninei nu este considerată obligatorie și răspândită, se efectuează numai în centre de diagnosticare mari, în laboratoare echipate cu reactivi speciali și echipamente relevante.

Serotonină normală

Unitatea de măsurare a nivelului hormonului este nanogram / mililitru. Dar există o altă decodificare - micromoli / litru. Pentru recalculare ng ml x 0,00568. Cantitatea normală de serotonină din sânge este de 0,22-2,0 μmol / l sau 50 - 220 ng / ml. Rata la bărbați de la 18 ani este de 40,0-400,0 mg / ml, pentru femeile de 18 ani - 80,0-450,0 mg / ml.

Diferitele laboratoare efectuează teste pe echipamentul lor, astfel încât rezultatele pot varia. Nu există standarde internaționale. Trebuie să citiți acești indicatori indicați pe foaia de analiză.

Ce poate afecta rezultatul?

Reduceți numărul menstruației cu menopauză serotonină (1-2 zile), migrenă, obezitate, luând ranitidină și rezerpină. Ratele de creștere pot fi: ovulația, estrogenul, inhibitorii MAO, raportul greșit al sângelui și anticoagulantului in vitro. Poate fluctua din diferite motive și apoi o persoană va avea probleme.

Norma excesivă

O creștere a nivelului de serotonină apare atunci când: o tumoare carcinoidă în cavitatea abdominală și deja cu metastaze; cancerul tiroidian medular - apoi crește de 5-10 ori (mai mult de 400 ng / ml). Un mic hormon crește cu infarctul miocardic în perioada acută; obstrucție intestinală; chisturi în cavitatea abdominală. Desigur, în oncologie, nu va fi suficient să faceți un diagnostic al acestei analize, deoarece este imposibil să se determine dimensiunea, localizarea și forma tumorii. Prin urmare, vor fi necesare examinări suplimentare: CT, ultrasunete, laparoscopie etc.

Reducerea ratei

Aceasta se poate întâmpla cu: boala cromozomială - sindromul Down; concomitent fenilcetonurie netratată, boala Parkinson, patologii hepatice și depresii.

Nutriție și serotonină

Serotonina poate fi redusă prin dieta necorespunzătoare: dezechilibru în dietă sau malnutriție. Absența de brânză, ciuperci și banane din meniu are un efect negativ asupra producției sale.

Metode dovedite pentru creșterea serotoninei:

 1. Este necesar să se mănânce produse care conțin triptofan: pește și alte fructe de mare sunt bogate în triptofan; smântână și kefir; carne roșie; nuci; brânză; paste. Introduceți în banane dieta, mei, ciocolată cu conținut ridicat de cacao, varză, salată. Renunțați la cafea instant, la băuturi spirtoase și la fast-food. Cum funcționează dulciurile? Acestea determină hiperglicemie, iar sinteza insulinei crește. Aceasta duce la o creștere a aminoacizilor din sânge, inclusiv triptofan.
 2. Îmbunătățiți starea de spirit a întâlnirilor, discutați cu prietenii, vizitați cluburi de interese, glumiți mai mult. Rade. Vizualizați emisiuni de benzi desenate, comedii etc. - Nu stați și așteptați ca cineva să vină și să crească serotonina. Creșteți-vă singur.
 3. Lumina soarelui accelerează crearea de serotonină, așa că atunci când vremea este bună, asigurați-vă că mergeți, participați la competiții sportive, mergeți la parcuri. Cu vremea tulbure, senzația de serotonină scade.
 4. Activitatea fizică va contribui, de asemenea, la creșterea acesteia.

Puteți obține performanțe îmbunătățite și consumul de droguri. Acestea includ antidepresive.

Există o condiție periculoasă, care pune viața în pericol - sindromul serotoninergic. Apare cu o creștere semnificativă a nivelului de serotonină. Din simptomele lui apar inițial semne de stomac deranjat și intestine; apoi anxietatea, tremurul corpului, halucinațiile sunt adăugate, conștiința poate fi deranjată. Este necesar un medic.

Serotonina este disponibilă în fiole și numai medicul trebuie să o prescrie. Nu este folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a crește serotonina; ele sunt tratate pentru manifestări de sindrom hemoragic, anemie, scăderea coagulării sângelui.

De ce testează serotonina

Analiza serotoninei este utilizată în diagnosticul de cancer al cavității abdominale. Serotonina nu este altceva decât un hormon legat direct de starea psihofizică a unei persoane. El ia parte la reglarea emoțiilor și a comportamentului, este responsabil pentru calitatea somnului, a comportamentului și a libidoului. Al doilea nume pentru serotonină - "hormonul fericirii" - demonstrează că un nivel bun de serotonină din sânge are un efect pozitiv asupra dispoziției.

Depresia și serotonina

Numeroase studii arată că producția incorectă a acestui hormon în organism este plină de apariția și dezvoltarea diferitelor afecțiuni și tulburări emoționale, pornind de la insomnie și apatie și se încheie cu depresie profundă.

Conform unei versiuni, regenerarea celulelor creierului nu este posibilă fără participarea serotoninei. Astfel, ca urmare a stresului și a altor probleme psiho-emoționale, procesul de recuperare a celulelor este suspendat. Medicamentele prescrise cresc nivelul de serotonină, ceea ce contribuie la reluarea regenerării celulelor creierului și, în consecință, pentru a elimina simptomele depresiei.

Analiza serotoninei: cum, unde și de ce?

Scopul principal al analizei, care relevă nivelul serotoninei în sânge, este detectarea cancerului cavității abdominale în stadiile incipiente. Nu este inclusă în numărul de proceduri clinice comune, deci este efectuată în principal în laboratoare mari.

Deci, un test de sange pentru a identifica nivelul de serotonina este atribuit pentru diagnostic:

 • boli oncologice ale organelor interne;
 • obstrucție intestinală acută;
 • leucemie.

Materialul biologic pentru studii de serotonina in sange este o probă de sânge, care este luat din vena cubital. Pentru ca rezultatele analizei să reflecte starea reală a afecțiunilor, pacientul trebuie pregătit corespunzător pentru analiză.

Regulile de pregătire sunt următoarele:

 • prelevarea de probe de sânge se efectuează pe stomacul gol (trebuie să existe cel puțin un interval de opt ore între ultima masă și procedura);
 • cu o zi înainte de test, toate tipurile de alcool, cafea puternică, ceai, ananas, banane și produse care conțin vanilină ar trebui excluse din dietă. Motivul pentru o astfel de mostră ciudată este simplu: toate produsele de mai sus sunt capabile să ridice producția de "hormon al fericirii". Utilizarea lor poate distorsiona imaginea reală;
 • 10-14 zile înainte de prelevarea unei probe de sânge, medicația trebuie oprită sau oprită (regula se aplică tuturor medicamentelor);
 • Înainte de a lua testul, este nevoie de ceva timp (în mod optim, aproximativ o jumătate de oră) pentru a sta într-o stare relaxată, astfel încât fundalul emoțional să devină cât mai armonios posibil.

Care sunt abaterile de la normă?

Norm - conținut de 50-220 ng / ml de serotonină hormonală

Niveluri crescute ale serotoninei

Dacă rezultatul arată o creștere semnificativă a nivelului de serotonină, atunci cel mai probabil se poate spune:

 • prezența tumorilor carcinoide în tractul digestiv, situat pe treapta metastazat;
 • prezența tumorilor carcinoide atipice (de exemplu, carcinomul medular).

Nivelurile serotoninei ușor crescute pot diagnostica:

 • obstrucție intestinală;
 • infarct miocardic acut;
 • fibrocizice în tractul gastro-intestinal.

Faptul unui nivel crescut de serotonină în sânge va permite unui specialist să facă un diagnostic corect. Dar rezultatele testului nu vor arăta unde este tumoarea și cum arată și nu vor ajuta să prescrie tratamentul și să găsească medicamente. În acest caz, analiza de laborator nu este suficientă: sunt necesare cercetări suplimentare.

Laparoscopia pentru biopsie, tomografia computerizată și examinarea histologică a materialului biologic vor ajuta la confirmarea diagnosticului final.

Nivel scăzut de serotonină

Dacă în sânge se găsește un conținut scăzut de serotonină, se poate vorbi despre anumite boli. Acestea includ:

 • sindromul congenital în jos;
 • concomitent fenilcetonuria (în absența tratamentului adecvat bolii);
 • boala Parkinson progresivă;
 • stări depresive severe;
 • boli hepatice.

Ce este serotonina?

Serotonina este un neurotransmițător * al creierului uman. Este produsă în glanda pineală de la un aminoacid numit triptofan. Deseori, serotonina se numește hormonul fericirii, dar în realitate acționează ca un neurotransmițător în creier, iar când intră în sânge, devine un hormon cu drepturi depline. În sânge, se găsește predominant în trombocite care captează serotonina din plasmă.

Ce afectează producția serotoninei?

Serotonina este implicată în reglarea memoriei, somnului, reacțiilor comportamentale și emoționale, controlul tensiunii arteriale, termoreglarea, reacțiile alimentare etc. Cu o scădere a serotoninei, sensibilitatea sistemului dureros al corpului crește, chiar și cea mai slabă iritație răspunzând cu durere severă.

Starea de spirit a unei persoane depinde și de cantitatea de serotonină. În toamna și iarna, când lumina zilei devine scăzută, glanda pineală începe să producă mai multă melanină, reducând astfel producția de serotonină. Prin urmare, în sezonul toamna-iarnă, o persoană este adesea vizitată de o stare tristă și deprimată. Dacă nivelul serotoninei crește, atunci experiențele neplăcute dispar și, în loc de depresie, o persoană se află într-o stare bună, o intensitate de forță și vitalitate.

Astfel, deficitul de serotonină este unul dintre factorii pentru formarea stărilor depresive, compulsive obsesive și forme severe de migrenă. Și producția excesivă (de exemplu, atunci când se iau anumite medicamente) poate duce la halucinații și schizofrenie.

Cum pot fi crescute nivelele serotoninei?

O condiție prealabilă pentru sinteza serotoninei este prezența luminii solare, cu o perioadă de furtună îndelungată, sinteza serotoninei în organism este redusă drastic.

Pentru a crește nivelul natural al serotoninei, aveți nevoie de o alimentație bună, cu un conținut ridicat de triptofan. Acest aminoacid este conținut în următoarele produse: brânză, grăsime și brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, fasole, ciuperci, mei, hrișcă. De asemenea, contribuie la creșterea serotoninei în bananele corporale, ciocolată, cafea, ceai, date, portocale, prune, smochine, roșii. În plus, alimentele care conțin PUFA omega-3, în special uleiul de pește și unele tipuri de uleiuri vegetale, ar trebui incluse în regimul alimentar.

Cum pot verifica nivelul serotoninei în organism?

Conținutul de serotonină este verificat utilizând un test de sânge. Acest test de laborator nu este utilizat frecvent, deci este efectuat în principal în laboratoare mari.

Practic, este atribuit un test de laborator pentru a diagnostica:

- boli oncologice ale diferitelor organe;

- obstrucție intestinală în formă acută;

Prelevarea de probe de sânge se efectuează pe stomacul gol. Cu o zi înainte de testul desemnat, este necesar să se excludă utilizarea alcoolului sub orice formă, precum și ceaiul și cafeaua, bananele, ananasul, produsele care conțin vanilină. În plus, cu câteva zile înainte de timpul de testare programat, este necesar să nu mai luați antibiotice și alte medicamente. Înainte de a lua o mostră, ar trebui să stați liniștit timp de cel puțin 20 de minute pentru a vă stabiliza starea emoțională.

Care este rata normală de serotonină?

Sângele normal conține între 50 și 220 ng / ml serotonină.

O cifră crescută poate indica prezența:

- tumori carcinoide în abdomen, care este deja metastatic;

- cancerul medular care afectează țesuturile glandei tiroide.

O ușoară creștere a nivelului acestui hormon poate vorbi despre:

- infarct miocardic acut;

- formarea fibrocystică în cavitatea abdominală.

O scădere a nivelului serotoninei poate fi observată:

- la persoanele născute cu sindromul Down;

- cu fenilcetonuria congenitală (boală ereditară asociată cu metabolismul scăzut al aminoacizilor);

- cu dezvoltarea bolii Parkinson;

- în stări depresive severe;

Cu toate acestea, serotonina de laborator în monoterapie nu este suficientă. Pentru a determina diagnosticul exact, pacientul trebuie să fie supus unor studii suplimentare.

* Neurotransmitator (din limba greacă Neuron - trăit, nervos și latin Mediator - mediator) - o substanță biologic activă implicată în transmiterea impulsurilor nervoase.

Cum de a identifica o persoană cu deficit sau exces de serotonină?

Problema privind modul în care se detectează nivelurile de serotonină apare la mulți pacienți cărora li sa atribuit această analiză. Un studiu privind serotonina se efectuează dacă o persoană a fost diagnosticată cu formare oncologică în cavitatea peritoneală.

Ce arată nivelul hormonilor?

Acesta este un hormon care este implicat activ în reglementarea următoarelor stări:

 • contextul emoțional;
 • reacții comportamentale;
 • calitatea somnului;
 • depresie și fericire.

Serotonina este sintetizată și depozitată în membranele mucoase ale organelor din tractul gastro-intestinal, în timp ce în trombocitele din sânge. Acest lucru contribuie la faptul că hormonul intră în organele și sistemele diferite, îndeplinind funcțiile sale. Principala este capacitatea de a determina starea de spirit a unei persoane, iar în cazul în care hormonul nu este suficient în organism, atunci depresia se dezvoltă.

Simptome ale deficienței substanței

Simptomele lipsei serotoninei pot fi ușor detectate prin observarea propriului corp. Printre principalele caracteristici care merită notate următoarele:

 • pesimism;
 • atacuri de panică;
 • incertitudinea și neîncrederea;
 • tristețe;
 • emoție;
 • insomnie;
 • stare negativă, obsesivă;
 • iritabilitate.

Aceste simptome apar datorită nivelului scăzut de serotonină din sânge, prin urmare, se efectuează o analiză specială pentru a determina cât de mult din acest hormon este prezent în corpul unei anumite persoane. Dacă o persoană se află într-o stare bună, acest lucru indică un nivel normal de substanță.

Medicii determină lipsa de serotonină din sânge, atât prin semnele externe ale pacientului, cât și prin rezultatele testelor de laborator.

Teste necesare

Detectarea serotoninei cu ajutorul testelor este uneori necesară atunci când există anumite indicații pentru efectuarea unui studiu. O astfel de procedură nu este efectuată peste tot, ci numai în clinici mari specializate.

Cine și când este atribuit analizei serotoninei? Un endocrinolog, un gastroenterolog, un terapeut, un chirurg sau un alt medic poate indica necesitatea unui studiu atunci când pacienții se plâng de următoarele condiții:

 1. Durerea din tractul digestiv, însoțită de slăbiciune generală, scăderea poftei de mâncare și stare de rău.
 2. Este greu să înghițiți alimentele, ceea ce poate cauza vărsături.
 3. Pierdere în greutate.
 4. Dificultăți în eliminarea fecalelor.
 5. Se schimbă natura scaunului, mucus, puroi și sânge pot fi prezente în fecale.
 6. Tusea.
 7. Modificări ale temperaturii corpului.
 8. Modificări ale sistemelor nervoase și cardiovasculare.
 9. Există o obstrucție a intestinului, care a fost foarte agravată.
 10. Leucemia se dezvoltă.

Aceste simptome devin baza pentru examinarea și prescrierea analizei pentru punerea pe serotonină a hormonului. De asemenea, procedura este efectuată pentru a confirma sau a nega dezvoltarea cancerului, cel mai adesea în organele tractului intestinal.

Cu depresie sau stare proastă, nu este cantitatea de hormon care intră în creier, dar nivelul sângelui este măsurat. Dacă există un deficit de substanțe, atunci medicul diagnostichează o stare depresivă. Acest lucru se datorează faptului că creierul încetează să genereze celule, acest lucru determină depresia, starea de sănătate și starea de spirit proastă.

După examinarea pacientului și în cazul în care se suspectează modificarea normei de serotonină, medicul trimite pacientului să efectueze o analiză specială. Oamenii sunt adesea interesați de modul în care merge studiul și cum se poate detecta nivelul de serotonină, hormonul fericirii.

Se efectuează un studiu în clinici unde sângele este luat din vena cubitală a pacientului. Este necesar să faceți acest lucru numai pe stomacul gol, sub rezerva altor cerințe ale procedurii.

 1. În primul rând, cu o zi înainte de test, nu trebuie să beți alcool, cafea tare și ceai.
 2. În al doilea rând, bananele și ananasul, dulciurile care conțin vanilină, trebuie excluse din dietă.
 3. În al treilea rând, cu câteva zile înainte de analiză, toate antibioticele și medicamentele sunt oprite.
 4. În al patrulea rând, pacientul trebuie să se calmeze, să stea liniștit, astfel încât fundalul emoțional și hormonii să se stabilizeze.

Interpretarea rezultatelor analizei este efectuată de către medicul curant, care stabilește dacă există abateri sau nu.

Rata acestui hormon în sângele uman are o gamă largă - de la 50 la 220 ng / ml de serotonină. Dacă formularul de analiză conține valori similare, aceasta indică faptul că nu există abateri.

Deviațiile identificate în direcția creșterii sau scăderii din valorile normale pot avea motive diferite. În special, o creștere a serotoninei survine datorită prezenței unei tumori carcinogene în abdomen, care a fost metastazată. Cancerul medular, care afectează țesuturile glandei tiroide, poate de asemenea să se dezvolte. O ușoară creștere a ratei indică prezența unor astfel de boli cum ar fi:

 • fibroza și chisturile în peritoneu;
 • infarct miocardic acut;
 • obstrucție intestinală.

Nivelurile scăzute ale hormonului, identificate prin analiză, pot indica evoluția bolii hepatice, a depresiei severe, a bolii Parkinson, a sindromului Down și a fenilcetonuriei congenitale.

În ciuda acurateței studiului, medicii efectuează în mod necesar măsuri suplimentare de diagnosticare pentru a stabili corect diagnosticul, a determina localizarea bolii etc.

Cum de a crește nivelul hormonilor? Dacă scăderea serotoninei nu se datorează dezvoltării patologiilor cu grade diferite de severitate, dar pe fondul depresiei, nivelul hormonului din sânge poate fi mărit prin diferite metode.

Dar o astfel de terapie este prescrisă și controlată de un medic, pentru a nu provoca efectul opus, ci pentru a stabiliza serotonina în sângele pacientului.

Cele mai comune măsuri de creștere a nivelului hormonului sunt următoarele.

 1. Este necesar să se normalizeze alimentele. Dieta ar trebui să conțină carbohidrați complexi, printre care se numără leguminoasele, pâinea, pastele, orezul brun, cartofii, patrunjelul. Carbohidrații simpli (pâine albă, orez alb, alimente dulci) ar trebui să fie mai puțin.
 2. Nu consumați băuturi energetice, este necesar să se limiteze consumul de produse cu cofeină.
 3. Trebuie să mănânci pești care conțin așa-numitul acizi grași omega-3. De exemplu, carne de somon. Puteți să o înlocuiți cu ulei de pește obișnuit.
 4. Consumați mai multe fructe cu coajă lemnoasă, semințe și uleiuri.
 5. Există ciocolată neagră.
 6. Pentru a face sport, iar acest lucru ar trebui făcut în mod regulat.
 7. Este necesar să mergeți mai mult, să mergeți, să efectuați proceduri de masaj, să mergeți la soare.
 8. Trebuie să faceți yoga, meditația, să faceți exerciții de respirație, să monitorizați nivelurile de stres.

Cum să treci un test de sânge pentru serotonină și să-l descifrezi corect?

În diagnosticul tumorilor canceroase localizate în cavitatea abdominală, se utilizează o analiză a conținutului de serotonină. Acest hormon este o amină biogenică, participă la reglarea reacțiilor emoționale și comportamentale, afectează calitatea somnului, adesea se numește "hormonul fericirii", la fel ca și lipsa depresiei sale.

Majoritatea serotoninei este sintetizată și stocată în membrana mucoasă a tractului digestiv. În sânge, această substanță este conținută în principal în trombocite. Cu fluxul sanguin, hormonul intră în toate organele și sistemele corpului. Funcțiile serotoninei sunt destul de diverse, dar cea mai cunoscută este abilitatea acestei substanțe de a influența starea de spirit. Cu o lipsă de hormon poate dezvolta depresie.

Descrierea analizei

Principala semnificație clinică a analizei serotoninei este posibilitatea diagnosticării precoce a cancerului la nivelul tractului gastro-intestinal. Acest test de laborator nu este utilizat frecvent, deci este efectuat în principal în laboratoare mari.

Serotonina și depresia

Mulți oameni de știință cred că încălcările în producția de serotonină pot provoca tulburări emoționale, până la dezvoltarea depresiei.

Una dintre teoriile dezvoltării depresiei este că, fără participarea "hormonului fericirii", regenerarea celulelor creierului este imposibilă. Ca urmare a stresului sau a altor cauze, procesul de regenerare a celulelor este suspendat. Și când luați antidepresive crește nivelul de serotonină, care contribuie la reînnoirea celulelor creierului și elimină simptomele depresiei.

Sfat! Măsurați cantitatea de serotonină care intră în creier, nu există nicio posibilitate. Dar când efectuați teste de sânge la persoanele care suferă de depresie, există o scădere a concentrației acestei substanțe.

mărturie

Studiile de probe de sânge pentru serotonină pentru identificarea tulburărilor depresive sunt rareori utilizate. Practic, este atribuit un test de laborator pentru a diagnostica:

 • boli oncologice ale diferitelor organe;
 • obstrucție intestinală sub formă acută;
 • leucemie.

Cum se efectuează procedura de prelevare de probe?

Materialul pentru studiu este o probă de sânge, care este luată din vena cubitală. Pacientul trebuie să se pregătească corespunzător pentru studiu. Reguli de bază ale pregătirii:

 • prelevarea de probe de sânge se face pe stomacul gol;
 • cu o zi înainte de testul prescris, este necesar să se excludă utilizarea alcoolului sub orice formă, precum și ceaiul și cafeaua, bananele, ananasul, produsele care conțin vanilină. Se poate întreba de ce sunt introduse astfel de restricții ciudate? Faptul este că compoziția produselor de mai sus include serotonina, astfel încât utilizarea lor poate distorsiona imaginea obiectivă;
 • cu câteva zile înainte de timpul de testare programat, este necesar să nu mai luați antibiotice și alte medicamente;
 • Înainte de a lua o mostră, ar trebui să stați liniștit timp de cel puțin 20 de minute pentru a vă stabiliza starea emoțională.

Standarde și abateri de la norme

Sângele normal conține între 50 și 220 ng / ml serotonină.

Sfat! Valorile de referință ale indicatorilor din diferite laboratoare pot varia, deci trebuie să acordați atenție indicatorilor indicați pe formularul de analiză.

Norma excesivă

Ca urmare, nivelul serotoninei crește? Cel mai adesea, un excedent semnificativ al normelor indică:

 • prezența unei tumori carcinoide în abdomen, care este deja metastatică;
 • tumorile care dau o imagine a sindromului carcinoid atipic, astfel de tumori includ cancerul medular care afectează țesuturile glandei tiroide.

Nivelurile ușor ridicate ale acestui hormon pot vorbi despre:

 • obstrucție intestinală;
 • infarct miocardic acut;
 • formări fibrocistetice în cavitatea abdominală.

Sfat! În bolile oncologice, nivelul serotoninei din sânge crește de 5-10 ori. Cu toate acestea, serotonina de laborator în monoterapie nu este suficientă.

Nivelurile ridicate de serotonină din sânge vor ajuta specialistul să-l diagnosticheze. Cu toate acestea, analiza nu dezvăluie localizarea tumorii, dimensiunea și forma acesteia. De aceea, pacientul trebuie să fie direcționat către studii suplimentare.

Tomografia computerizată, laparoscopia pentru biopsia țintită și direcția suplimentară a materialului luat pentru examinarea histologică vor ajuta la stabilirea definitivă a diagnosticului.

Reducerea ratei

Dacă se constată că conținutul de serotonină din sânge este redus, atunci indicatorul poate indica diferite boli. Nivelul scăzut al "hormonului fericirii" este notat:

 • la persoanele născute cu sindromul Down;
 • cu fenilcetonuria congenitală, în cazul în care copilul bolnav nu primește tratamentul necesar;
 • cu dezvoltarea bolii Parkinson;
 • în depresie severă;
 • boli hepatice.

Deci, analiza conținutului serotoninei hormonale din sânge face posibilă realizarea unui diagnostic în timp util în cazurile de cancer și alte patologii grave. Conform rezultatelor analizei, pacientul poate fi trimis pentru examinări suplimentare pentru a clarifica diagnosticul.

Analize> Determinarea nivelului serotoninei din sânge

Ce este serotonina?

Serotonina este un hormon, a cărui parte principală este produsă de celulele tractului digestiv uman. De acolo, este absorbit în sânge, unde se acumulează în trombocite. Serotonina este implicată activ în asigurarea unei activități nervoase mai mari, în menținerea tensiunii arteriale, în reglarea psihicului. Dar o importanță deosebită în diagnostic este determinarea conținutului său în organism atunci când un pacient are un neoplasm carcinoid.

Când se indică determinarea nivelurilor de serotonină?

Un test de sânge pentru a determina nivelul serotoninei este prescris de un medic generalist sau de un gastroenterolog, mai puțin de un endocrinolog, de un chirurg și de alți specialiști. Majoritatea plângerilor pacienților se referă la patologia tractului digestiv. Creșteri noi din această zonă se manifestă, de obicei, prin slăbiciune generală, stare de rău, scăderea numărului de globule roșii în testul general de sânge, pierderea apetitului. În stadiile avansate, pacientul uneori devine greu să înghită alimente, pierde în greutate. Apare vărsături, apar dureri abdominale cu diferite localizări. Există dificultăți în mișcările intestinului, modificări ale naturii scaunului (constipație, diaree, alternanță), în fecale pot fi urme de sânge, mucus sau puroi. În cazul în care plămânii sunt implicați în acest proces, pacienții se plâng de tuse, excesul de spută cu dungi de sânge. Odată cu înfrângerea glandei tiroide, apar modificări caracteristice ale sistemului nervos și cardiovascular, sistemul de termoreglare.

Analiza nu este una dintre studiile pe scară largă. Realizat în laboratoare mari, echipate cu echipament adecvat și dotate cu reactivi speciali.

Cum să efectuați cercetări și cum să vă pregătiți?

Sânge pentru cercetare efectuată pe stomacul gol din vena cubitală. Cu două zile înainte de analiză, ceaiul, cafeaua, brânza, bananele ar trebui să fie excluse din dietă. Aceste produse conțin serotonină, care poate distorsiona rezultatele studiului. Cu o zi înainte de procedura nu ar trebui să bea alcool, precum și să se expună la stres puternic fizic și emoțional. Necesitatea de a anula medicamentul va avertiza medicul.

Norma serotoninei din sânge

Cantitatea normală de serotonină din sânge este de 0,22-2,0 μmol / l.

Un nivel ridicat de serotonină din sânge ajută medicul să se orienteze la diagnostic, dar nu dezvăluie localizarea leziunii. Sunt necesare metode diagnostice suplimentare (tomografie computerizată, RMN, gastro-, colono-sau laparoscopie cu biopsie țintită și examinarea ulterioară a materialului) pentru a stabili localizarea exactă și natura neoplaziei maligne.

Nivelul serotoninei crește în prezența unei tumori carcinoide (adesea cu metastaze) în cavitatea abdominală, în caz de cancer pulmonar sau glandă tiroidă, însoțită de sindromul carcinoid. Ritmul de creștere este observat în infarctul miocardic acut, obstrucția intestinală acută, fibroza chistică.

Cum să interpretați rezultatele?

Nivelurile reduse de serotonină sunt cel mai adesea observate în boala Down, fenilcetonurie, leucemie, depresii severe, boala Parkinson, hipovitaminoza B6 și boala Verlgof.

În tumorile maligne ale stomacului, intestinelor și plămânilor, cantitatea de serotonină este de 5-10 ori mai mare decât în ​​mod normal. În același timp, excreția sa în urină crește, lucru care joacă și un anumit rol în diagnostic. După eliminarea tumorii primare și a metastazelor, concentrația de serotonină ar trebui să scadă. Absența unei astfel de dinamici sugerează că metastazele rămân în organism sau că tumora primară nu este complet eliminată.

Informațiile sunt postate pe site doar pentru referință. Asigurați-vă că vă consultați cu un specialist.
Dacă găsiți o eroare în text, feedback incorect sau informații incorecte din descriere, vă rugăm să informați administratorul site-ului despre acest lucru.

Review-urile postate pe acest site sunt opiniile personale ale persoanelor care le-au scris. Nu medicați!