Stenoza laringiană la copii: simptome și tratament

Ce se întâmplă dacă copilul a început să se sufocă noaptea? Poate că copilul are stenoză laringiană și are nevoie urgentă de a apela o ambulanță. Care sunt simptomele stenozei laringiene la copii si cum sa le tratezi, spune Anna Sheveleva, pediatru si mama a doi copii.

Stenoza laringelui este o îngustare a lumenului laringelui, care creează un obstacol în calea trecerii aerului în plămâni. Principalul pericol de stenoză laringiană la un copil este o încălcare a procesului respirator normal, ca rezultat al pierderii oxigenului de către organism.

Stenoza laringiană (sau laryngotraheita stenoasă acută (OSLT), sau crupă falsă sau crupă virală) sunt toate denumirile pentru o stare periculoasă care se poate dezvolta la copiii mici cu frigul banal.

Cel mai adesea un atac de stenoză la un copil este cauzat de 4 infecții virale:

 • virusurile gripale
 • parainfluenza
 • adenovirusul
 • infecția sincițială respiratorie.

Un curs mai sever al bolii apare atunci când virusul mixt (când copilul "a prins" mai mulți viruși simultan) sau infecția virale-bacteriene.

Când apare acest lucru, umflarea membranei mucoase a laringelui și a traheei, dezvoltă spasme musculare ale tractului respirator; Inflamarea mucoasei produce o cantitate mare de mucus - toate acestea conduc la o încălcare a căilor respiratorii ale copilului.

Având în vedere că infecțiile virale respiratorii acute sunt adesea în cazul adulților, dezvoltarea stenozei laringiene este caracteristică numai pentru copii. Faptul este că lumenul laringelui la un adult este mai mare decât la un copil. Iar inflamația și îngroșarea membranei mucoase a laringelui cu numai 1 mm va conduce la o scădere a lumenului laringian cu 13%, iar la un copil de un an cu 55%. Prin urmare, crupa falsă este tipică pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani (cel mai adesea copii de 1-3 ani) de viață.

Laringismul poate apărea atât pe fondul infecțiilor virale respiratorii acute, cât și al unui copil sănătos fără semne de răceală. Se poate dezvolta încet, cu deteriorare în câteva ore și chiar zile, sau rapid (simptomele apar și cresc în mai puțin de 1 oră).

De ce copilul se sufocă noaptea?

Stenoza laringiană în 90% din cazuri se dezvoltă noaptea. Motivele pentru aceasta sunt în particularitățile "muncii" corpului nostru în timpul somnului: sub influența sistemului nervos parasympathetic, formarea mucusului crește și mușchii contractului tractului respirator. În poziția orizontală a corpului, funcția de drenaj a plămânilor se deteriorează (ceea ce este "responsabil" pentru îndepărtarea mucusului format din tractul respirator).

În plus, pentru a contribui la faptul că copilul a început să se sufoca pe timp de noapte, precum și camera înfundată și prăfuită în care bebelușul doarme și folosirea pernălor mari și a saltelelor moi.

Simptomele stenozei laringiene la copii

 1. Respirația stenoasă este zgomotos, respirație rapidă cu dificultăți de respirație (mai mult de 50 la un copil sub 1 an, mai mult de 40 la un copil cu vârsta cuprinsă între 1-5 ani).
 2. Schimbarea vocii. Atunci când stenoza laringelui poate să apară răgușeală (datorită edemului laringian în zona corzilor vocale), răgușeala (datorită formării sputei care interferează cu activitatea corzilor vocale). Cel mai formidabil simptom - aponia (lipsa de voce) - se manifestă prin plânsul tăcut, abilitatea de a vorbi doar într-o șoaptă. Aphonia indică o umflare severă a tractului respirator.
 3. Tuse în stenoza laringelui la copii - dur, staccato, "lătrat", "croaking".

Ce altceva poate sufoca un copil noaptea?

Există și alte motive pentru care este dificil pentru copil să respire. Acestea includ:

 • Corpul străin al tractului respirator (copilul sufocat cu bomboane, jucării mici, etc.).
 • Edemul lui Quincke (reacție alergică)
 • Crupă difterie (crupă adevărată)
 • Rareori se poate produce crupa cu alte boli infecțioase - rujeola, rubeola, varicela, scarletă etc.
 • Alți factori care contribuie la îngustarea căilor respiratorii sunt o tumoare, un ganglion limfatic mărit, traume etc.

  Primul ajutor pentru stenoza laringiană la copii

  Sunați la ambulanță.

  Dispecerul de ambulanță, în plus față de acceptarea stenozei dureroase la un copil, vă va spune ce trebuie să faceți pentru a ajuta copilul înainte de sosirea ambulanței.

  Asigurați-vă copilul.

  Dacă adulții din jurul copilului nu intră în panică și agitație, copilul se va simți mai calm și va respira mai ușor. Desigur, există suficiente motive pentru panică (copilul sufocă, ce să facă?) Dar este important să rețineți că comportamentul dvs. poate sperie copilul și agrava starea lui, prin urmare, ne calmăm și calmăm copilul.

  Furnizați aer curat proaspăt.

  În timpul iernii, un copil îmbrăcat poate fi scos pe un balcon, vara, pus în fața unui frigider sau congelator deschis.

  Umpleți aerul pe care bebelușul îl respiră.

  Puteți face inhalare cu soluție salină sau Borjomi utilizând un nebulizator.

  Aplicați medicamente din kit.

  Puteți pune o lumânare rectală "Rectodelt 100" (conține 100 mg prednison).

  Imi doresc copiilor tai sanatosi!

  Sperăm că articolul a fost util pentru dvs. și acum știți care sunt simptomele stenozării laringelui și ce trebuie să faceți, cum să ajutați copilul dacă a început să se sufeze noaptea.

  Ultimele știri:

  Sarcina și nașterea

  De la naștere la an

  De la 1 la 6 ani

  De la 9 la 16 ani

  familie

  Link-uri utile

  sau
  Conectați-vă cu:

  sau
  Conectați-vă cu:


  Multumesc pentru inregistrare!

  O scrisoare de activare ar trebui să ajungă la e-mailul specificat într-un minut. Doar urmați link-ul și bucurați-vă de comunicare nelimitată, servicii convenabile și o atmosferă plăcută.


  REGULI DE LUCRU CU SITE

  Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea și utilizarea portalului web UAUA.info (în continuare - "Portalul Web") al datelor mele personale, și anume: numele, prenumele, data nașterii, țara și orașul de reședință, adresa de e-mail, adresa IP, cookie-uri, informații de înregistrare pe site-uri web - rețele sociale de Internet (denumite în continuare "date personale"). De asemenea, îmi dau consimțământul pentru prelucrarea și utilizarea de către portalul Web a datelor mele personale preluate de pe site-urile pe care le-am indicat - rețelele sociale de Internet (dacă este cazul). Datele personale furnizate de mine pot fi utilizate de către portalul Web numai în scopul înregistrării și identificării mele pe portalul Web, precum și în scopul utilizării de către mine a serviciilor portalului Web.
  Confirmați că, de la înregistrarea mea pe portalul web, am fost informat cu privire la scopul colectării datelor mele personale și a includerii datelor mele personale în baza de date cu date personale a utilizatorilor portalului Web, cu drepturile prevăzute în art. 8 din Legea Ucrainei "Cu privire la protecția datelor cu caracter personal", citiți ().
  Confirm că dacă este necesar să primiți această notificare într-un formular scris (documentar), voi trimite o scrisoare corespunzătoare la adresa [email protected], indicând adresa mea de corespondență.

  O scrisoare a fost trimisă la e-mailul specificat. Pentru a vă schimba parola, pur și simplu urmați link-ul indicat în ea.

  Copilul sufocă noaptea: ce să facă

  Cauzele sufocării la un copil pot fi cauzate de pneumonie acută, o reacție alergică, o leziune laringiană, un corp străin în tractul respirator, un nas curbat, astm bronșic. Practic, atunci când un copil sufocă noaptea, această condiție este cauzată de falsă crupă. Crupa falsă sau laringita este o stenoză (îngustare) a laringelui provocată de umflarea membranei mucoase. Există o crupă falsă pe timp de noapte la copiii de până la aproximativ 5-7 ani. Respirație dificilă, a uscat sputa acumulată în laringe și nazofaringe, mai ales atunci când nasul este blocat, atunci când copilul încearcă să respire prin gură. Ca urmare, apare umflarea membranei mucoase, care poate închide complet lumenul laringelui. Apare scurtarea respirației, la care este nevoie de ajutorul medicilor.

  Primul ajutor dacă respirația este dificilă.

  O ambulanță trebuie chemată imediat în acest caz. Eliberați gâtul copilului de haine. Încercați să umeziți aerul din casă. Faceți inhalări cu soluție salină dacă aveți un inhalator. Căile respiratorii hidratează și îmbunătățesc trecerea sputei. Odată cu apariția dificultății de respirație, o baie cu apă fierbinte, la care se adaugă un pachet de sifon, va avea un efect bun; aburul alcalin va lichefia sputa, ceea ce va contribui la evacuarea acesteia.

  Un copil este adus în baie doar atunci când aburul apare timp de cinci până la zece minute. În timpul procedurii, ușa de la baie ar trebui să fie deschisă, deoarece se poate încălzi, ceea ce va conduce la un nou atac.

  Reducerea umflării va ajuta la scăderea efectului vasoconstrictor. În cazul în care copilul nu are o temperatură ridicată a corpului, puteți face băi calde pentru brațe și picioare, va distrage atenția și calmul copilului, precum și ameliorarea umflăturilor. Antihistaminicele sunt, de asemenea, bune pentru edemul mucoasei. Dacă temperatura este ridicată pentru a da o febrifugă și pentru a oferi băutură caldă copilului.

  Cu asistență acordată în mod corespunzător și în timp util, această stare trece destul de repede și fără consecințe.

  Primul ajutor pentru crupa falsă

  1. Nu intră în panică.

  2. Apelați o ambulanță.

  - apelează 03 de pe linia terestră
  - de la mobil: MTS - 030, Beeline - 003, Megafon - 030
  - telefon de urgență - 112.

  3. Înainte de sosirea ambulanței, duceți copilul la baie, porniți dușul cald, astfel încât să devină foarte umed în baie, iar ceața apare din abur.

  Dacă există un umidificator, aduceți-l în baie și porniți-l. Plasați un copil lângă el, pentru ca bebelușul să respire în apropiere. Copilul sa calmat repede pentru al invita sa vada un desen animat.

  Primele trei puncte sunt principalele lucruri de făcut. Este disponibil pentru fiecare părinte, oriunde vă aflați, și este necesar să faceți acest lucru. În plus, în funcție de circumstanțele și de disponibilitatea medicamentelor la domiciliu.

  4. Pentru a picura în nas picostele vasoconstrictor (care sunt în casă - Tizin, Naftizin, Glazolin, Snoop sau Vibrocil - 1-2 picături în fiecare jumătate a nasului).

  5. Dacă există un inhalator (nebulizator) - dați o respirație de apă minerală (Esentuki 4, 17, Borjomi, aceasta se numește inhalare alcalină). De asemenea, puteți da o respirație de soluție salină (soluție de clorură de sodiu 0,9%).

  6. Poți da copilului ceva liniștitor, de exemplu, valerian. Frica împiedică copilul să facă față unui atac de sufocare.

  7. Se poate încerca distragerea copilului prin afectarea reflexivă a vaselor de la extremități (terapia reflexă distractivă).

  Pentru a face acest lucru, faceți un singur lucru:

  - micșorați alternativ mâinile copilului în apă fierbinte sau rece, acest lucru va distrage copilul, va înlătura sentimentul de frică.

  - șifoniere de mușchi de picioare (tencuială de muștar pe mușchii vițelului).

  - picioarele se pun într-un castron cu apă caldă.

  Toate acestea se fac în baie, creând în același timp o climă "tropicală" pentru copil.

  Dacă un copil are o temperatură foarte ridicată - dați o febrrifugă (de exemplu Nurofen), dați apă caldă (!) Pentru a bea sau a da o băutură alcalină (Esentuki 17, 4, Borjomi) la temperatura camerei. Puteți da lapte sau lapte amestecat cu apă minerală (băutura trebuie să fie la temperatura camerei). Nu facem terapie reflexă la o temperatură.

  Indiferent cât de rău copilul respiră, mențineți calm. Când văd părinții calm, copilul este mai ușor să facă față fricii.

  Înainte de sosirea ambulanței, sarcina principală este să oferiți copilului aerul umidificat și copilul să se calmeze.

  Ce se întâmplă în corp cu crupă falsă? De ce este dificil respirația?

  Cel mai adesea, crupa falsă apare noaptea, de regulă, pe fundalul unei răceli sau ARVI. Copilul merge la culcare, mușchiul curge pe peretele din spate, se extinde de-a lungul nazofaringei, plus există deja umflături datorită inflamației - apare un spasm (contracție) al spațiului subglot. Copilul se trezește noaptea, nu poate respira. Există un sentiment de teamă (noapte, camera este întunecată, este dificil să respire). Prin urmare, un aspect important este că copilul trebuie să fie asigurat, pentru a elimina panica.

  False crupa - laringita acută podskladochny, umflarea (edem) a membranei mucoase a laringelui. Edemul se răspândește la intrarea în laringe și un spasm al spațiului subglot al etiologiei bacteriene, dificultăți de respirație temporară, dificultăți de respirație, tuse lacrimogenă.

  Crupa falsă apare în principal la copiii cu vârste între 2 și 5 ani, datorită caracteristicilor anatomice și fiziologice ale structurii laringelui copiilor.

  La adulți, laringita acută se manifestă numai prin lipsa de voce și tuse. La copii, laringelul este mai scurt și are o slăbiciune în stratul submucosal (la adulți, această slăbiciune este deja dispărută) și, prin urmare, apare un spasm.

  Condițiile prealabile pentru boală sunt: ​​virusul, excitabilitatea crescută a sistemului nervos, mai frecvent la copiii predispuși la reacții alergice, precum și la copiii predispuși la adenoizi, la proliferarea țesutului palatin.

  Laringugasmul cauzat de umflarea membranei mucoase face ca respirația să fie dificilă, apare o tuse lacrimogenă. De aceea este important să dați o băutură caldă - o băutură rece va agrava doar spasmul.

  perspectivă

  Atacul de sufocare durează de la câteva minute la jumătate de oră, după care, de regulă, copilul începe să aibă un somn adânc.

  Dar o ambulanță trebuie să fie cerută pentru că numai medicii pot distinge crupa falsă de angioedem (o boală mult mai gravă) sau alte complicații.

  Tratamentul trebuie continuat în spital. Prognoza este favorabilă, se termină cu recuperarea completă.

  Pentru a preveni convulsiile recurente, continuați tratamentul prescris de medic, monitorizați regimul de umiditate al camerei, treziți copilul de mai multe ori pe timp de noapte pentru a oferi copilului o băutură alcalină caldă.

  Pediatru S.V. Baskakov

  7 motive pentru respirația dificilă la copii sau ce trebuie făcut dacă copilul simte dintr-o dată dificultăți de respirație

  "Este dificil să respiri un copil" - poate cel mai frecvent motiv pentru a apela o ambulanță. Și această circumstanță este destul de gravă, deoarece respirația este una dintre cele mai importante funcții vitale ale unei persoane. Să înțelegem ce poate rupe un proces atât de important.

  Rândul nasului și congestia nazală

  Și dacă pentru un adult este neplăcut, atunci pentru un copil, un nas înfundat este o problemă întreagă. Deoarece un nou-născut nu știe cum să respire prin gură, congestia nazală la sugari poate provoca respingerea pieptului, a anxietății și tulburărilor de somn.

  Inflamația nazală și congestia nazală la copii pot fi, de asemenea, cauzate de alergii, dentiție, aer uscat și prăfuit, dar ARVI este cea mai frecventă cauză. Situația complicată și trăsăturile anatomice ale copiilor. Cavitatea nazală însăși este mai scurtă și mai îngustă decât la adulți. Pasajele nazale sunt îngustate, membrana mucoasă a nasului este netedă, subțire.

  Copilul are un nas înfundat - ce să facă?

  Ce aveți nevoie:

  1. Spălați nasul la fiecare 2-3 ore. Orice soluție salină (salină, Renorin, copilul Aqualor, copilul Otrivin) este adecvată pentru spălare. Dacă aveți un copil de până la un an, dați preferință picăturilor.

  2. Aspirator. Acest dispozitiv este vândut într-o farmacie, multe opțiuni:

  • aspirator sub formă de seringă - un dispozitiv de tip vechi familiar tuturor, inclusiv mamele și bunicile noastre. Dar, din păcate, sunt ieftine și ineficiente;
  • aspiratoarele mecanice constau dintr-un tub, un recipient pentru colectarea mucusului și un filtru înlocuibil;
  • aspiratoare electrice - cel mai usor de utilizat. Un tub este introdus în nasul copilului, este apăsat un buton și aspiratorul face totul singur.

  Ce trebuie să faceți:

  1. La fiecare 2-3 ore, clătiți nasul cu soluție salină, picurând 7 - 8 picături în fiecare nară.
  2. Copiii care își pot sufla nasul trebuie explicați ce să facă. Bebelușii care nu știu cum să-și sufleze nasul trebuie să îndepărteze mucusul cu aspirator sau vată de bumbac.
  3. Camera în care este amplasat copilul trebuie să fie ventilată, bine curățată, umidificată și nu trebuie să existe mirosuri străine în încăpere.
  4. Este mai bine să dormi un copil cu capul ridicat.
  5. Consultați-vă medicul pentru examinare și recomandări suplimentare.

  Dacă vi s-au prescris astfel de picături, urmați cu strictețe recomandările medicului pentru utilizarea lor.

  Reacție alergică

  Manifestările de alergii sunt diferite și toată lumea știe despre asta. Există o erupție cutanată, poate apărea rinită sau se poate dezvolta o formă mai neplăcută - edem alergic.

  Edemul lui Quincke este o reacție alergică care se dezvoltă rapid, de obicei pornește de pe față și coboară.

  Simptomele de angioedem includ mai multe manifestări:

  1. Apare edem tisular, umflarea feței, pleoape, buze, urechi.
  2. Odată cu răspândirea edemului de mai jos, se dezvoltă răgușeala vocii, tusea latră, respirația devine mai frecventă, există un sentiment de dificultate în respirație, pielea devine palidă.
  3. Este posibil, de asemenea, diaree, vărsături, dureri abdominale.
  4. Copilul se poate plânge de senzație de frig, poate fi foarte speriat.
  5. Posibila pierdere a conștiinței.

  Ce trebuie să faceți:

  1. Deschide fereastra. Aerul proaspăt va ușura situația dacă cauza este praf sau miros puternic.
  2. Dacă un copil a fost mușcat de o insectă, atașați o compresă rece sau un prosop umed și rece la locul rănirii.
  3. Dați copilului un medicament antialergic (Suprastin, Tavegil, Fenistil, Zodak). Copiii sub 3 ani sunt mai buni să dea picături, sunt mai ușor de dozat și mai ușor de folosit.
  4. Tractul respirator al corpului străin.

  Suportul corpului străin

  Ceea ce nu veni cu copiii în jocurile lor. Este păcat că jocurile copiilor au uneori consecințe triste.

  Adesea, copiii, care se joacă în jurul lor sau experimentează, de dragul lor, se pun în fasole, mărgele, jucării de mici dimensiuni. Iar părinții vor ști despre acest lucru numai atunci când vor apărea deversări purulente din nasul copilului și trebuie să contactați un medic din cadrul ORL.

  Dar să ne imaginăm o altă situație acum. De exemplu, ați văzut cum sa întâmplat totul. Poți ajuta copilul?

  Ce trebuie să faceți:

  • În primul rând, calmați copilul, trageți-vă împreună și nu-l certați copilului. Crede-mă, e mai rău decât tine;
  • uite, vezi ce i-a pus copilul în nas sau nu. Dacă nu, este mai bine să contactați imediat medicul ENT. Dacă vedeți, înclinați capul copilului înainte, dați o batistă și cereți să vă țineți o nară și să o aruncați unul de celălalt. Dacă nu funcționează și copilul plânge, este mai bine să nu continue, calmă copilul.

  Esofag corp străin

  Esofagul nu are absolut nimic de-a face cu căile respiratorii.

  Dar se întâmplă ca copiii, care se hrănesc cu mâncarea, să o înghită și bucățile mari de alimente se blochează în esofag. Condiția este neplăcută, copilul este palid, speriat, saliva este abundent separată, poate exista un stop respirator reflex. În această situație este necesară consultarea chirurgului.

  Corp străin în trahee și laringe

  Situația cea mai periculoasă pentru viață. Intrăm în tractul respirator, un corp străin cauzează un spasm de ligamente și închiderea strânsă a glotului. Dacă un copil care tocmai a mestecat un măr brusc începe să devină albastru, tuse și nu poate spune nimic, nu pierde timpul, sună imediat o ambulanță. Și chiar mai bine, altcineva ar face-o (dacă există o astfel de oportunitate).

  Nu pierdeți timp prețios, începeți să furnizați imediat primul ajutor:

  1. Puneți copilul pe șold astfel încât capul să fie cât mai jos posibil, loviți-l de mai multe ori între lamele.
  2. În cazul în care copilul este mare, puteți să vă așezați în spate, să vă închideți brațele sub coaste (plasând un pumn în zona plexului solar) și faceți o mișcare de jos în sus.
  3. Dacă copilul are vârsta de aproximativ un an, puneți-l pe antebraț cu capul în jos, gura trebuie să fie deschisă, să țineți gâtul și foarte atent, să faceți 5 spițe sigilate pe spate între lamele umărului. Dacă nu ați reușit să obțineți obiectul, încercați să întoarceți copilul spre dvs. și apăsați două degete pe piept.

  Fii extrem de atent. Cu această manipulare este posibilă fracturarea coastelor.

  Bronșită acută. Sindromul bronho-obstructiv

  Obstrucția bronșică la copii este un spasm al bronhiilor, dificultate în separarea sputei, reducând în același timp separarea acesteia, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

  Cauza bronșitei acute este cel mai adesea o infecție virală sau bacteriană.

  Inițial, pe fondul actualei boli respiratorii acute, copilul are o tuse uscată sau neproductivă.

  Apoi, starea se înrăutățește, scurgerea respirației crește, copilul se plânge că este dificil pentru el să respire.

  Dacă vă uitați atent, puteți vedea tensiunea din mușchii intercostali.

  Ce trebuie să faceți:

  1. Apelați la un medic.
  2. Deschide fereastra.
  3. Umpleți aerul.
  4. Asigurați-vă copilul.
  5. Faceți inhalare cu soluție salină printr-un nebulizator.

  Crupă falsă (laringotraheită stenoasă)

  Cel mai adesea apare la copiii sub 7 ani. De obicei, totul începe cu o infecție respiratorie obișnuită. Nimic nu prefacă probleme, seara copilul devine agitat, neobișnuit de mobil, apoi părinții încep să observe răgușeală.

  Copilul este palid, tuse în mod constant, tuse, ca regulă, uscat și seamănă cu un lătrat de câine. Treptat, starea bebelușului se înrăutățește, există un sentiment de respirație dificilă, devine fluierând, tusea crește.

  Ce trebuie să faceți:

  1. Apelați la un medic.
  2. Copilul trebuie să fie în poziție semi-așezat, va ușura respirația.
  3. Deschide fereastra.
  4. Umpleți aerul din încăpere. Pentru aceasta se potrivește un umidificator. Dacă nu, luați prosoapele, înmuiați-le și puneți-le pe baterii.
  5. Dacă aveți un nebulizator, inhalați cu soluție salină sau apă minerală.
  6. Dați copilului un ceai cald dulce.
  7. În cazul în care copilul are o febră, dați o febrifugă în funcție de vârstă.
  8. Nu îngropați picăturile de vasoconstrictor în nasul bebelușului. Dacă le aveți, este mai bine să inhalați cu ele, picăturile pre-răspândite cu soluție salină.

  Din păcate, crupa falsă este o condiție care se poate dezvolta cu orice boală rece a unui copil. Părinții trebuie să fie pregătiți pentru acest lucru. Nu există măsuri preventive, deoarece trebuie să ascultați cu atenție și să urmați toate recomandările medicului curant.

  Rezumând toate cele de mai sus, aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că în toate condițiile este de dorit:

  • ventilați bine camera;
  • umidifica aerul din încăpere;
  • dați copilului o poziție semi-așezată;
  • calmați și calmați copilul.

  Acesta este jumătate din succes. A doua jumătate este îndeplinirea exactă a prescripției medicului curant. Aveți grijă de voi și de cei dragi.

  Primul ajutor în cazul în care un copil suflă și suflă.

  Una dintre situațiile destul de tipice, dar periculoase și neplăcute este ingerarea accidentală sau deliberată de către copil a diferitelor obiecte străine. În plus, copilul se poate îneca pe alimente în procesul de utilizare a acestuia. Care este algoritmul corect al acțiunilor într-o astfel de situație de urgență? Ce trebuie să faceți dacă copilul a sufocat? Puteți citi acest lucru și multe alte lucruri în articolul nostru.

  Ce trebuie să faceți dacă un copil mic se îndoaie

  Varianta cea mai acută și cea mai periculoasă a problemelor descrise mai sus este prezența sa la copii sub 1 an. Dacă un copil la această vârstă sufocă, atunci nu poate semna în mod clar și clar că a sufocat. În plus, aproape niciodată nu are ocazia de a îndepărta independent alimentul sau un corp străin din tractul respirator, deoarece este prea mic pentru acest lucru

  Ce trebuie să faceți dacă un copil mic sub vârsta de 1 an este sufocat sau sufocat:

  • Măsuri primare. Trebuie să evalueze imediat starea copilului. Dacă tuse și plânge, atunci cel mai probabil căile respiratorii se pot înlătura. Cu toate acestea, nu puneți bebelușul pe spate: este mai bine să-l țineți în brațe, parțial înclinând corpul înainte. Dacă nu respirați, procedați la următoarele proceduri;
  • Ridicați mâinile micului pacient în sus. În acest fel vă veți extinde căile respiratorii;
  • Luați copilul la picioare și ridicați;
  • Puneți bebelușul pe braț într-o poziție ridicată, coborâți puțin capul și bateți de 5 ori baza fundului palmei dintre lamele. Loviturile trebuie să fie destul de ascuțite, dar luminoase, pentru a nu răni spatele și pieptul.

  Ce se întâmplă dacă evenimentele nu au ajutat-o?

  În ceea ce privește sugarii, sunt posibile următoarele acțiuni suplimentare:

  • Pune copilul pe spate;
  • Puneți degetul mijlociu în zona sternului, apoi efectuați 5 clicuri, apăsând pe degete cu 1,5-2 cm în medie. În același timp, sternul trebuie îndreptat după fiecare manipulare;

  Alternați acest eveniment cu cel precedent (pe braț) până la sosirea echipei medicale, efectuând succesiv atingerea în zona palelor umărului și strângerea toracelui.

  Dacă copilul este sufocat cu lapte, pâine, mere, apă sau chiar saliva, atunci este necesar să se identifice cu precizie prezența unei probleme acute prin semne indirecte. Pericolul poate fi determinat după cum urmează:

  • Copilul se calmează și nu poate rosti un singur sunet, în timp ce el nu este capabil să inhaleze;
  • Gura copilului este larg deschisă, din ea poate curge saliva;
  • Ochii copilului sunt înspăimântați, oroarea îi este citită;
  • Pielea de pe corpul lui devine roșie. În absența ajutorului rapid, copilul devine rapid albastru
  • În cazul în care copilul este mai vechi de o jumătate de an, atunci va încerca să se apucă de gât cu mâinile;
  • După o perioadă scurtă de timp, copilul își pierde cunoștința.

  Primul ajutor pentru copiii de până la 3 ani

  După cum arată practica, în ceea ce privește copiii de la 1 la 3 ani, primul ajutor de urgență, dacă copilul este sufocat cu alimente sau cu un obiect străin, este puțin mai ușor și mai ușor de oferit decât sugarii până la un an. În acest context, este disponibilă o gamă mai largă de acțiuni posibile.

  În primul rând, merită încercat ambele tehnici descrise în secțiunea anterioară. În special, mișcarea copilului se află în poziție înclinată orizontal cu capul în jos și se atinge mai întâi de-a lungul zonei palelor umărului, apoi se întoarce spre spate și se manipulează corespunzător presarea pe stern. Dacă nu există nici un efect, se poate utiliza metoda Helmich.

  Acțiuni primare de prim ajutor în cazul în care copilul este sufocat sau sufocat:

  • Puneți copilul într-o poziție verticală și stați în spatele lui. Dacă înălțimea lui este suficient de mică, atunci cineva poate să îngenuncheze direct în spatele lui;
  • Împingeți bebelușul în jurul taliei;
  • Pumnul cu pumnul în pumn și puneți-l cu degetele între coaste și ombilicul puilor, a doua palmă, blocați pumnul încleiat;
  • Începeți să vă ridicați coatele pe laturi și apăsați pe burta copilului de jos în sus;
  • Efectuați activități viguros până când o bucată de alimente, lichid sau un corp străin iese.

  Dacă toate tehnicile de mai sus nu ajută, iar copilul și-a pierdut conștiința sau a oprit respirația, atunci este necesar să treceți imediat la respirația artificială. În cazul opririi cardiace, este necesar un masaj indirect al inimii. Resuscitarea manuală este rațională pentru a stabiliza semnele vitale ale unui pacient mic sau sosirea unei echipe medicale.

  Cum să ajuți prescolarii și adolescenții

  În ciuda faptului că cel mai adesea copilul se umflă în copilărie sau când începe să meargă pe picioare, studiind lumea în consecință și încercând să pună obiecte în gură, prescolarii și adolescenții pot avea și o problemă similară.

  De exemplu, mâncați fast-food, băut suc, ceai sau înghițiți în mod deliberat un obiect străin. Ce trebuie să faceți dacă copilul a sufocat pe mâncare sau pe un obiect străin? În primul rând, nu bateți pe spate, deoarece împingeți corpul străin în jos în calea căilor respiratorii și nu ajutați victima.

  Cea mai bună opțiune de prim ajutor în cazul în care o persoană sufocată poate fi considerată metoda Heimlich:

  • Stând în spatele copilului și prinzându-și trunchiul cu ambele mâini;
  • Strângeți o mână într-un pumn, apoi puneți-o în regiunea epigastrică;
  • Strângeți pumnul cu mâna a doua și apăsați-l în abdomenul victimei cu bâlbâiuri rapide, îndoind brusc coatele;

  Activitățile de mai sus se repetă de zeci de ori.

  În absența unui rezultat pozitiv, puteți încerca o metodă alternativă. Ea este eficientă în special în caz de lipsă de conștiență la un copil care a sufocat.

  Primul ajutor în cazul în care copilul sufocă pe hrană sau pe un obiect străin și sufocă:

  • Așezați victima pe spate și stați pe șolduri, în fața capului;
  • Pune capul drept;
  • Așezați bazele palmei drepte în regiunea epigastrică, puneți a doua mână pe prima;
  • Folosind greutatea proprie, apăsați viguros spre localizare în sus spre diafragmă;
  • Repetarea împinge până la 10-15 ori, până când căile respiratorii nu sunt alimente, corp străin și așa mai departe.

  Când să intervină?

  Copilul a sufocat, dar nu știți cum să identificați corect simptomele acestei probleme? Este destul de simplu să faceți acest lucru dacă aveți atenție și rapidă atenția asupra următoarelor semne:

  • Copilul avea o tuse ascuțită, paroxistică, agonizantă, care era însoțită de o înroșire puternică a feței și de rupere;
  • Copilul simte o anxietate puternică, panică și teama de moarte;
  • Respirația se deteriorează rapid, uneori este întreruptă, copilul nu poate respira;
  • Toată pielea se înrăutățește dramatic, după un timp - devine albastră;
  • Copilul își pierde cunoștința, poate opri respirația și oprește activitatea cardiacă.

  La copiii cu vârsta sub 1 an, în special la sugari, nu este atât de ușor să se determine dacă este prezentă o problemă, deoarece nu poate semnala în mod independent că a sufocat.

  Patologia poate fi identificată prin următoarele simptome:

  • Copilul se calmeaza si nu poate respira, ochii lui sunt larg deschisi, iar oroarea este citita;
  • Gura copilului este larg deschisă, saliva se poate scurge;
  • Pielea devine rapidă roșie, copilul trage în stomac, poate încerca să vă apucă de gât.

  Ce trebuie să faceți dacă copilul se sufocă

  În unele cazuri, chiar și complexul de măsuri descris mai sus nu face posibilă eliberarea rapidă a căilor respiratorii, iar după sufocare, copilul începe să se sufocă. Cu pierderea conștienței, albirea rapidă a pielii și lipsa respirației, ar trebui să procedați imediat la ventilația mecanică.

  Ce trebuie făcut dacă copilul sa sufocat și sufocat:

  • Copilul se potrivește pe spate, căile respiratorii deschise cât mai larg posibil;
  • Dacă există obiecte străine care fac dificilă respirația în imediata vecinătate, este necesar să le îndepărtați cu atenție, firește, dacă acestea sunt superficiale;
  • În cazul prezenței unei canale de aer în formă de S sau a unui produs cu o construcție similară de acest tip, este imperativ să le folosiți pentru o ventilare artificială mai simplă și mai simplă a plămânilor;
  • Gura unui copil este acoperită de o tifon sau bandaj în jurul frontierei pentru a preveni infectarea plămânilor;
  • Asistarea respira adânc și apoi expiră aerul în gura victimei timp de 1-2 secunde, apăsând aripile nasului cu degetele și sprijinind bărbia, apăsând buzele în gura deschisă a copilului. În același timp, este necesar să se monitorizeze pieptul: ar trebui să crească;
  • După suflare, țineți brațul într-o poziție ridicată și urmați coborârea pieptului. După 4 secunde, evenimentul se repetă, ciclul general durează de 10-20 ori în medie, cu un control regulat al impulsului și continuă până când bebelușul începe să respire sau sunteți înlocuit prin resuscitare manuală sau când ambulanța ajunge. Ritmul de bază al evenimentului este de 100 ori / minut cu orientarea de 2 secunde suflare și 4 secunde de pauză.

  Cum să-i ajuți pe dr. Komarovsky

  În cazul în care copilul se sufocă, nu poate tuse, respira și vorbi în mod independent, în orice caz este necesar să se acorde un prim ajutor de urgență. Ar trebui să se înțeleagă că echipa de ambulanță a apelat pur și simplu nu va avea timp să ajungă acolo și să ofere copilului asistență calificată, deoarece viața copilului continuă câteva minute. Dr. Komarovsky vă va spune cum să oferiți primul ajutor dacă copilul a sufocat.

  Ce trebuie să faceți în cazul în care copilul a sufocat, sfătuiește dr. Komarovsky pe acest videoclip:

  Prevenirea problemelor

  Pentru a evita situațiile în care copilul a sufocat cu un obiect străin, apă, alimente și așa mai departe, trebuie luate măsuri de precauție de bază:

  • Învățați copilul să mănânce încet, mestecați bine mâncarea;
  • Copii sub vârsta de un an ar trebui să fie împământați într-o tulbureală;
  • Nou-născuții și sugarii nu ar trebui să fie forțați să mănânce, atât din sân și din sticlă, mai ales dacă se întoarce, încearcă să se ridice sau să plângă;
  • Curățați curat camerele, fără a uita să aruncați toate obiectele mici care pot intra în tractul respirator al copilului;
  • Achiziționați numai jucării sigure, fără piese mici, excludeți de la butoanele de joc, margelele, nucile și alte lucruri pe care le puteți pune în gură sau se pot lipi în nas.

  Victor Sistemov - Expert în site-ul Travmpunkt

  Crupa adevărată și falsă: când un copil sufocă

  Cum se recunoaște edemul periculos de laringian și se poate preveni insuficiența respiratorie

  Poate că unul dintre cele mai grave cosmaruri ale tuturor mamelor este situația în care copilul sufocă. Cauze diferite pot provoca o astfel de afecțiune (corp străin al tractului respirator, atacuri de astm etc.), dar unul dintre cazurile cele mai frecvente este așa-numitul crupă, care va fi discutată.

  Cuvântul "croup" vine de la crocota latină - croak, iar acest lucru nu este întâmplător. Unele dintre simptomele, care vor fi discutate mai târziu, pot fi comparate cu cele ale cioarului. În funcție de ce fel de infecție a cauzat apariția bolii, distingeți între crupa adevărată și cea falsă.

  Crupă falsă

  False crupă (un alt nume pentru aceasta este podskladochny laringita) - inflamație a membranei mucoase a laringelui. Aceasta nu este o boală independentă, se dezvoltă, de regulă, pe fundalul unei răceală banală și este adesea rezultatul influenței și parainfluenzei. Copii sub vârsta de 5-8 ani sunt supuși acestei proceduri. Acest lucru se datorează faptului că laringele lor sunt foarte mici, iar mucoasa se umflă ușor, îngustând lumenul deja mic. Acest lucru împiedică intrarea aerului în corp.

  Ce se întâmplă

  Boala este paroxistică. De regulă, în timpul zilei, starea copilului nu provoacă îngrijorări serioase, există manifestări ale bolii care conduc la apariția unei crupi false (febră, slăbiciune, tuse), câteodată puteți observa un început de respirație șuierătoare.

  Capturile în sine sunt de obicei bruște și apar după ce au adormit (într-o poziție orizontală, edemul laringian crește). Un timp după ce copilul este pus în pat, începe o tuse uscată foarte caracteristică, care se numește și croaking sau latrare.

  Copilul se trezește, el este neliniștit și agitat, încercând să găsească o poziție în care va fi mai ușor să respire. În același timp, respirația se accelerează, devine superficial, zgomotos, fluierând. Vocea este subțire, îngustă. În acest moment, temperatura poate crește până la 37-38 grade. Simptomele de crupă falsă pot persista de la câteva minute până la câteva zile și se pot repeta cu o frecvență de câteva zile.

  Ce să faci atunci când crupa falsă

  Dacă bănuiți că apare o crupă falsă, trebuie să apelați echipa de ambulanță. Progresia procesului poate duce la închiderea completă a lumenului laringelui. Crupa falsă este periculoasă pentru viața copilului!

  Înainte de sosirea ambulanței este necesar:

  • în primul rând, calm copilul - plâns va crește doar edem laringian, iar acest lucru va agrava condiția;
  • ridicați copilul astfel încât partea superioară a corpului său să fie deasupra fundului - aceasta va reduce fluxul de sânge către laringel;
  • deschideți fereastra și asigurați aer curat, puteți înfășura copilul într-o pătură și puteți merge cu el la balcon;
  • încercați să umeziți aerul din casă;
  • dați copilului lapte cald, apă minerală sau sodă dizolvată în apă;
  • dacă este posibil, să efectueze inhalarea apei minerale printr-un nebulizator;
  • preparați vasoconstrictor cu picături în nas;
  • dați copilului un medicament antihistaminic (tavegil, suprastin, fenistil).

  Uneori, un atac de sufocare poate fi oprit prin declanșarea unui reflex gag. Pentru a face acest lucru, apăsați ușor pe rădăcina limbii sau atingeți partea din spate a gâtului.

  Crupă adevărată

  Crupa adevărată este o condiție care se întâmplă numai cu difteria. Se găsește atât la copii, cât și la adulți. În crupa difterială, corzile vocale în sine sunt afectate. Ca urmare a bacilului difteric, se formează filme de fibrină, care închid treptat lumenul glotului, provocând stenoză laringiană. Simptomele crupului adevărat sunt foarte asemănătoare cu manifestările falsului crup, dar dezvoltarea lor are loc treptat, statul se înrăutățește progresiv.

  În zilele noastre, datorită vaccinării generale împotriva difteriei, această infecție este foarte rară. Dar trebuie să ne amintim întotdeauna că infecția este încă posibilă. Boala este foarte dificilă, așa că tratamentul este efectuat strict în spitalul bolilor infecțioase, folosind ser antitoxic anti-difteric specific. Astfel, indiferent de tipul de crupă, este necesară consultarea medicală urgentă.

  Copilul sufocă: cum să dea primul ajutor

  Dacă copilul începe să se sufocă, nu are suficient aer, această problemă trebuie luată în mod responsabil, trebuie să știți ce să faceți. În medicină există multe boli în care pacientul începe să respire, dificultăți de respirație. Unele dintre boli amenință viața copilului.

  Cauzele de sufocare

  Printre cele mai periculoase boli care pot provoca dificultăți de respirație se iau în considerare:

  Laringita acută este o boală care este o consecință a unei infecții virale (o răceală). Principalul simptom al laringitei este o tuse uscată, înțepată. În plus față de tuse, temperatura pacientului crește, apetitul său scade, răgușeală în vocea lui, durere în timpul înghițitului.

  Laringotraheita stenoasă acută, cunoscută sub numele de "crupă falsă", poartă cel mai mare pericol. Pericolul acestei boli constă în contracția traheei datorată umflarea membranei mucoase. În cazuri severe, edemul poate închide complet lumenul laringelui. Dacă aveți dificultăți de respirație, trebuie să vă adresați medicului. Întârzierea poate fi fatală.

  Pneumonia acută este adesea cauza scurgerii respirației la un copil. Cu pneumonie, fluidul intră în țesutul pulmonar, ceea ce face dificilă îmbogățirea sângelui cu oxigen. Dacă tuburile bronșice sunt blocate, copilul are, de asemenea, dificultăți de respirație. Nu este dificil să tratați o astfel de boală, cel mai important este să vă întoarceți la timp către un specialist care știe ce să facă.

  O reacție alergică este, de asemenea, motivul pentru care copilul sufocă. Reacția alergică apare asupra diferitelor substanțe care intră în corpul copiilor, nu numai prin tractul respirator, ci și prin esofag, introducerea medicamentului. O reacție alergică sub formă de edem laringian se dezvoltă în câteva minute după contactul cu alergenul.

  Edemul laringian este o stare periculoasă care poate provoca moartea. Dacă este necesar un edem alergic al laringelui pentru a apela o ambulanță. Este imposibil în această situație să se refuze spitalizarea, atunci când după introducerea unui instrument special la o edemă a copilului dispare. O reacție alergică se poate dezvolta din nou după întreruperea tratamentului.

  Trauma la nivelul laringelui este și motivul pentru care copilul sufocă. Cauza dificultății de respirație constă în blocarea căii de aer datorită unei dislocări parțiale / complete a cartilajului laringian.

  Pentru a determina cauza dispneei, părinții trebuie să informeze specialistul despre o leziune laringiană pe care a primit-o copilul. După informațiile primite, medicul va efectua o examinare aprofundată, va determina și va elimina cauza scurgerii respirației. Informațiile primite de la părinți în timp util vor permite medicului să diagnosticheze corect și să prescrie tratamentul corect.

  Un obiect străin pe care copilul la inhalat imperceptibil de multe ori cauzează dificultăți de respirație la copil. Calea aeriană poate închide diverse obiecte (buton, bile, semințe, monede, pietricele). Dacă un obiect străin pătrunde prea adânc în tractul respirator, copilul poate opri respirația.

  Dacă un obiect străin iese din tractul respirator al copilului după tuse, strănut, se poate dezvolta o complicație cum ar fi laringismul, care se manifestă prin îngustarea reflexului lumenului laringian.

  Astmul bronșic apare adesea la copiii care au fost hrăniți artificial. Astmul bronșic se dezvoltă în prezența diferitelor tipuri de alergii (dermatită, rinită). Această boală se dezvoltă adesea la copiii ai căror părinți fumează. Tulburările de astm începe noaptea în timpul somnului, cu intrarea în aer rece, praf în interiorul tractului respirator.

  Tratați astmul pe toată durata vieții. Contactați un medic trebuie să fie la primele manifestări de dispnee. Detectarea precoce contribuie la diagnosticarea corectă, numirea unui curs adecvat de tratament.

  Primul ajutor pentru scurtarea respirației

  Dacă copilul a început să se supere, este important să nu se confunde, să procedeze corect la primul ajutor. În același timp, ar trebui convocată o echipă de specialiști, înaintea căreia să primească primul ajutor. Primul ajutor pentru respirație este urmarea acestor reguli:

  1. Focus, nu intra in panica.
  2. Principalul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când începe un atac este acela de a apela o ambulanță.
  3. Furnizați copilului aer umed. Pentru a face acest lucru, puteți activa apă caldă în baie pentru a forma abur. Sugerați unui copil să respire într-un astfel de aer umed.
  4. Asigurați-i copilului (cântă-i o cântec, porniți o desen animat, citiți o carte).
  5. Dacă există picături de vasoconstrictor în cabinetul de medicamente de la domiciliu (Benzină, Tezin, Sheaf, Vibrații), acestea ar trebui să fie picurate în fiecare nară.
  6. În prezența unui inhalator, copilul trebuie să respire apă minerală. Borjomi, Essentuki 4, 17 este potrivit pentru inhalatii alcaline. Solutia de clorura de sodiu 0,9% poate fi utilizata pentru inhalatii.
  7. Dacă copilul este prea entuziasmat, este permis să dea un sedativ (valerian).
  8. Impactul asupra vaselor membrelor ajută și la distragerea copilului, la reducerea fricii. Este interzis să se facă la temperaturi ridicate. Există mai multe opțiuni pentru expunerea la vasele de sânge:
  • alternând coborârea membrelor superioare în apă fierbinte / rece;
  • membrele inferioare sunt plasate într-un container cu apă caldă;
  • punerea tencuielui de muștar pe picioare.

  Dacă copilul are febră dispnee, ar trebui să i se ofere o febrifugă, să ofere o băutură abundentă (lapte cu apă minerală, apă, apă minerală).

  Primul ajutor pentru sufocare

  În unele cazuri, căile respiratorii se suprapun cu un obiect străin. Simptomele periculoase de sufocare sunt roșeața / albăciunea feței bebelușului, copilul se sufocă, gura este deschisă, iar ochii lui sunt larg deschise. În cazurile cele mai dificile, copilul poate pierde conștiența din cauza lipsei de oxigen.

  În acest caz, trebuie să sunați imediat pentru ajutor, să apelați o ambulanță.

  Primul ajutor pe care îl puteți face înainte de sosirea medicilor implică curățarea tractului respirator.

  Curățarea căilor respiratorii trebuie făcută astfel:

  1. Dacă un obiect străin din căile aeriene este vizibil, puteți încerca să îl obțineți. Dacă un obiect care împiedică trecerea aerului nu este vizibil, este interzis să încercați să îl îndepărtați. Degetul îl puteți împinge mai adânc.
  2. Copilul trebuie așezat pe antebraț, în timp ce susține bărbia cu mâna. Capul copilului trebuie să fie sub corp.
  3. Este necesar să faceți 5 lovituri în partea din spate a copilului. Beats ar trebui să fie făcut rapid, ferm, dar nu uitați de fragilitatea organelor interne ale copilului.
  4. Dacă copilul tuse, permiteți-l să îndepărteze obiectul străin pe cont propriu. În absența tusei, trebuie să întoarceți copilul, efectuați 5 presiuni ușoare în mijlocul pieptului.
  5. După presare, trebuie verificate robinetele pentru a vedea dacă un obiect străin este vizibil în interiorul tractului respirator. Pentru a face acest lucru, pune copilul pe spate, apăsați limba cu degetul mare. Apoi ridicăți maxila, verificând spatele gâtului. În absența unui obiect străin pe gâtul din spate, repetați paragraful 2, 3.

  Modalități de a ușura respirația într-un nou-născut

  Când nou-născutul are dificultăți de respirație, trebuie să efectuați următoarele acțiuni:

  1. Nou-născutul este așezat pe burtă, capul trebuie întors în lateral. În această poziție, salivă, limba se mișcă înainte, asigurând spațiu suficient pentru a trece prin aer.
  2. Camera pentru dormit nou-născut trebuie să fie curată de praf, puf.
  3. Preveniți prezența iritantelor de trecere nazală în apropierea nou-născutului. Pentru iritanti includ fum de tutun, pil, parfum, spray de par, o pereche de vopsea.
  4. Pentru a ușura detașarea mucoasă de pereții nasului, puteți folosi un spray de sare, picături.

  Copilul sa sufocat și sufocat: primul ajutor

  Dacă un copil apare în familie, va trebui să uitați o viață calmă și măsurată. Atât copiii foarte tineri cât și cei mai mari necesită o monitorizare constantă. Dar pentru a proteja copilul de pericolele lumii exterioare este imposibil. Există o serie de situații critice, în cazul cărora mamele și tații trebuie să înțeleagă ce să facă. Ce trebuie să faceți în cazul în care copilul a sufocat și sufocat - este necesar să se acorde urgent (înainte de sosirea medicului) asistența necesară.

  În capul părinților trebuie să existe un algoritm clar de comportament și o secvență de acțiuni într-o situație extremă, elaborată pentru automatism, în cazul în care copilul a sufocat pe alimente.

  Probleme ale nou-născutului

  La alăptare apare o serie de erori, în urma cărora, bebelușii sau duca cu lapte matern. Aceasta se întâmplă din următoarele motive:

  • prea mult lapte;
  • copilul este foarte foame;
  • un bebeluș adoptă o poziție greșită atunci când se hrănește.

  De asemenea, sufocarea provoacă:

  • bucăți mari de produse alimentare;
  • când luați puțină apă, suc.

  Primele semne de sufocare

  Dacă un copil suferă de sufocare sau sufocare cu laptele matern, apar următoarele simptome:

  • strigăte ascuțite;
  • tuse;
  • respirația devine zgomotoasă;
  • copilul se întoarce de la sân;
  • în cazuri grave, copilul sufocă și se produce pierderea conștienței.

  Copilul, datorită tusei reflexice, poate curăța independent căile respiratorii. Dacă acest lucru nu sa întâmplat, atunci este timpul să oferiți primul ajutor.

  Primul ajutor

  Prima regulă nu este de panică. Dacă bebelușul este conștient și respiră - alimente sau lichid sunt prinse (blocate) nu în căile respiratorii. În această situație, se recomandă să faceți următoarele:

  • ridicați mâinile copilului;
  • așezați copilul pe braț cu burta jos și cu capul departe de el;
  • faceți până la cinci paturi cu mâna între lamele umerilor copilului;
  • ridicați bebelușul de picioare și faceți ciocniri ascuțite, dar nu puternice între lamele umerilor; faceți un clic pe rădăcina limbii - provocați reflexul involuntar al gagului.

  Adesea, aceste manipulări cu copilul sunt suficiente, respirația este restabilită. A arăta copilul medicului este recomandată pentru prevenirea și stabilirea unei alimentații adecvate.

  Dacă copilul nu produce mișcări respiratorii - lichidul sau bucățile de alimente au intrat în tractul respirator. Primele semne ale acestei situații vor fi:

  • copilul nu face niciun sunet;
  • produce mișcări haotice cu brațele și picioarele;
  • trage in burta.

  În această situație, minutele sunt rezervate primului ajutor. Algoritmul de acțiune este după cum urmează:

  • apelați o ambulanță;
  • atașați copilul la el înapoi, apăsați la el, apăsați-o pe stomac;
  • înclinați copilul în față și faceți mișcări pe spate (dacă este sufocat cu lichid);
  • plasați copilul pe spate, capul este mai jos decât restul corpului;
  • apăsați cu două degete în zona toracică, sub presiune, apăsând alternativ și aplecându-se (când laptele sau lichidul intră în tractul respirator);
  • așezați bebelușul pe burta coapsei în jos, capul este în jos și este sub corp și picioare;
  • produce spate ascuțite, dar nu puternice pe spate (când bucățile de alimente intră în căile respiratorii).

  Dacă mișcările respiratorii nu sunt restaurate - nu puteți opri aceste acțiuni până la sosirea medicului. Viața copilului depinde de asta!

  De la vârsta adultă până la vârsta adultă

  Semnele de sufocare la copii după anul vor fi:

  • ochii larg deschiși;
  • este imposibil să respirați liber;
  • vocea slabă;
  • salivarea abundentă începe;
  • pielea devine inițial roșie, iar apoi apare cianoza;
  • mâinile pe gât;
  • în cazuri grave - pierderea conștiinței.

  Primul ajutor este acela de a efectua aceleași activități ca și la sugari.

  În plus (dacă metodele de mai sus nu vă ajută), se efectuează următoarele acțiuni:

  • stați în urmă;
  • închideți talia;
  • strângeți mâna într-un pumn și puneți-o între coaste și regiunea ombilicală a copilului;
  • degetul este înăuntru;
  • mâna a doua pentru a încheia pumnul;
  • întindeți coatele în lateral;
  • apăsați burta copilului;
  • presarea este condusă de jos în sus.

  Nu mișcare respiratorie

  Dacă arestarea respiratorie este cauzată de o situație stresantă, următoarele acțiuni vă vor ajuta:

  • așezați copilul pe podea sau în bordul dur;
  • poziție - pe partea laterală;
  • înclină capul înapoi;
  • ridicați bărbia.

  După aceste activități, copilul nu a respira - este necesar să se efectueze respirația artificială.

  Este strict interzis să încercați în mod independent să obțineți un obiect străin dacă nu este vizibil. Puteți provoca vătămări suplimentare sau împingeți-o mai departe.

  Este important să ne amintim că o evaluare severă a situației și un prim ajutor acordat corect va ajuta la salvarea vieții copilului.

Despre Noi

Cum de a crește nivelul de testosteronPentru tratamentul tiroidei, cititorii noștri folosesc cu succes ceaiul monastic. Văzând popularitatea acestui instrument, am decis să-i oferim atenție.