cortizol comun

Cortizolul este un hormon steroid comun al cortexului suprarenale, care joacă un rol-cheie în reacțiile de apărare ale organismului la stres și foamete și este implicat în reglarea multor procese metabolice.

Ce înseamnă creșterea nivelului sanguin al cortizolului?

Nivelurile ridicate de cortizol sunt semne ale unei boli grave. În timpul sarcinii, nivelele de cortizol cresc în organism cu 2-5 ori și acesta este singurul caz care nu indică patologia.

Când este prescris un test de sânge pentru cortizolul total?

diagnosticarea bolilor Addison și Itsenko-Cushing;

dezvoltarea sexuală prematură;

pigmentare anormală a pielii;

Cum să vă pregătiți pentru analiza sângelui pentru cortizol?

În ajunul analizei hormonale a cortizolului, refuză să ia estrogeni, opiacee, contraceptive orale și alte medicamente, după consultarea cu un endocrinolog. Cu o zi înainte de studiu, nu exersați sau fumați.

Norma cortizolului din sânge:

16 ani - 138 - 635 nmol / l

aldosteron

Aldosteronul este un hormon al cortexului suprarenal care acționează asupra rinichilor prin reglarea echilibrului apă-sare în corpul uman (conținutul de potasiu și sodiu).

Care este funcția aldosteronului în corpul uman?

Sub acțiunea aldosteronului, sodiul și clorul sunt reținute de tuburile renale, ceea ce duce la o scădere a excreției de lichide în urină, transpirație și salivă și, în același timp, promovează excreția de potasiu. Aldosteronul afectează menținerea tensiunii arteriale, o creștere a nivelului său în sânge duce la formarea edemului și o creștere a presiunii, o scădere a tonusului muscular, tulburări de convulsii și ritm cardiac.

Când este prescris un test de sânge pentru aldosteron?

pentru diagnosticul de hiperaldosteronism primar, adenom adrenal și hiperplazie suprarenală;

cu hipertensiune arterială dificil de controlat;

cu hipotensiune ortostatică;

cu insuficiență suprarenale suspectată.

Life-saving hormones

Hormonii cortexului suprarenalian joacă un rol important în corpul uman. Cortizolul, aldosteronul și androgenele sunt principalii hormoni ai cortexului suprarenale. Bine tot timpul din zi! Eu sunt Dilyara Lebedeva. Sunt autorul articolelor și al acestui blog. Puteți să mă cunoașteți mai bine pe pagina Despre.

În acest articol vă voi spune despre cei mai importanți hormoni ai cortexului suprarenale, care au un efect multilateral asupra corpului uman, menținând homeostazia (echilibrul).

Anatomic, cortexul suprarenale poate fi împărțit în 3 zone:

 1. Glomerular (sintetizează mineralocorticoizi).
 2. Puchkovaya (sintetizează glucocorticoizii).
 3. Net (sintetizează hormoni sexuali, în principal androgeni).

Fiecare hormon al cortexului suprarenalian își îndeplinește funcția specifică, deși acești hormoni sunt sintetizați din același substrat, colesterol. Da, este acest colesterol urât care este progenitorul hormonilor suprarenali. Prin urmare, înainte de a renunța complet la consumul de grăsimi, gândiți-vă la ce vor fi sintetizate aceste substanțe la fel de importante din organism.

În plus, din acest colesterol, cu ajutorul unui lanț de transformări, produsele finite sunt sintetizate sub formă de cortizol, aldosteron și androgeni cu ajutorul enzimelor, trecând prin etapele de substanțe intermediare.

Corneea corneei suprarenale în acțiune

glucocorticoizi

Principalul hormon al cortexului adrenal în rândul glucocorticoizilor este cortizolul. 90-96% din cortizol din sânge este legat de proteine. Această proteină se formează în ficat și se numește transcortină. Cortizolul se leagă foarte strâns la transcortină. Prin urmare, în starea liberă de cortizol în organism este destul de mic. Timpul de înjumătățire al cortizolului este de 70-120 de minute.

Cortizolul este derivat în principal din urină. Doar 1% din hormonul secretat este neschimbat. Restul de 99% sunt metaboliți ai cortizolului. Sinteza cortizolului este controlată de ACTH (hormonul hipofizar) pe baza feedbackului negativ, adică nivelul ACTH va varia în funcție de nivelul hormonului cortizol. Dacă cortizolul este produs în proporție mare, ACTH este redus, iar dacă cortizolul este scăzut, ACTH stimulează glandele suprarenale pentru a-și crește nivelul.

Glucocorticoizii sunt hormoni vitali deoarece oferă o adaptare și un răspuns adecvat al organismului la stres, infecții, leziuni și alte dezastre. Nu este de mirare că cortizolul se numește "hormon de stres". Este cel care se produce sub diferite stresuri și asigură mobilizarea întregului organism pentru ao depăși. Dar cortizolul este numit și "hormonul morții". Și o numesc deoarece, în cantități excesive, are un efect distructiv (catabolic) asupra țesuturilor corpului. De exemplu, se demonstrează că atunci când o persoană se confruntă cu furie sau furie, o mulțime de acest hormon este eliberat de la el, prin urmare, fiind supărat și supărat, vă scurtați viața.

Impact asupra metabolismului carbohidraților

În mod normal, glucocorticoizii sunt responsabili pentru formarea de glicogen în mușchi și ficat. Glicogenul este un "depozit", "rezerva de urgență", o resursă energetică pentru organism. De asemenea, glucocorticoizii reduc sensibilitatea țesuturilor la glucoză, adică reduc absorbția țesuturilor.

De aceea, în bolile asociate cu hipercortizolismul (niveluri ridicate de cortizol în sânge) apare o creștere a zahărului din sânge și poate chiar dezvoltarea diabetului zaharat steroid, care în clinică nu diferă de diabetul "obișnuit".

În schimb, dacă cortizolul este scăzut, ceea ce se întâmplă cu insuficiența suprarenală sau cu anumite forme de VDCH, acumularea de energie sub formă de glicogen nu se produce și organismul suferă de o deficiență a acestei energii. Aceasta se manifestă sub formă de slăbiciune musculară, scăderea glicemiei etc.

Impact asupra metabolismului proteinelor

Există un efect al acestui hormon al cortexului suprarenale asupra metabolismului proteinelor. Cortizolul inhibă sinteza proteinelor și, de asemenea, accelerează defalcarea proteinelor în mușchi. Prin urmare, cu un exces de cortizol, există o pierdere a masei musculare din cauza pierderii de proteine. Pierderea masei musculare se manifestă prin slăbiciunea musculară a pacientului, precum și prin scăderea în greutate a membrelor.

Impact asupra metabolismului grăsimilor

În ceea ce privește metabolismul grăsimilor, glucocorticoizii au un efect dublu: defalcarea grăsimii într-un singur loc și acumularea în altul.

Cu niveluri crescute de cortizol, există o acumulare excesivă de țesut adipos la nivelul feței, gâtului, brațului umărului superior. Și pe membre, țesutul gras dispare.

Ca rezultat, aspectul pacientului dobândește o figură "în formă de bivoli": o față plină, corp și membre subțiri.

Impact asupra metabolismului mineral

Efectul glucocorticoizilor asupra metabolismului mineral este prezent, dar încă nu este la fel de puternic ca cel al mineralocorticoizilor. Cortizolul contribuie la retenția de sodiu și apă, prin urmare, apare o creștere a hipertensiunii arteriale cortizolice.

Cu o lipsă de cortizol, dimpotrivă, există o pierdere de apă și de sodiu, care este exprimată clinic în deshidratare.

În plus față de efectul asupra metabolismului sodic, hormonii corticosuprarenalieni afectează metabolismul de potasiu. Cu un nivel crescut de cortizol, apare o excreție îmbunătățită a potasiului și se dezvoltă hipokaliemie.

Acest lucru se manifestă prin slăbiciunea mușchilor, inclusiv a inimii, deoarece acest element este implicat în procesul de contracție și relaxare a mușchilor.

Efectul asupra imunității

Există dovezi ale efectului glucocorticoizilor asupra sistemului imunitar. Amintiți-vă, când sunteți supărați de ceva, furioși, care suferă de stres sau frică severă, apoi de multe ori după aceea vă prindeți o răceală.

Aceasta se aplică atât stresului acut, cât și stresului de lungă durată asupra corpului. Acest lucru se datorează faptului că atunci când se eliberează o dispoziție proastă, hormonul cortizol, care reduce rezistența organismului.

Zâmbiți de multe ori! Radiați mai pozitiv! Nu vă faceți griji cu privire la fleacuri! Bucura-te de viata ta! Și sistemul imunitar vă va răspunde în schimb.

Când sunteți în stare bună, sunteți fericiți, zâmbiți, aveți deja alți hormoni: hormoni endorfini. Endorfinele hormonale sunt, de asemenea, numite hormonii fericirii, au efectul exact opus asupra sistemului imunitar, stimulează-l.

Efectul asupra pielii și părului

Trebuie notat efectul cortizolului asupra pielii și părului. Cu niveluri crescute de cortizol în sânge, există o tendință de acnee, seborrhea și părul gras. Foarte des puteți vedea cum apare acneea pe față după ce se deplasează sau se deplasează. Acest lucru se datorează faptului că orice mișcare de acasă este stresantă, iar sub stres știi că...

Deoarece glucocorticoizii au un efect distructiv asupra proteinelor, sub influența lor, colagenul pielii nu este numai distrus, ci nu este sintetizat din nou.

Colagen pentru piele - acesta este principalul material de construcție pentru piele, cum ar fi fitingurile în timpul construcției. Ca rezultat al distrugerii si reducerii sintezei, pielea isi pierde elasticitatea, fermitatea si deshidratarea.

Din punct de vedere clinic, acest lucru se manifestă prin apariția de vergeturi sau striate, care au propriile caracteristici în această boală.

De asemenea, nivelurile ridicate de cortizol inhibă vindecarea diferitelor răni.

Impact asupra oaselor

Glucocorticoizii au un efect foarte puternic asupra oaselor. Pentru bolile însoțite de o creștere a cortizolului, osteoporoza se dezvoltă aproape întotdeauna (pierderea masei osoase).

Osteoporoza poate fi cauzată de mai multe motive:

 • A scăzut absorbția calciului din tractul digestiv.
 • Creșterea pierderii de calciu în urină.
 • Suprimarea formării de țesut osos nou.

Efectul asupra tractului digestiv

Este imposibil să se ignore faptul că glucocorticoizii au un efect pronunțat ulcerogen, adică sunt capabili să provoace ulcerații în stomac și duoden.

Această proprietate este asociată cu capacitatea cortizolului de a crește aciditatea stomacului. Prin urmare, numirea medicamentelor glucocorticoide la pacienții cu boală ulceroasă peptică (chiar și în trecut) este strict contraindicată.

mineralocorticoida

Minorocorticoizii joacă un rol la fel de important în corpul uman. Principalul hormon al cortexului adrenal în rândul mineralocorticoizilor este aldosteronul. Timpul de înjumătățire al aldosteronului nu depășește 15 minute. Aproape complet rămâne în ficat după primul trecere de sânge prin ea și este eliminat din organism în principal cu fecale.

Spre deosebire de cortizol, aldosteronul nu are proteină specifică de legare. Ea este de 50% activă și 50% din proteinele plasmatice (albumină sau transcortină), dar această relație este foarte fragilă.

Sinteza aldosteronului nu mai este reglementată de ACTH, ca de cortizol, ci de sistemul renină-angotensin-aldosteron, care este strâns legat de rinichi. Mineralcorticoid, după cum se vede prin numele lor, reglează metabolismul mineral în organism, afectând în același timp rinichii, intestinele, salivarul și glandele sudoripare.

Impactul principal al acestora, desigur, asupra rinichilor. Dar țesuturile care sunt afectate de glucocorticoizi sunt mult mai mari. Aldosteronul contribuie la retenția sodiului și a apei și, de asemenea, stimulează excreția de potasiu.

Dacă există mai mult aldosteron decât este necesar, atunci organismul reține mai multă apă, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale, ca în cazul hiperaldosteronismului. Puteți citi despre această boală în articolul "Hyperaldosteronism".

Dacă aldosteronul nu este suficient, ca și în cazul insuficienței suprarenale și a unor forme de VDCH, sarea și apa se pierd. Ca urmare - dezvoltarea de deshidratare. Vă recomandăm să citiți articolele pe această temă "Insuficiență suprarenală" și "VDKN".

androgeni

Androgenii, spre deosebire de glucocorticoizii și mineralocorticoizii, sunt sintetizați nu numai în glandele suprarenale, ci și în glandele sexuale ale femeilor și bărbaților. Diferența constă în tipurile de androgeni și în cantitatea lor.

În glandele suprarenale se sintetizează hormoni slabi: androstendiona și dehidroepiandrosterona (DEA). Acestea sunt principalele surse de androgeni pentru femei, deoarece ovarele femeilor produc cantități nesemnificative de hormoni androgeni.

În mod normal, aceste androgenii afectează creșterea părului la femei, manifestarea caracteristicilor sexuale secundare, menținerea stării glandelor sebacee și participarea la formarea libidoului.

Pentru bărbați, aceste tipuri de androgeni joacă un rol secundar, deoarece sunt hormoni slabi. Și rolul principal este jucat de testosteron, produs în testiculele oamenilor.

Sinteza acestor tipuri de hormoni ai cortexului suprarenale de către hormonul pituitar ACTH este reglementată.

Deși aceste androgene sunt considerate slabe, ele pot determina femeile să fie virilizate în exces, adică dobândirea unor trăsături masculine de către o femeie (părul corporal, schimbarea vocii, libidoul, structura masculină, dacă aceasta are loc în timpul maturității etc.). la femei "și vei deveni imediat clar.

Acestea sunt toate funcțiile principale ale hormonilor cortexului suprarenale despre care am vrut să vorbesc. În următorul articol, veți afla ce hormoni trebuie să luați în cazul unei boli suspecte a glandelor suprarenale.

Cu căldură și îngrijire, endocrinologul Dilyara Lebedeva

Sânge pentru hormoni suprarenale

Glandele suprarenale, care fac parte din sistemul endocrin, produc hormoni cum ar fi aldosteron și cortizol, care sunt importanți pentru oameni. De regulă, un test cu hormoni suprarenale este prescris de un medic generalist cu plângeri specifice.

Testele de sânge pentru hormonii cortexului suprarenale pot fi comparate cu testele de diagnosticare ale stării corpului uman. De exemplu, ratele crescute indică stres constant, oboseală severă și poate provoca, de asemenea, insomnie etc. Sunt prezentate hormonii sistemului pituitar-suprarenale:

cortizol; aldosteron; dehidroepiandrosteron.

dehidroepiandrosteron

Dehidroepiandrosterona este un hormon androgenic steroid produs de celulele cortexului suprarenale. Acesta este cel care este prohormonul, care datorită proceselor complexe este transformat în principalul hormon masculin - testosteron și feminin - estrogen.

Norma indicatorilor

Indicatorii au o gamă destul de largă și depind de vârstă. Unele erori pot da propriile sisteme de testare folosite și analizoarele de sânge. Norma este:

pentru femei - 810-8991 nmol / l; pentru bărbați - 3591-11907 nmol / l.

Când este numit

Un test de sange pentru acest hormon al sistemului pituitar-suprarenale este prescris pentru:

încălcări suspecte ale producției de corticosteroizi proprii de către glandele suprarenale; tumorile cortexului suprarenale; avortul copilului; hipotrofie fetală; simptomele existente ale decalajului în dezvoltarea sexuală; suspectate niveluri excesive de hormoni ai sistemului pituitar-suprarenale la o femeie însărcinată.

Cum este pregătirea pentru analiză

Înainte de a dona sânge pentru hormoni suprarenali, trebuie să întrerupeți administrarea următoarelor medicamente:

„Dexametazonă“; „Hidrocortizon“; „Prednisolon“; „Diprophos“; estrogeni; contracepție contra pilulei.

Sfat! Pentru a face rezultatul mai exact, trebuie să informați asistenta despre medicamentele luate care pot influența compoziția biochimică a sângelui.

Cortizolul (K)

În producerea hormonului, celulele cortexului suprarenalent iau parte. Acesta aparține categoriei de glucocorticoizi. Este cortizolul care este responsabil pentru controlul producției de ACTH și corticoliberin.

Cortizolul se caracterizează prin fluctuații puternice zilnice:

maximul este observat de la ora patru la opt dimineața; cel puțin de la nouă seara și trei dimineața.

Când faceți analiza

Donația de sânge pentru cortizol este atribuită:

cu hirsutism; pentru a confirma sindromul Itsenko-Kuching și boala Addison; cu oligomenoree; cu pubertate accelerată; osteoporoza; cu pigmentare îmbunătățită a pielii; cu slăbiciune musculară inexplicabilă.

Cum de a dona sânge pentru cortizol

Ce condiții trebuie îndeplinite? Cu o zi înainte de livrare, este necesar să opriți (dacă este posibil) administrarea următoarelor medicamente:

estrogeni; medicamente din categoria opiaceelor; contraceptive.

De asemenea, în ajunul vizitei la laborator, trebuie excluse sporturile active și fumatul.

Sfat! Este măsurarea cantității zilnice de cortizol din sânge, fiind un test de sânge obligatoriu pentru sindromul suspect de sindrom Cushing. Un indicator crescut al acestui hormon al sistemului hipofiza-suprarenale este caracteristic acestei patologii particulare.

Care sunt normele cortizonului din sânge?

Rata indicatorilor depinde de vârsta persoanei:

sub 16 ani - 83... 580 nmol / l; peste 16 ani - 138... 635 nmol / l.

Abateri de la normă

Numerele crescute pot indica disponibilitatea:

Boala Itsenko-Cushing; carcinoame ale cortexului suprarenale; scăderea nivelurilor de zahăr din sânge sub niveluri acceptabile; suprarenale; reducerea funcției renale; hiperplazia virilizatoare a cortexului suprarenale; hipertiroidism.

Se observă o creștere a valorii cortizonului:

în timpul sarcinii; în timpul contracepției orale; sub stres și depresie; cu greutate în exces; cu alcoolismul.

O scădere a performanței poate confirma:

sindrom adrenogenital; încălcarea sintezei corticosteroizilor de către glandele suprarenale; producția de hormoni adrenali insuficienți (boala lui Addison); panhypopituitarism; hepatita; ciroza hepatică; hipotiroidism.

Rata redusă în timpul sarcinii poate indica dezvoltarea toxicozei precoce.

aldosteron

Aldosteronul este un hormon care sintetizează cortexul suprarenalian. Acesta este responsabil pentru reglarea echilibrului electrolitic, precum și ajustarea volumului total de lichid în corp și indicatorii tensiunii arteriale.

Pentru ce este responsabil hormonul?

Influențând tubulii renați, hormonul întârzie eliminarea sodiului și a clorului. Acest lucru cauzează mult mai puțin lichid pentru a fi excretat din organism împreună cu saliva, urina și transpirația. În același timp, excreția de potasiu crește.

Aldosteronul ajută la menținerea tensiunii arteriale în condiții normale. Cu o creștere a cantității de hormon din sânge, se observă formarea edemelor, o creștere a tensiunii arteriale, o scădere a tonusului muscular, convulsii și tulburări ale ritmului cardiac.

Când este numit

Studiul este destinat să clarifice următoarele patologii:

insuficiența suprarenale; hipotensiune ortostatică; creșterea accelerată a celulelor corticosuprarenale (hiperplazia); tumori ale țesutului glandular (adenom) al cortexului suprarenale; creșterea producției de hormon aldosteron.

De asemenea, efectuarea testelor de sânge pentru hormonii suprarenali este, de asemenea, necesară în cazurile de control neregulat al hipertensiunii arteriale.

normă

În acest caz, rata este aceeași pentru bărbați și femei: 35-350 pg / ml.

Abateri de la standard

Nivelurile crescute de aldosteron pot indica:

Sindrom Kona (în aldosteronism primar); hiperplazia suprarenală, procedând bilateral (cu aldosteronism pseudoprime); insuficiență cardiacă; sindromul nefrotic (patologie complexă, însoțită de apariția edemelor puternice, precum și modificări ale unor parametri biochimici); Sindromul Bartter; hipovolemia cauzată de sângerare; ciroza hepatică, însoțită de formarea de ascită; hemangopericytoma rinichi.

Nivelurile excesive de hormoni ale sistemului hipofiza-suprarenale pot fi în următoarele condiții:

în timpul sarcinii; după un lung post; sub stres termic.

Scăderea concentrației hormonale sub niveluri acceptabile:

Boala Addison (dacă nu există hipertensiune diagnosticată); cu hipertensiune arterială existentă - creșterea producției de corticosteron, boala Turner, diabet, otrăvire cu alcool; consumul excesiv de sare; sindrom adrenogenital; hipertensiunea arterială apărută în timpul sarcinii.

Cum să vă pregătiți pentru livrare

Pentru a studia hormonul sistemului pituitar-suprarenale a dat rezultatul corect, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

menținând ritmul obișnuit al aportului de sare timp de două săptămâni; sângele nu poate fi donat în timpul bolii (indicatorii pot fi artificial scăzuți); Înainte de a vizita laboratorul, ar trebui evitate supraîncărcările fizice și psiho-emoționale întărite; anulați medicamentele care pot afecta rezultatele testului (trebuie să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră).

Pentru a dona sânge pentru hormonii sistemului pituitar-suprarenale, se recomandă alegerea laboratoarelor specializate. Acest lucru se explică prin prezența în aceste instituții a întregului echipament necesar, precum și a personalului instruit.

Articole înrudite

Ce teste de sânge pentru hormoni există și cum să le luați? Cum se testează hormonii pentru bărbați și femei? Cum sa treci un test de sange pentru somatotropina (hormonul de crestere) si decodificarea sa corecta Cum sa treci un test de sange pentru serotonina si sa o descifrezi corect? Când trebuie să faceți un test de sânge pentru calcitonină și decodificarea acestuia

Hormonii cortexului suprarenale (cortizol și dehidroepiandrosteron) sunt, de asemenea, numiți "stres" și "imun". Ei modulează funcția glandei tiroide și măresc rezistența organismului la stres, diverse boli și tulburări ale funcționării multor organe.

Studiul nivelului biologic activ al acestor hormoni vă permite să obțineți informații despre tulburările biochimice ascunse care determină:

subliniază,
depresiune
oboseala cronica
starea emoțională neechilibrată și lipsa de bunăstare,
insomnie
instabilitatea bolilor (afecțiuni imune),
tulburări menstruale
obezitatea și alte tulburări de alimentație,
îmbătrânirea corpului, boala Alzheimer,
modificarea nivelului zahărului din sânge
cancerului și bolilor cardiovasculare etc.

Adesea, o eșec în sistemul hormonal cauzează sau agravează evoluția bolilor cutanate și alergice. În bolile alergice, tulburările sistemului pituitar-suprarenale, se observă adesea o scădere a funcției cortexului suprarenale. Pentru bolile de piele, de exemplu. atopică dermatită, eczemă, psoriazis, vitiligo și altele.

Pe baza testelor de laborator, medicul calificat va putea să ajusteze nivelul hormonilor care utilizează anumite medicamente. De asemenea, pentru a reduce sarcina de stres, se poate dezvolta un program terapeutic individual - cu o dietă, anumite exerciții fizice etc.

Un punct important - trebuie să faceți un test de sânge pe stomacul gol (nici măcar nu îl puteți bea). Sângele este luat dintr-o venă. Este recomandabil să luați până la 10 - 10.30 dimineața.

Sânge: ACTH, cortizol, aldosteron, adrenalină, norepinefrină, dopamină.
Indicatori în urină: 17-cetosteroidi, 17-oxicorticosteroizi, aldosteron, epinefrină, norepinefrină.

1) Sulfat dehidroepiandrosteron

Sulfatul de dehidroepiandrosteron (DEA-s, DEA-SO4) este un hormon androgen steroidic sintetizat de cortexul suprarenale. Este folosit de către organism pentru a produce testosteron și estrogen. Întreținerea sa excesivă poate duce la amenințarea încheierii sarcinii și a avortului spontan.

În ce cazuri se prescrie un test de sânge pentru DEA-uri?

sindrom adrenogenital;
tumorile cortexului suprarenale;
ectopice care produc ACTH;
obișnuit avort spontan;
hipotrofie fetală;
pubertate întârziată;
diagnosticul complexului feto-placentar de la 12-15 săptămâni de sarcină.

Cum să vă pregătiți pentru testul de sânge pentru DEA-uri?

Înainte de a da sânge, se recomandă să evitați stresul și suprasolicitarea, să limitați efortul fizic, să vă abțineți de la fumat frecvent. Este de dorit să donezi sânge dimineața, pe stomacul gol. Dacă este necesar să dați sânge la un alt moment, este necesar să vă abțineți de la 4-6 ore.

Ce medicamente nu pot fi luate înainte de testul de sânge pentru DEA-uri?

Dexametazona, hidrocortizonul, prednisolonul, diprospanul, estrogenii, contraceptivele orale. Când donați sânge, trebuie să informați asistenta despre luarea de medicamente care afectează nivelul hormonilor din sânge.

Numerele normale de sânge pentru DEA-uri:

Aceste valori pot varia în funcție de vârstă, sistemele de testare utilizate și analizoarele:

femei: 810 - 8991 nmol / l;
masculi: 3591 - 11907 nmol / l.

2) Cortizolul este comun

Cortizolul este un hormon steroid comun al cortexului suprarenale, care joacă un rol-cheie în reacțiile de apărare ale organismului la stres și foamete și este implicat în reglarea multor procese metabolice.

Ce înseamnă creșterea nivelului sanguin al cortizolului?

Nivelurile ridicate de cortizol sunt semne ale unei boli grave. În timpul sarcinii, nivelul cortizolului în organism crește cu 2-5 ori și acesta este singurul caz care nu indică patologia.

Când este prescris un test de sânge pentru cortizolul total?

hirsutismul;
diagnosticarea bolilor Addison și Itsenko-Cushing;
oligomenoree;
dezvoltarea sexuală prematură;
osteoporoza;
pigmentare anormală a pielii;
slăbiciune musculară.

Cum să vă pregătiți pentru analiza sângelui pentru cortizol?

În ajunul analizei hormonale a cortizolului, refuză să ia estrogeni, opiacee, contraceptive orale și alte medicamente, după consultarea cu un endocrinolog. Cu o zi înainte de studiu, nu exersați sau fumați.

Norma cortizolului din sânge:

16 ani - 138 - 635 nmol / l

3) Aldosteron

Aldosteronul este un hormon al cortexului suprarenal care acționează asupra rinichilor prin reglarea echilibrului apă-sare în corpul uman (conținutul de potasiu și sodiu).

Care este funcția aldosteronului în corpul uman?

Sub acțiunea aldosteronului, sodiul și clorul sunt reținute de tuburile renale, ceea ce duce la o scădere a excreției de lichide în urină, transpirație și salivă și, în același timp, promovează excreția de potasiu. Aldosteronul afectează menținerea tensiunii arteriale, o creștere a nivelului său în sânge duce la formarea edemului și o creștere a presiunii, o scădere a tonusului muscular, tulburări de convulsii și ritm cardiac.

Când este prescris un test de sânge pentru aldosteron?

pentru diagnosticul de hiperaldosteronism primar, adenom adrenal și hiperplazie suprarenală;
cu hipertensiune arterială dificil de controlat;
cu hipotensiune ortostatică;
cu insuficiență suprarenale suspectată.

Pregătirea testului de sânge pentru aldosteron:

O dietă cu conținut scăzut de carburi fără restricție de sare este recomandată timp de 2 săptămâni înainte de studiu. Înainte de efectuarea unui studiu, stresul și exercițiile fizice intense, care pot duce la un exces temporar al aldosteronului, ar trebui excluse. Înainte de studiu, este de dorit să anulați medicamente care pot influența schimbul de ioni de sodiu și potasiu (diuretice, antihipertensive, steroizi, contraceptive orale și estrogeni), în consultare cu medicul dumneavoastră.

Norma aldosteronului din sânge 35 - 350 pg / ml

Depistarea hormonilor glandelor suprarenale ar trebui să se adreseze medicului endocrinolog, în unele cazuri - ginecologului.

Hormoni suprarenali: greutatea și imunitatea

Simptomele evidente ale funcționării defectuoase a glandelor suprarenale pot fi o schimbare dramatică a tensiunii arteriale, slăbiciune dimineața, creșterea pigmentării.

Mulți dintre noi nu înțeleg nici măcar existența unui astfel de organ ca glandele suprarenale - cu greu putem ghici unde se află acest organ.

Dar trebuie să știți că glandele suprarenale joacă un rol semnificativ în formarea imunității și a greutății noastre. Rolul lor semnificativ este indiscutabil în activitatea sistemelor cardiovasculare și nervoase. Acest organism este responsabil pentru metabolismul în organism și pentru încălcările sale.

Glandele suprarenale - glandele endocrine

Deci, să încercăm să clarificăm. Glandele suprarenale sunt glandele pereche ale sistemului endocrin și nu au nimic de-a face cu rinichii. Ele eliberează hormoni care ulterior circulă direct în sânge. Acești hormoni sunt implicați în metabolism și, important, sunt implicați în procesul de adaptare a organismului la toate condițiile adverse externe.

Glandele suprarenale și-au luat numele datorită locației lor caracteristice. În organism, ele sunt situate direct deasupra polilor superioară ai rinichilor. Dar, în același timp, forma glandelor este semnificativ diferită de forma organelor subiacente. Glanda adrenală dreaptă seamănă cu un triunghi, dar cel stânga arată mai mult ca o semilună. În ciuda diferenței semnificative de aspect, glandele suprarenale au aceleași funcții.

De fapt, mărimea glandelor suprarenale este foarte mică - volumul nu depășește un centimetru și jumătate cubi și greutatea nu depășește cinci grame. Atât glandele adrenale din dreapta cât și din stânga constau din două părți: medulla interioară și stratul cortical care o acoperă. Mai mult, stratul exterior - numit și corticalul - ocupă până la 80% din volumul organului.

Stratul cortical este împărțit în mod convențional în trei zone. Fiecare dintre ele este foarte specializat și este responsabil pentru producerea unui anumit tip de corticosteroizi. Acesta este un grup de hormoni responsabili pentru stoparea proceselor inflamatorii, a anumitor mecanisme metabolice și pentru funcționarea sistemului imunitar.

Hormoni suprarenali și greutate

catecolamine

Stratul interior al glandelor suprarenale produce hormoni care normalizează activitatea sistemului nervos central și cardiovascular, precum și reglează termogeneza (organismul produce căldură pentru a menține o temperatură constantă a corpului, precum și pentru a asigura sănătatea tuturor sistemelor corporale, inclusiv a structurilor celulare). Acești hormoni sunt numiți catecolamine.

Catecolaminele sunt responsabile nu numai pentru echilibrul hormonal și, respectiv, pentru greutate, ci și pentru reglarea inimii, ajutându-ne pur și simplu să nu pătrundem în bucăți în diferite situații stresante. Catecolaminele includ hormoni cum ar fi adrenalina, cortizolul, precum și aldosteronul și diverse androgenuri.

cortizol

Funcția cortizolului este că este responsabilă pentru munca tuturor funcțiilor protectoare ale corpului nostru și îi ajută să facă față unei varietăți de situații stresante. Cortizolul are un total de zece mecanisme de acțiune.

Primul dintre acestea este considerat principalul - controlează procesele de protecție imună. Producția de cortizol este pentru organismul care semnalează includerea sistemului imunitar, precum și producerea de limfocite care protejează organismul de bacterii și viruși. Cortizolul și reacția la producerea organismului ne salvează de decese în diferite inflamații, atât interne, cât și externe.

A doua funcție a cortizolului este că ne protejează de o varietate de șocuri emoționale, anxietate și suprasolicitări - stres.

În diferite situații stresante, corpul începe să producă cortizol, activitatea mușchiului cardiac este activată, activitatea sistemului nervos central se îmbunătățește, ceea ce permite organismului să depășească stresul pe cont propriu.

Fluctuațiile cortizolului din sânge

Cu încălcări ale producției de cortizol, adică atunci când nivelul său este constant crescut sau scăzut, multe probleme pot apărea în organism.

Cauza nivelurilor constant crescute de cortizol poate fi stresul cronic. Când se întâmplă acest lucru, creșterea stratului cortical (extern) al glandelor suprarenale și în organism există o asemenea boală ca hipercorticismul. Rezultatul acestei boli este o încălcare a circulației sângelui, nivelurile de zahăr nu sunt reduse. La om, există o constantă creștere a presiunii, precum și epuizarea sistemului nervos.

Cu toate acestea, cel mai neplăcut la niveluri ridicate de cortizol este o tulburare metabolică. În acest moment, procesul de lipogeneză începe în glandele suprarenale, cu alte cuvinte, stratul de grăsime subcutanată crește. Este important să ne dăm seama că în astfel de situații stresante, grăsimea este redistribuită în organism, iar spatele, stomacul și spatele gâtului devin locurile principale ale concentrației acesteia. În același timp, brațele și picioarele rămân subțiri. O astfel de structură specifică a corpului vă permite să diagnosticați cu exactitate hipercorticismul într-o formă neglijată. În plus față de semnele de mai sus, există o subțiere a pielii pe față - devine predispusă la fisuri și roșeață. În plus față de aceste probleme, o persoană devine extrem de iritabilă.

Dacă aveți stres prelungit, trebuie să contactați un psihiatru, dar dacă aveți probleme cu greutatea, un endocrinolog vă va ajuta.

O scădere a nivelului cortizolului hormonal poate fi asociată nu numai cu tumorile suprarenale, ci și cu funcționarea defectuoasă a întregului sistem endocrin. Dar stresul prelungit poate reduce de asemenea producția de cortizol! În primul rând, în timp ce reducerea nivelului de cortizol, desigur, sistemul imunitar suferă. O persoană este afectată de boli infecțioase persistente. Aceasta, la rândul său, provoacă epuizarea glandelor suprarenale și, eventual, duce la eșecul lor.

Statisticile susțin că aproximativ 85% din cazurile de insuficiență suprarenală sunt cauzate de boli cum ar fi tuberculoza, atac de cord, accident vascular cerebral și terapie hormonală pe termen lung. Acestea pot fi medicamente pentru astm, diverse alergii sau neurodermitis. Astfel de medicamente perturbe procesul de producere a hormonilor de către organism.

Adrenalină

Adrenalina este un hormon care mobilizează capacitățile corpului și ajută la rezistența la pericol. Stimularea dezvoltării sale a unei stări de frică și pericol și, destul de ciudat, de friguri grave. În același timp, adrenalina se rupe în sânge provoacă un lanț de reacții care asigură un nivel înalt de pregătire pentru sarcini grele pe termen scurt. Acest mecanism complex a fost format în procesul de evoluție și, ca rezultat, aduce organismul într-o stare care crește semnificativ nivelul pregătirii pentru combaterea sau scăparea pericolului.

În același timp, nivelul conținutului de zahăr din sânge crește, ceea ce oferă resurse pentru îmbunătățirea muncii musculare și a resurselor energetice pentru o muncă sporită a mușchilor. Pentru a satura organismul cu oxigen, respirația devine mai rapidă, iar presiunea din vase și tonul acestora cresc. Pur și simplu, adrenalina permite corpului nostru să rămână "la maximum" nu numai de capacitățile fizice, ci și de cele mentale.

Este important de observat că acest hormon poate fi aproape dependent de o persoană ca medicament. Supraviețuirea lui supără semnificativ sentimentul de pericol și oamenii nu mai văd obstacole pe calea lor. Cu toate acestea, iubitorii de emoție trebuie să-și amintească faptul că într-o astfel de "tensiune constantă" nu puteți trăi mult. De-a lungul timpului, emoțiile sunt îngrozite și, în cele din urmă, se poate produce o grabă necontrolată de adrenalină, care poate provoca o criză hipertensivă gravă.

aldosteron

Aldosteronul este un hormon care este responsabil pentru menținerea echilibrului apă-sare, precum și a metabolismului electroliților. Acțiunea acestui hormon este îndreptată către rinichi - le dă să înțeleagă ce substanțe și în ce cantități trebuie eliminate din organism și care - să plece. Aceste substanțe și să asigure echilibrul electrolitic al organismului - echilibrul de potasiu, sodiu și clor. Acțiunea acestui hormon este importantă la nivel celular. Aldosteronul, ca și renina (un hormon al rinichilor), lucrează pentru a crește tensiunea arterială.

Lipsa de aldosteron poate să apară după boală gravă prelungită sau stres excesiv de prelungit. Semnele sale pot fi inflamația, scăderea presiunii și, de asemenea, întreruperile în activitatea inimii. Pentru a restabili producția de aldosteron și pentru a preveni lipsa acestuia, glucocorticoizii sunt în prezent prescrise. În cazul în care încălcarea a apărut din cauza formării unei tumori, atunci pacientul va efectua o intervenție chirurgicală pentru al elimina. În cazurile severe, este necesară eliminarea tumorii împreună cu glanda.

Creșterea aldosteronului se numește hiperaldosteronism: apare în organism din cauza unei tumori benigne.

androgeni

Androgenul este un hormon care reglează activitatea sexuală. Acesta este un hormon masculin. Acest hormon își îndeplinește funcția la copiii de ambele sexe înainte de debutul pubertății.

În timpul pubertății corpului feminin, această funcție este transferată la ovare, iar masculul - la testicule. După aceea, munca lor devine mai puțin importantă, cu excepția cazurilor în care există perturbări în activitatea cortexului suprarenale. De exemplu, în primele etape ale sarcinii, un nivel crescut de androgen poate provoca avort spontan, deoarece androgenul oprește creșterea uterului, ceea ce duce la cramperea fătului.

Nivelurile crescute de androgeni pot determina consecințe destul de grave. De exemplu, în timpul sarcinii la copii, se poate observa structura hermaproditică a organelor genitale. În cazul disfuncției adrenale congenitale, fetele se opresc din timp. Adesea, funcționarea defectuoasă a glandelor poate provoca fluctuații crescute ale părului și ale presiunii. Consecințele unui dezechilibru în adolescență pot fi creșterea pielii grase și apariția în mod constant a cosurilor. Adesea un dezechilibru provoacă eșecuri în ciclul menstrual.

Cauzele defecțiunii glandelor suprarenale pot fi:

 • inflamatorii procese ginecologice;
 • disfuncția cortexului suprarenal datorită unei boli grave;
 • inflamatorii procese ginecologice;
 • disfuncția cortexului suprarenal datorită unei boli grave;
 • predispoziție genetică;
 • disfuncția congenitală a glandelor cortexului;
 • ecologia și urbanizarea rapidă.

Testul hormonilor suprarenali

Glandele suprarenale, care fac parte din sistemul endocrin, produc hormoni cum ar fi aldosteron și cortizol, care sunt importanți pentru oameni. De regulă, un test cu hormoni suprarenale este prescris de un medic generalist cu plângeri specifice.

Testele de sânge pentru hormonii cortexului suprarenale pot fi comparate cu testele de diagnosticare ale stării corpului uman. De exemplu, ratele crescute indică stres constant, oboseală severă și poate provoca, de asemenea, insomnie etc. Sunt prezentate hormonii sistemului pituitar-suprarenale:

 • cortizol;
 • aldosteron;
 • dehidroepiandrosteron.

Dehidroepiandrosterona este un hormon androgenic steroid produs de celulele cortexului suprarenale. Acesta este cel care este prohormonul, care datorită proceselor complexe este transformat în principalul hormon masculin - testosteron și feminin - estrogen.

Indicatorii au o gamă destul de largă și depind de vârstă. Unele erori pot da propriile sisteme de testare folosite și analizoarele de sânge. Norma este:

 • pentru femei - 810-8991 nmol / l;
 • pentru bărbați - 3591-11907 nmol / l.

Un test de sange pentru acest hormon al sistemului pituitar-suprarenale este prescris pentru:

 • încălcări suspecte ale producției de corticosteroizi proprii de către glandele suprarenale;
 • tumorile cortexului suprarenale;
 • avortul copilului;
 • hipotrofie fetală;
 • simptomele existente ale decalajului în dezvoltarea sexuală;
 • suspectate niveluri excesive de hormoni ai sistemului pituitar-suprarenale la o femeie însărcinată.

Înainte de a dona sânge pentru hormoni suprarenali, trebuie să întrerupeți administrarea următoarelor medicamente:

 • „Dexametazonă“;
 • „Hidrocortizon“;
 • „Prednisolon“;
 • „Diprophos“;
 • estrogeni;
 • contracepție contra pilulei.

Sfat! Pentru a face rezultatul mai exact, trebuie să informați asistenta despre medicamentele luate care pot influența compoziția biochimică a sângelui.

În producerea hormonului, celulele cortexului suprarenalent iau parte. Acesta aparține categoriei de glucocorticoizi. Este cortizolul care este responsabil pentru controlul producției de ACTH și corticoliberin.

Cortizolul se caracterizează prin fluctuații puternice zilnice:

 • maximul este observat de la ora patru la opt dimineața;
 • cel puțin de la nouă seara și trei dimineața.

Donația de sânge pentru cortizol este atribuită:

 • cu hirsutism;
 • pentru a confirma sindromul Itsenko-Kuching și boala Addison;
 • cu oligomenoree;
 • cu pubertate accelerată;
 • osteoporoza;
 • cu pigmentare îmbunătățită a pielii;
 • cu slăbiciune musculară inexplicabilă.

Ce condiții trebuie îndeplinite? Cu o zi înainte de livrare, este necesar să opriți (dacă este posibil) administrarea următoarelor medicamente:

 • estrogeni;
 • medicamente din categoria opiaceelor;
 • contraceptive.

De asemenea, în ajunul vizitei la laborator, trebuie excluse sporturile active și fumatul.

Sfat! Este măsurarea cantității zilnice de cortizol din sânge, fiind un test de sânge obligatoriu pentru sindromul suspect de sindrom Cushing. Un indicator crescut al acestui hormon al sistemului hipofiza-suprarenale este caracteristic acestei patologii particulare.

Rata indicatorilor depinde de vârsta persoanei:

 • sub 16 ani - 83... 580 nmol / l;
 • peste 16 ani - 138... 635 nmol / l.

Numerele crescute pot indica disponibilitatea:

 • Boala Itsenko-Cushing;
 • carcinoame ale cortexului suprarenale;
 • scăderea nivelurilor de zahăr din sânge sub niveluri acceptabile;
 • suprarenale;
 • reducerea funcției renale;
 • hiperplazia virilizatoare a cortexului suprarenale;
 • hipertiroidism.

Se observă o creștere a valorii cortizonului:

 • în timpul sarcinii;
 • în timpul contracepției orale;
 • sub stres și depresie;
 • cu greutate în exces;
 • cu alcoolismul.


O scădere a performanței poate confirma:

 • sindrom adrenogenital;
 • încălcarea sintezei corticosteroizilor de către glandele suprarenale;
 • producția de hormoni adrenali insuficienți (boala lui Addison);
 • panhypopituitarism;
 • hepatita;
 • ciroza hepatică;
 • hipotiroidism.

Rata redusă în timpul sarcinii poate indica dezvoltarea toxicozei precoce.

Aldosteronul este un hormon care sintetizează cortexul suprarenalian. Acesta este responsabil pentru reglarea echilibrului electrolitic, precum și ajustarea volumului total de lichid în corp și indicatorii tensiunii arteriale.

Influențând tubulii renați, hormonul întârzie eliminarea sodiului și a clorului. Acest lucru cauzează mult mai puțin lichid pentru a fi excretat din organism împreună cu saliva, urina și transpirația. În același timp, excreția de potasiu crește.

Aldosteronul ajută la menținerea tensiunii arteriale în condiții normale. Cu o creștere a cantității de hormon din sânge, se observă formarea edemelor, o creștere a tensiunii arteriale, o scădere a tonusului muscular, convulsii și tulburări ale ritmului cardiac.

Studiul este destinat să clarifice următoarele patologii:

 • insuficiența suprarenale;
 • hipotensiune ortostatică;
 • creșterea accelerată a celulelor corticosuprarenale (hiperplazia);
 • tumori ale țesutului glandular (adenom) al cortexului suprarenale;
 • creșterea producției de hormon aldosteron.

De asemenea, efectuarea testelor de sânge pentru hormonii suprarenali este, de asemenea, necesară în cazurile de control neregulat al hipertensiunii arteriale.

În acest caz, rata este aceeași pentru bărbați și femei: 35-350 pg / ml.

Nivelurile crescute de aldosteron pot indica:

 • Sindrom Kona (în aldosteronism primar);
 • hiperplazia suprarenală, procedând bilateral (cu aldosteronism pseudoprime);
 • insuficiență cardiacă;
 • sindromul nefrotic (patologie complexă, însoțită de apariția edemelor puternice, precum și modificări ale unor parametri biochimici);
 • Sindromul Bartter;
 • hipovolemia cauzată de sângerare;
 • ciroza hepatică, însoțită de formarea de ascită;
 • hemangopericytoma rinichi.

Nivelurile excesive de hormoni ale sistemului hipofiza-suprarenale pot fi în următoarele condiții:

 • în timpul sarcinii;
 • după un lung post;
 • sub stres termic.

Scăderea concentrației hormonale sub niveluri acceptabile:

 • Boala Addison (dacă nu există hipertensiune diagnosticată);
 • cu hipertensiune arterială existentă - creșterea producției de corticosteron, boala Turner, diabet, otrăvire cu alcool;
 • consumul excesiv de sare;
 • sindrom adrenogenital;
 • hipertensiunea arterială apărută în timpul sarcinii.

Pentru a studia hormonul sistemului pituitar-suprarenale a dat rezultatul corect, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • menținând ritmul obișnuit al aportului de sare timp de două săptămâni;
 • sângele nu poate fi donat în timpul bolii (indicatorii pot fi artificial scăzuți);
 • Înainte de a vizita laboratorul, ar trebui evitate supraîncărcările fizice și psiho-emoționale întărite;
 • anulați medicamentele care pot afecta rezultatele testului (trebuie să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră).

Pentru a dona sânge pentru hormonii sistemului pituitar-suprarenale, se recomandă alegerea laboratoarelor specializate. Acest lucru se explică prin prezența în aceste instituții a întregului echipament necesar, precum și a personalului instruit.

Frecvența stresului, suprasolicitarea, lipsa de somn afectează în mod negativ glandele suprarenale, ceea ce poate perturba întregul echilibru hormonal. Cum să verificați activitatea glandelor suprarenale? Performanța glandelor suprarenale se determină prin teste de sânge sau urină. Este necesar să se efectueze o examinare dacă există simptome caracteristice bolii. Astfel de boli majore ale glandelor suprarenale ca sindromul Itsenko-Cushing, Kona, feocromocitomul, hiperandrogenismul se disting.

Aldosteronul, cortizolul și sulfatul de dehidroepiandrosteron sunt hormoni vitali în cortexul suprarenale. Adesea medicul (endocrinolog) prescrie o analiză a hormonilor suprarenali pentru simptomele unor astfel de boli:

 • adrenocorticotropina și cortizolul pentru simptomele bolii lui Cushing;
 • renină și aldosteron în prezența clinicii de sindrom Kona;
 • normetanefrina și metanefrina pentru semnele de feocromocitom;
 • testosteronul, DHEA-c, androstendiona pentru a clarifica hiperandrogenismul.

Sulfatul de dehidroepiandrosteron (abreviat ca DHEA-S, DHEA-s) este verificat pentru tulburări de fertilitate, condiții hiperandrogenice. DHEA este luată pentru a monitoriza starea androgenică în cazul unei întârzieri în dezvoltarea sexuală, pentru examinarea bolilor ovariene, ipoteze pentru tumori, osteoporoză.

Sângele trebuie luat pe stomacul gol. În ajunul testării pentru concentrația hormonilor glandei suprarenale DGEA-c, utilizarea băuturilor alcoolice și a alimentelor grase și a situațiilor stresante este complet exclusă. Este necesar să se evite supraîncărcarea fizică, să se excludă fumatul. Când luați contraceptive orale, medicamente care conțin estrogen, "Dexamethasone", "Prednisolone", "Hydrocortisone", "Diprospana", puteți obține rezultate distorsionate.

Valorile normale ale DHEA-S sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Nivelurile de DHEA cu: ovar polichistic, acnee și hirsutism, deficiențe de 21-hidroxilază sau 3-hidroxisteroid dehidrogenază, tumori, sindrom adrenogenital, boala Cushing sunt crescute. Nivelurile scăzute de DHEA-S sunt observate în cazurile de întârziere în dezvoltarea sexuală, insuficiență suprarenală. Niveluri scăzute de glucocorticoizi DHEA și contraceptive orale.

Diagnosticul hormonilor suprarenale include un test pentru concentrația de cortizol din sânge. Funcția cortizolului este de a proteja organismul de efectele supraîncărcării emoționale. Prin urmare, se mai numește și "hormon de stres". Medicul trimite diagnosticul următoarelor indicații:

 • screening pentru boala lui Cushing;
 • diagnosticarea afecțiunilor hipertensive;
 • în cazul sindromului adrenogenital;
 • pentru evaluarea bolii Addison.

Înapoi la cuprins

Un test de sânge este luat dimineața pe stomacul gol. Pentru a determina dinamica hormonului în timpul zilei treci cel de-al doilea eșantion în a doua jumătate a zilei (de la 16 la 18 ore). Cu 3 zile înainte de livrare, trebuie să urmați o dietă care restricționează utilizarea sarelor (până la 2-3 g / zi). Cu jumătate de zi înainte de teste, trebuie să limitați activitatea fizică, să nu mai mâncați alimente. Suprasolicitarea emoțională trebuie evitată. Înainte de a trece analiza, trebuie să-i avertizați pe medic pentru a lua medicamente și plante medicinale, deoarece unele dintre ele pot afecta acuratețea rezultatelor.

Indicatorii cortizolului unei persoane sănătoase sunt: ​​dimineața 91-235 μg / l, seara - 18-101 μg / l. Ce boli sunt însoțite de o creștere a cortizolului? Acestea sunt acromegalie, obezitate, astm bronșic, boli infecțioase acute, sindromul Cushing, hipokaliemie, tumori adrenale, hiperplazie suprarenală. Cortizolul este crescut în stări depresive, în situații stresante, în timpul sarcinii, din cauza durerii și intoxicației cu alcool la persoanele care nu beau. Utilizarea etanolului, gamma-interferonului, nicotinei, amfetaminei mărește concentrația de cortizol din sânge.

Nivelurile scăzute de cortizol sunt observate în cazul hipotiroidismului, insuficienței cortexului adrenal, hipopituitarismului, bolii Addison, sindromului adrenogenital, ca urmare a administrării de glucocorticoizi. Tratamentul cu barbiturice, beclometazonă, dexametazonă, clonidină, ketoconazol cu ​​preparate pe bază de litiu de morfină, oxid nitric, sulfat de magneziu, ajută la reducerea cortizolului.

Bolile Itsenko-Cushing sunt nespecifice și diverse în manifestările clinice. Diagnosticul diferențial al acestei boli utilizează mai multe tipuri de teste de laborator care determină concentrația hormonilor suprarenali. Ca screening inițial al bolii, se utilizează un test care determină conținutul de cortizol liber în saliva (colectat seara) și un test pentru determinarea cortizolului liber în urină (se colectează o porțiune zilnică).

Saliva conține cortizol liber stabil care nu este asociat cu conținutul de globulină care leagă cortizolul. Această tehnică are mai multe avantaje. Acesta vă permite să verificați glandele suprarenale pentru sindromul Cushing prin stabilirea conținutului de cortizol în saliva noaptea. Ușurința utilizării acestei metode facilitează trecerea testelor pentru copii cu tulburări psihice.

Materialul este colectat într-un recipient, timpul de colectare este indicat de către medic. Nu trebuie să existe sânge în saliva, astfel încât analiza să nu fie prescrisă pacienților cu boli orale. Dinții nu sunt curățați înaintea gardului și nu mănâncă cu cel puțin 30 de minute înainte de colectarea materialului. Cu o oră înainte ca colecția de saliva să fie într-o stare calmă, nu fumați. Cu o zi înainte de test, ar trebui să evitați utilizarea substanțelor alcoolice și a medicamentelor pe bază de lemn dulce.

Indicatorii nivelurilor de cortizol se schimbă în mod activ în prima lună de viață. Pentru adulți, indicatorul este stabil și este de 0,2-4,4 ng / ml. Creșterea cortizolului în saliva poate indica prezența suprasolicitării emoționale, a sarcinii târzii, a tumorii, a bolii sau a pseudo-sindromului Itsenko-Cushing. Un nivel redus este observat la pacienții cu sindromul Addison, datorită hiperplaziei suprarenale, cu hipopituitarism.

Analiza cortizolului în urină zilnică vă permite să evitați modificările nivelului de hormoni în timpul zilei. Dacă în timpul donării de sânge se observă variații zilnice ale modificărilor în conținutul de cortizol, atunci când se colectează urină timp de 24 de ore, acestea nu sunt observate. Testul de urină zilnică pentru cortizol este informativ ca un screening pentru hipo și hipercorticism. Contextul studiului:

 • disfuncția glandei hipofizare;
 • întârzierea creșterii și obezitatea la copii;
 • condițiile clinice specifice non-vârstă (osteoporoză, hipertensiune arterială);
 • progresia simptomelor bolii lui Cushing;
 • controlul terapiei cu glucocorticosteroizi;
 • semne de adenom adrenal.

Înapoi la cuprins

Înainte de test este prescrisă o dietă care exclude alimente prăjite, picante și sărate, băuturi alcoolice și cafea. Fumatul este interzis. Porțiunea zilnică de urină este colectată cu o zi înainte de a introduce un borcan de 3 litri. În rezervor, în cazul în care urina va fi colectată, trebuie să adăugați acid boric în pulbere (conservant). Dimineața, prima porțiune de urină nu va merge. După ce urina este colectată, trebuie să măsurați volumul acesteia. Apoi, toată urina trebuie amestecată și turnată 100 ml într-un mic recipient pentru analiză. Apoi materialul trebuie supus analizei la laborator.

Concentrația de cortizol în urină la o persoană sănătoasă este de 28,5-213,7 mg / zi. Hormonul depășește norma din cauza suprasolicitării emoționale, cu hipertiroidism, obezitate și cei care suferă de sindromul Cushing. Concentrația cortizolului scade ca urmare a administrării corticosteroizilor, la pacienții cu sindromul Addison, în cazul disfuncției glandei hipofizare, în sindromul adrenogenital, hipotiroidism.

Aldosteronul a numit hormonul suprarenal, care este implicat în reglarea echilibrului apă-sare în organism. Încălcarea normelor aldosteronului spune că rinichii și glandele suprarenale se află într-o stare nesănătoasă. Indicatii pentru analiza: dezechilibru hormonal, insotit de o serie de simptome (slabiciune, tensiune arteriala crescuta, paralizie, aritmie cardiaca). Pentru analiză, urina este colectată prin batere (cu excepția primei urine dimineții). Timp de două săptămâni, reduceți aportul de sare la 2,3 g pe zi. Nu utilizați medicamente care conțin lemn dulce. Tratamentul cu anumite medicamente antihipertensive, hormoni și diuretice poate duce la rezultate distorsionate. Nivelul de aldosteron din sânge va fi: 35-350 pg / ml.

Aldosteronul este testat pentru sânge. Conform indicatorilor obținuți, sunt diagnosticate astfel de boli suprarenale: hiperplazia, hipaldosteronismul, aldosteronismul primar sau secundar. Pentru examinare, sângele trebuie transmis pe stomacul gol în poziția predispusă. Apoi, după 4 ore, un gard repetat se face într-o poziție în picioare pentru a determina efectul mișcării asupra nivelului hormonului. Pregătirea pentru analiză include:

 • Observarea timp de 3,5 luni a unor diete cu conținut scăzut de carbohidrați cu conținut de sare în limita a 3 grame pe zi.
 • 2 săptămâni sunt anulate medicamente care afectează echilibrul apă-sare (diuretice, steroizi, medicamente antihipertensive, contraceptive orale).
 • Timp de o săptămână, medicamentele care încetinesc sinteza reninei sunt anulate.
 • Timp de 2 săptămâni nu puteți mânca lemn dulce.

Înapoi la cuprins

Concentrația de aldosteron în testul de sânge pentru hormonii unui adult este de 100-400 pmol / l. Creșterea indicelui este cauzată de sindromul Cohn, cu modificări hiperplazice în glandele suprarenale. Sindromul nefrotic, hiperaldosteronismul secundar, insuficiența cardiacă și, de asemenea, sindromul Barter sunt însoțite de creșterea aldosteronului. Acest hormon scade dulceata, Etomidat, Indometacin, salin, Angiotensin, Saralazin, Heparin, Desoxorticosteron, etc.

Stresul, încărcăturile grele, depresia și suprasolicitarea afectează hormonii corpului. Catecolaminele sunt hormoni care sunt sintetizați în porțiunea creierului glandelor suprarenale. Numele lor: dopamina, norepinefrina, adrenalina, serotonina. Catecolaminele oferă capacitatea de a răspunde instantaneu stărilor de stres, în caz de pericol, în timpul efortului fizic, asigurând astfel conservarea corpului. Indicatorii de catecolamine se măresc cu hipertensiune, tumori, infarct miocardic în stadiul acut, stres și efort intens fizic. Analiza se face dimineața pe stomacul gol. În ajunul testului nu puteți fuma, beți cafea, nu fiți nervoși și stresați corpul. Valorile valide sunt:

 • adrenalină până la 50 ng / l;
 • dopamină până la 87 ng / l;
 • norepinefrină 110-410 ng / L

Înapoi la cuprins

O analiză a catecolaminelor face posibilă diagnosticarea unei tumori în creștere sau clarificarea hipertensiunii. Nivelul de catecolamine este redus cu leucemie, hipoplazie adrenală, insuficiență renală și psihoză. Produsele care nu trebuie consumate înainte de analiză: brânză, nuci, fructe exotice (banane, avocado etc.), fasole, vanilie și cafeină. Nu fumați și nu beți alcool.

Fă gardul pentru o zi de trei ori. Prima urină de dimineață este trecută, restul materialului este colectat după prima golire după 3, 6 și 12 ore. Urina trebuie colectată într-un container în 24 de ore. Pentru a menține un pH normal, se adaugă un conservant la recipient. La un adult sănătos, conținutul de catecolamine în urină este în intervalul (μg / zi):

 • norepinefrină - 15-80;
 • adrenalina - până la 20;
 • dopamină - 65-400.

Înapoi la cuprins

Glandele suprarenale produc hormoni vitali. Studiul glandelor suprarenale este o componentă importantă în studiul sănătății umane. Principalii hormoni suprarenali sunt numiți sulfat de dehidroepiandrosteron, cortizol, aldosteron, catecolamine. Acești hormoni modulează funcția altor glande endocrine, cum ar fi glanda tiroidă și ovarele, fac corpul mai rezistent la stres, formează imunitate și asigură activitatea coordonată a altor organe și sisteme. Înainte de examinare, este necesar să se excludă medicamente care pot afecta rezultatele fără boli ale glandelor suprarenale. Verificarea în timp util a acestor hormoni ajută la obținerea de informații despre sănătate, tulburări biochimice în organism și prescrie un tratament adecvat și în timp util.

Testele pentru prezența hormonilor suprarenale principali pot fi prescrise de terapeut dacă există indicații simptomatice relevante.

Cel mai adesea, o listă de teste include analiza cortizolului în saliva.

Glandele suprarenale reprezintă o parte importantă a sistemului endocrin, care produce un set de hormoni impuși organismului.

Balanța hormonală este un factor important și un indicator important al sănătății umane. Fără îndoială, există diferențe de vârstă și sex în structura hormonală.

Cu toate acestea, există unele dependențe, conform cărora se analizează starea de sănătate prin secreție.

Dacă suspectați o perturbare a sistemului hormonal, trebuie să verificați nivelul hormonilor produsi.

În acest caz, sarcina primară a pacientului este de a consulta un endocrinolog și de a da saliva, sânge și urină pentru hormoni.

Indicatorii nivelului hormonilor glandelor suprarenale pot permite diagnosticarea mai largă a stării organismului uman și, mai presus de toate, a sistemului endocrin.

Cu rate ridicate în testul de sânge pentru hormoni suprarenalieni, putem vorbi atât despre stres constant, cât și despre insomnie, precum și despre tulburări mai profunde ale sistemului endocrin.

În unele cazuri, întreruperile în echilibrul nivelurilor hormonale conduc la perturbarea sistemului metabolic, ceea ce, la rândul său, duce la perturbări ale greutății corporale, inclusiv obezitatea.

Ca principalii hormoni, a căror producție trebuie verificată, puteți specifica următoarele tipuri:

 • aldosteron;
 • ACTH (corticotropină);
 • dehidroepiandrosteron;
 • Cortizolul.

Înainte de efectuarea testelor pentru a identifica nivelul unui secret, este necesar să se respecte anumite reguli care vor echilibra influența factorilor externi asupra rezultatului.

Dacă luăm în considerare nuanțele generale, atunci înainte de a trece materialul, trebuie să urmați regulile:

 1. Evitați stresul fizic sporit.
 2. Limitați aportul de alcool în ultimele 24 de ore.
 3. Opriți fumatul cu o oră înainte de a lua testul.

Fiecare dintre acești hormoni are propriile nuanțe de influență asupra corpului și metode de detectare. În consecință - ar trebui să fie luate în considerare separat.

Testele hormonului adrenal sunt, de asemenea, necesare pentru a detecta cortizolul.

Această substanță aparține grupului de glucocorticoizi și este responsabilă de reglarea producerii de hormoni adrenocorticotropici (norma ACTH trebuie să corespundă aproximativ la 18-25 unități din serul sângelui testat) și corticoliberinei.

Principalele motive pentru prescrierea testelor pentru cortizol sunt următoarele probleme:

 • oligomenoree (menstruație ușoară);
 • hirsutism (exces de păr întunecat, dur și lung la femei pentru tip masculin);
 • osteoporoza;
 • slăbiciunea nerezonabilă a țesutului muscular;
 • pubertatea accelerată;
 • pigmentare îmbunătățită a pielii;
 • ca dovadă suplimentară a bolilor cum ar fi boala Addison și sindromul Itsenko-Cushing.

În plus, încălcările producției de cortizol pot indica multe alte boli, fiind în același timp un indicator secundar.

Producția acestui hormon are anumite fluctuații zilnice, cu cel mai înalt nivel observat dimineața, de la aproximativ 4 la 8, iar cel minim de la 21 până la 3 nopți.

Pentru cortizol, rata pentru femei nu este diferită de cea pentru bărbați, mai exact, este de 140-600 nmol / l. Dacă este necesar să se testeze pentru hormonul cortizol, trebuie avut în vedere că într-o zi trebuie să încetați să luați medicamentele în aceste categorii:

 • estrogen care conține;
 • opiaceu care conține;
 • contraceptive.

Analiza zilnică a saliva este considerată mai exactă la determinarea nivelului de cortizol, deoarece permite să se ia în considerare schimbările constante ale echilibrului.

Dehidroepiandrosterona este un secret genital al tipului de steroid. La o privire mai atentă, rezultă că din aceasta se reproduc hormonii feminini și masculi - testosteron și, respectiv, estrogen.

Indicatorii de producere a acestui secret pot varia în limite destul de largi.

Fluctuațiile depind în mare măsură de vârsta unei persoane, însă este posibil să se specifice indicatorii care corespund normei:

 1. Pentru femei, indicii hormonului dehidroepiandrosteron variază între 810-8991 nmol / l.
 2. Pentru bărbați - 3591-11907 nmol / l.

Principalele motive pentru prescrierea testelor pentru identificarea acestui hormon sunt următorii factori:

 • tulburări de dezvoltare sexuală;
 • hipotrofie fetală;
 • avort spontan;
 • tulburări ale glandelor suprarenale (incluzând tumori).

Înainte de a trimite materiale pentru analiză pe un astfel de hormon cum este dehidroepiandrosteronul, este nevoie de o anumită pregătire a corpului.

Adesea, trebuie să întrerupeți administrarea anumitor medicamente, dacă sunt utilizate.
De obicei, este necesar să se excludă următoarele medicamente:

 • hidrocortizon;
 • prednisolon;
 • dexametazonă;
 • Diprophos;
 • estrogeni;
 • medicamente contraceptive orale.

Drogurile pot denatura serios rezultatele, orice reasigurare nu este inutilă.

Trebuie reamintit faptul că aceasta nu este întreaga listă de instrumente care pot influența rezultatul analizei. Pentru a evita denaturarea rezultatelor, este necesar să se avertizeze personalul medical implicat în luarea materialelor despre preparatele farmaceutice luate.